سلامت کبد و کلیه امری حیاتی برای سلامتی و عملکرد درست بدن است. برای بررسی سلامت کلیه و کبد خود بهتر است آزمایش اوره خون را انجام دهید. اگر فرصت مراجعه به آزمایشگاه را ندارید یا اینکه مایل به حضور در محیط شلوغ و آلوده آزمایشگاهها نیستید میتوانید بهراحتی در منزل یا محل کار خود این آزمایش را انجام دهید.
کبد و کلیه از اندامهای مهم سمزدای بدن هستند و عملکرد خوب آنها به سلامت بدن کمک میکند.. بدن در معرض سموم و مواد خطرناک مختلفی قرار میگیرد. اگر اندامهای سمزدا بهخوبی کار کنند میتوانند از بدن در برابر سموم دفاع کنند. شما با مراقبت از اندامهای سمزدای بدن یعنی کلیه و کبد میتوانید به بهبود عملکرد بدن کمک کنید. کبد سموم را به مواد کمخطرتری تبدیل میکند و کلیه آنها را از بدن پاک میکند. اما چگونه میتوان به سلامت کلیه و کبد کمک کرد؟ چطور میتوان از سلامت کلیه و کبد مطمئن شد؟ قبل از پاسخ به این سوالات باید بدانیم که دقیقا نقش کلیه و کبد در بدن چیست.
کبد و کلیه چه وظایفی در بدن دارند؟
کلیهها دو عضو لوبیاشکل در بدن هستند که وظایف مختلفی را در بدن انجام میدهند. کنترل مولالیته، تعادل PH، کنترل حجم مایعات بدن، حذف تاکسینها، تنظیم فشارخون و ساخت گلبول قرمز از وظایفی است که کلیه بر عهده دارد. کلیهها روزانه 120-150 لیتر خون را در بدن تصفیه میکنند و مواد زائد حاصل از متابولیسمهای بدن را از طریق ادرار دفع میکنند . اگر کلیهها بهخوبی عمل نکنند نارساییهای کلیوی ایجاد میشوند که نیاز به درمان جدی دارند.
کبد در سمزدایی، تولید هورمونها، گوارش و تجزیه گلبول قرمز نقش دارد. کبد مواد مضر موجود در خون را میگیرد و آن را به صفرا میریزد. سپس مایع صفرا آزاد میشود و سموم با ادرار و مدفوع شما دفع میشود. کبد تنها عضو بدن است که میتواند خود را بازسازی کند. ژنهای خاصی که در کبد و کلیه هستند در هیچیک از اندامهای بدن وجود ندارند. پس سلامت کلیه و کبد را باید جدی گرفت زیرا در صورت درست کار نکردن آنها بدن مشکلات جدیای را تجربه خواهد کرد.
مواردی که سلامت کلیه و کبد را به خطر میاندازد
سلامت کبد با موارد زیر به خطر میافتد:
- چاقی
- مصرف بیش از حد استامینافن
- مصرف نوشابه
- هپاتیت های مزمن B و C
- بیماریهای ژنتیکی
- بیماریهای خودایمنی
- سیگار کشیدن
- مصرف الکل
مواردی که سلامت کلیه را به خطر میاندازند عبارتاند از:
- مصرف الکل
- مصرف نوشیدنیهای گازدار
- مصرف بیش از حد داروهای مسکن
- مصرف زیاد نمک
- نگه داشتن طولانی مدت ادرار
- مصرف زیاد پروتئین
آزمایش اوره خون
آزمایشهای مختلفی برای تعیین سلامت کبد و کلیهها انجام میشود. آزمایشهای خون که بهعنوان آزمایش عملکرد کبد و کلیه شناخته میشوند، عملکرد این اندامها را بررسی میکنند. آزمایش اوره خون و آزمایش BUN از تستهای غربالگری کلبه و کبد هستند.
اوره یکی از مواد زائد بدن هست که در هنگام تجزیه پروتئینها براثر سوختوساز بدن در کبد تشکیل میشود. کبد پروتئینهای مختلفی که وارد بدن میشود را تجزیه میکند. سپس اوره آزادشده به کلیه میرسد و از طریق ادرار خارج میشود. وقتی کلیههای شما به مشکل میخورند تمام اوره از بدن خارج نمیشود و میتواند دردسرساز شود. آزمایش اوره این مقدار زائد در بدن را اندازه میگیرد. اگر بیشتر از مقدار طبیعی باشد نشاندهنده این است که کلیه یا کبد شما بهخوبی کار نمیکنند.
آزمایش اوره خون به آزمایش BUN شناخته میشود. blood urea nitrogenیک تفاوت کوچک با آزمایش اوره خون دارد. تفاوت آنها این است که آزمایش BUN تعداد نیتروژنهای اوره را اندازهگیری میکند. شاخصی که شما در نتایج آزمایش میبینید BUN است و مقدار خود Urea در آزمایشها نوشته نمیشود. درواقع با یک تبدیل واحد ساده میتوان از مقدار BUN به مقدار اوره در خون رسید.
