به گزارش خبرنگار ایرنا شهرستان سنندج به دلیل دارا بودن آثار خاص تاریخی و گردشگری، هر ساله و به ویژه در ایام تعطیلات نوروزی میزبان شمار زیادی از مسافران و گردشگران داخلی و حتی خارجی است.
شهر سنندج با توجه به توپوگرافی منحصر به فردی که دارد یکی از شهرهای زیبای ایران است و همواره توجه مسافران را به خود جلب کرده است.
پیرامون سنندج از کوههای زیبا و بلند و داخل شهر نیز از تپههای متعددی تشکیل شده است که برفراز هر تپهای منظرهای زیبا از شهر نمایان است.
برخی از این تپهها مانند توسنوذر، تپهروسی و تپه شرفالملک به لحاظ تاریخی و مذهبی از زیبایی و اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.
کوه های زیبای آبیدر و کوچکهره ش (سنگ سیاه) در 2 طرف سنندج، زیبایی خاصی به این شهر داده اند و مامن علاقمندان زیادی به کوهنوردی هستند.
سنندج در سال 1046ه.ق در زمان حکومت سلسله صفویه و در دوران شاه صفی، توسط سلیمان خان اردلان بنا نهاده شد.
نام سنندج از واژه 'سنه دژ' گرفته شده است که هماکنون نیز مردم مناطق کردنشین، سنندج را 'سنه' می نامند.
سنندج به علت مرکزیت حکومت اردلان، دارای مساجد، عمارات و بازار قدیمی است، که در حال حاضر نیز بیشترین تعداد جاذبههای این شهر را تشکیل می دهد.
*مسجد جامع (دارالاحسان) سنندج
این مسجد که در ضلع شمالی خیابان امام (ره) قرار گرفته است و ساخت آن مربوط به دوره قاجار بوده، به دستور امانالله خان اردلان والی کردستان در سال 1227 هجری قمری ساخته شده است.
مسجد، دارای 2 ایوان با یک حیاط مرکزی که در پیرامون آن 12 حجره برای طلاب علوم دینی ساخته شده است.
مسجد دارالاحسان، شبستانی بزرگ با 24 ستون دارد و اطراف شبستان و سر ستونها نیز با آیات قرآن مجید مزین شده است.
از خصوصیات عمده مسجد جامع سنندج میتوان به دکورهای هفت رنگ، آجرهای لعاب کاری شده به جای سنگ کف پوش و نوشتن دو سوم از یک جزء قرآن بر روی کتیبههای مسجد، اشاره کرد.
* مجموعه تفریحی کوه آبیدر
این مجموعه در غرب سنندج و در انتهای خیابان آبیدر قرار دارد و شامل چندین باغ و چشمه طبیعی است. یکی از بزرگترین باغهای این مجموعه باغ امیریه نام دارد و بزرگترین سینمای روباز (تابستانی) کشور و خاورمیانه در آن قرار گرفته است.
کوه آبیدر از گذشته تفریحگاه مردم سنندج بوده و محبوبیت خاصی در میان مردم این شهر دارد.
*بازار سنندج
این بازار در 2 طرف خیابان انقلاب سنندج قرار گرفته و در سال 1046ه..ق همزمان با مرکزیت یافتن شهر سنندج به عنوان مرکز حکومت اردلانها ساخته شده است.
نقشه این بازار، مستطیل شکل بزرگی است که بر اثر خیابانکشی دوران حکومت پهلوی به 2بخش تقسیم شده که بخش شمالی آن بازار سنندجی و بخش جنوبی آن نیز بازار آصف نام گرفته است.
با وجود مراکز خرید جدید، این بازار همچنان موقعیت و ارزش خود را به لحاظ تجاری حفظ کرده است.
*خانه کُرد (عمارت آصف)
خانه کُرد، موزه مردم شناسی مناطق کُردنشین و بزرگترین موزه مردمشناسی مربوط به یک قوم در کشور ایران است که در خیابان امام(ره) سنندج واقع شده است.
این موزه در عمارت آصف دایر شده و این عمارت نیز یکی از بزرگترین عمارتهای اعیانی شهر سنندج است که ارزشهای ویژه معماری به لحاظ آجرکاری و گچبری و اروسیسازی دارد.
