با رسیدن ماه اسفند به روزهای میانی، مهاجرت ماهیان مولد یا رودکوچ برای تخم ریزی از دریا به رودخانه های آب شیرین گلستان همچون باغو در بندرگز، گرگانرود در بندرترکمن و قره سو در بندرترکمن آغاز می شود.
این ماهیان برای تخم ریزی وارد رودخانه ها شده و پس از پایان ماموریت ازدیاد نسل به دریا باز می گردند.
بچه ماهیان هم پس از بیرون آمدن از تخم ها مسیر رودخانه را در پیش گرفته و به محل زیست اصلی خود می روند.
بارش های چشمگیر امسال در 2 ماه نخست فصل سرما سبب شد تا یکی از رویاهای مردم ساحل نشین گلستان پس از سال ها برآورده شده و برکت و امید به دالان های آبی استان برگردد.
حجم بالای آب رودخانه هر چند زادآوری طبیعی ماهیان را بهبود می بخشد اما برای عده ای سودجو و حتی ناآگاه، فرصت دستبرد به سرمایه های ژنتیکی دریای خزر را فراهم کرده است.
این افراد بدون توجه به اهمیت فصل تخم ریزی و لزوم خودداری از صید، مسیر بی دردسر کسب درآمد هر چند به قیمت نابودی طبیعت را انتخاب می کنند و از صید ماهیان ماده در حال تخم ریزی هم به آسانی نمی گذرند.
راحتی در صید و عدم نیاز به قایق و تجهیزات و حضور مسافران نوروزی به عنوان مشتریان دست به نقد سبب می شود تا سودای کسب درآمد آسان در این افراد بیش از پیش تقویت شود.
سودجویان با نصب تور در دهانه رودخانه های استان ماهیان ماده ای که قصد وارد شدن به رودخانه دارند را صید می کنند.
تعداد و شیوه نصب این تورها در زیر آب به نحوی است که ماهیان تحت هیچ شرایطی قادر به عبور از بین دامها و ورود به رودخانه نخواهند بود.
نکته ای که اهمیت این موضوع را دو چندان می کند افزایش تعداد ماهیان مهاجر به رودخانه به سبب حجم بالای آب امسال است.
در سنوات گذشته به سبب کمتر شدن آب رودخانه ها، حجم خسارت ناشی از صید ماهیان ماده به مراتب کمتر بود اما با توجه به تعداد زیاد ماهیان مهاجر به رودخانه در سال جاری، بی تفاوتی به صید غیر قانونی ماهیان مولد در چند سال آینده مقوله صید و صیادی در گلستان را با چالش روبرو کرده و روند تولید مثل طبیعی این آبزیان در دریای خزر را دچار اختلال جدی خواهد کرد.
تکیه بر اقدامات قهری توسط نهادهای دخیل مانند شیلات، محیط زیست و نیروی انتظامی در برخورد با بومیان حاشیه رودخانه های گلستان هر چند بی نتیجه نیست اما وجود ده ها کیلومتر رودخانه منتهی به خلیج گرگان و دریای خزر در گلستان سبب شده این اقدامات بازدارنده به نتیجه نرسد.
هر چند اهمیت فصل زادآوری ماهیان در سالهای اخیر از طرق مختلف برای جوامع پیرامونی رودخانه های گلستان اطلاع رسانی شد و کارگروه های فرهنگی نیز در فرمانداریها تشکیل گردید اما هنوز تعدادی از بومیان با بهانه فقر و بیکاری و دیگر مسائل به این ضرورت های لازم بی اعتنایی می کنند.
برخی از بومیان، صید ماهی از روخانه های آب شیرین را هنر و کارآیی شخصی خود می دانند و غافلند که چگونه استمرار حیات انواع ماهیان خزری را با این کار خود به دروازه های انقراض و نابودی نزدیک می کنند.
حال که پس از سالها رحمت الهی و بارش های مطلوب فرصتی مغتنم در حوزه تجدید نسل ماهیان خزری فراهم کرده باید کاری کرد تا با فرهنگ سازی و طرح اهمیت موضوع، از سرعت هجمه به این ذخائر ارزشمند کاسته شود زیرا غفلت از موضوع علاوه بر کوچک سازی سفره ساحل نشینان در آینده، آثار اجتماعی متعددی در منطقه برجای خواهد گذاشت.
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.