به گزارش ایرنا،کارشناسان حوزه سلامت نشاط روانی و جسمی،تقویت نیروی اراده،کاهش آسیب های اجتماعی،و پیشگیری از برخی بیماریها را از حداقل مزایای فراگیر شدن ورزش های همگانی می دانند.
رشد سلامت و نشاط جامعه، کارآمدی ارتباطات اجتماعی و استحکام پیوندهای عاطفی در بین اقشار مختلف مردم از دیگر کارکردهای ورزش های همگانی است که ضرورت ترویج هرچه بیشتر آن را دوچندان کرده است.
ورزش های همگانی چیست؟
منظور از ورزش همگانی پرداختن عموم مردم به ورزش حتی در مدت زمانی کوتاه با توجه به امکانات موجود و شرایط افراد مختلف است.
ورزش همگانی شامل رشتههایی پیاده روی، دوچرخه سواری، کوهپمایی، دوی عمومی و ورزشهای بومی و محلی می شود.
از آنجا که کم تحرکی و اضافه وزن باعث بیماری هایی از جمله قلبی ،عروقی و سرطان می شود عزم همگانی برای نهادینه شدن ورزش های همگانی مورد توجه قرار گرفته است.
نگاهی به وضعیت ورزش های همگانی در کشور
بررسی آمارها نشان می دهد میزان مشارکت مردم کشورمان در ورزش های همگانی قبل از دولت یازدهم ۱۶ درصد بود و این رقم هم اکنون به حدود ۲۱.۵درصد رشد یافته است.
هرچند میزان مشارکت مردم در ورزش های همگانی نسبت به سال ۱۳۹۲ افزایش چشمگیری یافته اما هنوز بخش عمده ای از اقشار جامعه ورزش نمی کنند.
بر اساس آمار موجود، سرانه ورزش های همگانی در ایران از ۱۲ دقیقه در سال ۹۲ به ۱۶ دقیقه در سال ۱۳۹۷ رسیده است.
چشم انداز آینده ورزش های همگانی در ایران
بر اساس سند توسعه ورزش های همگانی تعداد شرکت کنندگان ورزش همگانی در کشور تا سال ۱۴۰۴ به افزون بر ۵۰ درصد خواهد رسید و در این ارتباط ۶ طرح در زمینه سند تحول و توسعه ورزش های همگانی در حال انجام است.
به گفته کارشناسان حوزه سلامت در زمان حاضر میانگین عمر مفید و امید به زندگی در ایران ۷۳ سال است که در هر ۲۰ نفر یک نفر به خاطر ورزش نکردن دارو مصرف می کند و ۸۰ درصد مرگ ها به دلیل سکته است، آنان معتقدند که بعد از ۱۲ هفته و با تمرین مداوم می شود فشار خون را کاهش داد.
تاریخچه ورزش های همگانی
ورزش همگانی در ایران به طور رسمی از سال ۱۳۵۸با عنوان ورزش محله ای آغاز و در ۱۳۶۲ به صورت تشکل قانونی تحت عنوان جهاد تربیت بدنی رسمیت یافت و رشد و گسترش آن به عنوان نخستین وظیفه قانونی تمامی نهادهای ورزشی جمهوری اسلامی ایران تعیین شد.
فدراسیون ورزش های همگانی کشوردر سال ۱۳۷۱بر اساس اساسنامه فدراسیون ها تشکیل شد.
انتخاب سفیران ورزش همگانی از میان مسئولان حامی ورزش، اجرای طرح همیاران ورزش در میان نوجوانان در استان ها و برپایی همایش های پیاده روی و کوهپیمایی از برنامه های تشویقی برای توسعه ورزش های همگانی در کشور است.
دیدگاه مردم درباره ورزش های همگانی
یک بانوی ۲۷ساله که برای پیاده روی به جاده سلامت واقع در شهر دوگنبدان آمده می گوید: ایجاد این جاده امکان پیاده روی و دوچرخه سواری را در محیطی امن و مفرح فراهم کرده است.
او که خود را لیلا صادقی معرفی کرد معتقد است که پیاده روی سریع بهترین راهکار برای کنترل وزن است.