بنای اولیه این عمارت مربوط به دوره صفویه بوده و در دورههای قاجار و پهلوی تکامل یافته است.
*موزه سنندج
این موزه در خیابان امام، کوچه حبیبی و در بخش بیرونی عمارت ملا لطفالله شیخالاسلام (که امروزه به خانه سالار سعید مشهور است) قرار دارد و در آن آثار و اشیاء تاریخی کشف شده از استان و دیگر نقاط ایران به نمایش گذاشته شده است.
این موزه از ابتدای تأسیس دارای ۲ بخش باستان شناسی و مردم شناسی بوده است که در بخش باستان شناسی آن اشیا دورههای مختلف از ماقبل تاریخ تا دوره قاجار نگهداری میشود که بخشی از این اشیا متعلق به استان کردستان و برخی متعلق به استانهای همجوار و برخی دیگر متعلق به استانهای دیگر یا مکشوفه از قاچاقچیان است.
بخش مردمشناسی موزه قبل از انقلاب به صورت نمایشگاه موقت اداره می شد و هر چند مدت یک بار اشیای یکی از استانهای کشور را در این بخش به نمایش میگذاشتند اما پس از انقلاب این بخش صرفاً به نمایش آثار مردمشناسی کردستان اختصاص داده شد.
با تأسیس خانه کُرد در سال ۱۳۸۲ اشیای مردم شناسی موزه به عمارت آصف (خانه کُرد) منتقل شد و تمام فضای موزه به نمایش اشیای باستانشناسی و تاریخی اختصاص یافت.
* عمارت خسروآباد
عمارت خسروآباد که در بلوار خسرو آباد(شبلی) سنندج قرار دارد در نوع خود بی نظیر و مرکز حکومت اردلان به ویژه خسروخان اردلان بوده است.
این بنای تاریخی در سال ۱۲۲۳ هجری قمری توسط امان اللهخان اردلان والی و حاکم شهیر کردستان در مساحت 6 هزار متر مربع ساخته شده است.
مجموعه عمارت و باغ آن افزون بر 2 بخش اصلی یعنی قصر سلطنتی با ورودی ستون دار در بخش غربی و ساختمان شرقی با غلام گردش ها و ایوان ستون دار مشرف بر صحن عمارت و فضای بیرونی بنا است.
این بنا شامل فضاهای دیگری چون حمام، اتاق قاپچیان ( قاپوچی یعنی حاجب و دربان) و خدمتکاران است. تزئینات معماری این بنا شامل گچبری، آجرکاری، اروسیهای زیبا و حوض چلیپا شکل داخل عمارت است.
*عمارت وکیل
این مجموعه بزرگ در خیابان کشاورز واقع شده است و شامل سه حیاط با عمارتهای مربوطه و یک حمام خصوصی در داخل مجموعه و یک حمام عمومی در خارج آن است.
بخش اصلی عمارت وکیل در دوران زندیه ساخته شده و بخشهای دیگران متعلق به دوره قاجار است.
عمارت وکیل، دارای تزییناتی چون آجرکاریهای زیبا و اروسیهای پرکار است و حیاط مرکزی دارای سقف شیروانی با طرح کلاهفرنگی است.
*عمارت مشیر دیوان
عمارت مشیر دیوان در محله قدیمی سرتپوله سنندج، در خیابان شهدا قرار دارد و از بناهای مشهور دوره قاجاری و مجموعه ای از فضاهای متعدد است.
این ساختمان با شیوه و اسلوب معماری ایران به ویژه محوطهٔ یک ایوانی، در دوره قاجاریه توسط ' میرزا یوسف مشیر دیوان' دیوان مشاور و جانشین حاکم منطقه به نام' میرزا رضای وزیر کردستانی' ساخته شده است.
این عمارت که سالیانی چند محل استانداری کردستان بوده است هفت حیاط دارد که هر یک از آنها دارای آب نمایی جداگانه با طرح متفاوت و در عین حال مرتبط با دیگرآب نماها است.
