نادر علیدادی سلیمانی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در زمینه اقدامات اولیه ثبت جهانی شهر قدیم جیرفت عکس برداری هوایی از این منطقه باستانی هفته آینده آغاز می شود.
وی بیان کرد: منطقه باستان شناسی شهر قدیم جیرفت یکی از کهن شهرهای اسلامی است که در حال بررسی باستان شناسی می باشد.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی جنوب کرمان گفت: اسفند سال گذشته و از ابتدای سال جاری تاکنون سه پژوهش باستان شناسی در شهر جیرفت انجام شد که نتیجه خوبی داشت.
وی افزود: پژوهش نخست، سومین فصل بررسی باستان شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و دانشگاه توبین گن آلمان در جنوب کرمان بوده که این فصل شامل بررسی هیات مشترک، مطالعه و مستند سازی یافته های فرهنگی و تاریخی است.
وی بیان کرد: پژوهش دوم، کاوش مشترک سه جانبه پژوهشگاه میراث فرهنگی، دانشگاه توبین گن آلمان و دانشگاه جیرفت در محوطه ورامین جیرفت بوده است.
سلیمانی با بیان اینکه محوطه ورامین در فاصله 29 کیلومتری جنوب غرب شهر جیرفت در محور جیرفت - بلوک و فاریاب قرار دارد گفت: شناسایی لایه های فرهنگی محوطه حاجی آباد ورامین و ارائه جدول گاه نگاری منطقه بر پایه کاوش های علمی باستان شناسی از جمله برنامه های این کاوش بود.
وی افزود: پژوهش سوم، ششمین فصل کاوش علمی باستان شناسی در کهن شهر جیرفت (شهر قدیم جیرفت) به سرپرستی حمیده چوبک (رئیس پژوهشکده باستان شناسی) بوده است که هفته گذشته به پایان رسید.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی جنوب کرمان اظهار کرد: در این فصل از کاوش ها به نتایج چشمگیری از شناخت هرچه بیشتر مسجد کهن شهر جیرفت به عنوان یکی از قدیمی ترین مساجد ایران دست یافتیم.
وی گفت: در این فصل یکهزار قطعه سفال به صورت روش مند از محوطه باستانی نمونه برداری و در قالب طراحی فنی و عکاسی ثبت و مستندسازی شد.
وی ادامه داد: این هیات کاوش به لایه های قدیمی تر مسجد دست یافت و طبق شواهد این مسجد سابقه قدیمی تر از سده چهارم هجری داشته است.
سلیمانی گفت: 19 هزار قطعه سفال در این سه فصل کاوش باستان شناسی مستند سازی، ثبت و ضبط شد و هم اکنون در پایگاه میراث فرهنگی جیرفت نگهداری می شود.
وی افزود: با توجه به یافته های باستان شناسی و ظرفیت منطقه در آینده بانک سفال جنوب کرمان راه اندازی می شود.
وی به کاوش های مشترک در محوطه ورامین اشاره کرد و گفت: در این کاوش با لایه نگاری تپه مرکزی ورامین به لایه های قدیمی تر از عصر مفرغ، دوره مس و سنگ دست یافته ایم که این لایه ها مربوط به اواخر دوره هزاره چهارم پیش از میلاد تعلق دارد.
2 محوطه کنارصندل و شهر قدیم جیرفت در جنوب استان کرمان از بزرگترین محوطه های عصر مفرغ و دوره شهرنشینی است.
تمدن جیرفت از قدیمی ترین تمدن های تاریخ بشری است و کاوش های باستان شناسی در این منطقه نشان می دهد تاریخ ناحیه هلیل رود به هزاره سوم ماقبل میلاد بر می گردد و از تمدن بین النهرین نیز قدیمی تر است.
دشت باستان شناسی جیرفت 6 هزار سال قدمت دارد.
شهرستان جیرفت با 280 هزار نفر جمعیت از چهار بخش مرکزی، اسماعیلی، ساردوئیه و جبالبارز تشکیل شده و در فاصله 235 کیلومتری جنوب کرمان واقع است.
خبرنگار: هادی شفیعی مجاز ** انتشار دهنده: رسول محمدحسنی
7450/3028
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.