به گزارش ایرنا، همواره تولید و فروش محصولات کشاورزی در کشور ما بدون برنامه ریزی قوی و مدون بوده و کشاورز ما می کارد به امید آنکه بتواند خوب بفروشد و در نهایت می بینیم نصف هزینه هایش هم نصیبش نمی شود و این وضعیت اسفناک می طلبد، یک بار برای همیشه به این سریال خسته کننده و طولانی کشاورزان پایان دهیم.
اما واقعا ایراد کار کجاست که اوضاع کشاورزان هر سال بدتر از سال گذشته است؟! آیا دولت موظف است هر محصولی را که کشاورز تولید کرد خریداری کند؟
خبرگزاری جمهوری اسلامی دفتر جیرفت درهمین ارتباط میزگردی با عنوان 'ساماندهی کشاورزی با مدیریت صادرات ' را با حضور علی محبان نایب رییس اتاق بازرگانی جنوب کرمان ،فرامرز رستگاری استاد دانشگاه و معاون زراعت جهاد کشاورزی ،تیمور سالاری نماینده کشاورزان جنوب و امان الله جلالی کارشناس آب برگزار کرد.
** ایجاد مدیریت صادرات نسخه شفابخش
نایب رئیس اتاق بازرگانی جنوب کرمان در میزگرد ایرنا از راه اندازی بخشی به نام مدیریت صادرات در این منطقه خبر داد و گفت: با توجه به اینکه جنوب استان کرمان یکی از قطب های کشاورزی کشور محسوب و همواره در زمینه بازار فروش محصولات کشاورزی خود دچار مشکل بوده، راه اندازی مدیریت صادرات به عنوان یک نسخه شفابخش در دستور کار قرار ما گرفته است.
علی محبان افزود: مدیریت صادرات یعنی کالای تولید داخل با یک برنامه ریزی دقیق و کارشناسی به بازار جهانی معرفی و سبب ارز آوری برای کشور شود.
وی بیان کرد: قیمت پایین محصولات کشاورزی همواره یکی از چالش های پیش روی کشاورزان بوده چرا که مجبور می شوند محصول خود را زیر قیمت تمام شده به فروش برسانند.
این فعال اقتصادی عنوان کرد: اتاق بازرگانی با ورود به حوزه های اقتصادی، کشاورزی و صنعتی به دنبال برطرف کردن مشکلات این حوزه ها است از این رو وظیفه خود می دانیم برای حل مشکلات موجود بر سر راه اقتصاد کشاورزی منطقه، به صورت تخصصی ورود کنیم.
وی ادامه داد: اتاق بازرگانی با بررسی مسایل و مشکلات کشاورزی، تیم هایی تخصصی برای بررسی وضعیت بازارهای هدف تشکیل و از بازارهای هدف بازدید کرده و همچنین از تیم های تخصصی کشورهای دیگر (روسیه )برای بررسی وضعیت کشاورزی منطقه دعوت کرد.
وی همچنین از راه اندازی برخی صنایع تبدیلی قدیمی در جنوب کرمان ابراز نگرانی کرد و گفت: بارها اعلام کرده ایم صنعتی برای این منطقه قابل قبول است که سبب ارزش افزوده محصولات کشاورزی شود نه اینکه محصولات را با قیمت خیلی پایین از کشاورز بخرد.
وی به مشکلات گوجه کاران جنوب کرمان اشاره و تصریح کرد: صنایع تبدیلی مدرن علاوه بر رب گوجه می توانند با تولید کمپوت آب گوجه فرنگی، به بازارهای کشورهای اروپایی دسترسی پیدا کرده و شکوفایی کشاورزی منطقه را فراهم کنند.
محبان بر لزوم تخصصی شدن کشاورزی تاکید کرد و گفت:در این نوع کشاورزی، تولید کننده وظیفه تولید و صادر کننده وظیفه صادرات را به عهده دارد، لذا یکی از مشکلات کشاورزی جنوب کرمان تخصصی عمل نکردن در این زمینه ها می باشد که باید این مساله اصلاح شود.