عمارت مشیر دیوان، شامل بخش های خصوصی، عمومی، تشریفاتی، خدماتی و بهداشتی است و در بخش اصلی ساختمان، ایوان ستون دار، تالار، حیاط و آب نما قرار گرفته است.
در و پنجرههای آن از تلفیق گرده چینی چوب و شیشه رنگی زینت داده شده است.
*حمام خان
این حمام در سال 1220 هجری قمری به دستور امانالله خان اردلان ساخته شده و از میان حمام های باقیمانده از گذشته، بزرگترین و زیباترین آنها به شمار می رود.
این حمام در ضلع شمالی بازار قدیمی سنندج در خیابان انقلاب واقع است و تزیینات آهک بری داخل حمام و نقوش موجود بر روی دیوار آن در نوع خود بی نظیر و جالب است.
حمام خان سنندج در سال ۱۳۷۷ از سوی اداره کل میراث فرهنگی وقت تملک و کار مرمت و حفاظ آن از سال ۱۳۷۸ آغاز شد.
*امامزاده هاجر خاتون
این امامزاده در خیابان صلاحالدین ایوبی در محله قدیمی سرتپوله سنندج واقع است.
براساس روایات موجود این امامزاده شریفه، خواهر امام رضا(ع) است که در سفر آن بزرگوار به خراسان، در کردستان رحلت کرده و در این مکان به خاک سپرده شده است.
در مجاور این امامزاده، مسجد و آرامگاه مشایخ و بزرگان سنندج نیز قرار دارد.
*امامزاده پیرعمر
این امامزاده در ضلع جنوبی خیابان امام خمینی سنندج واقع شده و تاریخ ساخت آن 1046ه..ق است و بنای آن شامل تزیینات آجری، گچبری و اروسیهای زیبا است.
امامزاده پیرعمر را پسر بلافصل امام علی (ع) میدانند.
*امامزاده پیرمحمد
امامزاده پیرمحمد که گفته می شود نام ایشان 'محمدبن یحیی' بوده و فرزند امامزاده پیر عمر بوده است در بقعه ای در قبرستان قدیمی پیرمحمد بر بالای تپه ای در میدان نبوت سنندج دفن شده است.
گنبد این آرامگاه یک هشت ضلعی منظم است که در نهایت دقت، ظرافت و ابهت به یک نقطه واحد رو به آسمان ختم می شود و هر یک از اضلاع هشت ضلعی به وسیله هنر کاشی کاری و به سبک سلجوقیان تزئین شده است.
چیدمان کاشی کاری های گنبد به ترتیبی است که عباراتی در مدح حضرت رسول اکرم(ص) و آیات قرآن به نگارش درآمده است.
*قرآن نگل
در 65 کیلومتری غرب سنندج در مسیر جاده سنندج - مریوان، در مسجد روستای نگل، قرآنی خطی از دوران گذشته وجود دارد که بنا به اعتقادات مردم یکی از چهار قرآن خطی است که در زمان خلیفه سوم به رشته تحریر درآمده و به چهار اقلیم دنیا فرستاده شده است.
قطع قرآن رحلی بزرگ، جلد آن چرمی و صفحات کاغذی ضخیم آن به علت تشابهی که با پوست دارد بین مردم به پوست آهو شهرت یافته است.
خط قرآن کوفی و دارای نقطه و اعراب و در قسمتی از شماره آیات طلا کاری شده و مزین به نقوش گیاهی است.
تاریخ تحریر قرآن با توجه به شیوه خط و تزیینات، مربوط به اواخر قرن چهارم هجری است.
این قرآن در بین مردم جایگاه والایی داشته و همه روزه عده بسیاری از نقاط دوردست برای زیارت آن به این روستا می روند.
*دریاچه سد قشلاق
در فاصلهی 20 کیلومتری شمال سنندج در مسیر جاده سقز، بر روی رودخانه قشلاق، سد مخزنی قشلاق احداث شده است.
دریاچه پشت این سد 11 کیلومتر طول دارد و وسعتی معادل 934 هکتار را در بر میگیرد.
این دریاچه محل مناسبی برای ورزشهای آبی است و جزو جاذبههای طبیعی سنندج به شمار میرود.