این بانو که هفته ای سه بار در جاده سلامت شهر دوگنبدان پیاده روی می کند گفت: از زمانی که ورزش می کنم هم خوابم منظم شده و هم نشاط روحی من بهبود یافته است.
یک مرد ۶۳ ساله که هفته ای ۲ مرتبه در ارتفاعات کوه خامی در گچساران کوهپیمایی می کند معتقد است ورزش سبب احساس جوانی و فراموش شدن بیماری های او شده است.
ی - م اظهار داشت: تا پیش از انجام فعالیت های ورزشی به صورت مستمر همواره مشکلات گوارشی آزارم می داد و مجبور به رعایت رژیم غذایی بودم اما اکنون وضعیت روحی و جسمی مساعدی دارم.
او از همه جوانان و سالخوردگان خواست ورزش و تحرک بدنی را برای داشتن روح و جسم با نشاط امتحان کنند.
برنامه های تشویقی برای توسعه ورزش های همگانی
مدیرکل ورزش و جوانان کهگیلویه و بویراحمد می گوید: برپایی همایش های بزرگ پیاده روی با جوایز ارزنده و پخش زنده از شبکه های ملی و استانی در شهرهای بزرگ مانند دوگنبدان و یاسوج از برنامه های مهم برای ترویج ورزش در بین اقشار مختلف جامعه در استان است.
سید محمد نقی علوی افزود: تحقق قرار گرفتن ورزش در برنامه روزانه همه اقشار جامعه نیازمند مشارکت رسانه های ارتباط جمعی و دستگاه های اجرایی نظیر دانشگاه علوم پرشکی است.
وی بیان کرد: با هدف قرار داشتن فضاهای ورزشی به صورت عادلانه در مناطق شهری و روستایی کهگیلویه و بویراحمد طرح های ورزشی در مناطق مختلف استان اجرا شده است.
افزایش سرانه ورزشی در کهگیلویه و بویراحمد
علوی اضافه کرد: سرانه فضای ورزشی استان، امسال نسبت به سال ۱۳۹۲ حدود ۵۰ سانتیمتر افزایش یافته است.
وی اظهار داشت: در حالی که سرانه فضای ورزشی کهگیلویه و بویراحمد در سال ۱۳۹۲ ،۳۴ سانتیمتر بود هم اکنون سرانه فضای ورزشی استان به ۸۰ سانتیمتر رسیده است.
وی بیان کرد:افزایش بودجه عمرانی حوزه ورزش به ویژه از محل اعتبارات نفت، مالیات بر ارزش افزوده عامل موفقیت در توسعه فضای ورزشی استان در سال های اخیر بوده است.
مدیرکل ورزش و جوانان کهگیلویه و بویراحمد تعداد طرح های عمرانی حوزه ورزش استان از سال ۱۳۹۵ تاکنون را ۹۰ طرح برآورد و افزود: تعدادی از این پروژه ها بهره برداری و تعدادی نیز در دست اجراست.
علوی از اختصاص ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار از محل های مختلف مالی برای توسعه طرح های ورزشی ،هدایای نفت و بیست و هفت صدم درصد به استان در سال جاری خبر داد.
وی بیان کرد:هفته دولت امسال ۱۷ طرح ورزشی در این استان به بهره برداری رسید.
علوی اظهار داشت: این طرح ها شامل ۱۰ سالن ورزشی، پنج چمن مصنوعی فوتبال و ۲ خانه جوان است.
مدیرکل ورزش و جوانان کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: اعتبار هزینه شده برای اجرای این طرح ها ۱۴۱ میلیارد ریال بوده است.
برنامه های هفته تربیت بدنی و ورزش در استان
مدیرکل ورزش و جوانان کهگیلویه و بویراحمد گفت: هفته تربیت بدنی و ورزش امسال ۱۹ طرح ورزشی در این استان به بهره برداری می رسد.
سید محمدتقی علوی اظهار داشت: شهرستان های محل افتتاح این طرح ها شامل بویراحمد، دنا، گچساران، کهگیلویه و بهمئی است.
وی افزود: سالن ورزشی روستاهای گنجه ای، چنارستان و فیروزآباد و زمین چمن مصنوعی فوتبال روستاهای گنجه ای، نقاره خانه و بونه بن ۶ طرح افتتاحی شهرستان بویراحمد است.
