به گزارش خبرنگار ایرنا، برخی منابع برای توت فرنگی بیش از 41 خاصیت دارویی می شمارند که خاصیت ضد افسردگی یکی از آنهاست و احساس تنهایی از دلایل آن؛ سرنوشتی که توت فرنگی کردستان بدلیل زود رنج بودنش برای آینده خود متصور بود.
تنهایی برای زود رنج ها مانند تیغی بران است که اگر به موقع به آن رسیدگی نشود صدمات جبران ناپذیری وارد می کند و توت فرنگی کردستان به عنوان بزرگترین محصول باغی این استان که همه ساله در فصل بهار زینت بخش مهمانی ها و سبد میوه بسیاری از ایرانی هاست این روزها نیازمند توجه بیشتر از جانب دست اندرکاران برای ایفای نقشی بیشتر در توسعه و اقتصاد کشاورزی بهره برداران است.
این میوه به تنهایی با سه هزار و 200 هکتار سطح زیر کشت و تولید حدود 47 هزار تنی در سال، نان آور بیش از 13 هزار بهره بردار باغی کردستان است که حاصل یکسال دسترنج خود را حدود سه ماه (از اواخر فروردین تا اوایل تیر) برداشت و برای تازه خوری روانه بازار مصرف می کنند.
کشت توت فرنگی در کردستان سابقه ای نزدیک به یک سده دارد، آب و هوا، شرایط اقلیمی، بارش های مناسب و کشاورزان سخت کوش همه دست بدست هم داده تا این استان به قطب تولید توت فرنگی کشور تبدیلی شود.
باغداران و کشاورزان این استان با تامین حدود 75 درصد از این محصول در کشور رتبه اول را در تولید توت فرنگی ایران به خود اختصاص داده اند.
علاوه بر آن سالانه حدود 320 هزار تن انواع میوه در 41 هزار هکتار از باغات کردستان تولید می شود که توت فرنگی با 47 هزار تن تولید سهمی نزدیک به 15 درصدی از انواع تولیدات باغی را به خود اختصاص داده که این پتانسیل بالفعل نیازمند توجهی ویژه برای تبدیل شدن به پتانسیلی بالقوه است.
در کنار آن توت‌ فرنگی از محصولات بومی منطقه است که علاوه بر جنبه اقتصادی در بین مردم، دارای محبوبیت و احساس تعلق‌ خاطر خاصی نیز هست.
مسئولان و متولیان استانی در این شرایط بر آن شدند سالانه در قالب برگزاری مراسم شکرگزاری برداشت محصول، همایش‌ها، جشنواره‌ها و نمایشگاه‌های ملی و محلی این محصول باغی کردستان را معرفی و پتانسیل‌های خاص آن مورد بررسی و بازبینی قرار دهند.
برند سازی، ایجاد صنایع تبدیلی، ارائه روش های نوین کشاورزی، استفاده از ارقام مناسب کشت و برگزاری جشنواره ها از جمله اقداماتی است که برای نقش آفرینی یک محصول در توسعه و اقتصاد پایدار جوامع کافی است و انجام این اقدامات برای محصولی مانند توت فرنگی در دستور کار بسیاری از دستگاه های اجرایی قرار گرفته است.
در این بین برند سازی پیش زمینه انجام مقدمات نقش آفرینی یک محصول در توسعه پایدار است که برای رسیدن به این هدف می توان با اجرای مناسب جشنواره‌های استانی و معرفی و تبلیغ آنها در نگاهی وسیع تر به جشنواره‌هایی ملی تبدیل کرد تا در کنار جذب گردشگران داخلی و خارجی، سود آوری را برای کشاورزان همراه داشته باشد.
رئیس گروه توسعه گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان درباره برگزاری جشنواره ‌های مربوط به محصولات کشاورزی معتقد است با توجه به اینکه مراحل کشت، داشت و برداشت براساس تقویم خاصی انجام می‌شود و هر یک فصل خاصی دارد، می‌توان از این فرصت‌ها به ‌عنوان یک رویداد بهره برداری کرد.