*قلل مرتفع
به علت کوهستانی بودن منطقه، هر ساله تعداد زیادی از کوهنوردان به قلل مرتفع و مشهور سنندج صعود میکنند.
مهمترین قلل این شهرستان، شامل کوه های آبیدر، سلطان سراجالدین و آوالان در جنوب سنندج، شاهنشین در ژاوهرود، کوه کوچک سارد و کوه چرهلان در جنوب غربی سنندج است.
*صنایعدستی
صنایع دستی به عنوان بخشی از میراث فرهنگی و نمادی از نوع زندگی و فرهنگ یک جامعه همواره مورد توجه گردشگران است.
استان کردستان و شهر سنندج نیز از این قاعده مستثنا نبوده و از صنایع دستی منحصر به فرد و بسیار زیبایی برخوردار است؛ بهگونهای که فرش و گلیم کردستان به همراه محصولات نازککاری چوب مانند تختهنرد و شطرنج شهرت جهانی یافته است.
استفاده از رنگ گیاهی، خامه طبیعی، ترکیب نقش و اصالت طرح، سبب برتری کیفیت قالی و گلیم استان کردستان شده است.
سنندج از لحاظ آثار بسیار ظریف چوبی همانند تختهنرد، قلمدان، نازککاری، اروسیسازی، منبت و معرق شهره خاص و عام است.
همچنین در مناطق کُردنشین نوعی گیوه به نام 'کلاش' تولید میشود، که هماهنگی زیبا و قابل توجهی با لباس کُردی دارد.
رویه این کفش از نخ پنبهای بافته و زیره آن نیز از پارچه فشرده شده است، از همین رو کلاش کفشی سبک، نرم، قابل انعطاف پذیر و متناسب با محیط کوهستانی است.
تولید کلاش در اصل مختص به اورامان بوده اما اکنون در تمام شهرهای استان تولید می شود.
7355/6108
**خبرنگار: وریا کرمی /** انتشار دهنده: امید بهمنی
** آگاهی از آخرین اخبار استان کردستان در کانال زیر:
@IRNASANANDAJ
https://telegram.me/joinchat/DHygAj7hzZXSBJmWuX3Bvg
شهر سنندج با توجه به توپوگرافی منحصر به فردی که دارد یکی از شهرهای زیبای ایران است و همواره توجه مسافران را به خود جلب کرده است.
پیرامون سنندج از کوههای زیبا و بلند و داخل شهر نیز از تپههای متعددی تشکیل شده است که برفراز هر تپهای منظرهای زیبا از شهر نمایان است.
برخی از این تپهها مانند توسنوذر، تپهروسی و تپه شرفالملک به لحاظ تاریخی و مذهبی از زیبایی و اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.
کوه های زیبای آبیدر و کوچکهره ش (سنگ سیاه) در 2 طرف سنندج، زیبایی خاصی به این شهر داده اند و مامن علاقمندان زیادی به کوهنوردی هستند.
سنندج در سال 1046ه.ق در زمان حکومت سلسله صفویه و در دوران شاه صفی، توسط سلیمان خان اردلان بنا نهاده شد.
نام سنندج از واژه 'سنه دژ' گرفته شده است که هماکنون نیز مردم مناطق کردنشین، سنندج را 'سنه' می نامند.
سنندج به علت مرکزیت حکومت اردلان، دارای مساجد، عمارات و بازار قدیمی است، که در حال حاضر نیز بیشترین تعداد جاذبههای این شهر را تشکیل می دهد.
*مسجد جامع (دارالاحسان) سنندج
این مسجد که در ضلع شمالی خیابان امام (ره) قرار گرفته است و ساخت آن مربوط به دوره قاجار بوده، به دستور امانالله خان اردلان والی کردستان در سال 1227 هجری قمری ساخته شده است.
مسجد، دارای 2 ایوان با یک حیاط مرکزی که در پیرامون آن 12 حجره برای طلاب علوم دینی ساخته شده است.
مسجد دارالاحسان، شبستانی بزرگ با 24 ستون دارد و اطراف شبستان و سر ستونها نیز با آیات قرآن مجید مزین شده است.
