بازار سرمایه امروزه به عنوان یکی از مطمئنترین راهکارهای اساسی برای تامین منابع مالی طرح ها و واحدهای تولیدی در دنیا به شمار می رود زیرا شرکت ها با ورود به تابلوی بورس می توانند محصولات خود را پیش از ورود به خط تولید به مرحله فروش بگذارند و حجم وسیعی از نقدینگی را در کشور به بخش تولید کشور وارد کنند.
از دیگر مزایای بازار سرمایه می توان به فراهم کردن زمینه ورود شرکت های حتی کوچک و متوسط استان کرمان به تابلوی بورس کالا و انرژی اشاره کرد که با این اقدام در شفافیت کامل محصولات تولیدی استان پیش چشم مشتریان قرار میگیرند و تمامی فرایندها در بازار و نظارت بر آن مشخص است.
بنا به گفته متولیان امر، تامین منابع مالی و سرمایه در گردش مشکل اصلی بیش از یکهزار و ۶۰۰ درصد واحدهای تولیدی و ۴۳ هزار میلیارد تومان طرح استان کرمان به شمار می رود اما متاسفانه در شرایطی که تمامی دنیا از بورس به عنوان یک ابزار قدرتمند در تامین منابع مالی و جایگزین منابع بانکی برای رونق بخشی به تولید داخلی خود بهره می برند در استان کرمان استفاده از این منابع در کش و قوص های اما و اگرها قرار گرفته و همچنان محقق نشده است.
از یک سو، ورود مدیران بورس و اوراق بهادار کشور به کرمان و رایزنی با مدیران بخش دولتی و خصوصی استان طی روزهای گذشته روزنه امیدی برای بهبود وضعیت پروژه های نیمه تمام و واحدهای تولیدی راکد و نیمه فعال این استان به شمار می رود ، از سوی دیگر در صورت فرهنگسازی و استفاده صحیح از این ظرفیت نوین می توان با استفاده از سرمایه های راکد جامعه به چرخ تولید رونق بخشید.
طرحهای نیمه تمام کرمان با مکانیزم بازار سرمایه تامین مالی میشوند
استاندار کرمان گفت: مطالعات برخی از طرحهای این استان از جمله پتروشیمی و حمل و نقل شهرداری انجام شده که میتوان از مکانیزم بازار سرمایه برای رفع مشکل تامین مالی این پروژهها استفاده کرد.
محمدجواد فدایی افزود: سازمان بورس و اوراق بهادار دو یا چند پروژه عمرانی بخش دولتی استان کرمان را با ضمانت پرداخت به صورت آزمایشی تامین مالی کند.
وی اظهار داشت: پروژه احداث راه آهن جیرفت - بم به طول ۱۰۰ کیلومتر با تامین مالی سازمان بورس و اوراق بهادار اجرایی شود.
استاندار کرمان عنوان کرد: نشستی با شرکت سرمایه گذاری امید برای تامین مالی طرح های استان کرمان در سال ۹۶ داشتیم اما عملا شرایط آن از بانک ها دشوارتر بود که موجب توقف کار شد.
وی افزود: ۲۰ هزار میلیارد تومان در سال فروش محصولات کشاورزی استان است که ۲۰ درصد از سود آن سهم کشاورز میشود.
۴۳ هزار میلیارد تومان طرح در کرمان نیاز به تامین مالی دارد
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان گفت: ۴۳ هزار میلیارد تومان پروژه در استان نیاز به تامین مالی دارند که می توانند از بازار سرمایه بهرهمند شوند.
جعفر رودری افزود: ارزیایی از ساختار کلان اقتصادی در برنامه ششم توسعه انجام دادیم که بنا شد ۱۲ درصد طرح ها از محل بازار سرمایه تامین مالی شوند.
وی اظهار داشت: ظرفیت ها را در استان کرمان برای تامین مالی از محل بازار سرمایه شناسایی کردیم که در حوزه کشاورزی و خدمات ظرفیتی برای معرفی نداشتیم.
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمان گفت: در بخش های معدن و صنعت یکهزار میلیاد تومان از مجموع ۲۵ هزار میلیارد تومان نیاز ما ظرفیت تامین مالی از بازار سرمایه را داشت که این طرح موفق نبود.
