سرنوشت نا میمونی که اخیرا گریبانگیر حاصل دسترنج کشاورزان جنوبِ کرمان شده، اتفاقی انکار ناپذیر است.
آری این روزها حال و روز کشاورزانی که سالانه بیش از چهار میلیون و 500 هزار تن محصول را زیر گرمای 45 درجه جنوب کرمان روانه بازارهای داخلی و خارجی می کنند نگران کننده است و قطعا شما هم با دیدن مزارع درو نشده ای که زیر پای احشام لگد کوب می شوند و تماشای تجمع های اعتراضی گوجه کاران و پیازکارانِ خسته ای که در گوشه و کنار خیابانها زانوی غم بغل گرفته و روی رفتن به خانه را ندارند، این سئوال برایتان پیش می آید، که واقعا بر سر کشاورزی ریشه دارِ جنوب کرمان چه خواهد آمد؟!
بی شک برخی از این وقایع نتیجه کشت های غیر اصولی و استفاده نکردن کشاورزان از نظر کارشناسان و مشاوران جهاد کشاورزی بوده و برخی از آن وقایع هم به واسطه کم کاری برخی مسئولان در دستگاه های اجرایی مربوط رقم خورده است.
مسلما کشاورزان منطقه قبل از هر اقدامی باید با کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی در زمینه نوع کشت، زمان کشت، کود، آبیاری و دیگر مولفه های مربوط مشورت کرده تا بتوانند محصول با کیفیتی را برداشت و روانه بازار کنند اما سئوال اینجاست که کشاورزان جنوب کرمان، تولیدات خود را در کدام بازار و با چه قیمت هایی به فروش برسانند؟!
آیا خرید حمایتی محصولات بر زمین مانده کشاورزان، توسط سازمان تعاون روستایی چقدر به کشاورزان منطقه کمک می کند؟ به عنوان مثال، این روزها بحث خرید حمایتی گوجه در جنوب کرمان مطرح است و سازمان ذکر شده هر کیلو گوجه را به قیمت 370 تومان خرید حمایتی می کند در حالی که تنها قیمت سبد خالی حدود 2 هزار تومان بوده و درواقع 200 تومان از قیمت خرید حمایتی، پولِ سبد محصول خواهد شد یعنی هر کیلو گوجه فرنگی 170 تومان از کشاورز خریداری می شود...
به راستی آیا با 170 تومان می توان یک لیوان آب خنک خرید!!!
گوجه کار نمونه جنوب کرمان در خصوص وضعیت اسفناک قیمت گوجه فرنگی به ایرنا گفت: با قیمت هایی که این روزها مطرح می شود حتی هزینه پرداخت دستمزد کارگران مزارع هم به دست نمی آید آن هم در شرایطی که بیشتر کشاورزان محصول خود را روی زمین های اجاره ای کشت کرده اند.
جوزاک ادامه داد: وضعیت خرید گوجه فرنگی جنوب کرمان به قدری وخیم شده که بسیاری از کشاورزان جرات نمی کنند محصول خود را برداشت کنند.
وی با اشاره به اینکه برخی کارخانه های رب از استانهای دیگر قیمت 200 تومان را برای هر کیلو گوجه پیشنهاد داده اند اضافه کرد: کارخانه های رب گوجه ای که در منطقه فعالیت می کنند هم حاضر به خرید تولیدات ما نیستند و حتی تاکنون هیچ قیمتی را هم اعلام نکرده اند.
جوزاک بیان کرد: در شرایط عادی اگر هر کیلو گوجه فرنگی را 500 تومان هم به فروش برسانیم، تنها از لحاظ مادی ضرر نکرده ایم و هیچ سودی هم عایدمان نمی شود.
یک کارشناس کشاورزی جنوب کرمان نیز عنوان کرد: وضعیت کشاورزی این منطقه رو به بحرانی شدن است و در صورتی که طی یکی دو ماه آینده برای بهبود این وضعیت اقدام جدی انجام نگیرد، شاهد اتفاقات ناخوشایندی در جنوب کرمان خواهیم بود.
ایرج شاهرخی با تاکید بر اینکه با تعطیل شدن کشاورزی در این منطقه، هزاران نفر بیکار می شوند گفت: مسئولان برای نجات کشاورزی این دیار باید هر چه زودتر برای تقویت صادرات محصولات کشاورزی تدابیری اتخاذ کنند.
وی با اشاره به اینکه تا چند روز دیگر، محصول سیب زمینی هم به سرنوشت گوجه و پیاز دچار می شود ادامه داد: مشکل اساسی کشاورزان در جنوب کرمان، نبود یک بازار فروش مناسب است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان نیز در این خصوص گفت: بنا به دستور وزیر جهاد کشاورزی و ورود معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی و مدیر عامل سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور به بحث خرید حمایتی گوجه و صدور دستور شفاهی ،عملیات خرید این محصول از کشاورزان شهرستان های رودبار جنوب و کهنوج آغاز شده است.
سید یعقوب موسوی بیان کرد: با توجه به برداشت همزمان محصولات مختلف کشاورزی همچون هندوانه، گوجه فرنگی، پیاز، سیب زمینی، خیار، توت فرنگی، فلفل و غیره، سازمان جهاد کشاورزی علاوه بر نظارت بر عملیات برداشت و کارکرد کمباین ها و خرید محصولات استراتژیک گندم و کلزا، تا پایان برداشت با همراهی اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای جنوب کرمان در کنار کشاورزان حضور خواهد داشت.
هم اینک کشاورزانی که هنوز محصول خود را برداشت نکرده اند چشم امیدشان به تدبیر دولتمردان برای خروج از شرایط حساس کنونی است و از طرفی با توجه به اینکه برداشت سایر محصولات کشاورزی را نیز در پیش داریم انتظار می رود هرچه سریعتر برای بهبود وضعیت بازار فروش تولیدات جنوب اقدامی عملی انجام گیرد و قیمت های خرید تضمینی به گونه ای شود که کشاورزان زحمتکش جنوب کرمان برای فرار از بدهکاری و مشکلات دیگر مجبور به رها کردن کشاورزی و خانه و کاشانه خود نشوند.
جنوب استان کرمان با سطح زیر کشت بیش از 260 هزار هکتار و با تولید سالانه چهار و نیم میلیون تن انواع محصولات کشاورزی، 60 درصد تولیدات این بخش را در استان پهناور کرمان به خود اختصاص داده و دارای بزرگترین گلخانه های طبیعی جهان است.
سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان هفت شهرستان، جیرفت، عنبرآباد، فاریاب، رودبار جنوب، کهنوج، قلعه گنج و منوجان را زیر پوشش دارد.
7429/7450
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.