به گزارش ایرنا، کهگیلویه و بویراحمد به دلیل فرهنگ غنی ایلی و عشایری از آداب و رسوم خاصی نیز برخوردار است که خوانندگان آوازهای محلی در فعالیت های هنری خود برای شاد کردن مردم، معرفی و زنده نگه داشتن این میراث گران بها در این دیار کهن استفاده می کنند.
موسیقی محلی علاوه بر داشتن محتوای اخلاقی، جذابیت های بسیاری دارد و به دلیل دور بودن از ابتذال موسیقی های غربی در صورت حمایت شدن می تواند در سطح بین المللی جایگاه ویژه ای را کسب کند.
غیرت و شجاعت مردم کهگیلویه و بویراحمد در برابر دشمنان همواره زبانزد عام و خاص است و تاریخ، دلاورمردی های این دلیران در جنگ های تنگ تامردای، گجستان و دوران هشت سال دفاع مقدس را که بخشی از آن با موسیقی اصیل این دیار عجین شده را از یاد نخواهد برد.
علاوه براین آواها و نواهای سنتی ظرفیت‌های بالقوه اما شکوفا نشده برای افزایش نشاط اجتماعی و بهبود کیفیت زندگی در مناطق مختلف شهری و روستایی دارد.
موسیقی سنتی که برگرفته از آئین‌های گذشتگان است مسیر را برای افزایش روحیه شادمانی بدون آسیب‌های اجتماعی فراهم می‌کند.
استان کهگیلویه و بویراحمد با بیش از 350 هزار نفر جمعیت روستایی و عشایری با وجود آئین‌های سنتی غنی، 30 بازی بومی و محلی و موسیقی‌های حماسی اقوام ترک و لر ظرفیت‌های فراوان مردم شناسی دارد که می‌تواند بستری برای جذب گردشگر و نشاط به دور از آسیب‌های اجتماعی فضای مجازی باشد.
آرش حسنی یک جوان اهالی مناطق عشایری شهرستان کهگیلویه گفت: یکی از عوامل سر زندگی و کمتر بودن آسیب‌های اجتماعی در مناطق عشایری پر شدن اوقات فراغت مردم با موسیقی های سنتی و بازی در فضای واقعی است.
یکی از هنرمندان آواز خوان کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه موسیقی و آوازهای حماسی محلی بیشترین طرفدار را در بین مردم این منطقه دارد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا نحوه آشنایی خود با آوازهای محلی این استان را اینگونه بیان کرد.
محمدجان بزرگیان اصل که سال 1342 در روستای شیخ حسین شهرستان چرام از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد به دنیا آمده است، افزود: در دوران کودکی هنگامی که مرحوم شیخ علیمراد تنهایی خواننده معروف استان مشغول سرودن جنگ های تنگ تامرادی و گجستان به سبک حماسی بود با نحوه خوانندگی وی آشنا شدم.
وی یار یار، دی بلال و جنگ نامه را از سبک های محلی مرحوم شیخ علیمراد تنهایی عنوان کرد و گفت: هرکدام از این سبک ها به شیوه خاصی خوانده می شود و فرایند یادگیری موسیقی محلی در حوزه زاگرس سینه به سینه بوده است.
بزرگیان اصل اظهار داشت: در دوران هشت ساله دفاع مقدس به دلیل شهادت رزمندگان کهگیلویه و بویراحمد تا مدت ها روحیه مناسبی برای اجرای آوازهای محلی این استان نداشتم.
وی عنوان کرد: با پایان یافتن دوران هشت سال دفاع مقدس با شرکت در جشن های انقلاب در مدارس روستای شیخ حسین چرام خواندن آوازهای محلی متناسب با فضای آن دوران را آغاز کردم.
بزرگیان اصل ابراز داشت: با ورود به این عرصه به تدریج برای شرکت در جشن های پیروزی انقلاب 22 بهمن هرسال از سوی مدیران مدارس شهرستان چرام برای اجرای آوازهای محلی کهگیلویه و بویراحمد دعوت می شدم.
بزرگیان اجرای آواز محلی کهگیلویه و بویراحمدی در مراسم چهلمین روز درگذشت استاد محمد بهمن بیگی بنیانگذار آموزش عشایری در ایران را از افتخارات خود دانست.
خواننده آوازهای محلی کهگیلویه و بویراحمد استقبال جوانان و سایر قشرهای مردم این استان از آهنگ های محلی را موجب تقویت روح و مشوقی برای ادامه کار در این عرصه عنوان کرد.
