این روزها که دمای هوا در کشور روند رو به رشدی دارد و آفتاب تیغ حرارت خود را با قدرت بیشتری به رخ می کشد، بحث آب و استفاده صحیح از این ماده ارزشمند اهمیت بیشتری یافته و در عین حال زنگ خطر کمبود آن در اغلب نقاط به صدا در آمده است.
طبق اعلام وزارت نیرو میزان ذخیره آبی پشت سدهای کشور در سال 95 حدود 18 میلیارد مترمکعب بود که در سال 96 به 13 میلیارد مترمکعب کاهش یافته است.
این آمار نشان دهنده کاهش پنج میلیارد مترمکعبی آب در کشور طی 2 سال اخیر است و این مهم بیان کننده شرایط نامطلوب منابع آبی در کشور است و چه بسا میزان بارندگی ها و ذخیره های آبی در سال های آتی نیز به روند کاهشی خود ادامه دهد و اوضاع را بغرنج تر کند.
بی تردید اگر سهراب سپهری چنین روزی را می دید، عنوان شعرش را تغییر می داد و به جای' آب را گل نکنیم' عبارت 'آب را ول نکنیم' انتخاب می کرد تا مردم هوشیار باشند و بدانند در چنین شرایطی با هدر دادن این مایع ارزشمند، لطمه جبران ناپذیری را به خود و آیندگان وارد می کنند.
اما در این میان عده ای از شهروندان بدون توجه به شرایط کنونی و هشدارهای مسئولان و کارشناسان، نسبت به استفاده بهینه از آب، این نعمت ارزشمند و غیرقابل جبران بی اهمیت بوده و به راحتی آن را به هدر می دهند.
حتما شما هم در کوچه و برزن و خیابان با این صحنه مواجه شده اید که افرادی شیلنگ بدست، آب شرب را با فشار زیادی روی زمین می ریزند و حیاط، کوچه، پیاده رو و خیابان را آب پاشی و جارو می کنند بی آنکه بدانند حتی یک قطره از این ماده حیاتی ارزش هزاران تُن طلا را دارد و به هدر دادن آن، گناه و ظلم در حق کسانی است که در روستاها و شهرهای گرمسیر و خشک کشور، با کمبود یا نبود آب دست و پنجه نرم می کنند.
برخی نیز در فصل گرما و با وجود نیاز مبرم به صرفه جویی در مصرف آب، مقدار زیادی آب شرب را برای شستشوی فرش یا خودرو مصرف می کنند در حالیکه هیچ ضرورتی به این کار نیست و می توان از راه های جایگزین (قالیشویی و محلول کارواش بدون آب) استفاده کرد.
متاسفانه در زندگی‌‌های صنعتی و امروزی، افراد به فکر صرفه جویی نیستند، زمانی که فردی با شیلنگ آب در کمال خونسردی اتومبیل خود را در منزلش می شوید و مقدار زیادی آب هدر می‌‌دهد این شهروند مصرفی است بنابراین چنین افرادی صرفه جویی را بلد نیستند و کم آبی را باور نکرده و جدی نمی گیرند.
در هر حال برای اینکه مردم به این باور برسند که بحران اصلی کشور در آینده کم آبی است، جز فرهنگ سازی و استفاده از ظرفیت های مختلف برای آگاه سازی مردم چاره ای نیست .
فرهنگ سازی استفاده بهینه از آب در مدارس، پخش برنامه های کارشناسی و هشدارهای پی در پی در مورد کمبود منابع آبی و ضرورت استفاده صحیح شهروندان از آب در شبکه های مختلف سیما و رسانه ها از جمله مواردی است که می تواند زمینه را برای مصرف درست از این منبع حیاتی فراهم کند.
از دیگر اموری که می تواند تاثیر زیادی در کاهش هدررفت آب و فرهنگ سازی برای استفاده بهینه از آن فراهم کند، حضور مستمر مسئولان و کارشناسان آبفای شهری در مساجد و پایگاه های نمازجمعه و آموزش های لازم در جهت صرفه جویی و استفاده درست از این منبع حیاتی است.
خبرنگار ایرنا در استان کردستان
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.