به گزارش ایرنا، انگار همه چیز دست به کار شده که نفس جنگل ها و درختان بلوط حوزه زاگرس گرفته شود تا ریه های زمین برای همیشه از ریشه خشک و کنده شوند.
جنگل های حوزه زاگرس همواره با چالش های بسیاری از جمله تغییر کاربری اراضی، چرای بی رویه دام، آتش سوزی و هجوم آفات روبه رو بوده اند.
آفت سوسک چوب خوار که در همه استانهای زاگرس نشین دیده می شود بیشتر از هر جا کهگیلویه و بویراحمد را مورد هجوم قرار داده و تاکنون زیانها و آسیب های غیر قابل جبرانی به جنگل ها به ویژه درختان بلوط وارد کرده است.
این حشره زیر پوست درختان بلوط لانه می کند و با قطع آوندی و تغذیه از مواد غذایی درخت به تدریج باعث مرگ درختان تنومند و کهنسال بلوط می شود.
هر سوسک چوب خوار تعداد 15 تخم می گذارد که پس از دو ماه که تبدیل به حشره کاملی شدند از زیر پوست درخت بیرون می آیند و برای خوردن تنه، شاخ و برگ به درخت حمله می کنند.
وقوع خشکسالی از یکسو سبب خشک شدن سطح خاک که بستر حیات جنگل است می شود و مانع از زادآوری درختان جنگلی میگیردد و از سوی دیگر کمبود بارش ها باعث خشک شدن درختان، تقلیل پوشش گیاهی و فرسایش خاک می شود.
یکی از مهمترین مناطق کشور که می تواند به شدت از پدیده خشکسالی متضرر شود، جنگل های زاگرس و گونه غالب آن درختان بلوط است.
جنگل ‌های بلوط منطقه زاگرس از منتهی الیه شمال غربی کشور آغاز و تا مناطق غرب و جنوب غرب گسترده شده است.
این جنگل ها که 12 استان کشور را در برمی گیرد تامین کننده حدود 40 درصد آب کشور و حوضه آبخیز رودخانه های زاینده رود، کارون، کرخه و دز است.
جنگل های بلوط نخستین مانع طبیعی در برابر ورود ریزگردها به کشور است و ریه تنفسی کشور محسوب می شود و نقش مهمی در اقتصاد خانوارهای جنگل نشین هم دارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: به دنبال کاهش بارش باران و پس از آن بروز خشکسالی ، آفت سوسک بلوط خوار در 120 هزار هکتار از جنگل های بلوط این استان لانه کرده است.
عزت الله بهشتی فر افزود: عوامل طبیعی و انسانی متعددی سالها حیات جنگل های بلوط را به خطر انداخته اند اما خشکسالی و تغییر اقلیم در خشکیدگی و زوال این درختان استراتژیک آثار مخرب تری به عهده داشته است.
از مجموع 840 هزار هکتار از جنگل های کهگیلویه و بویراحمد 90 درصد آن را درختان بلوط تشکیل می دهد.
وی بیان کرد: هم اینک آفت سوسک بلوط خوار حدود 10 هزار هکتار از جنگل های استان را به طور کامل خشک کرده است.
بهشتی فر عنوان کرد: از جمله اقدامات لازم برای پیشیری از این این آفت ها قطع درختان خشکیده، کاشت نهال جدید و ایجاد سامانه آبگیر است.
رئیس اداره منابع طیعی و آبخیزداری بویراحمد نیز گفت: خشکسالی و کم بارشی در سال های گذشته از مهم ترین عوامل ایجاد آفت سوسک بلوط خوار در درختان بلوط بوده است.
جواد رحیمیان تصریح کرد: حدود 100 میلیارد ریال اعتبار برای پیشگیری و مقابله با این آفت خطرناک زیست محیطی در کهگیلویه و بویراحمد مورد نیاز است.
وی با اشاره به اهمیت درختان بلوط در منطقه زاگرس تاکید کرد: بسیاری از این درختان 200 سال به بالا قدمت دارند و زمان زیادی برای اینکه یک درخت به این رشد برسد نیاز است.
معاون فنی اداره منابع طبیعی و آبخیز داری کهگیلویه و بویراحمد گفت: از سال 1392 تا 1394 تاکنون افزون بر 8 هزار هکتار عملیات پایشی که شامل بهداشتی کردن جنگل ها، احداث سامانه های آبگیر پای درختان و جنگل کاری با بذر و نهال کاری در استان انجام شده است.
گودرز باقری فر بیان کرد: هم اینک با توجه به کمبود اعتبارات ،تنها پایش حفاظتی و نگهداری جنگل ها توسط این اداره صورت می گیرد.
وی با اشاره به کاهش سطح سفره های زیر زمینی آب در دشت های استان افزود: خشکیدگی درختان بیشتر در حوزه بوستان در باشت، خائیز کهگیلویه و میمند در بویراحمد اتفاق افتاده است.
سوسک های بلوط خوار به درختان خشکیده و ضعیف شده حمله ور می شوند.
این آفت بیشتر در مناطق گرمسیری جهان مانند جنوب آسیا و نواحی گرمسیری افریقا و امریکا دیده شده است .
سوسک چوب خوار 110 سال در جهان پیشینه دارد و کانون اصلی آن نیم کره شمالی و در حاشیه دریای مدیترانه است که سرمایه های جنگلی همه این مناطق را نیز در معرض نابودی قرار داده است.
خبرنگار: فهیمه قهرمانی**انتشاردهنده: علیزاده
9868/1662
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.