مساحت منابع طبیعی جنوب کرمان افزون بر سه میلیون و ۸۵۰ هزار هکتار بوده که سطح اراضی ملی آن سه میلیون و ۶۸۴ هزار هکتار شامل ۴۸۳ هزار هکتار جنگل، یک میلیون و ۹۴۱ هزار هکتار مرتع و یک میلیون و ۲۶۳ هزار هکتار مناطق بیابانی است.

۲ ناحیه رویشی جنگلی ایرانی و تورانی و خلیج فارس و عمانی در جنوب کرمان وجود دارد، در ناحیه رویشی جنگلی ایرانی تورانی یا سردسیری گونه‌های منحصر به فرد بنه، بادام کوهی، کیکم‌، ارس، ارچن، نسترن، داغداغان، زرشک، گیاهان دارویی شامل مورد، آنغوزه، وشا، زیره و همچنین گونه منحصر به فرد انار شیطان یا گلپرکی در دره زیبای مدیترانه‌ای دلفارد به سطح ۵۰ هکتار وجود دارد که از نظر سطح در خاورمیانه بی‌نظیر است و همچنین در مناطقی از جبالبارز گونه ذخیره گاهی شیشم (جک) وجود دارد. 

جنگل گلپرکی دلفارد جیرفت

سرپرست معاونت حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان گفت: در ناحیه رویشی خلیج فارس و عمانی یا گرمسیری، گونه‌های جنگلی و مرتعی مانند کهور ایرانی، انواع آکاسیا، کُنار، گز، خرزهره، اسکنبیل، تاغ، استبرق و گونه‌های دارویی مانند آویشن، بابونه، زیره، لگجی و در مناطق کوهستانی مارز و رمشک نیز گونه‌هایی مانند کسور، بنه، زیتون وحشی (هبر) و گونه منحصر به فرد گز روغنی که به طلای چرب مشهور است وجود دارد.

قاسم رحیمی‌نیا افزود: با توجه به غنای گونه‌های ذخیره‌گاهی جنگلی و مرتعی در جنوب کرمان می‌طلبد تمام اقشار مردم منطقه ارزش و اهمیت این گونه‌ها را درک کرده و برای حفظ  و حمایت از آنها با تمام وجود تلاش کنند.

وی همچنین به ظرفیت معادن جنوب استان اشاره کرد و افزود: در این منطقه معادن فعال و مهمی مانند مس، تیتانیوم، کروم، منگنز و سیلیس وجود دارد که  نقش مهمی در توسعه و اشتغال مردم منطقه داشته که بهره برداری از این نعمات خدادادی نیز باید به گونه‌ای باشد که حداقل آسیب و صدمه به عرصه‌های جنگلی و مرتعی وارد شود.

سرپرست معاونت حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان ضمن اشاره به نقش معادن در اشتغالزایی مردم محلی و تاثیر مستقیم آن در کاهش تخریب و تصرف منابع طبیعی در منطقه، اظهار داشت: برای کاهش تخریب منابع طبیعی، باید قانون به طور کامل در زمینه حفظ و حمایت از ذخایر جنگلی و مرتعی اجرا شود.

وی اضافه کرد: همچنین باید فعالیت‌های معدنی با حداقل تخریب منابع طبیعی صورت پذیرد و احیا و بازسازی نیز در مناطق تخریب یافته از فعالیت‌های معدنی نیز در دستور کار قرار گیرد.

رحیمی‌نیا عنوان کرد: افراد برای انجام سایر فعالیت‌های عمومی و عمرانی در اراضی ملی توسط دستگاه‌های اجرایی حتما مجوزهای لازم را از اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری منطقه اخذ کرده و مطابق بند (ب) ماده ۱۲ قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی هزینه خسارت‌های وارده به عرصه‌های منابع طبیعی را به حساب خزانه دولت واریز کنند.

وی مردم و جوامع محلی هر منطقه را بهترین حامیان منابع طبیعی دانست و گفت: همکاری مردم با منابع طبیعی می تواند نقش اساسی در حفاظت از این مواهب الهی و توسعه پایدار منطقه داشته باشد و بایستی این شعار همیشه مد نظرمان قرار گیرد که نگذارید بمیرد جنگل که جهان خواهد مُرد.

به گفته مسوولان، امسال طرح جنگلانه به منظور احیا جنگل‌ها و مراتع با کاشت بیش از ۱۵۰ کیلوگرم بذر و ۲۰ هزار اصله نهال گیاهان بومی در سطح بیش از ۳۰۰ هکتار از عرصه‌های منابع طبیعی جنوب کرمان اجرا شد، در این طرح بیشتر از گونه‌های کٌنار، کهور و بادام کوهی استفاده شده است.  

همچنین ۱۸ رویشگاه درخت انار شیطان (گلپرکی) با وسعت ۱۲۰ هکتار در منطقه جنوب کرمان وجود دارد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.