نماینده پارلمان بخش خصوصی عنوان کرد: کشاورزی جنوب کرمان باید به سمت و سویی حرکت کند که قبل از تولید محصول، بازار فروش در نظر گرفته شده و تولید بر اساس نیاز بازار برنامه ریزی و اجرا شود.
وی به برگزاری همایش های اصلاح الگوی کشت توسط سازمان جهاد کشاورزی در هفت شهرستان جنوب کرمان اشاره و بیان کرد: این همایش ها به تنهایی تاثیری در رعایت الگوی کشت نداشته و باید با ورود تجار بازارهای هدف و پیش خرید محصولات کشاورزی، زمینه تغییر کشت را فراهم کرد که این مهم با راه اندازی مدیریت صادرات امکان پذیر است.
این فعال اقتصادی با بیان اینکه مطالعات طرح مدیریت صادرات بیش از یک سال و نیم به طول انجامیده است، تصریح کرد: با ساز و کاری که اتاق بازرگانی برای مدیریت صادرات تعریف کرده، می توان کشاورزان را در سود حاصل از فروش محصول در کشورهای خارجی سهیم کرد.
**نبود بازار صادرات کشاورزی را بی رمق کرده است
استاد دانشگاه و معاون زراعت سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان هم در این میزگرد به کاهش قیمت محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: امسال با توجه به تغییرات اقلیمی، شاهد برداشت زیاد محصولات این منطقه بوده ایم و از طرفی با توجه به تولید این محصولات در سایر نقاط کشور و نبود بازار صادرات، کشاورزان متحمل خسارت های قابل توجهی شده اند.
فرامرز رستگاری با تاکید بر اینکه این خلاء موجب بی رقمی بخش کشاورزی شده است ،افزود: ما هم بر این باوریم کشاورزی یکی از مولفه‌های اصلی اقتصاد مقاومتی بوده و باید بیش از گذشته به این بخش توجه کرد و از همه مهمتر محصولات کشاورزی باید بر پایه صادرات، تولید و در بازارهای بین‌المللی عرضه شوند.
وی با بیان اینکه تغییر الگوی کشت محصولات کشاورزی راهکاری اساسی برای مقابله با کم آبی است بیان کرد: در زمینه کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی طرح جایگزینی گیاهان مقاوم به کم آبی به جای محصولات کشاورزی با مصرف زیاد آب توصیه می شود، از این رو اگر بخواهیم سایه تهدید خشکسالی از سر کشاورزی برداشته شود باید به سمت اصلاح الگوی مصرف آب و جایگزینی کشت محصولاتِ متناسب با اقلیم حرکت کنیم.
وی ادامه داد: تغییر الگوی کشت راهکار افزایش عملکرد محصولات کشاورزی به شمار می‌رود که طی سال های اخیر، به طور مداوم اعلام کردیم این مهم باید در دستور کار کشاورزان قرار گیرد.
رستگاری گفت: کشاورزان برای رسیدن به وضعیت اقتصادی پایدار علاوه بر کاشت محصولات راهبردی، باید به دنبال تغییر الگوی کشت خود از محصولات پر آب همچون هندوانه به گیاهان مقاوم و کم آب بَر، باشند.
وی گفت: دولت یازدهم و دوازدهم در بخش آبیاری نوین و تغییر الگوی کشت کشاورزی، عملکرد قابل قبولی را ارائه داده و موجب خودکفایی کشور در تولید محصولات راهبردی همچون گندم شده است.
وی افزود: سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان با جایگزینی محصولات آب بر مانند هندوانه و ذرت به سمت و سوی محصولات با مصرف کم آب مانند خربزه، نخودسبز و هویچ بنفش که توجیه اقتصادی دارند حرکت کرده است.
رستگاری نبود صنوف کشاورزی را یکی از ضعف های کشاورزی منطقه جنوب کرمان برشمرد و گفت: وجود صنوف مختلف کشاورزی بدون دخالت دولت زمینه پیشرفت کشاورزی را در منطقه فراهم می کند.
وی نیز به طرح مدیریت صادرات که توسط اتاق بازرگانی ارائه شد اشاره و عنوان کرد: این طرح می تواند در ساماندهی بازار محصولات کشاورزی مفید واقع شود.