از خصوصیات عمده مسجد جامع سنندج میتوان به دکورهای هفت رنگ، آجرهای لعاب کاری شده به جای سنگ کف پوش و نوشتن دو سوم از یک جزء قرآن بر روی کتیبههای مسجد، اشاره کرد.
* مجموعه تفریحی کوه آبیدر
این مجموعه در غرب سنندج و در انتهای خیابان آبیدر قرار دارد و شامل چندین باغ و چشمه طبیعی است. یکی از بزرگترین باغهای این مجموعه باغ امیریه نام دارد و بزرگترین سینمای روباز (تابستانی) کشور و خاورمیانه در آن قرار گرفته است.
کوه آبیدر از گذشته تفریحگاه مردم سنندج بوده و محبوبیت خاصی در میان مردم این شهر دارد.
*بازار سنندج
این بازار در 2 طرف خیابان انقلاب سنندج قرار گرفته و در سال 1046ه..ق همزمان با مرکزیت یافتن شهر سنندج به عنوان مرکز حکومت اردلانها ساخته شده است.
نقشه این بازار، مستطیل شکل بزرگی است که بر اثر خیابانکشی دوران حکومت پهلوی به 2بخش تقسیم شده که بخش شمالی آن بازار سنندجی و بخش جنوبی آن نیز بازار آصف نام گرفته است.
با وجود مراکز خرید جدید، این بازار همچنان موقعیت و ارزش خود را به لحاظ تجاری حفظ کرده است.
*خانه کُرد (عمارت آصف)
خانه کُرد، موزه مردم شناسی مناطق کُردنشین و بزرگترین موزه مردمشناسی مربوط به یک قوم در کشور ایران است که در خیابان امام(ره) سنندج واقع شده است.
این موزه در عمارت آصف دایر شده و این عمارت نیز یکی از بزرگترین عمارتهای اعیانی شهر سنندج است که ارزشهای ویژه معماری به لحاظ آجرکاری و گچبری و اروسیسازی دارد.
بنای اولیه این عمارت مربوط به دوره صفویه بوده و در دورههای قاجار و پهلوی تکامل یافته است.
*موزه سنندج
این موزه در خیابان امام، کوچه حبیبی و در بخش بیرونی عمارت ملا لطفالله شیخالاسلام (که امروزه به خانه سالار سعید مشهور است) قرار دارد و در آن آثار و اشیاء تاریخی کشف شده از استان و دیگر نقاط ایران به نمایش گذاشته شده است.
این موزه از ابتدای تأسیس دارای ۲ بخش باستان شناسی و مردم شناسی بوده است که در بخش باستان شناسی آن اشیا دورههای مختلف از ماقبل تاریخ تا دوره قاجار نگهداری میشود که بخشی از این اشیا متعلق به استان کردستان و برخی متعلق به استانهای همجوار و برخی دیگر متعلق به استانهای دیگر یا مکشوفه از قاچاقچیان است.
بخش مردمشناسی موزه قبل از انقلاب به صورت نمایشگاه موقت اداره می شد و هر چند مدت یک بار اشیای یکی از استانهای کشور را در این بخش به نمایش میگذاشتند اما پس از انقلاب این بخش صرفاً به نمایش آثار مردمشناسی کردستان اختصاص داده شد.
با تأسیس خانه کُرد در سال ۱۳۸۲ اشیای مردم شناسی موزه به عمارت آصف (خانه کُرد) منتقل شد و تمام فضای موزه به نمایش اشیای باستانشناسی و تاریخی اختصاص یافت.
* عمارت خسروآباد
عمارت خسروآباد که در بلوار خسرو آباد(شبلی) سنندج قرار دارد در نوع خود بی نظیر و مرکز حکومت اردلان به ویژه خسروخان اردلان بوده است.
این بنای تاریخی در سال ۱۲۲۳ هجری قمری توسط امان اللهخان اردلان والی و حاکم شهیر کردستان در مساحت 6 هزار متر مربع ساخته شده است.
