کارشناسان حوزه محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد قاچاق چوب،بهره وری بی رویه از کود و سموم در کشاورزی،زمین خواری،کوه خواری، تجاوز به حریم رودخانه ها، استفاده از خودروهای تک سرنشین، استفاده بی رویه از ظروف یک بار مصرف، رهاسازی زباله ها در طبیعت را از جمله تهدیدهای زیست محیطی در این استان می دانند.
با توجه به اهمیت سلامت محیط زیست در زندگی موجودات زنده صیانت از محیط زیست همواره از دغدغه های کارشناسان است.
این صاحب نظران معتقد هستند که اداره کل حفاظت محیط زیست با داشتن امکانات محدود به تنهایی قادر به صیانت از محیط زیست نیست و تک تک شهروندان و دستگاه های اجرایی متولی باید در این زمینه همکاری بیشتری داشته باشند.
هفت منطقه حفاظت شده دنا با وسعت ۹۳ هزار و ۶۶۰ هکتار، دنای شرقی با وسعت ۲۸ هزار و ۲۰۲ هکتار، خاییز سرخ با مساحت ۳۳ هزار و ۲۳۵ هکتار، خامین با وسعت ۲۵ هزار ۶۷۱ هکتار، دیل با ۱۰ هزار و ۳۸۱ هکتار، سولک با دو هزار ۴۲۸۷ هکتار و سیوک با ۱۲ هزار ۸۵۸ هکتار در استان وجود دارد.
در راس آن ها پارک ملی دنا و منطقه حفاظت شده دناست که با وسعتی معادل ۹۳ هزار و ۶۶۰ هکتار، دارای ۱۵۵ گونه جانوری پرنده، ۲۴ گونه جانوری پستاندار، ۲۰ گونه آبزی و ۳۹ خزنده است.
منطقه حفاظت شده دنا یکی از غنی ترین مناطق زیستی از لحاظ تنوع گیاهی و جانوری در ایران و دنیاست که در سال ۲۰۱۰ میلادی از سوی سازمان یونسکو به عنوان اولین ذخیره گاه بعد از انقلاب، دهمین ذخیرگاه بیوسفری ایران و پانصد و پنجاهمین ذخیرهگاه دنیا به ثبت رسید.
کارشناس محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد در دوره آموزشی انسان و محیط زیست که با شرکت ۴۰ نفراز فرهنگیان شهرستان های گچساران،باشت و بهمئی در شهر دوگنبدان برگزار شد گفت: تعامل بیشتر دستگاه های اجرایی متولی نخستین گام برای داشتن محیط زیستی سالم است که باید با جدیت بیشتری مورد توجه قرار گیرد.
دکتر عبدالساعد حسینی رسانه های ارتباط جمعی به ویژه صدا و سیما را برای مشارکت بیشتر در فرهنگسازی در زمینه کاهش تهدیدهای زیست محیطی فرا خواند.
وی به اهمیت تنوع حیات وحش و امکان استفاده در گردشگری اشاره کرد و گفت: شکار بی رویه اوج بی رحمی انسان به محیط زیست است که باید در این زمینه چاره اندیشی شود.
وی با اشاره به تقسیم آب به سه بخش سیاه،سفید و خاکستری گفت: بازچرخانی آب های خاکستری برای استفاده در آبیاری فضای سبز و سایر موارد ضرورت فراموش شده ای است که باید مورد توجه قرار گیرد.
حسینی با بیان اینکه استفاده بی رویه از کود و سموم باعث کاهش مواد آلی خاک و در نهایت بی مزه شدن محصولات کشاورزی در کشور شده عنوان کرد:میزان استفاده از این نهاده ها باید به صورت ترویجی به بهره برداران آموزش داده شود.
این کارشناس به سیل های ویرانگر ابتدای سال جاری اشاره کرد و افزود: این تجربیات تلخ باید درس عبرتی شود تا متخلفان دست از قاچاق چوب بردارند چون وجود درختان بهترین مانع پیشگیری از سیلاب است.
حسینی نیاز به یکهزار سال برای تشکیل یک سانتیمتر خاک را یادآور شد و افزود: از بین رفتن پوشش های گیاهی بر اثر برداشت بی رویه گیاهان خوراکی و دارویی از دیگر عواملی است که باید برای آن چاره اندیشی شود.
رئیس اداره آموزش اداره کل محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: امسال ۳۰ هزار نفر ساعت آموزش زیست محیطی در مدارس،مراکز پیش دبستانی،جوامع محلی نزدیک مناطق حفاظت شده و مناطق عشایری در استان برگزار شده است.
راحله باقری روز سه شنبه در حاشیه کارگاه آموزش انسان و محیط زیست در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: براساس برنامه ریزی انجام شده قرار است که ۱۰هزار نفر ساعت آموزش دیگر تا پایان امسال در کهگیلویه و بویراحمد برگزار شود.
