به گزارش ایرنا، خودکامگی و بیم از تزلزل پایه های حکومت، رژیم منحوس پهلوی را به اقداماتی ننگین وا می داشت که یکی از آنها انداختن آتش بر پیکر مسجد جامع کرمان و کلام خدا بود.
آتشی که رژیم ستم شاهی در 24 مهر سال 1357 در گلستان مسجد جامع کرمان بر افروخت در واقع آتشی بر پایه های سست حکومت بی بنیانش بود.
مهرماه سال 1357 عوامل حکومت پهلوی در رابطه با فعالیت های انقلابی مردم کرمان، مسجد جامع شهر را به آتش کشید و عده ای را نیز در این حادثه غم انگیز به خاک و خون نشاند که البته این حادثه به روایت مستند تاریخ تاثیری شگفت انگیز بر جریان مبارزات مردم کرمان و حتی استان های دیگر کشور داشت.
مردم مسلمان استان کرمان که در برهه های مختلف تاریخ برای شکل گیری و حفظ انقلاب اسلامی از خود گذشتگی های زیاد کرده بودند در اربعین شهدای 17 شهریور تهران و اولین سالگرد شهادت آیت الله سید مصطفی خمینی در 24 مهر 1357 و به دعوت علما و روحانیون کرمان در مسجد جامع این شهر اجتماع کردند.
مسجد جامع کرمان به خاطر دارد آن روز را که حدود 300 نفر از زاغه نشینان معروف به کولی ها به عنوان عوامل رژیم ستم شاهی با در دست داشتن چوب و میله های آهنی و دادن شعار به نفع شاه، قبل از ظهر و هنگامی که یکی از روحانیون مشغول سخنرانی بود، به مسجد جامع کرمان حمله کردند.
به روایت تاریخ؛ کولی ها پس از حمله به وسایل نقلیه بیرون مسجد و مواجهه با واکنش مردم به آنان حمله کردند و در این بین پلیس نیز به نفع کولی ها به مردم حمله می کند که مردم به مسجد پناه می برند و عوامل ستم شاهی از طریق پشت بام ها قصد ورود به مسجد را می کنند.
انداختن سنگ، پخش گازهای خفه کننده در فضای مسجد و بعد از آن شکستن درهای مسجد و حمله چماق به دستان به مردم منجر به زخمی و شهید شدن عده ای از مردم کرمان در این حادثه شد.
سوختن کلام خدا در آتش کفر عوامل ستم شاهی بر اثر این واقعه، تجمع و به آتش کشیدن برخی از مغازه های بازار از جمله وقایع 24 مهر بود.
بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران نیز ضمن متاثر شدن از این اقدام ننگین رژیم شاه، این رخداد را از جمله حمله ‏های جنون‏ آمیز عنوان کرد.
این حادثه دهشتناک منجر به زخمی شدن بسیاری از مردم دیار کریمان و شهادت 'محمد باقدرت جوپاری' و 'غلامرضا یزدان شناس' شد.
واقعه 24 مهر سال 1357 مسجد جامع کرمان به عنوان اولین پرونده مکان رخداد انقلاب اسلامی در هشتمین شورای سیاستگذاری ثبت آثار تاریخی و مکان رخدادهای انقلاب اسلامی نخستین پرونده مکان رخدادهای انقلاب اسلامی پس از بررسی، به ثبت ملی رسید.
همچنین در سال 90 و در سالروز حادثه تلخ به آتش کشیدن مسجد جامع شهر کرمان توسط ایادی رژیم پهلوی در روز 24 مهر ماه سال 57، تمثال شهدای 24 مهر در کرمان پرده برداری شد.
تمثال 2 شهید بزرگوار حادثه 24 مهر سال 57، شهیدان محمد باقدرت جوپاری و غلامرضا یزدان شناس به صورت کاشی کاری انجام شده است.
بر این اساس تمثال این 2 شهید بزرگوار در ورودی مسجد جامع شهر کرمان نصب شده است.
شهید غلام رضا یزدان شناس، در حادثه تلخ به آتش کشیدن مسجد جامع کرمان توسط رژیم ستمشاهی به شهادت رسید و مزار این شهید بزرگوار در شهر ماهان قرار دارد.
شهید محمد باقدرت جوپاری نیز از شهدای حادثه تلخ در مسجد جامع کرمان است.
روز 24 مهر ماه سال 1357 بیش از 20 هزار نفر از مردم کرمان در اجرای اوامر امام خمینی (ره) و به دعوت جامعه روحانیت برای بزرگداشت چهلم شهدای جمعه سیاه تهران (17 شهریور) در محل مسجد جامع کرمان اجتماع کردند و در کمال آرامش در حالی که به بیانات آقای صمدانی یکی از روحانیون شهر گوش می دادند ناگهان تعدادی از اوباش اجیر شده از سوی دولت پهلوی با حمایت ماموران مسلح وارد مسجد شدند و با چوب، چماق، سنگ و اسلحه سرد و گرم به مردم بی دفاع که در صحن و شبستان مسجد جمع شده بودند حمله کردند.
خبرنگار: نجمه حسنی ** انتشار دهنده: بهنام احمدی *
3029/ 5054
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.