بازار ساخت و ساز مسکن در مناطق زلزله ‌زده استان کرمانشاه حسابی داغ است، درست مانند هوای آنجا که به مرز 50 درجه رسیده است.
اما از آنجایی که زلزله‌ زده‌ها جز آب لوله کشی به منبع دیگری دسترسی ندارند، شیرهای آب شرب ساعات زیادی از شبانه‌ روز برای ساخت و ساز باز هستند.
مصرف آب در غرب استان کرمانشاه آنقدر افزایش یافته که به گفته محبت جمالی نیا، فرماندار سرپل ذهاب 'باعث افت فشار و قطعی مقطعی آب در برخی روستاها و مناطق شهری' شده است.
هوشنگ بازوند استاندار کرمانشاه روز گذشته در جلسه ستاد بازسازی استان تاکید کرد که در مناطق زلزله زده روستایی و شهری استان نباید در ساخت و سازها از آب شرب استفاده کرد و به فرمانداران دستور داد که مانع این کار شوند.
علی محمد آزادی، مدیر شرکت امور آب و فاضلاب شهری قصرشیرین هم به خبرنگار ایرنا گفت: مصرف فراوان آب آشامیدنی برای ساخت و ساز سبب قطعی آب سومار شده و مشکلاتی برای تامین آب آشامیدنی شهر و روستاها به وجود آورده است.
البته رایگان بودن هزینه آب شرب برای زلزله‌ زده‌ها هم در افزایش چشمگیر مصرف بی تاثیر نیست اما تا زمانی که آب جایگزینی برای ساخت و ساز تامین نشود، امید چندانی به کاهش مصرف و مدیریت بحران آبی نیست.

** رشد 60 درصدی مصرف برق
بر مصرف برق مناطق زلزله‌زده هم شرایط مشابهی حاکم است چنانچه آمارها از رشد 60 درصدی مصرف برق در زمان اوج بار(پیک) نسبت به سال 96 حکایت دارد؛ یعنی حدود 5.5 برابر میانگین استان.
برق هم مثل آب از زمان وقوع زمین لرزه 7.3 ریشتری در 21 آبان 96 برای زلزله زده‌ها رایگان شده و هیچ پولی از مشترکان دریافت نمی شود.
علیمراد مرادی‌ مجد، مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان کرمانشاه به خبرنگار ایرنا گفت: بدون نصب کنتور به همه زلزله زدگان انشعاب برق داده‌ایم و در مقابل مصرف آن هم هیچ پولی دریافت نمی شود.
به اعتقاد او همین موضوع سبب رشد مصرف بی ‌حساب برق در مناطق زلزله‌ زده شده است که با توجه به افزایش قابل انتظار دمای هوا، ممکن است زمینه ساز خاموشی‌های بیشتری در استان شود.
البته تنها دلیل رشد تصاعدی مصرف برق در مناطق زلزله زده رایگان بودن آن نیست زیرا گرمای طاقت فرسای هوا، مردم را مجبور به استفاده بیشتری از وسایل سرمایشی کرده است.
طبق اعلام سازمان هواشناسی، دمای هوا در شهرستان های سرپل ذهاب، قصرشیرین و گیلانغرب در هفته اخیر چندین بار به مرز 50 درجه رسیده و گاهی حتی از آن هم عبور کرده است؛ یعنی حدود 10 تا 15 درجه گرمتر از شرق استان.
در ازای افزایش هر یک درجه گرمای هوا، مصرف برق حدود 2.7 درصد افزایش می یابد.
زمین لرزه 7.3 ریشتری 21 آبان در 11 کیلومتری بخش ازگله، 32 کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب در غرب کرمانشاه 620 کشته و 12 هزار و 386 مصدوم داشت.
این زلزله به 10 شهرستان و یک هزار و 930 روستای استان کرمانشاه خسارت وارد کرد و براساس ارزیابی های صورت گرفته حدود 90 هزار واحد مسکونی شهری و روستایی نیز آسیب کلی و جزئی دیده است.

** کولرهای آبی کم آورده‌اند
آسمان داغ غرب کرمانشاه، نفس کولرهای آبی را گرفته و مردم را به خرید کولر گازی سوق داده هرچند که جهش ناگهانی قیمت دلار، کولر گازی را هم حسابی گران و خرید آن را سخت کرده است.
دولت در بهار امسال 20 میلیون ریال کمک بلاعوض برای خرید کولر، فرش و یخچال به هر یک از خانواده های زلزله‌ زده اهدا کرد که عده‌ای ترجیح دادند بیشتر آن را خرج تهیه کولر گازی کنند.
یکی دیگر از دلایل رغبت مردم کرمانشاه بویژه غرب استان برای خرید کولرگازی این است که آنان معتقدند کولر آبی اجازه ورود ریزگردها به داخل واحد مسکونی را می دهد.
به گفته مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان کرمانشاه، کولرهای گازی حدود چهار تا پنج برابر کولر آبی برق مصرف می کنند.
آنچنان که همایون حائری، معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی، 11 تیر اعلام کرد: حدود 40 درصد مصرف برق در زمان اوج بار(پیک مصرف)، مربوط به تجهیزات سرمایشی است.
البته مصرف بالای مشترکان خانگی را نمی توان تنها در سهل انگاری و غقلت آنان محدود کرد زیرا بسیاری از وسایل برقی که مردم مجبور به خریداری آنها هستند، استانداردهای مصرف انرژی را ندارند و برق چند برابری می سوزانند؛ واقعیتی که ضرورت نظارت بر تولید و عرضه وسایل برقی را چند برابر کرده است.

** برق زلزله ‌زده‌ها را قطع نمی‌کنیم
با گرم شدن هوا و عبور دما از مرز 40 درجه، قطعی برق از پنجم تیر ماه در استان کرمانشاه آغاز شده و بسته به میزان اوج مصرف (پیک)، روزانه برق مناطق مختلفی از استان برای دست کم یک تا 2 ساعت قطع می شود.
با این حال مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان کرمانشاه تاکید دارد که 'تاکنون در مناطق زلزله ‌زده هیچ گونه قطع برق نداشته‌ایم و برنامه‌ای هم برای این کار نداریم اما با توجه به افزایش چشمگیر مصرف در کل استان، مدیریت مصرف برق برای جلوگیری از خاموشی‌ها بشدت ضروری است.'
اوج مصرف برق در استان روز 11 تیر رکورد جدیدی ثبت کرد و به مرز 670 مگاوات رسید؛ عددی که نسبت به سال گذشته رشد 11 درصدی را نشان می دهد.
پیک مصرف برق در استان کرمانشاه بین ساعات 12 تا 17 و 19 تا 23 است که بیشترین تقاضا برای مصرف وجود دارد.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان کرمانشاه گفت که تنها با کاهش 10 درصدی مصرف در زمان پیک مصرف، دیگر شاهد قطعی برق در تابستان نخواهیم بود.
استان 2 میلیون نفری کرمانشاه حدود 750 هزار مشترک برق دارد که 625 هزار مورد آن خانگی، 25 هزار مشترک عمومی و 10 هزار مشترک کشاورزی و صنعتی هستند و بقیه مشترکان هم در 'سایر مصرف و روشنایی معابر' تعریف می شوند.
تمامی شهرها و 2 هزار و 622 روستای استان (غیر از روستاهای خالی از سکنه یا دارای کمتر از سه خانوار) به شبکه توزیع برق متصل هستند.
7444/8066
گزارش از عبدالله الماسی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.