وی با اشاره به اینکه فرهنگسازی برای صیانت از محیط زیست باید از سنین پیش دبستانی آغاز شود ابراز داشت: دوره های آموزشی به صورت غیرمستقیم از طریق آموزش فرهنگیان و مستقیم در قالب طرح ساعتی با محیط بانان برگزار می شود.
رئیس اداره آموزش اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: حذف ظروف یکبار مصرف،کاهش مصرف کاغذ،پیشگیری ازرهاسازی زباله ها،استفاده از دوچرخه و خودروهای حمل و نقل عمومی از مهمترین مواردی است که باید برای آن برنامه ریزی شود.
وی از انتخاب منطقه تنگ سرخ در این استان به عنوان پایلوت کشت گیاهان دارویی خبر داد.
بافری عنوان کرد: براساس طرحی که هم اکنون در حال برنامه ریزی است زمین های بهره بردارانی که در مناطق حفاظت شده قرار دارد به کشت گیاهان دارویی آنغوزه اختصاص خواهد یافت.
وی اظهار داشت: هم اکنون کار شناسایی بهره بردارانی که در مناطق حفاظت شده استان صاحب زمین هستند در حال انجام است تا پس از آموزش این افراد، وارد فاز عملیاتی شود.
رئیس اداره آموزش اداره کل محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه کشت گیاهان دارویی آنغوزه در زمین های دیم امکان پذیر است گفت: این طرح افزون بر ایجاد درآمد چشمگیر برای بهره برداران آنان را از تجاوز به جنگل ها و مراتع بی نیاز می کند.
باقری با یادآوری اینکه بذر گیاهان دارویی به صورت رایگان از سوی اداره کل منابع طبیعی تامین می شودتصریح کرد: درآمدزایی راحت و چند برابر کشت گندم از مزایای این طرح است.
وی تاکید کرد: بازدید قضات از مناطق حفاظت شده با هدف صدور آرای سبز از دیگر برنامه های امسال برای صیانت از محیط زیست بوده است که منجر صدور به رای های جالب توجهی مانند ملزم کردن متخلفان زیست محیطی به جمع آوری زباله ها شده است.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: با هدف ذخیره نزولات آسمانی، افزایش سطح آب سفرههای زیرزمینی و کنترل فرسایش خاک از سال ۱۳۷۰ تاکنون ۲میلیون و۵۰۰ هزار متر مکعب سازه های سنگ ملاتی، مکانیکی و خاکی در استان اجرا شده است.
خدابخش جنگلی اظهار داشت: حجم عملیات خاکی اجرا شده در کهگیلویه و بویراحمد در بیش از سه دهه اخیر تاکنون نیز ۳۲۰ هزار متر مکعب برآورد می شود.
وی عنوان کرد: اجرای این سازه های باعث سالیانه ۱۲۰ میلیون متر مکعب کنترل سیلاب و کنترل چهار میلیون متر مکعب فرسایش خاک در استان می شود.
جنگلی میزان تقویت سفره های آب زیرزمینی با سازه های آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد در هر سال را ۴۰ میلیون متر مکعب اعلام کرد.
وی بیان کرد: امسال ۵۰ هزار متر مکعب سازه آبخیزداری در استان انجام شده است.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد:امسال ۳۰ طرح آبخیزداری با حجم عملیات ۵۹ هزار مترمکعب در مناطق مختلف استان شروع شد.
وی بیان کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون ۱۳۰ میلیارد ریال برای احداث طرح های آبخیزداری در کهگیلویه و بویراحمد هزینه شده است.
جنگلی عنوان کرد: پارسال نیز ۱۴ طرح آبخیزداری با ۱۱۰ میلیارد ریال اعتبار و حجم ۳۰هزار متر مکعب در کهگیلویه و بویراحمد اجرا شد.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد
جنگلی ابراز داشت: دولت به منظور مقابله با خشکسالی و کنترل سیلاب ها در استان به مدیریت جامع حوزههای آبخیز توجه ویژه ای دارد.
وی آبخیزداری را مهمترین راه مقابله با خشکسالی دانست و گفت: با کنترل روان آبها سطح آب سفرههای زیرزمینی تقویت میشود.
جنگلی با اشاره به انجام طرح مطالعاتی پروژه های آبخیزداری در سطح یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار و مطالعات اجرایی به مساحت ۶۲۰ هزار هکتار تصریح کرد: کهگیلویه و بویراحمد ظرفیت اجرای طرح های آبخیزداری بیشتری را دارد.
میانگین بلند مدت سالیانه بارندگی در یاسوج،۷۹۱.۷،سی سخت ۶۷۵.۱،دوگنبدان ۴۲۰.۵،دهدشت ۴۸۵.۱،لیکک۳۸۶.۹ و امامزاده جعفر ۴۰۹ میلیمتر است.
کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود ۱۶ هزار و ۲۴۹ کیلومترمربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد.
این استان یک درصد مساحت کشور را در اختیار دارد.