مجموعه عمارت و باغ آن افزون بر 2 بخش اصلی یعنی قصر سلطنتی با ورودی ستون دار در بخش غربی و ساختمان شرقی با غلام گردش ها و ایوان ستون دار مشرف بر صحن عمارت و فضای بیرونی بنا است.
این بنا شامل فضاهای دیگری چون حمام، اتاق قاپچیان ( قاپوچی یعنی حاجب و دربان) و خدمتکاران است. تزئینات معماری این بنا شامل گچبری، آجرکاری، اروسیهای زیبا و حوض چلیپا شکل داخل عمارت است.
*عمارت وکیل
این مجموعه بزرگ در خیابان کشاورز واقع شده است و شامل سه حیاط با عمارتهای مربوطه و یک حمام خصوصی در داخل مجموعه و یک حمام عمومی در خارج آن است.
بخش اصلی عمارت وکیل در دوران زندیه ساخته شده و بخشهای دیگران متعلق به دوره قاجار است.
عمارت وکیل، دارای تزییناتی چون آجرکاریهای زیبا و اروسیهای پرکار است و حیاط مرکزی دارای سقف شیروانی با طرح کلاهفرنگی است.
*عمارت مشیر دیوان
عمارت مشیر دیوان در محله قدیمی سرتپوله سنندج، در خیابان شهدا قرار دارد و از بناهای مشهور دوره قاجاری و مجموعه ای از فضاهای متعدد است.
این ساختمان با شیوه و اسلوب معماری ایران به ویژه محوطهٔ یک ایوانی، در دوره قاجاریه توسط ' میرزا یوسف مشیر دیوان' دیوان مشاور و جانشین حاکم منطقه به نام' میرزا رضای وزیر کردستانی' ساخته شده است.
این عمارت که سالیانی چند محل استانداری کردستان بوده است هفت حیاط دارد که هر یک از آنها دارای آب نمایی جداگانه با طرح متفاوت و در عین حال مرتبط با دیگرآب نماها است.
عمارت مشیر دیوان، شامل بخش های خصوصی، عمومی، تشریفاتی، خدماتی و بهداشتی است و در بخش اصلی ساختمان، ایوان ستون دار، تالار، حیاط و آب نما قرار گرفته است.
در و پنجرههای آن از تلفیق گرده چینی چوب و شیشه رنگی زینت داده شده است.
*حمام خان
این حمام در سال 1220 هجری قمری به دستور امانالله خان اردلان ساخته شده و از میان حمام های باقیمانده از گذشته، بزرگترین و زیباترین آنها به شمار می رود.
این حمام در ضلع شمالی بازار قدیمی سنندج در خیابان انقلاب واقع است و تزیینات آهک بری داخل حمام و نقوش موجود بر روی دیوار آن در نوع خود بی نظیر و جالب است.
حمام خان سنندج در سال ۱۳۷۷ از سوی اداره کل میراث فرهنگی وقت تملک و کار مرمت و حفاظ آن از سال ۱۳۷۸ آغاز شد.
*امامزاده هاجر خاتون
این امامزاده در خیابان صلاحالدین ایوبی در محله قدیمی سرتپوله سنندج واقع است.
براساس روایات موجود این امامزاده شریفه، خواهر امام رضا(ع) است که در سفر آن بزرگوار به خراسان، در کردستان رحلت کرده و در این مکان به خاک سپرده شده است.
در مجاور این امامزاده، مسجد و آرامگاه مشایخ و بزرگان سنندج نیز قرار دارد.
*امامزاده پیرعمر
این امامزاده در ضلع جنوبی خیابان امام خمینی سنندج واقع شده و تاریخ ساخت آن 1046ه..ق است و بنای آن شامل تزیینات آجری، گچبری و اروسیهای زیبا است.
امامزاده پیرعمر را پسر بلافصل امام علی (ع) میدانند.
*امامزاده پیرمحمد
امامزاده پیرمحمد که گفته می شود نام ایشان 'محمدبن یحیی' بوده و فرزند امامزاده پیر عمر بوده است در بقعه ای در قبرستان قدیمی پیرمحمد بر بالای تپه ای در میدان نبوت سنندج دفن شده است.