آوات مکاری افزود: در مجموع از جشنواره‌های کشاورزی می‌توان به ‌عنوان فرصتی درخشان‌ برای توسعه گردشگری داخلی و خارجی بهره برد چرا که با یک برنامه‌ریزی ساده، مشارکت گسترده جوامع محلی و هدایت و حمایت بخش دولتی و همت بخش مردمی قابل اجرا هستند.
وی ادامه داد: در صورتی که مردم محلی بتوانند بخشی از محصول و تولیدات خود را در خلال این جشنواره‌ها به فروش برسانند علاوه بر تحقق اهداف گردشگری بومگردی در رشد اقتصاد منطقه و جامعه محلی تاثیر بسزایی خواهد داشت.
مکاری گفت: در جشنواره‌ها باید تلاش شود تمام فرآورده‌های یک محصول عرضه شوند و در دسترس بازدید کنندگانی که می‌توانند خریدار به حساب آیند، قرار گیرند و علاوه بر آن مردم جوامع محلی نیز در راستای پایداری رویدادها با دستگاه های اجرایی همگام و همراه باشند.
وی یادآور شد: باید شرایطی فراهم شود تا مردم برگزاری این جشنواره ها را برای خود مفید به فایده دانسته و شرکت یا برگزای آن را کمکی برای ارتقای معیشت و درآمد خود بدانند.
قرارگیری روزی بنام توت فرنگی کردستان در تقویم محلی این استان خبری تازه و دیدگاهی جدید است که محمد ابراهیم زارعی فرماندار سنندج آن را تایید کرده و گفته است: جشنواره توت ‌فرنگی در تقویم گردشگری این شهرستان ثبت شده و هر سال برگزار می‌شود.
وی معتقد است: برگزاری اولین جشنواره توت فرنگی کردستان در راستای برندسازی این محصول انجام می شود که روستای شیان سنندج از توابع بخش سیروان 6 تیر ماه جاری میزبان اولین جشنواره است.
زارعی هدف از برگزاری این جشنواره را شناساندن توت فرنگی کردستان و به موازات آن معرفی جاذبه های گردشگری منطقه اعلام کرد و اظهار داشت: این جشنواره در تقویم گردشگری شهرستان ثبت و مقرر شده به صورت سالانه برگزار شود.
وی با بیان اینکه توت فرنگی کردستان بسیار متفاوت است و می تواند منبع درآمدی مناسبی برای تولید کنندگان باشد، افزود: ایجاد صنایع تبدیلی از نیازهای این محصول برای ایفای نقش توسعه گری در شهرستان و استان است چون با این اقدام می توان هم به معرفی در سطح کشوری و جهانی کمک کرد و هم باعث توسعه، اشتغال و درآمد منطقه شد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان نیز می گوید: میزان تولید توت فرنگی کشور سالانه حدود 65 هزار تن برآورد می شود که استان کردستان سهم 47 هزار تنی در آن دارد و ارقامی چون کویین الیزا، پاروس و دیامونت در این منطقه کشت و تولید می شود.
محمدفرید سپری با اشاره به اینکه حمایت ترویجی از کشاورزان مهمترین گام در راستای ایجاد انگیزه در کشت این محصول است، اظهار داشت: معرفی ارقام جدید با عملکرد بالاتر و ماندگاری زیاد از اقدامات این سازمان برای خانواده هایی است که معیشت آنان ارتباط تنگاتنگی با کشت این محصول دارد.
وی گفت: محصول توت‌ فرنگی ارقام جدید با عملکرد 16 تنی در هر هکتار و ماندگاری 40 روزه است در حالیکه ارقام قبلی عملکردی چهار تنی در هر هکتار و ماندگاری یک هفته ای داشتند.