ممکن است پزشک شما برای تفسیر بهتر شرایط شما، آزمایشهای تکمیلی را نیز برای شما تجویز کند. آزمایش کراتین، سدیم، پتاسیم و اسید اوریک از آزمایشهای تکمیلی هستند.
آزمایش اوره خون در تشخیص موارد زیر به کار میرود:
- آسیب کبدی
- ناراحتیهای کلیوی
- انسداد مجاری ادراری
- کمآبی بدن
- خونریزی گوارشی
- سو تغذیه
- تعیین اثربخشی دیالیز
میزان اوره خون
اگر میزان اوره در خون بالا یا پایین باشد نشاندهنده نارساییهای کبدی و کلیوی است. مقدار اوره خون وابسته به سن و جنسیت است. همچنین ممکن است نتایج آزمایش در آزمایشگاههای مختلف متفاوت باشد. مقدار طبیعی اوره خون در بدن افراد بالغ بین 15-45 میلیگرم در دسیلیتر است. مقدار نیتروژن اوره خون در افراد مختلف به شرح زیر است:
-
مردان بالغ: 8-24 میلیگرم در دسیمتر
- بانوان بالغ: 6-21 میلیگرم در دسیمتر
- کودکان 1-17 سال: 7-20 میلیگرم در دسیمتر
همچنین مقدار نیتروژن اوره در افراد بالای 60 سال کمی بیشتر از افراد زیر 60 سال است.
اگر اوره خون شما بیشتر از مقدار طبیعی باشد نشاندهنده اختلالات و مشکلات زیر است:
- بیماریهای قلبی
- بیماریهای کبد و کلیه
- سنگ کلیه
- نقرس
- خونریزی گوارشی
- سطح پروتئین بالا
- استرس
- انسداد مجاری ادراری
- و ...
اگر مقدار اوره کمتر از مقدار طبیعی باشد نشاندهنده نارسایی کبد، سوءتغذیه و کمبود پروتئین در رژیم غذایی است. پایین بودن مقدار اوره در دوران بارداری بسیار شایع است؛ زیرا کلیهها فعالیت بیشتری دارند و مقدار کراتینین بیشتری از بدن دفع میشود.
آمادگی لازم برای آزمایش اوره خون
این آزمایش نیاز به آمادگی خاصی ندارد. برای انجام این آزمایش نمونه کوچکی خون از بازو گرفته میشود. بهتر است نام داروهایی که مصرف میکنید را با پزشک خود در میان بگذارید. زیرا بعضی از داروها باعث افزایش سطح BUN میشوند. این داروها عبارتاند ازسفالوسپورینها، گروهی از آنتیبیوتیکها، آمفوتریسین و ...
تغذیه مناسب برای تنظیم مقدار اوره خون و سلامت کلیه و کبد
تغذیه شما در سلامت کلیه و کبد تأثیر دارد. استفاده از ویتامینهای زیر میتواند به سلامت کلیه و کبد شما کمک کند.
پتاسیم؛ باعث کنترل فشارخون میشود. فشارخون بالا به ساختارهای ظریف کلیه آسیب میرساند. سیبزمینی، برگ چغندر، حبوبات، ماست، آب هویج و موز سرشار از پتاسیم هستند.
ویتامین D؛ مانند پتاسیم باعث کنترل فشارخون میشود و به سلامت کبد و کلیه کمک میکند. بعضی از مواد غذایی حاوی این ویتامین عبارتاند از: ماهی سالمون، میگو، زرده تخممرغ، شیر، شیر سویا، غلات و جو دوسر.
ویتامین C؛ دارای آنتیاکسیدان است و میتواند مواد سمی را خنثی کند. ویتامین C میتواند کلاژن (که یکی از پروتئینهای ساختاری کلیه است) تولید کند. از مواد غذایی سرشار از ویتامین C میتوان به این موارد اشاره کرد: گلکلم، فلفل دلمه، آویشن، فلفل سبز، جعفری، کلم بروکلی، کیوی، گوجهفرنگی، آناناس، توتفرنگی و پیازچه.
اگر مشکل کلیوی یا کبدی دارید برای تغذیه مناسب با پزشک خود صحبت کنید.
آزمایش اوره خون در منزل با هومکا
همانطور که گفته شد سلامت کبد و کلیه امری حیاتی برای سلامتی و عملکرد درست بدن است. برای بررسی سلامت کلیه و کبد خود بهتر است آزمایش اوره خون را انجام دهید. اگر فرصت مراجعه به آزمایشگاه را ندارید یا اینکه مایل به حضور در محیط شلوغ و آلوده آزمایشگاهها نیستید میتوانید بهراحتی در منزل یا محل کار خود این آزمایش را انجام دهید. برای ثبت رایگان درخواست انجام آزمایش خون در منزل یا در محل کار شما به وبسایت هومکا به آدرس www.homeca.ir، مراجعه کنید یا با شماره 91025595-021 تماس بگیرید تا همکاران ما اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار دهند. در حال حاضر هومکا در استانهای تهران و البرز و همچنین شهر مشهد خدمترسانی میکند. امید است که بهزودی بتوانیم در سراسر کشور خدماتمان را ارائه کنیم.