گنبد این آرامگاه یک هشت ضلعی منظم است که در نهایت دقت، ظرافت و ابهت به یک نقطه واحد رو به آسمان ختم می شود و هر یک از اضلاع هشت ضلعی به وسیله هنر کاشی کاری و به سبک سلجوقیان تزئین شده است.
چیدمان کاشی کاری های گنبد به ترتیبی است که عباراتی در مدح حضرت رسول اکرم(ص) و آیات قرآن به نگارش درآمده است.
*قرآن نگل
در 65 کیلومتری غرب سنندج در مسیر جاده سنندج - مریوان، در مسجد روستای نگل، قرآنی خطی از دوران گذشته وجود دارد که بنا به اعتقادات مردم یکی از چهار قرآن خطی است که در زمان خلیفه سوم به رشته تحریر درآمده و به چهار اقلیم دنیا فرستاده شده است.
قطع قرآن رحلی بزرگ، جلد آن چرمی و صفحات کاغذی ضخیم آن به علت تشابهی که با پوست دارد بین مردم به پوست آهو شهرت یافته است.
خط قرآن کوفی و دارای نقطه و اعراب و در قسمتی از شماره آیات طلا کاری شده و مزین به نقوش گیاهی است.
تاریخ تحریر قرآن با توجه به شیوه خط و تزیینات، مربوط به اواخر قرن چهارم هجری است.
این قرآن در بین مردم جایگاه والایی داشته و همه روزه عده بسیاری از نقاط دوردست برای زیارت آن به این روستا می روند.
*دریاچه سد قشلاق
در فاصلهی 20 کیلومتری شمال سنندج در مسیر جاده سقز، بر روی رودخانه قشلاق، سد مخزنی قشلاق احداث شده است.
دریاچه پشت این سد 11 کیلومتر طول دارد و وسعتی معادل 934 هکتار را در بر میگیرد.
این دریاچه محل مناسبی برای ورزشهای آبی است و جزو جاذبههای طبیعی سنندج به شمار میرود.
*قلل مرتفع
به علت کوهستانی بودن منطقه، هر ساله تعداد زیادی از کوهنوردان به قلل مرتفع و مشهور سنندج صعود میکنند.
مهمترین قلل این شهرستان، شامل کوه های آبیدر، سلطان سراجالدین و آوالان در جنوب سنندج، شاهنشین در ژاوهرود، کوه کوچک سارد و کوه چرهلان در جنوب غربی سنندج است.
*صنایعدستی
صنایع دستی به عنوان بخشی از میراث فرهنگی و نمادی از نوع زندگی و فرهنگ یک جامعه همواره مورد توجه گردشگران است.
استان کردستان و شهر سنندج نیز از این قاعده مستثنا نبوده و از صنایع دستی منحصر به فرد و بسیار زیبایی برخوردار است؛ بهگونهای که فرش و گلیم کردستان به همراه محصولات نازککاری چوب مانند تختهنرد و شطرنج شهرت جهانی یافته است.
استفاده از رنگ گیاهی، خامه طبیعی، ترکیب نقش و اصالت طرح، سبب برتری کیفیت قالی و گلیم استان کردستان شده است.
سنندج از لحاظ آثار بسیار ظریف چوبی همانند تختهنرد، قلمدان، نازککاری، اروسیسازی، منبت و معرق شهره خاص و عام است.
همچنین در مناطق کُردنشین نوعی گیوه به نام 'کلاش' تولید میشود، که هماهنگی زیبا و قابل توجهی با لباس کُردی دارد.
رویه این کفش از نخ پنبهای بافته و زیره آن نیز از پارچه فشرده شده است، از همین رو کلاش کفشی سبک، نرم، قابل انعطاف پذیر و متناسب با محیط کوهستانی است.
تولید کلاش در اصل مختص به اورامان بوده اما اکنون در تمام شهرهای استان تولید می شود.
7355/6108
**خبرنگار: وریا کرمی /** انتشار دهنده: امید بهمنی
** آگاهی از آخرین اخبار استان کردستان در کانال زیر:
@IRNASANANDAJ
https://telegram.me/joinchat/DHygAj7hzZXSBJmWuX3Bvg
کپی شد