به گزارش خبرنگار ایرنا، کولبران، ساکنان روستاهای مرزی هستند که با داشتن دفترچه ایی مجاز هستند در معابر غیر رسمی استان کردستان اقدام به جابجایی کالا کنند.
رحمان رمضانی نیز یکی از این کولبران است که از 10 سال قبل در معبر غیر رسمی هنگه ژاله شهرستان مرزی بانه با کولبری امرار معاش می کرد تا درآمدی هر چند اندک برای خانواده 6 نفری اش داشته باشد.
این کولبری 40 ساله مدتی قبل بر اثر افتادن کوله (باری که بر پشت خود حمل می کرد) روی بدنش، قطع نخاع شد و از آن روز دیگر توانایی راه رفتن و ایستادن روی پاهایش را ندارد و اینک در کنج خانه اش در روستای عباس آباد (کیله) افتاده و حسرت دوران گذشته را می خورد.
خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی هفته گذشته به شهرستان بانه سفر و به روستای مرزی عباس آباد رفت تا با این فرد در خصوص اوضاع و احوالش گفت و گویی داشته باشد.
با توجه به اینکه زمین کشاورزی در روستاهای مرزی بسیار کم و محدود است امکان تامین هزینه های زندگی روستاییان از راه کشاورزی و زراعت کمتر وجود دارد لذا بسیاری از اهالی روستا کولبری می کنند.
رحمان رمضانی می گوید: از سال 86 با دریافت دفترچه کولبری در معبر مرزی هنگه ژاله بانه مشغول فعالیت شدم و از این طریق معیشت زندگی خانواده ام را تامین می کردم.
وی اضافه کرد: اردیبهشت امسال هنگامی که منتظر حمل کوله (کوله گازی) بودم و قبل از حمل در سایه آن نشسته بودم یک دفعه قسمتی از کوله بر پشتم افتاد و از کمر به پایین روی پاهایم خم شدم، بر اثر این ضربه مهره های 11 و 12 پشتم شکست و برای مداوا به مراکز بیمارستانی در سنندج و تهران منتقل شدم.
این کولبر که اکنون سرپرست 6 نفر است بخاطر ضربه ای که به مهره های کمرش وارد شدف قطع نخاع گردید و دیگر نمی تواند راه برود و کولبری کند و از آن هنگام پسر نوجوانش درس و مدرسه را رها کرد و با دفترچه کولبری پدر رفتن به مرز و کولبری را پیشه کرد تا مرد خانه شود و هزینه های خانواده را تامین کند.
وی با گلایه از اینکه در این مدت هیچ مسئولی از او احوالی نگرفت، افزود: کسانی که در طول این 10 سال برای شان بار می آوردم و از رنج ما به گنج رسیدند حتی برای یک احوال پرسی ساده هم سری به من نزدند.
رمضانی با اشاره به اینکه زیر پوشش بیمه سلامت روستایی است، تاکید کرد: این بیمه تنها برای جبران هزینه های درمانی است و در خصوص ازکارافتادگی تعهدی ندارد.
وی با اشاره به رنج های کولبران در معابر مرزی گفت: کولبران با سختی زیاد کوله های سنگین چند برابر وزن خود را حمل می کنند و در قبال آن حق الزحمه ای ناچیز می گیرند ولی سود اصلی را سرمایه داران و وارد کنندگان کالاها می برند.
او می گوید: لازم است مرزنشینان نیز از درآمدهای خرید و فروش کالا در مرزها سهیم باشند و شغل مشقت بار کولبری تغییر پیدا کند که راهکار دولت برای تبدیل کولبری به پیله وری در صورت اجرایی شدن، می تواند موثر باشد.

**بیمه سلامت 90 درصد هزینه های درمانی را پرداخت می کند
مدیرکل بیمه سلامت کردستان گفت: تعهد بیمه سلامت جبران هزینه های درمانی و بیمارستانی به شهروندان است و این بیمه 90 درصد هزینه های بستری و 70 درصد هزینه بیماران سرپایی را پرداخت می کند البته در بحث تامین اجتماعی وارد نشده است.
سید انور اسماعیلی با اشاره به اینکه 99 درصد مراکز درمانی استان با بیمه سلامت قرارداد دارند افزود: اگر بیمه شده برای مداوا خود به مراکز طرف قرارداد این بیمه در خارج از استان هم مراجعه کرده باشد و ضمن تخفیف 90 درصدی باز هم توانایی پرداخت نداشته باشد می توانیم از منابع غیر شمول به بیمه شده کمک کنیم.
وی اضافه کرد: بیمه شده اگر برای مداوا به مراکز غیرطرف قرارداد در خارج از استان هم مراجعه کرده باشد، این صندوق می تواند با دریافت صورت حساب از بند خسارات متفرقه به وی کمک کند.

**سه هزار کولبر مرزی بیمه اجتماعی دارند
مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر کردستان هم گفت: این صندوق، موضوع بیمه روستاییان و عشایران را در دستور کار قرار دارد و بیش از سه هزار نفر از سرپرستان خانوارهای مرزی را نیز تحت پوشش قرار داده است.
جبار احمدپور افزود: طبق تفاهم نامه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و استانداری کردستان تمامی کولبران مرزی این استان که دارای مجوز فعالیت در مرزها هستند، باید بیمه اجتماعی شوند.
وی اضافه کرد: قرار بود طبق این تفاهم نامه 40 درصد از میزان پرداختی بیمه کولبران مرزی توسط این صندوق و استانداری کردستان پرداخت شود و 60 درصد باقی مانده حق بیمه نیز توسط خود کولبر پرداخت شود.
احمدپور یادآور شد: موضوع بیمه کولبران تحت شعاع مصوبات دیگری (تبدیل کولبران به پیله ور )قرار گرفت و هنوز عملیاتی نشده است.
به گفته وی، خارج از این تفاهم نامه نیز هر کدام از روستاییان مرزنشین می توانند خود را بیمه کنند تا این بیمه در صورت بروز حوادث بتواند خدمات مستمری و از کارافتادگی را به سرپرستان خانوارها پرداخت کند.
به گزارش ایرنا، نمونه هایی مانند این کولبر در کردستان کم نیستند که بخاطر حوادثی از این دست، سلامتی خود را از دست داده و یا در آینده از دست می دهند بنابراین لازم است بیمه اجتماعی این افراد خواه به نام کولبر و یا پیله ور هر چه زودتر در دستور کار مسئولان قرار گیرد.
استان کردستان 227 کیلومتر مرز با کشور عراق دارد که در امتداد این مرز پنج معبر پیله وری ایجاد شده بود که در طرح آیین نامه ساماندهی مبادلات در بازارچه های غیررسمی و موقت مرزی چهار مورد از این معابر شامل معابر گله سور و هنگ ژال بانه، معابر خانم شیخان و پیران مریوان و مله خورد سروآباد مورد توجه قرار گرفته است.
در این طرح، معابر پیله وری کردستان برای ارائه خدمت به 23 هزار و 392 خانواده مرزنشین در سه شهرستان بانه، مریوان و سرآوباد پیش بینی شده است.
صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر در سال 84 تاسیس شد، این صندوق هم اکنون دارای 12 هزار باجه روستایی در کشور است و 38 هزار پرونده بیمه نیز در این مدت برای متقاضیان تشکیل داده است.
خبرنگار: عبدالله رحمانی**انتشار: مجید سلیمانی
3020/9102
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.