گرد و خاک از حدود 10 سال قبل وارد جغرافیای بخشی از ایران شده و چون منشا آن کشور عراق است در استان های هم مرز با این کشور نمود بیشتری دارد.
مسئولان می گویند چون کانون آن خارج از کشور است کاری نمی توانند انجام دهند و مردم نیز گویا عادت کرده اند به جای هوا خاک به ریه های خود وارد کنند.
کمتر کسی را می توان دید که ماسک بزند و از ریه هایش محافظت کند، انگار که چنین وضعیتی کاملا عادی شده و ریه های مردم برای تنفس به جای هوا از خاک استفاده می کنند.
گویا اراده ای برای پایان دادن به این وضعیت وجود ندارد و کسی نمی خواهد به این وضعیت مردم رسیدگی کند، شرایط زندگی برای انسان ها که هیچ برای گیاهان، جانوران و گونه های حیوانی و گیاهی و جنگل ها و مراتع نیز بسیار سخت شده است.
استان 2 میلیون نفری کرمانشاه که 14 شهرستان دارد در طول سال درگیر این پدیده است و در برخی از شهرستان های کوهستانی که ارتفاع کمتری دارند و جریان باد در آن کُند است گرد و خاک ماندگاری و نمود بیشتری دارد.
در اولین روزهای اردیبهشت که اتفاقا اولین روز هفته سلامت و روز زمین پاک نیز هست، گرد و خاک منجر به تعطیلی مدارس استان شد و این اتفاق در طول سال بارها تکرار می شود.
براساس اعلام مسئولان محیط زیست استان کرمانشاه هوای شهرستان های مرزی سرپل ذهاب، قصرشیرین و پاوه به علت گرد و غبار شدید روز گذشته در وضعیت بحرانی قرار گرفت.
میزان غلظت گرد و غبار تا 150 میکروگرم بر متر مکعب هوا طبیعی و استاندارد است اما از این مقدار بیشتر به ترتیب وارد وضعیت های هشدار، اضطرار و بحران می شود.
هوای شهر کرمانشاه در سال گذشته 13 روز از حد استاندارد خارج شده است که 10 روز آن وضعیت در حالت هشدار و سه روز هم در حالت بحران بوده است.
ورود گرد و خاک به آسمان کرمانشاه به بحرانی تبدیل شده و برای رفع بحران باید با برنامه عمل کرد اگرچه علاج این بحران نیازمند تصمیمات کلان ملی است.
در کنار بسیاری از مطالبه ها و دغدغه های مردم ساکن در استان های غربی مانند بیکاری، اشتغال، سرمایه گذاری و دیگر مباحث اکنون رسیدگی به وضعیت آب و هوا به موضوعی اولویت دار تبدیل شده است.
برخی از کارشناسان حوزه آب و محیط زیست نیز ادغان کرده اند که باتوجه به خشکسالی و کاهش بارش ها در سال های اخیر، احتمال خشک شدن تالاب ها در داخل کشور و تبدیل آن به کانون های ریزگرد داخلی نیز وجود دارد.
سلامت مردم در مناطق مرزی غرب کشور در طول سال از طرف ریزگردها به شدت تهدید می شود و در صورت ادامه این روند شاهد شیوع بیماری های خطرناکی مانند آسم و بیماری های مربوط به سیستم گوارشی و ریه ها خواهیم بود.
در سال های گذشته دستگاه های متولی اقدام به توزیع ماسک و توزیع کتابچه های هشدار دهنده می کردند و تا حدودی نسبت به این شرایط آب و هوایی احساس مسئولیت می کردند اما گویا این موضوع هم از دستور کار خارج شده است.
غیر از سازمان های محیط زیست و هواشناسی که بر حسب وظایف ذاتی موضوع را اطلاع رسانی می کنند سایر دستگاه های ذیربط واکنشی در برابر این وضعیت آب و هوایی ندارند.
حل بحران گرد و خاک و این معضل محیط زیستی به یکی از دغدغه های جدی مردم استان های غربی و جنوبی کشور تبدیل شده و می طلبد که مسئولان با جدیت برای رفع این معضل چاره ای بیاندیشند.
3033
**خبرنگار ایرنا در کرمانشاه
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.