وی ادامه داد: تامین مالی از محل بازار سرمایه در سطح کلان اتفاق افتاده اما بازخوردی در استان کرمان نداشت در حوزه اجرا و سیاست گذاری کلان با بازار سرمایه پیوندی ندارد و برای سیاست گذاری در این حوزه باید برنامه اجرایی ارائه شود.
بازار سرمایه راه تامین مالی ۱۶۰۰ واحد تولیدی کرمان است
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان گفت: تامین مالی دغدغه اصلی یکهزار و ۶۰۰ واحد تولیدی و بخش خصوصی تلقی میشود که سرمایه گذاری خارجی و بازار سرمایه بهترین راه تامین مالی در استان است.
سیدمهدی طبیبزاده افزود: کمک بازار سرمایه توسط تمامی ارکان بورس کشور برای بخش خصوصی این استان ضروری است.
وی اظهار داشت : باید مکانیزمی طراحی شود که واحدهای کوچک تامین مالی شوند و در این زمینه نیاز به قانون گذاری در مجلس شورای اسلامی وجود دارد و وظیفه آگاهسازی را اتاق بازرگانی انجام می دهد.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان کرمان گفت: یکهزار و ۶۰۰ واحد تولیدی فعال در استان داریم که باید از تمامی ابزارها و مدل های طراحی شده برای تامین مالی آنان استفاده کنیم.
خرید انحصاری با وارد شدن ذغالسنگ در بورس پایان می پذیرد
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با درخواست افزایش حوزه بورس گفت: مساله ای که امروز شرکت های زغالسنگ را تحت تاثیر قرار داده خرید انحصاری این محصول است که میتوان با عرضه ماده معدنی زغالسنگ در بورس به این مشکل پایان داد.
محمدرضا پورابراهیمی افزود: اگر زغالسنگ در بورس قیمت گذاری شده و زمینه صادرات آن را فراهم کنیم آثار و پیامدهای مثبت آن را خواهیم دید.
وی با بیان اینکه امروز در بازار سرمایه کشور ۱۰ درصد از ارزش کل فعالیت های بورس اوراق بهادار متعلق به ظرفیت پذیرفته شده شرکت های کرمانی است اظهار داشت: صنعت زغال کشور نیز که به واسطه قیمت گذاری نامناسب در شرایط بسیار بدی به سر می برد باید براساس شرایط بازار تعریف تا قیمت ها تعدیل شود.
پورابراهیمی در ادامه با اشاره به ظرفیت های بزرگی که در استان کرمان وجود دارد بیان کرد: از آنجا که ۴۰ درصد ظرفیت معادن کشور مربوط به کرمان است و این استان در ظرفیت های سرمایه گذاری حوزه صنعت و معدن رتبه اول را توانسته است به دست داشته باشد.
وی ارزش شرکت های کرمانی در بورس و فرابورس را هشت درصد ظرفیت کل کشور اعلام کرد و گفت: هزار و ۶۰۰ بنگاه اقتصادی فعال در استان کرمان داریم که می توانند با آموزش های تخصصی وارد بورس شده و از مزیت های بازار سرمایه استفاده کنند که برگزاری همایش ها می تواند ایجاد کننده این بستر باشند که به عنوان استان برتر در بازار سرمایه نقش ایفا کنیم.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس بیان داشت: بورس کالا نیز در بازار سرمایه اتفاق خوبی بوده که از جمله می توان معاملات محصولات فلزی مس را نام برد و محصولاتی چون شمش و میلگرد جهان فولاد، آهن اسفنجی شرکت توسعه آهن و فولاد را نیز می توان در بورس عرضه کرد که پذیرش عمده این محصولات از طریق بورس کالا انجام شده است.
وی همچنین افزود: ورود محصولاتی چون پسته به بورس کالا نیز اقدام ارزشمندی بوده که با وجودی که در ابتدای راه هستیم اما در چند ماه گذشته توانسته ایم ۸۵۰ تن گواهی سپرده مربوط به پسته را صادر کنیم.
پورابراهیمی با عنوان اینکه کالای وارد شده به بورس باید استاندارد لازم را داشته باشد و این می تواند مقدمه ای برای صادرات بزرگ در کشور باشد اظهار داشت: یکی از مشکلات در صادرات پسته، بحث استاندارد بود که با وارد شدن این کالا در بورس این مسئله حل خواهد شد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: نباید از ظرفیت های کشور در بازار سرمایه غافل شد و باید تحولات بزرگ را در کشور پایه ریزی کرد که برای ایجاد این تحول باید پذیرش ها را در بورس تسهیل و تسریع کرد.