دیگر خواننده آواز محلی کهگیلویه و بویراحمد گفت: آوازهای محلی این استان سرشار از حس حماسه، غیرت، دفاع از وطن، تلاش، عشق و شادی است.
حبیب الله بازیار افزود: این آوازهای محلی با تاریخ و فرهنگ قوم لر عجین شده و باید بیش از بیش گسترش یابند و اشعار جدیدی برای تولید آثار متنوع سروده شود.
وی بیان کرد: با توجه به اینکه موسیقی محلی کهگیلویه و بویراحمد به تازگی شاهد حضور موسیقی دانان آشنا با دستگاه های آوازی بوده است پیشرفت هر چه بیشتر آن در آینده دور از انتظار نیست.
خواننده آوازهای محلی مُلک ایمان و دیار نعمت، اظهار کرد: چنانچه موسیقی محلی این استان منحصر به برنامه های صدا و سیما و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی نباشد و در سایر جشنواره ها و برنامه های فرهنگی نیز مورد استفاده قرار گیرد تحولات چشمگیری در آن ایجاد می شود.
بازیار عنوان کرد: اشعاری که شاعران کهگیلویه و بویراحمد می سرایند از سوی خوانندگان آوازهای محلی این استان در مقام های موسیقی مناسبی عرضه می شود.
بازیار با اشاره به اینکه خوانندگان آوازهای محلی کهگیلویه و بویراحمد باید از نظر مسائل مادی و معنوی حمایت بیشتری شوند، گفت: در این صورت هنر اصیل آواز لری با آرامش خاطر و بدون دغدغه از سوی هنرمندان موسیقی اجرا می شود.
وی نیازهای اقتصادی، نبود استودیو صدابرداری و هزینه بالای تهیه و تنظیم آهنگ به منظور عرضه آلبوم را از مشکلات هنرمندان عرصه آواز و موسیقی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد.
خواننده محلی استان بالا بردن آگاهی مردم نسبت به آثار مثبت موسیقی بر روح و روان انسان، توجه جدی نهادهای فرهنگی به موسیقی و برگزاری کنسرت های محلی در کهگیلویه و بویراحمد برای گسترش روزافزون این هنر اصیل را ضروری دانست.
آوازهای محلی مُلک ایمان و دیار نعمت، کبگ مست و فصل بهار، نایی نایی و گل می، پیوار از مهمترین آثار بازیار است.
رئیس اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری شهرستان بهمئی گفت: تلاش می شود آواز لری ' یاریار بهمئی' در فهرست آثار معنوی کشور ثبت شود.
مجتبی صلاحی نژاد تصریح کرد: یاریار بهمئی از آوازهای کهن قوم لر است که از فطرت پاک نیاکان ما سرچشمه گرفته و بخشی از هویت فرهنگی ایل بهمئی را تشکیل می دهد.
وی با تاکید بر لزوم احیا و تقویت فرهنگ اصیل بومی بهمئی، گفت: جامعه ای که هویت و اصالت فرهنگی خود را حفظ کند در برابر آسیبهای فرهنگی و اجتماعی مصون است.
صلاحی نژاد عنوان کرد: صداقت، اخلاص، پاکی، غیرت، مردانگی و دین مداری از دیرباز در زندگی عشایری ایل بهمئی موج می زد و وظیفه ماست که مصداق های عینی این ویژگی های مثبت اجتماعی را ترویج و تبلیغ کنیم.
وی اضافه کرد: موسیقی بخش جدایی ناپذیری از فرهنگ اصیل بومی ایل بهمئی است که از دیرباز در قالب سردادن نواهای شادی و غم به صورت فردی و انفرادی منجر به آرامش روحی افراد می شد.
صلاحی نژاد تصریح کرد: یاریار بهمئی بخشی از این نواهاست که فردی عشایری با حضور در دامان طبیعت به شکل آواز بلند و به شیوه ای خاص و ماهرانه سر می دهد تا طنین آن در محیط اطراف منجر به ایجاد آرامش روحی برای فرد سراینده و شنونده شود.
صلاحی نژاد این موسیقی بومی و محلی را یک موسیقی متعهدانه دانست و افزود: احیای موسیقی محلی می تواند جایگزین مناسبی برای موسیقی های بی محتوا یا با محتوای مبتذل و مستهجن غربی باشد.
وی گفت: طنین موسیقی محلی در تمام لحظات آرام بخش روح های خسته از مشکلات و آسیب های کنونی جامعه مدرن است.
7531/6110
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
4 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.