سپری اضافه کرد: علاوه بر آن می خواهیم طبق سیاست های جهاد کشاورزی کشت انتظاری و پاییزه آن را در مزارع گسترش دهیم که طرح آزمایشی مینی تونل های حفاظت از خسارت های سرمازدگی، بارش تگرگ و بارش بی از حد باران در بهار در حال اجرا است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان در خصوص ایجاد صنایع تبدیلی این محصول نیز افزود: هم اکنون مقداری از این محصول در کارخانه ها فرآوری می شود ولی انتظار می رود با سرمایه گذاری های بیشتر از سوی بخش خصوصی این اقدام در سطح بیشتری انجام شود.
سپری یادآور شد: در حال حاضر 111 واحد صنایع تبدیلی و تکمیلی دارای پروانه بهره برداری از سازمان جهاد کشاورزی با ظرفیت فراوری 740 هزار تن انواع محصولات زراعی، دام، طیور، شیلات، باغ در استان فعال است.
وی با بیان اینکه سازمان جهاد کشاورزی خود برگزار کننده جشنواره ها و همایش های مختلف محصولات کشاورزی در استان است، تاکید کرد: در کنار آن از برگزاری جشنواره ها، نمایشگاه ها و همایش های علمی نیز پشتیبانی می کند.
وی در خصوص برگزاری جشنواره توت فرنگی استان گفت: علاوه بر همکاری با این جشنواره در سال جاری، سازمان جهاد کشاورزی یکی از اعضای اصلی برگزاری نهمین همایش ملی یافته‌های پژوهشی کشاورزی با محوریت توت فرنگی در دانشگاه کردستان بود.
به گزارش ایرنا، توت فرنگی کردستان به ترتیب بیشتر در شهرستان‌های سنندج، کامیاران، مریوان و سروآباد تولید می شود.
توت فرنگی به عنوان ملکه میوه ها در آسیا شناخته می شود، میوه ای سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی که خواص و فواید درمانی زیادی دارد و حاوی مقادیر زیادی آنتی اکسیدان، فیبر و ویتامین است.
توت فرنگی گیاهی چند ساله است و در طول زمان باردهی امکان دارد بر اثر حوادثی مانند خشکسالی، سرمازدگی و آتش سوزی قسمت های از مزرعه آسیب ببیند به همین خاطر کشاورزان باید در طول سال از این میوه مراقبت کنند.
راه اندازی صنایع تبدیلی و بسته بندی وابسته به این محصول و اختصاص غرفه ویژه توت فرنگی کاران در میدان میوه و تره بار تهران به عنوان مرکزی برای پخش این میوه در سایر بازارها می تواند گام بسیار مهمی برای رونق این محصول در داخل کشور باشد.
استان کردستان به دلیل قابلیت ها و پتانسیل های مناسبی از جمله مرزی بودن 2 شهرستان بانه و مریوان به عنوان فرصتی دیگر و گذرگاهی برای خروج محصولات استان به کشورهای همسایه بویژه کشور عراق، می تواند بازار خارجی بسیار خوبی برای توت فرنگی این استان باشد.
درآمد ناخالص بخش کشاورزی استان در سال 96 بیش از 41 هزار و 54 میلیارد ریال برآورد شده که شامل 16 هزار و 9 میلیارد ریال آن در زمینه زراعت ، هشت هزار و 855 میلیارد ریال آن درزمینه باغبانی و 16 هزار و 190 میلیارد ریال آن در زمینه دام و طیور و آبزیان بوده است.
بر اساس آخرین سرشماری کشاورزی (سال 1393 ) تعداد 113 هزار و 630 بهره بردار بخش کشاورزی در سطح 163 هزار 873 واحد بهره برداری در استان مشغول فعالیت هستند.
از این تعداد بهره بردار 88 هزار و 292 مورد مربوط به زیر بخش زراعت، 46 هزار و 41 مورد مربوط به زیربخش باغبانی و مابقی آن مربوط به زیر بخش امور دام و طیور و صنایع کشاورزی است.
3034/9102
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.