خسرو شهبازی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با اشاره به وجود صنعت نان برنجی در کرمانشاه، عنوان کرد: تحقیقات نشان می دهد که کشت برنج در استان سابقه ای تاریخی دارد و این محصول از گذشته در مناطقی همچون گیلانغرب کشت شده است.
وی با بیان اینکه با توجه به خشکسالی های اخیر سطح شالیزارهای کرمانشاه رو به کاهش است، گفت: در طول سه سال گذشته شالیزارهای استان از سه هزار هکتار به ترتیب به یک هزار و 500 و 418 هکتار رسیده است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه با تاکید بر اینکه کاشت برنج در برخی از مناطق استان محدود و در برخی دیگر از مناطق ممنوع شده است، گفت: کشت برنج با استفاده از منابع زیرزمینی ممنوع است و در صورتی مشاهده با متخلفان برخورد خواهد شد.
شهبازی با بیان اینکه برنج کاران کرمانشاهی از حاشیه رودخانه ها استفاده می کنند، توضیح داد: ما نمی توانیم برای شالیکاران استان کشت جایگزینی را معرفی کنیم، زیرا زمین های باتلاقی آنها قابل استفاده برای محصولات دیگر نیست.
وی افزود: از سوی دیگر کشت هر هکتار برنج برای شالیکاران 50 میلیون تومان درآمد زایی دارد که هیچ یک از کشت های جایگزین نمی تواند به این میزان بهره وری برسد.

** حق آب کرمانشاه از کرخه کم است
رییس سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه با تاکید بر اینکه باید حق آبه برنج کاران حاشیه رودخانه حفظ شود، گفت: متاسفانه استان سهم چندانی از آب کرخه ندارد و آب رودخانه های کرمانشاه پس از ورود به استان های جنوبی مورد استفاده شالیکاران قرار می گیرد.
شهبازی با بیان اینکه میزان کاشت برنج در استان های جنوبی در حال افزایش است، گفت: در حالی میزان کشت برنج در استان ما محدود و در استان های جنوبی در حال افزایش است که کشت این محصول در کرمانشاه به دلیل خنکی هوا آب کمتری نیاز دارد و بهره وری آن نیز بیشتر است.

** کشت برنج جدید در راه است
رییس سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه در بخش دیگری از صحبت های خود اعلام کرد: در حال طی کردن مراحل آزمایشی برای کشت برنج های کم آب بر در استان هستیم.
وی افزود: این نوع برنج که مراحل آزمایشی خود را طی می کند دیگر نیاز به زمین های غرق آبی ندارد و همچون گندم کشت خواهد شد.

** ممنوعیت سرسختانه کشت برنج
شرکت آب منطقه‌ای استان کرمانشاه 15 فروردین 97 طی اطلاعیه ای اعلام کرد که 'کشت برنج در استان خلاف الگوی کشت بوده و در صورت مشاهده با حکم مراجع قضایی معدوم و مسئولیت عواقب آن به عهده کشاورزان متخلف است.'
بنابر اعلام این شرکت 'کشت برنج به طور معمول در مناطقی با بارش سالانه بیش از 800 میلیمتر صورت می‌گیرد و استان کرمانشاه با بارش 311 میلیمتر محل مناسبی برای کشت‌های با نیاز آبی بالا نیست.'
همچنین به گفته محمودرضا شهلایی، معاون حفاظت و بهره ‌برداری شرکت آب منطقه‌ای استان کرمانشاه 'کشت برنج با اقلیم استان سازگار نیست و منابع آبی استان را با تهدید جدی مواجه می‌کند اما متاسفانه کشاورزان به دلیل کسب سود، اقدام به کشت آن می‌کنند.'
در نتیجه این سیاست و حمایت دستگاه قضایی بود که دادستان های مراکز استان هم تاکید کردند، کشت برنج با استفاده از منابع آب های زیرزمینی ممنوع است و در صورت مشاهده با آن برخورد خواهد شد.

* تغییر سیاست آبی
هوشنگ بازوند 11 مرداد 97 در کارگروه آب، کشاورزی و منابع طبیعی استان در واکنش به ممنوعیت کشت برنج در استان گفت: آیا درست است سیاست آبی، استان هایی مانند یزد، کرمان و قم که خشک هستند با استان کرمانشاه که یکی از مزیت هایش آب است، یکی باشد.
بازوند دستورالعمل های وزارت نیرو در حوزه مدیریت آب در کشور را یکسان و کلی دانست و گفت: این وزارتخانه برای هر استان و حوزه آبخیزداری باید دستورالعمل جداگانه و مخصوص به آن استان را با توجه به ظرفیتش داشته باشد.
وی آب را ثروت و ظرفیت خوبی برای اشتغال زایی و درآمدزایی کشاورزان استان دانست و اظهار داشت: چطور کشاورزان خوزستان می توانند 60 هزار هکتار برنج بکارند ولی برای کشاورزان کرمانشاه که در یکی از سرشاخه های تامین آب خوزستان هستند اعمال محدودیت می شود.
استاندار کرمانشاه اضافه کرد: نمی شود آب روان هدر برود و ما فقط نگاه کنیم و دیگران از آن برای اشتغالزایی و منافع خودشان استفاده کنند بلکه مدیران باید دستورالعمل های غیرکارشناسی شده و کلی وزارت نیرو را به سمت منافع استان سوق دهند.
او در ادامه پیشنهاد کرد که به کشاورزانی که آب سطحی مازاد دارند اجازه کشت محصولات پردرآمد داده شود و آنها را با روش بهینه مصرف آب و افزایش بهره وری محصولات آشنا کنیم.
استان کرمانشاه با 2 میلیون نفر جمعیت دارای 945 هزار هکتار زمین کشاورزی و باغ است.
7445/8066
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.