وی با اشاره به لایحه بودجه سال ۱۳۹۹ گفت: بخشی از ظرفیت بازار سرمایه در بودجه دیده نشده و این در حالی است که در شرایط جنگ اقتصادی باید تصمیماتی از جنس خود فعالیت گرفته شود و از ساختار و پتانسیل ظرفیت های بزرگی چون بورس حداکثر استفاده شود.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی افزود: تحریم های آمریکا فروش نفت ما را با محدودیت روبه رو کرد که در بورس توانستیم از طریق مکانیزم عرضه در ‘بورس انرژی’ برای نفت ساختارها را فراهم کنیم و این امکان پذیر است که خریدار بخش خصوصی نفت را خریده و خودش اقدام به صادرات کند.
وی بازار سرمایه را یکی از مهم ترین مؤلفه های تصمیم گیری ها در عرضه نفت دانست و گفت: نفت خام و میعانات گازی و نفت کوره وضعیت نامناسبی دارند در حالی که پالایش و پخش در حوزه بنزین در بورس موفق عمل کرده است و این عارضه تناقض از طریق بازار سرمایه پیگیری شود.
اوراق بهادار در اختیار تامین مالی واحدهای تولیدی قرار می گیرد
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار کشور گفت: این سازمان ۱۲۰ هزار میلیارد تومان اوراق بهادار منتشر کرده که برای تامین مالی واحدهای تولیدی و طرح های عمرانی مورد استفاده قرار میگیرد .
شاپور محمدی افزود: ۸۰ درصد از این میزان مربوط به بخش دولت و مابقی بخش خصوصی و شهرداریها بوده است.
وی با بیان اینکه راهکار تامین مالی از طریق بازار سرمایه از بانک سهل تر نیست اظهار داشت: سالانه افزون بر ۱۵ هزار میلیارد تومان برای بخش خصوصی تامین مالی میکنیم.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار کشور گفت: ماموریت ما ورود شرکت ها به بورس کالا و انرژی و تامین مالی پروژه های عمرانی و واحدهای تولیدی از طریق انتشار اوراق از تفاهمات ما با استان ها بوده است.
وی اضافه کرد: کرمان جزو استان های تاثیرگذار در حوزه های اقتصادی و سیاسی کشور تلقی می شود و در حوزه بازار سرمایه شرکت های کرمانی بی نظیر هستند و از این دست می توان به شرکت صنایع ملی مس اشاره کرد که در سال ۸۴ به بازار سرمایه وارد شد و در این بازار درخشید و اینک سود خوبی به سهام داران خود می دهد.
محمدی با بیان اینکه فرصت های خدادادی و منابع انسانی ارزشمندی در استان کرمان وجود دارد گفت: بازار سرمایه با پذیرش و انتقال اوراق موجب کاهش نرخ تامین مالی واحدهای تولیدی و تسهیل و تسریع تامین مالی طرح ها می شود.
وی ادامه داد: زیره و پسته کرمان در بورس کالا قرار گرفته و آمدن خرما به تابلوی بورس می تواند محصولات اصلی استان را رونق بخشد و کشاورز به درآمد اصلی خود برسد و دست واسطه ها قطع شود و جایگاه کشور با بورس در تابلو و جلوی چشم مردم قرار می گیرد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار کشور با بیان اینکه سالم ترین مکان برای فروش محصولات تولیدی بازار سرمایه است که منابع جامعه را به مسیر صحیح هدایت می کند گفت: انرژی استان کرمان ازجمله تولید برق و زغالسنگ به عنوان منبع مهم و نیروگاه ها می تواند به بازار بورس انرژی کشور وارد شوند.
وی تصریح کرد: بازار سرمایه با ارزیابی ۱۰ ساله از ملک، بانک، سکه و دلار درامد بیشتری داشته است لذا باید ورود به این بازار فرهنگسازی شود و شرکت های کارگزاری و اتاق بازرگانی به جا افتادن فرهنگ صحیح سرمایه گذاری کمک میکنند و از مردم درخواست دیدن آموزش های سرمایه گذاری متنوع و پرهیز از شایعات را داریم.