**لزوم حفظ توازن طبقاتی در مدیریت صادرات
کارشناس کشاورزی و نماینده کشاورزان نیز در خصوص طرح مدیریت صادرات گفت: باید طوری مدیریت شود که از این طرح و اجرای آن بعضی افراد سوءاستفاده نکرده و فاصله طبقاتی در منطقه را بیشتر نکنند.
تیمور سالاری اضافه کرد: اگر به گونه ای برنامه ریزی شده باشد که توازن طبقاتی در منطقه حفظ شود، می توان امید داشت که اهداف این طرح، دست یافتنی خواهد بود.
وی ادامه داد: باید کشت مردم با مدیریت صحیح تضمین شود و این نوع از مدیریت صادرات، قطعا با تدبیر و برنامه ریزی، شدنی است.
سالاری بسیاری از مشکلات امروز کشاورزان را حاصل مدیریت نا کارآمد برخی مسئولان عنوان کرد و گفت: جهاد کشاورزی برای تجربه کشاورز در امور کشت، داشت و برداشت نقش آنچنانی قائل نیست، به عنوان مثال شخصی که 50 سال در امر کشت انواع محصولات فعالیت دارد قطعا می تواند کمک خوبی برای بخش کشاورزی باشد که متاسفانه این حلقه مفقوده واقعا جایش خالی است.

**خسارت میلیاردی کشت های سنتی به منطقه
کارشناس آب جنوب کرمان نیز در این میزگرد کشت های سنتی را عامل هدر رفت آب در بخش کشاورزی عنوان کرد و گفت: متاسفانه کشت محصولاتی همچون هندوانه خسارت های زیادی به منطقه وارد کرده است.
امان الله جلالی با تاکید بر لزوم جلوگیری از کاشت محصولاتی همچون هندوانه در منطقه خشک و کم آب جنوب کرمان بیان کرد: برای تولید هر کیلو هندوانه حدود 300 لیتر آب مصرف می شود و در این شرایط اگر 10 کامیون هندوانه برداشت کنیم، حدود 30 میلیون لیتر آب ضایع شده که در بهترین حالت ممکن می توان گفت به لحاظ مالی نزدیک به 2 میلیارد تومان خسارت به منابع آب منطقه وارد کرده ایم.
وی به طرح مدیریت صادرات اشاره کرد و گفت: اگر این طرح بتواند کشاورزی منطقه را به گونه ای مدیریت کند که هیچ کشاورزی به دنبال کشت های سنتی نرود، باید شاهد اتفاقات خوبی باشیم.
وی افزود: امروز در شرایط کم آبی و کمبود منابع آبی قرار داریم و باید تا جایی که می توانیم با استفاده از تکنولوژی های روز دنیا جلوی هدر رفت آب را بگیریم و الا باید برای همیشه فاتحه کشاورزی را در این منطقه بخوانیم.
جلالی تاکید کرد: مدیریت صادرات باید در حوزه کاشت محصولات کشاورزی حتما از نظر کارشناسان مختلف آب و خاک استفاده کند تا محصولاتی با کیفیت، تولید شده و به راحتی در بازارهای خارجی به فروش برسد.
نمایندگان پارلمان بخش خصوصی در اتاق بازرگانی به دنبال این هستند که با اجرای طرح مدیریت صادرات، به کشاورزی جنوب کرمان جانی دوباره بخشند و این اتفاق مهم تنها با همکاری و تعامل دستگاه های اجرایی و مشارکت کشاورزان با اتاق بازرگانی رقم خواهد خورد.
بنا به گفته مسئولان اتاق بازرگانی جنوب کرمان، مدیریت صادرات به گونه ای طراحی شده که تمام شاخه های مربوط به کشاورزی و صادرات را در بر می گیرد و این یعنی ایجاد یک ستاد فرماندهی برای تقویت همه جانبه کشاورزی و کشاورزان که دیگر مجبور نیستند حاصل دسترنج خود را با کمترین قیمت به دلال ها بفروشند.
اما همانگونه که در گفت و گو ها آمد، مدیریت صادرات باید به تکریم کشاورزان اهتمام ویژه ای داشته باشد و آنها را در فروش حاصل از صادرات نیز سهیم کند.
7429/7450/ 5054
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.