در حال حاضر ۱۶ هزار هکتار گلخانه در کشور وجود دارد اما سهم استان کهگیلویه و بویراحمد از این میزان تنها ۴۵.۳۲ هکتار است.

افزایش تولید در واحد سطح زیرکشت به میزان ۱۰ برابر فضای باز، برداشت دائمی محصول در طول سال، صرفه جویی در مصرف آب، استفاده از زمین های غیرقابل کشت با استفاده از روش های کشت بدون خاک (هیدروپونیک)، عدم وابستگی تولید محصول با فصل و امکان تطبیق زمان تولید با تقاضای بازار به عنوان مهمترین مزایای توسعه گلخانه ها  توسعه این نوع کشت در کهگیلویه و بویراحمد را ضروری کرده است.

کاهش مصرف آب یکی دیگر از مزایای توسعه کشت های گلخانه ای است به گونه ای که برای تولید محصولات یک ششم فضای باز نیاز به آب است و در شرایط کم آبی، گلخانه ها بالاترین میزان تولید را دارند.

ارتقای کیفیت محصول از دیگر مزایای کشت گلخانه ای است زیرا کنترل آفات و بیماری ها در محیط گلخانه سریع تر و راحت تر صورت می گیرد و از این رو محصول بهتری از لحاظ بازارپسندی تولید می شود ضمن اینکه افزایش صادرات و ارزآوری و رونق اقتصادی منطقه و کشور نیز از دیگر مزایای کاشت محصولات گلخانه ای است.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی یاسوج می گوید: فرایندهای پیجیده و زمانبر اخذ مجوز و دریافت تسهیلات بانکی مانع ایجاد گلخانه های جدید در کهگیلویه و بویراحمد شده است.

امیر حسینی افزود:برای توسعه کشت گلخانه ای نخستین قدم اخذ مجوز برای احداث گلخانه های جدید است که حداقل سه تا چهار ماه زمان برای کاغذبازی های اداری نیاز دارد.

وی سختگیری های بانک ها را یکی دیگر از مشکلات ایجاد گلخانه های جدید ذکر کرد و گفت: با وجودی که در آئین نامه تسهیلات بانکی روستایی و عشایر سند زمین های کشاورزی برای وثیقه معتبر است اما بانک ها تنها املاک مناطق شهری را برای وثیقه پذیرش می کنند.

وی ادامه داد: تامین سوخت در واحدهایی که گازوئیل مصرف می کنند نیز دارای فرایندهای اداری زمانبری است که وقت زیادی از تولید کننده می گیرد.

حسینی اظهار داشت: وضعیت قیمت و فروش محصولات گلخانه ای استان مانند خیار، فلفل دلمه‌ای و گوجه در بازارهای جهانی و داخلی خوب است .

امیر حسینی افزود: کشورهای روسیه،امارات،قطر و عمان بازار هدف صادراتی محصولات صیفی گلخانه‌ای کهگیلویه و بویراحمد هستند.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی یاسوج در مورد محصول گل رزهلندی گفت: زیرسات های خوبی برای تولید این محصول در کهگیلویه و بویراحمد ایجاد شده اما بالا بودن قیمت تمام شده محصول به دلیل هزینه های کمرشکن کارگر،حمل و نقل و سوخت امکان رقابت این محصول در بازارهای جهانی را کاهش داده است.

وی با اشاره به اینکه بازار فروش گل رز هلندی در بازارهای داخلی تنها در استان های بزرگ  است عنوان کرد: برای حمایت از این تولیدکنندگان باید شرایط صادرات محصول فراهم شود.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد می گوید:دولت از احداث گلخانه در مقیاس های بزرگ و کوچک با پرداخت تسهیلات ارزان قیمت حمایت می کند.

زواره آزادپور ضمن اشاره به اهمیت کشت های گلخانه ای و مزایای آن از جمله تحت کنترل بودن عوامل محیطی، افزایش تولید در واحد سطح و کاهش مصرف آب و نهاده های کشاورزی  بر حمایت بیشتر از تولید کنندگان برای توسعه گلخانه ها تاکید کرد.

وی تصریح کرد: امسال سه میلیارد و ۸۹۰ میلیون ریال تسهیلات ارزان قیمت از محل اعتبارات روستایی و عشایر برای احداث ۲ گلخانه تولید محصولات سبزی و صیفی به متقاضیان پرداخت شد.

