به گزارش خبرنگار ایرنا، برگزاری آیین های مولودی خوانی و دف نوازی از قدیم در این کردستان در ماه ربیع الاول ماه میلاد نبی مکرم اسلام(ص) در مساجد و خانقاه ها و تکایا این استان مرسوم است و هر سال این آیین ها با شکوه خاصی برگزار می شود.
در بسیاری از شهرها و روستاها چراغانی کردن میادین و معابر، برپایی آیین های مولودی خوانی و دف نوازی در مساجد و پخش آن از بلندگو و مناره ها، خرید وسایل برگزاری جشن مولودی خوانی و برگزاری آیین جشن مولود همزمان با 12 ربیع الاول، شور و حالی خاص به شهرهای این استان بخشیده است.
شرکت در آیین مولودی خوانی ویژه نسل یا قشر خاصی نیست و پیر و جوان، زن و مرد و هر کسی با هر سلیقه ای می تواند در این آیین ها حضور پیدا کند و به مداحی و دف نوازی گروه های مولودی خوان گوش فرا دهد.
آیین های مولودی خوانی در طول ایام این ماه معمولا قبل و بعد از اقامه نماز عصر و مغرب و عشا در مساجد برگزار می شود.
مولود یک کلمه با ریشه عربی ولد و به معنای متولد شده است و منظور از آن ماهی است که در آن پیامبر اکرم (ص) متولد شد و مردم این منطقه به ماه ربیع الاول ماه مولود نیز می گویند.
در قدیم خانواده هایی که در این ماه فرزند ذکور (پسر) به دنیا می آمد، اسم مولود یا محمد بر وی می نهادند و بر این باور بودند متولد شدن فرزند پسر در این ماه و نهادن اسم مولود بر وی منشاء خیر و برکت برای آن خانواده خواهد بود.
آیین مولودی خوانی یک آیین دسته جمعی است که با دف نوازی و خواندن اشعار به زبان های عربی، کُردی و فارسی همراه بوده و برای اجرای این جشن تدارک خاصی داده می شود و چندین نفر باید قبل از اجرای مراسم وسایل مورد نیاز آن از جمله میوه، خرما، شربت، شیرینی و آب نبات را برای پذیرایی از مهمانان آماده کنند.
امسال متعمدین برخی محلات بویژه در شهر سنندج اعلام کردند بخشی از هزینه های آیین مولودی خوانی را به زلزله زدگان استان کرمانشاه هدیه می کنند و قصد دارند تشریفات این آیین از سال های گذشته ساده تر باشد.

**ذکر 'الله مدد یا رسول الله نظر' هم نوا با دف
در ابتدای آیین مولودی خوانی یکی از قاریان برجسته، چندین آیه از آیات قرآنی را تلاوت می کند و شرکت کنندگان با باز کردن قرآن کریم و سردادن سلام و صلوات و فریادهای مدد یا رسول الله (ص) وی را همراهی می کنند.
در ادامه، گروه های مولودی خوانی و دف نوازی شروع به تک خوانی، جمع خوانی، تک نوازی و جمع نوازی دف کرده و به ذکر قصیده هایی به زبان های عربی و کُردی می پردازند.
گروه های مولودی خوان و دف نواز معمولا' لباس های محلی کُردی می پوشند و روی پوست دف، کلمات مبارکی از جمله اسم جلاله الله، محمد رسوالله و آیات قرآنی خوشنویسی حک می کنند.
در این آیین روحانی و معنوی، یکی از شخصیت های مذهبی مجلس به بیان سیره و روش زندگی حضرت محمد(ص) و روایت احادیث و آیات قرآنی در مورد شخصیت پیامبر اکرم (ص) می پردازد.
برخی از مردم در این ماه برای شفای بیماران خود ذبح حیوانی را نیز نیت و گوشت آن را در بین افراد نیازمند و فقرا توزیع می کنند و برخی دیگر برای مولودی اقلام غذایی را در بین فقرا توزیع و یا سفره های مولودی را برای اطعام فقرا پهن می کنند.
در آیین های مولودی خوانی تنها از ساز دف استفاده می شود و به همین خاطر دف به عنوان یک ساز دینی و مقدس در بین مردم این منطقه شناخته شده است.

