محمد رضا پورخاتون روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بدون اشاره به سطح باغات استان گفت : در کدت یاد شده بر اثر استمرار خشکسالی بیش از 15 هزار هکتار از باغات در این استان رها و خشک شده است.
وی از تقویت و بکارگیری مبانی علمی هواشناسی در کشاورزی کشور، تشکیل، تقویت، حمایت و بکارگیری جدی تشکل های مردمی در امر خشکسالی و گسترش و تقویت ارتباط با محققان علمی - اجرایی بین المللی و مراکز فعال در کشورهای پیشرفته مرتبط با خشکسالی به عنوان اقدامات سازمان جهادکشاورزی در مقابله با پیامدهای خشکسالی نام برد.
وی ادامه داد: هماهنگی و سازماندهی واحدهای مختلف دولتی مرتبط با خشکسالی در قالب برنامه های کم آبی توام با وظایف شفاف و مسئولیت های مشخص، تهیه طرح جامع خشکسالی کشور و ارائه برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت بمنظور جلوگیری از بیلان منفی برداشت از آب های زیرزمینی و منطقی کردن برداشت و در صورت امکان افزایش ذخایر آبی آن ها از دیگر اقدامات مقابله با پیامدهای خشکسالی است.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان اظهار داشت: کشاورزان با اجرای روش های نوین آبیاری می توانند از همان مقدار آبی که در کشاورزی استفاده می کنند حداکثر محصول را برداشت کنند.
وی گفت: به منظور استفاده صحیح از آب های موجود می توان بخشی از منابع آب را که تبخیر شده و از دسترس خارج می شود کاهش دهیم و آب صرفه جویی شده را در بخش های دیگر مورد استفاده قرار دهیم.
وی با تاکید براینکه آب را باید در جایی مصرف کرد که بهره وری آن زیادتر باشد ،از کشت محصولاتی که نیاز کمتری به آب دارند با تعیین الگوی کشت مناسب در دشت های استان به عنوان یکی از راه های مقابله با خشکسالی و مدیریت منابع آبی یاد کرد.
پورخاتون گفت: استفاده دوباره از آب های تلف شده و اضافی در آبیاری، ایجاد انگیزه برای استفاده از سامانه های آبیاری نوین در کشاورزی از دیگر راهکارهای مدیریت منابع آبی در استان کرمان است.
وی با اشاره به کاهش بیلان منفی سفره های آب زیرزمینی با توجه به ثابت بودن میزان بارندگی در استان، گفت: کشاورزان بیشترین استفاده را از سفره های آب زیر زمینی می کنند.
پورخاتون گفت: حدود 92 درصد آب استحصالی شمال استان کرمان در بخش کشاورزی مصرف می شود.
وی کل حجم استحصالی آب شمال استان کرمان را 6.5 میلیارد مترمکعب اعلام کرد و گفت: بیش از پنج میلیارد متر مکعب در بخش کشاورزی استفاده می شود.
این کارشناس با بیان این که بیش از 90 درصد آب کشاورزی از آب های زیر زمینی تامین می شود تصریح کرد: کمتر از 10 درصد آب مورد استفاده کشاورزان از طریق استحصال آب های سطحی است.
وی از اجرای آبیاری نوین در باغات و مزارع کشاورزی استان کرمان به عنوان راهی برای ساماندهی و ارتقای راندمان آب این استان نام برد.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان با بیان این که راندمان آبیاری تحت فشار در بخش آبیاری قطره ای بیش از 70 درصد است گفت: در بخش آبیاری بارانی این راندمان حدود 60 درصد و راندمان آبیاری سنتی به طور متوسط در استان 30 تا 35 درصد است.
وی افزود: وقتی مزرعه با شیوه سنتی آبیاری می شود حدود 65 تا 70 درصد آب هدر می رود و هدر رفت آب در شیوه های نوین آبیاری حدود 30 درصد است.
پورخاتون با بیان این که راهی جز افزایش راندمان آب بخش کشاورزی استان کرمان وجود ندارد گفت: اجرای سامانه های آبیاری تحت فشار اقدامی مهم در این راستا است.
وی سطح آبیاری تحت فشار شمال استان کرمان را 50 هزار هکتار اعلام کرد و گفت: این وسعت نسبت به سطح زیر کشت حدود 20 درصد از این سطح است.
وی با بیان این که شوری آب یکی از مشکلاتی آب کشاورزی استان کرمان است اظهار کرد: این مشکل به دلیل پایین رفتن سطح آب زیر زمینی و بیلان منفی تعدادی از دشت ها اتفاق می افتد.
پورخاتون سطح زیر کشت شمال استان کرمان را 530 هزار هکتار اعلام کرد و گفت: در 250 هزار هکتار از این اراضی امکان اجرای آبیاری تحت فشار وجود دارد.
وی بر حفظ اشتغال در کشاورزی، و افزایش بهره وری و توسعه کشت های گلخانه ای تاکید کرد و گفت: کشاورزان باید با وجود کمبود آب سطح زیر کشت باغات را کاهش دهد تا عملکرد در واحد سطح پایین نیاید.
5054
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.