این استان که اکنون 17 سال خشکسالی را تجربه کرده، به خوبی قدر قطره قطره آب را می داند و چشم به روزی دارد که با دستان سخاوتمند آسمان، سیراب و سرسبزتر از همیشه شود اما در پاییز امسال با کاهش 90 درصدی بارندگی ها نسبت به مدت مشابه سال قبل در این استان، بارقه امید برای فردای سبزتر در پس پرده ای از ابهام قرار گرفته است.
استان کرمان در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته هشت برابر کاهش بارندگی را شاهد بوده که شاید بتوان آن را بحرانی بزرگ برای این استان دانست و اداره کل هواشناسی در این استان اعلام کرده که میزان بارندگی های پاییز امسال نسبت به میزان نرمال، 76 درصد کاهش داشته است.
اگرچه استان کرمان و کشور ما تنها استان و کشوری نیستند که بحران کم آبی را تجربه می کنند اما باید همواره مراقب نفوذ بی صدا و آرام پدیده خشکسالی بود زیرا وقتی صدای این پدیده نامیمون به گوش می رسد که شاید فرصت های زیادی را از دست داده باشیم.
در کنار الزام به مصرف بهینه آب در بخش خانگی، اجرای ایده هایی از جمله همیاران آب و توسعه آبیاری قطره ای و بارانی در این استان از جمله راهکارهایی بوده که توانسته بخش زیادی از آب را در سفره های زیر زمینی پس انداز و از تشدید بحران جلوگیری کند.
در استان کرمان با اجرای ایده همیاران آب و مدیریت خروجی مخازن سدها تلاش شده تا میزان آب پشت سدها کاهش چشمگیری نداشته باشد، این در حالی است که میزان آب ورودی به سدها در سال گذشته 80 میلیون مترمکعب بوده و امسال این میزان به 20 میلیون مترمکعب کاهش یافته است.
همچنین در بخشی از طرح همیاران آب، موتورپمپ های کشاورزی در فصولی که نیاز چندانی به آب وجود ندارد، خاموش می شوند تا قطره قطره های این درّ گرانبها در صندوقچه دل زمین به یادگار بماند.
مدیران استانی به ویژه استاندار کرمان با پیگیری های مجدانه خود و با نگاه عدالت گستر و مدبرانه دولت تدبیر و امید توانسته اند نقشه آب استان را تدوین کرده و طرح های انتقال آب را اجرایی کنند.
در این طرح قرار است آب شمال استان از بهشت آباد، شهر کرمان از سد صفارود، شرق استان از سد نساء و جنوب استان کرمان نیز از دریای عمان تامین شود اما آنچه مبرهن است اینکه با توجه به شرایط اقلیمی کشور باید به خوبی قدر منابع آبی موجود را دانست و از آنها به بهینه ترین روش ممکن، استفاده کرد.
بی شک افزایش تولیدات با مصرف آب کمتر، تعمیم الگوی همیاران آب، تغییر الگوی کشت محصولات کشاورزی از محصولات پرآب به محصولات کم آب، افزایش بهره وری از آب کشاورزی، اصلاح ساختارهای مصرف آب در بخش های کشاورزی، خانگی و صنعتی، آگاه سازی عمومی و جلب مشارکت مردم در برنامه ریزی و مدیریت منابع آبی، کنترل ذخیره سدها، توجه دقیق به مدیریت جامع آب و استفاده از تجربیات کشورهای مختلف در مقابله با بحران کم آبی نسخه هایی هستند که شاید بتوان با اجرای آنها تن دردمند این زمین تشنه را اندکی تسلا بخشید.
**خبرنگار ایرنا در کرمان - انتشار دهنده: رسول محمدحسنی
7440/3028

منبع ‫:‬ ایرنا
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.