به گزارش خبرنگار ایرنا، کردستان با مساحت 29 هزار کیلومتر مربع، دارای یک میلیون و 120 هزار هکتار زمین مستعد کشاورزی است که از این مقدار 120 هزار هکتار به صورت آبی و مابقی به صورت دیم کشت می شود.
این استان دارای هشت دشت وسیع به مساحت یک هزار و 627 کیلومترمربع مساحت است که بیلان منفی و کسری ذخایر آبی آن معادل 722 میلیون مترمکعب است.
از بین دشت های کردستان سه دشت بزرگ و قلب حیاتی کشاورزی استان شامل دشت های قروه، دهگلان و چهار دولی جزء دشت های ممنوعه (بیلان منفی) کسری مخاذن آبی در کشور هستند.
بحث کمبود آب و سهم بخش کشاورزی با توجه به خشکسالی های اخیر از اهمیت ویژه ای برخوردار است و در این میان سازمان جهاد کشاورزی با همکاری کشاورزان پیشرو این استان برنامه هایی برای کشت زعفران دارد.
کشت این محصول از چند سال قبل در کردستان آغاز شد و هر سال بر تعداد کشاورزان زعفران کار استان نیز افزوده می شود.
کارشناس امور باغبانی جهاد کشاورزی کردستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: کشت زعفران از سه سال قبل در استان آغاز شد و اکنون بیش از 18 هکتار از مزارع به کشت این محصول اختصاص پیدا کرده است.
محمد مرادی افزود: هر چند زغفران استان کردستان بدلیل نوپا بودن مزارع به برداشت نهایی و به باروری نرسیده و پیش بینی برداشت امسال زعفران از مزارع استان 10 تا 12 کیلوگرم است.
وی اضافه کرد: یکی از مقوله های مهم در بحث کشت زعفران نیاز کم این محصول به آبیاری است که مصرف آب برای کشت این محصول در برابر محصولاتی با نیاز آبی بالا مانند چغندرقند و سیب زمینی، قابل مقایسه نیست.
مرادی گفت: مزارع زعفران در طول سال 2 تا 4 بار به آبیاری نیاز دارد که در مجموع چهار هزار و 500 مترمکعب برای هر هکتار است حال آنکه محصولاتی مانند چغندرقند برای هر هکتار 10 تا 12 هزار مترمکعب آب مصرف می کنند.
وی یادآور شد: با توجه به شرایط آب و هوایی کردستان و میزان بارش باران در مناطق غربی استان، نیاز به آبیاری مزارع نیز کاهش پیدا می کند.
کارشناس امور باغبانی جهاد کشاورزی کردستان با اشاره به بارش پاییزه و سرمای زودهنگام در این استان اضافه کرد: کارشناسان این سازمان برنامه هایی برای شناسایی و کاشت ارقام پربازده و سازگار با آب و هوای منطقه را در دستور کار دارند.

**دهگلان قطب کشت زعفران کردستان
کارشناس مسئول باغبانی جهاد کشاورزی دهگلان می گوید: این شهرستان یکی از قطب های کشت زعفران در استان کردستان است و هر سال بر تعداد کشاورزان زعفران کار این منطقه افزوده می شود.
مینا وطن دوست افزود: هم اکنون 6 نفر از کشاورزان این شهرستان به صورت حرفه ای به کشت زعفران مشغول هستند و بیش از یک هکتار از مزارع دهگلان به کشت زغفران اختصاص پیدا کرده و چندین مزرعه دیگر برای کشت این محصول آماده سازی شده است.
به گفته وی، کارشناسان اداره ترویج جهاد کشاورزی ضمن برگزاری دوره های آموزشی، در نوبت های مختلف به مزارع زعفران سرکشی کرده و راهنمایی و مشاوره های لازم را در اختیار زعفران کاران قرار می دهند.
وی اضافه کرد: کشت زعفران مانند کشت دیگر محصولات معمول مانند گندم، جو و نخود نیست و شرایط و ویژگی های خاصی دارد و کارشناسان باید در مراحل کاشت، داشت و برداشت کشاورزان را راهنمایی کنند.
وطن دوست گفت: کشت این محصول باید در خاک های آهکی با بافت رسی - شنی انجام شود و مراحل آبیاری و استفاده از کودهای مختلف باید بر اساس اصول و استانداردهای لازم باشد.
به گفته کارشناسان زراعت، کردستان یکی از خواستگاه های قدیمی زعفران در کشور است حتی گونه های وحشی از زعفران در مناطق مختلف این استان رویش پیدا می کند.
زعفران که از آن به عنوان طلای سرخ یاد می شود، علاوه بر سودآوری خوبی که برای کشاورزان دارد، می تواند پای دیگر صنایع تبدیلی و تکمیلی وابسته به خود را به کردستان باز کند و از طرفی دیگر وابستگی کشاورزی استان را به منابع آبی کاهش دهد.
کشت زعفران به عنوان یک محصول جدید و ناآشنا برای کشاورزان کردستانی نیازمند حمایت ها و راهنمایی های کارشناسان این حوزه است و مسئولان باید ضمن شناسایی کشاورزان پیشرو زمینه را برای گسترش سطح زیرکشت زعفران افزایش دهند.
خبرنگار: عبدالله رحمانی ** انتشار دهنده: مجید سلیمانی
3020/9102
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.