سید عبدالمجید نژادصفوی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: کهگیلویه و بویراحمد تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بدون جاده ارتباطی مناسب و آسفالته بود در حالی که در چهار دهه اخیر طول راه های استان به هزاران کیلومتر رسیده است.
وی با اشاره به چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، افزود: باید خدمات ارزنده نظام و انقلاب در کهگیلویه و بویراحمد در تمامی عرصه ها از جمله راهسازی بیش از پیش برای مردم این استان تشریح شود.
مدیرکل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: به دلیل کوهستانی و سخت گذر بودن استان هزینه ساخت جاده های ارتباطی در آن به مراتب بیش از دیگر استان ها و مناطق کشور است.
نژادصفوی عنوان کرد: جاده های ارتباطی جزو زیرساخت های مهم توسعه بوده و از عوامل مؤثر در رشد و پیشرفت همه جانبه هر منطقه محسوب می شوند.
وی ابراز داشت: لازم است که هر چه سریعتر جاده های ارتباطی کهگیلویه و بویراحمد ساماندهی و استانداردسازی شوند زیرا این امر نقش بسزایی در کاهش سوانح رانندگی در استان خواهد داشت.
نژادصفوی گفت: انتظار می رود که مردم و مسئولان اجرایی کهگیلویه و بویراحمد برای حفظ، نگهداری، نظافت و زیباسازی جاده های ارتباطی این استان تلاش و فعالیت بیشتری کنند.
کهگیلویه و بویراحمد حدود 6 هزار کیلومتر جاده ارتباطی اعم از بزرگراه، راه اصلی، فرعی و روستایی دارد که از این میزان 142 کیلومتر بزرگراه، 505 کیلومتر راه اصلی، یک هزار و 238 کیلومتر راه فرعی و مابقی نیز راه روستایی است.
این استان بیش از 40 گردنه خطرناک و حدود یک هزار و 500 کیلومتر نقاط حادثه خیز دارد.
7535/1662
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.