وی مساحت این گلخانه ها ۱.۲۸ هکتار برآورد کرد.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: تاکنون بیش از ۹۴ گلخانه با مساحت ۴۵.۳۲ هکتار در استان ایجاد شده است.

وی  عنوان کرد: گل های زینتی، سبزی و صیفی مهمترین محصولات تولیدی در گلخانه های استان است.
آزادپور بیان کرد: به ازای هر هکتار گلخانه تولید رز ۱۲ فرصت شغلی ایجاد شده است.
وی تصریح کرد: سالیانه بیش از ۲۰ میلیون شاخه گل رز هلندی در کهگیلویه و بویراحمد تولید می شود که مهمترین ارقام آن دلسیوتنا، فیستا، آوالانچ، ردوان، تابسان، اورانجیوس، آنجلینا و سامورایی می باشد.
آزادپور از صادرات ۲۰۰ تن محصول گلخانه ای به کشورهای عراق و روسیه در سال ۱۳۹۷ خبر داد.

مدیر شرکت شهرک‌های کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد  نیز گفت: پنج مجتمع گلخانه‌ای محصولات کشاورزی با وسعت ۱۴۰ هکتار در این استان در حال اجراست.

سید صمد منصوری  افزود: از این تعداد مجتمع گلخانه ای ۵۲ هکتار در گچساران، ۳۳ هکتار کهگیلویه، ۳۴ هکتار باشت و ۱۹ هکتار در بهمئی است.

وی بیان کرد: با بهره برداری از این تعداد مجتمع گلخانه ای بیش از یکهزار نفر  مشغول خواهند شد.

منصوری ابراز کرد: عملیات اجرایی مجتمع گلخانه ای ماهور باشت به مساحت ۲۸ هکتار در دولت تدبیر و امید آغاز شده و هم اکنون ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

وی افزود: برای اجرای این طرح تاکنون بیش از ۳۱ میلیارد ریال هزینه شده و ۲۰ میلیارد دیگر برای تکمیل این طرح نیاز است.

منصوری تصریح کرد: عملیات اجرایی طرح گلخانه فدک باشت در سال  ۸۵ در زمینی به مساحت ۳۴ هکتار آغاز و بعد یک سال با پیشرفت ۳۰ درصد راکد ماند.

وی ادامه داد: در دولت تدبیر و امید عملیات اجرایی این طرح پس از چند سال توقف از سر گرفته شد و هم اکنون بیش از ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

منصوری با بیان اینکه  پنج میلیارد ریال اعتبار برای گازرسانی به این طرح در نظر گرفته شده گفت: تاکنون بیش از ۱۰ هکتار از این مجتمع به فعالان  بخش کشاورزی واگذار شده است.

وی تصریح کرد: تاکنون بیش از ۲۸ میلیارد ریال در زمینه های زیر ساخت های این طرح اقتصادی هزینه شده است.

منصوری گفت: بیش از پنج میلیارد دیگر برای راه اندازی این طرح نیاز است.

وی ادامه داد: مجتمع ۳۳ هکتاری گلخانه ای کهگیلویه هم اکنون ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و پنج میلیارد ریال برای این طرح امسال در نظر گرفته شده است.

منصوری تصریح کرد: برای راه اندازی پنج مجتمع های گلخانه ای محصولات کشاورزی استان ۶۰ میلیارد ریال تسهیلات نیاز است.

وی با بیان اینکه با راه اندازی این طرح ها کشت های سبزی و صیفی از فضاهای باز به گلخانه ای انتقال خواهد یافت گفت: سهولت استفاده از شیوه آبیاری نوین و بهینه‌سازی مصرف انرژی از مزایای کشت‌های گلخانه‌ای است.

وی مجتمع ۲۴ هکتاری ناصرآباد را از دیگر طرح‌های گلخانه‌ای در حال احداث گچساران ذکر کرد و افزود: پس از اجرای زیر ساخت ها، این طرح ها به سرمایه گذاران با اولویت مردم بومی واگذار خواهد شد.

منصوری تصریح کرد: پرداخت تسهیلات برای خرید تجهیزات و احداث از برنامه‌های حمایتی جهاد کشاورزی برای حمایت از تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران این بخش است.

کهگیلویه و بویراحمد با ۷۱۳ هزار نفر جمعیت و اقلیمی چهار فصل نقش مهمی در تأمین نیازهای ضروری بازار استان‌های جنوبی کشور دارد.

سالانه 910 هزار تن انواع محصول کشاورزی در ۲۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی این استان تولید می‌شود.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.