**مولودی خوانی آیینی برای مدح پیامبر(ص)
امام جمعه سنندج گفت: برگزاری آیین های مولودی خوانی در ماه ربیع الاول نشانه احترام و بزرگداشت مقام پیامبر اکرم (ص) و عشق و علاقه مسلمانان به آن فرستاده خداوند است.
ماموستا عبدالرحمان خدایی افزود: برپایی محفل هایی که در آن ذکر نام خداوند و پیامبر اکرم (ص) آن انجام می شود، بسیار مقدس و قابل احترام است و کسانی که این آیین را بدعت می نامند، تفسیر درستی از دین ندارند.
وی اضافه کرد: ولادت پیامبران در بین پیروان ادیان دیگر نیز به عنوان روز جشن و دارای احترام خاصی بوده و مسیحیان سالروز تولد حضرت عیسی(ع) را روز تحویل سال خود انتخاب کرده اند.
ماموستا خدایی اظهار کرد: پیامبر اسلام (ص) پیامبر رحمت و آشتی برای مسلمانان و پیروان سایر ادیان بوده و لازم نه تنها مسلمانان بلکه تمام جهانیان برای تولد آن بزرگوار جشن تدارک ببیند.
امام جمعه سنندج گفت: هیچ مجلس و محفلی مقدس تر از مجلسی نیست که با نام و یاد خدا و پیامبر اسلام (ص) نورانی شده باشد.
کارشناس مسایل دینی اهل تسنن نیز گفت: در آیین های مولودی خوانی اشعاری به زبان های کُردی و فارسی در مدح پیامبر اکرم (ص) خوانده می شود.
ماموستا سیدعارف عنایتی افزود: برگزاری آیین های مولودی خوانی از قرن سوم هجری در بین مسلمانان رواج پیدا کرده است و در استان کردستان با قرائت اشعار کرُدی و آمیخته شدن با نوای دف در بین اقشار مختلف مردم نهادینه شده است.

**حضور بیش از یک میلیون نفر در آیین های مولودی خوانی
مدیرکل اوقاف و امور خیریه کردستان گفت: به مناسبت فرا رسیدن ماه ربیع الاول و گرامیداشت هفته وحدت یک هزار مراسم مولودی خوانی و دف نوازی در یک هزار مسجد این استان برگزار می شود و بیش از یک میلیون نفر از این محافل معنوی بهره مند شوند.
حجت الاسلام مصطفی نوروزی اظهار کرد: هم اکنون 2 هزار و 200 مسجد در استان وجود دارد که در یک هزار مسجد از این تعداد، برنامه های مولودی خوانی گسترده برگزار می شود.
وی با بیان اینکه مساجد استان آماده برپایی محافل و مجالس مولودی خوانی است، افزود: با برنامه ریزی های انجام شده توسط دستگاه های متولی و همچنین تلاش شبانه روزی هیات امنا و کمک های مردمی، مساجد استان برای برپایی مراسم مولودی خوانی، آذین بندی و غبارروبی شده اند.
حجت الاسلام نوروزی هفته وحدت را بهانه ای برای نشان دادن وحدت و همدلی اهل تسنن و تشیع در کشور و استان دانست و گفت: می توان با انجام فعالیت های مناسب این استان فرهنگی را به عنوان نمادی از وحدت اسلامی در جهان معرفی کرد.
برگزاری آیین معنوی مولودخوانی و ابراز شادمانی برای تولد منجی علم بشریت (ص) می تواند بزرگترین دلیلی برای مشارکت گسترده مردم و برگزاری باشکوه هر سال این آیین در ماه مولود(ربیع الاول) در کردستان باشد.
آیین های مولودی خوانی و برگزاری جشن ولادت پیامبر اسلام(ص) با هر زبانی و کلامی بیان شود، مقدس بوده و این نوای عرفانی با خود رحمت و برکت به همراه دارد.
حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه و آله در عام الفیل (سال 570 میلادی) در ماه ربیع الاول دیده به جهان گشود.
علمای اهل تشیع ولادت پیامبر اکرم را در صبح جمعه ی 17 ربیع الاول و علمای اهل تسنن، در روز 12همان ماه می‌دانند.
از 12 تا 17 ربیع الاول از سوی بنیانگذار انقلاب اسلامی (ره) به نام هفته وحدت نامگذاری شده است.
خبرنگار: عبدالله رحمانی**انتشار دهنده: مجید سلیمانی
3020/9102
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.