مدیرکل ورزش و جوانان کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: چهار طرح افتتاحی شهرستان دنا شامل سالن ورزشی روستاهای تمنک، دشت رز و بادنگان و خانه جوان شهر سی سخت خواهد بود.
علوی عنوان کرد: سالن ورزشی روستاهای سرآب ننیز و ناصرآباد، خانه جوان شهر دوگنبدان و زمین چمن مصنوعی فوتبال روستاهای پاکو و شهید افراز پنج طرح افتتاحی شهرستان گچساران است.
وی ابراز داشت: ۲ طرح افتتاحی شهرستان کهگیلویه شامل خانه جوان و مجموعه ورزشی شماره ۲ شهر دهدشت است.
علوی گفت: مجموعه ورزشی و خانه جوان شهر لیکک نیز ۲ طرح افتتاحی شهرستان بهمئی خواهد بود.
وی به اعتبار هزینه شده برای اجرای این ۱۹ طرح ورزشی در کهگیلویه و بویراحمد اشاره ای نکرد.
علوی اظهار داشت: اعتبار مورد نیاز برای اجرای این ۱۹ طرح ورزشی از محل اعتبارات ملی، استانی و هدایای خاص وزارت نفت تأمین و پرداخت شده است.
۲۶ مهرماه تا دوم آبان ماه هر سال به عنوان هفته تربیت بدنی و ورزش نامگذاری شده است.
افزون بر ۵۰ هزار ورزشکار ساماندهی شده مرد و زن در رشته های مختلف در کهگیلویه و بویراحمد فعالیت می کنند.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اهمیت توسعه زیرساخت های ورزشی برای ترویج ورزش همگانی و ارتقای سلامت جسمی و روحی گفت: ایجاد زیرساخت های ورزشی در مناطق روستایی از اولویت های دولت دوازدهم است.
حسین کلانتری افزود: باید شرایطی فراهم شود تا مردم مناطق شهری و روستایی به طور عادلانه امکانات ورزشی در دسترس داشته باشند.
توجه به افزایش سرانه ورزشی در مناطق نفتخیز
نماینده مردم شهرستان های گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی گفت: ۱۷۰ میلیارد ریال اعتبار برای اجرای ۱۴ طرح ورزشی در روستاهای این شهرستان ها تصویب شده است.
غلامرضا تاجگردون اظهار داشت: این میزان اعتبار از محل بودجه مناطق نفتخیز برای احداث زیرساخت های ورزشی گچساران و باشت در یک برنامه پنج ساله پیش بینی شده است.
وی اظهار داشت:احداث چهار سالن ورزشی در روستاهای آبشیرین و بی بی جان آباد، تلخ آبشیرین،آرو و چهار بیشه علیا در گچساران و سالن ورزشی بوستان در باشت از مهمترین طرح هایی است که تامین اعتبار شده است.
تاجگردون ابراز داشت: تکمیل چهار زمین ورزشی در روستاهای تلچگاه ،چاه تلخ،کلاغ نشین و گناوه از دیگر طرح هایی است که از محل اعتبار نفت برای آن اعتبار در نظر گرفته شده است.
وی بیان کرد: تکمیل طرح زمین چمن مصنوعی روستاهای آب انجیر، چم بلبل،آبگرمو و دانشگاه پیام نور شهر دوگنبدان از دیگر طرح های ورزشی این شهرستان هاست که تامین اعتبار شده است.
نماینده مردم شهرستان های گچساران و باشت با اشاره به اینکه ۳۰ طرح ورزشی در این شهرستان از سال ۱۳۹۲ تاکنون بهره برداری شده و تعدادی در حال ساخت است از نگاه ویژه وزارت نفت برای توسعه ورزش درمناطق کم برخوردار و نفتخیز تقدیر کرد.
وی گفت: با بهره برداری از این طرح ها زمینه ترویج ورزش همگانی به ویژه در مناطق روستایی گچساران و باشت ایجاد خواهد شد.
