یکی از مشکلاتی که متقاضیان در زمان خرید آپارتمان و سرمایه گذاری در بازار مسکن دارند، عدم آشنایی با بازار مسکن و شاخص های مهم آن است. اگر شما هم قصد سرمایهگذاری در بازار مسکن را دارید پیشنهاد می کنیم در ادامه این مطلب همراه ما باشد تا با شاخص های اصلی در بازار مسکن آشنا شوید.
یکی از نکات مهم در امر سرمایهگذاری بخش مسکن، توجه به این نکته است که تصمیم گیریها در این بازار، تحت یک فرایند چند متغیره قرار دارند. عوامل متنوعی چون ساختار جمعیتی، سیاست های اقتصادی دولت، قیمت نهادهای بخش مسکن، ادوار تجاری حاکم بر بخش مسکن، قوانین مالیاتی مسکن، قوانین مربوط به زمین و تملک آن، طرح های شهر سازی، فضای سرمایه گذاری در سایر بخشهای اقتصادی و ... در تصمیم گیری برای سرمایه گذاری مسکن موثرند.
یکی از مشکلاتی که متقاضیان در زمان خرید آپارتمان و سرمایه گذاری در بازار مسکن دارند، عدم آشنایی با بازار مسکن و شاخص های مهم آن است. اگر شما هم قصد سرمایهگذاری در بازار مسکن را دارید پیشنهاد می کنیم در ادامه این مطلب همراه ما باشد تا با شاخص های اصلی در بازار مسکن آشنا شوید.
۹ شاخص اصلی در بازار مسکن
۱.قیمت مسکن
۲.شاخص دسترسی به مسکن
۳.سهم هزینه مسکن در سبد خانوار
۴.ساختار جمعیت
۵. تراکم خانوار در واحد مسکونی
۶. جذابیت آتی مسکن
۷. اشتغال زایی بخش مسکن
۸. مسکن و تولید ناخالص داخلی
۹.طرح های مسکن دولتی
قیمت مسکن
قیمت خرید آپارتمان در تهران نیز برخلاف تصور بسیاری از افراد جامعه مبنی بر برخورداری از بیشترین رشد قیمت، با ۹۱ برابر شدن قیمت مسکن طی مدت یاد شده، در میانههای ردهبندی شهرها از نظر رشد قیمت قرار دارد. نگاهی به قیمت یک مترمربع واحد مسکونی در مناطق ۲۲گانه شهر تهران نیز حاکی از اختلاف معنادار میان آنهاست. مناطق ۱، ۲ و ۳ بیشترین و مناطق ۱۷، ۱۱ و ۱۰ کمترین رشد قیمت واحد مسکونی را طی ۲۴ سال گذشته تجربه کردهاند. به صورت یک قاعده کلی میتوان مناطق شمال و شمال غربی تهران را دارای رشد قیمتی بالاتری نسبت به سایر مناطق این شهر دانست.
شاخص دسترسی به مسکن
این شاخص برابر «نسبت میانگین قیمت مسکن به میانگین درآمد سالانۀ خانوار» و نشانگر «میزان توانمندی خانوار در دسترسی به مسکن» است. در واقع، طبق این شاخص، میتوان میزان سالهای انتظار برای تملک یک مسکن از طریق پسانداز تمامی درآمد سالانه خائوار را برآورد کرد؛ برای مثال اگر شاخص دسترسی به مسکن در کشوری معادل ۵ باشد، به این معنی است که قیمت مسکن به طور متوسط، ۵ برابر درآمد سالانه یک خانوار است.
نکته شایان توجه در این باره، آن است که آمار و اطلاعات ارائه شده از سوی مراکز مختلف، هچون بانک مرکزی جمهوری اسلامی و مرکز آمار درباره درآمد خانوار، تفاوتهایی با یکدیگر دارند؛ ضمن این که لحاظ یا عدم لحاظ درآمدهای غیرپولی خانوار میتواند موجب مزید تفاوت شود.
سهم هزینه مسکن در سبد هزینه خانوار
هر یک از کالاها و خدمات مصرفی، سهمی از بودجه خانوار را به خود اختصاص میدهند. گروه مسکن با دارا بودن سهم حدوداً یکسومی از هزینههای خانوار در ایران، بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است که بیانگر نقش قابل ملاحظه آن در بودجه خانوار است. شاخص «سهم هزینۀ مسکن در سبد هزینۀ خانوار» که نسبت هزینۀ ماهیانۀ مسکن به درآمد ماهیانه خانوار است، همانند شاخص دسترسی مسکن، به نوعی ناظر بر توانمندی خانوار در دستیابی به مسکن است؛ برای مثال اگر این شاخص معادل ۳۳ درصد باشد، به این معنا است که ۳۳ درصد از هزینههای خانوار به هزینههای مسکن تعلق دارد.
علاوه بر قیمت مسکن، از شرایط اقتصادی حاکم بر هر استان نشأت میگیرد.
ساختار جمعیت
ساختار جمعیتی را میتوان یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر قیمت مسکن دانست. تقاضا برای خرید مسکن به دو بخش کلی قابل تقسیم است: تقاضای مصرفی و تقاضای سرمایهای.