تاجگردون تاکید کرد: با توجه به اینکه فراهم کردن زیرساخت های ورزشی در ابعاد قهرمانی و همگانی نقش مهمی در نشاط نسل جوان و کاهش آسیب های اجتماعی دارد پیگیری های زیادی برای تخصیص بودجه برای طرح های ورزشی این شهرستان ها در سال های اخیر شده است.
زیرساخت های ورزش های همگانی در گچساران و باشت
رئیس اداره ورزش و جوانان باشت گفت:در حالی که تا پیش از دولت یازدهم زمین مصنوعی فوتبال در این شهرستان وجود نداشت با پیگیری های مسئولان هم اکنون ۱۲ زمین چمن ورزشی درشهرستان ایجاد شده که هشت مورد آن در روستاها و بقیه در مناطق شهری احداث شده است.
مهدی عسکری عنوان کرد:روستاهای حاج قلندر،خان احمد،برمامیون،منصورآباد،کته،بوستان،شوش علیا،و بیدک در دولت تدبیر و امید صاحب زمین چمن ورزشی شده اند.
رئیس اداره ورزش و جوانان باشت ابراز داشت:۱۵ طرح ورزشی از ابتدای دولت تدبیر و امید تاکنون در مناطق شهری و روستایی باشت اجرا شده است.
عسکری تصریح کرد: این طرح ها با ۷۰ میلیارد ریال اعتبار اجرا شده است.وی اظهار داشت: در این مدت ۱۰ طرح ورزشی در مناطق روستایی و پنج طرح نیز در مناطق شهری باشت احداث شده است
رئیس اداره ورزش و جوانان باشت ابراز کرد: هم اکنون سه طرح ورزشی در مناطق مختلف این شهرستان با اعتباری بیش از ۱۵ میلیارد ریال در دست اجراست.
وی تصریح کرد: بیش از یکهزار و ۲۵۹ ورزشکار سازمان یافته در رشته های مختلف ورزشی در شهرستان فعالیت می کنند.عسکری گفت: هم اکنون ۱۶ هیات ورزشی در باشت فعالیت می کند در حالی که در سالهای گذشته چهار هیات بوده است.
رئیس اداره ورزش و جوانان گچساران گفت: سرانه فضای ورزشی این شهرستان ۵۳ سانتی متر مربع بود که در دولت تدبیر و امید این میزان با ۲۷ سانتی متر افزایش به ۸۰ سانتیمترمربع رسید.
فریدون عبدالخانی افزود: بیش از ۳۹ طرح ورزشی با اعتباری بیش از ۳۶۰ میلیارد ریال در دولت تدبیر و امید در این شهرستان اجرا شد.
وی ساخت ۲۶ چمن مصنوعی را از مهمترین این طرح ها اعلام کرد و گفت: از این تعداد چمن مصنوعی ۲۱ چمن از سوی وزارت نفت در مناطق کمتر توسعه یافته این شهرستان اجرا شد.
عبدالخانی ساخت سه سالن ورزشی، خانه جوان، پایگاه قهرمانی، جایگاه وی. آی. پی استانی و تکمیل زمین چمن تختی را از دیگر طرح های اجرا شده در این شهرستان اعلام کرد.
وی تصریح کرد: هم اکنون زمین چمن روستاهای سرتیره، دیل، جهاد آباد، پشه کان و چهار بیشه در دست اجراست که برای این طرح ها ۲۵ میلیارد اعتبار اختصاص یافت.
عبدالخانی افزود: در زمان حاضر ۱۶ سالن چند منظوره، ۳۰ چمن مصنوعی، یک واحد زورخانه باستانی، سه استادیوم ورزشی، پنج واحد اماکن ورزشی و یک پیست موتورسواری در این شهرستان وجود دارد.
وی اظهار داشت: ۱۸ باشگاه ورزشی بانوان هم اکنون در این شهرستان وجود دارد.
عبدالخانی افزود: ۴۰ هیات ورزشی در گچساران فعالیت دارد.
وی ابراز کرد: هم اکنون ۱۰ سالن ورزشی با زیربنای بیش از ۱۲ هزار مترمربع و ۲ استخر شنا به مساحت سه هزار مترمربع در گچساران فعال است.
شهرستان های گچساران و باشت با ۱۵۰هزار نفر جمعیت در جنوب کهگیلویه و بویراحمدقرار دارند.