عواملی مانند افزایش جمعیت، مهاجرت از اقتصادهای کوچک به بزرگ (روستا به شهرهای کوچک و شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ)، هرم سنی جمعیت و تمایل برای تشکیل خانواده جدید، میانگین سن ازدواج و استقلالطلبی جوانان برای زندگی مستقل و ... بر روی تقاضای مصرفی مسکن، اثرگذار است و به تبع روند تغییرات قیمت مسکن را با تغییراتی مواجه میکند.
بدیهی است که با افزایش خانوارها، تقاضا برای مسکن افزایش مییابد. در چنین شرایطی باید آهنگ ساخت و تولید مسکن، متناسب با نیاز باشد. اگر بخواهیم میزان بالقوه اثر عوامل جمعیتی را بر تقاضای مسکن بررسی کنیم، باید به ساختار جمعیت کشور، توجه کنیم تا امکان جهتیابی قیمت مسکن در کوتاهمدت (به سبب نرخ رشد جمعیت در گذشته) و بلندمدت (به سبب نرخ رشد جمعیت در حال) فراهم آید.
تراکم خانوار در واحد مسکونی
شاخصی که درباره تناسب تعداد خانوارها با تعداد واحدهای مسکونی موجود، طرح میشود «شاخص تراکم خانوار در واحد مسکونی» است. این شاخص از نسبت تعداد کل خانوارهای موجود بر تعداد کل موجودی مسکن در حال استفاده، به دست میآید. در واقع این شاخص جزو شاخصهای کمی ارزیابیکننده بازار مسکن تلقی میشود که بیانگر تعداد خانوارهای موجود به ازای هر یک واحد مسکونی است؛ برای مثال اگر این شاخص در کشوری معادل ۱. ۱ باشد، بدین معنا است که به ازای هر ۱. ۱ خانوار در این کشور ۱ مسکن وجود دارد.
جذابیت آتی مسکن
یکی از ابهاماتی که به طور پیوسته از سوی فعالان بازار مسکن کشور طرح میشود، کاهش جذابیت این بازار در آینده است. استدلال اصلی کاهش جذابیت این بازار در آینده نیز ناشی از کاهش شاخص تراکم خانوار در واحد مسکونی در ایران طی چهار دهه گذاشته و پیشبینیها مبنی بر نزول آن به زیر یک، طی دهه آتی است.
در پاسخ این ابهام میتوان گفت، به طور طبیعی انتظار میرود جذابیت این بازار تا حدودی کاهش یاید؛ ولی مسکن، همچنان به عنوان یکی از گزینههای اصلی برای سرمایهگذاری در کشورمان باقی خواهد ماند؛ چنان که طی دهههای اخیر، شاخص تراکم خانوار در واحد مسکونی، کاهش پیوسته داشته است, ولی جذابیت مسکن، از بین رفته است.
اشتغال زایی بخش مسکن
بر اساس نتایج حاصل از جداول داده ستانده، به ازای ساخت هر ۱۰۰ مترمربع مسکن، حدوداً ۵. ۲ شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد میشود، ضمن این که در میان گروههای عمده فعالیت، رتبه اشتغالزایی بخش مسکن در ایجاد اشتغال مستقیم، رتبه چهارم و در ایجاد
اشتغال غیرمستقیم، رتبه دوم است.
مسکن و تولید ناخالص داخلی
مسکن و ساختمان، علاوه بر اقتصاد خرد (اقتصاد خانوار)، از منظر اقصتاد کلان نیز از اهمیت شایانی برخوردار است؛ به گونهای که سهم ارزش افزوده ساختمان بخش خصوصی از ارزش افزودۀ کل اقتصاد طی دهههای گذشته، بین ۱. ۴ تا ۴. ۶ درصد نوسان بوده است.
طرح های مسکن دولتی
تأمین مسکن گروههای کمدرآمد که در شرایط حاکم بر بازار مسکن و با فرض ثبات نظام تأمین مالی و اعتباری موجود، توان دسترسی به مسکن مناسب را ندارند یکی از عمدهترین دغدغههای سیاستگذاران اغلب کشورها است. در این راستا، تلاشهای عدیده و تجربههای زیادی با هدف معرفی شیوههای کارآمد، جهت تسهیل دسترسی دهکهای پایین درآمد به مسکن مناسب صورت پذیرفته است.
نتیجه گیری :
مسکن مناسب، تنها به معنای چهاردیواری مسقف بالای سر خانوار نیست، بلکه مفاهیم آسایش، امنیت، روشنایی، تهویه، آب رسانی، محیط زیست، انرژی، بهداشت، آموزشی و ... در آن نهفته است. نگاهی به ارتباط گسترده بخش مسکن با سایر بخشهای اقتصاد، گویای این مهم است که هر حرکتی در بخش مسکن میتواند سایر بخش های اقتصادی کشور را تحت تاثیر قرار دهد.
اگر قصد سرمایه گذاری، خرید، و یا اجاره آپارتمان را دارید به وب سایت شابش مراجعه کنید و با مشاهده آگهی های باکیفیت و ارتباط با مشاورین معتبر هوشمندانه ملک ایده آل خود را پیدا کنید.