شیوع بیماری کرونا این روزها بحث داغ همه مردم حتی سخن ابتدایی خانوادهها در تماسهای تلفنی و دورهمیها شده که گویی دیگر هیچ خبری از هیچ جای دنیا وجود ندارد و این بیماری سرلیست همه اخبار شده است.
آنچه در خصوص بیماری ویروسی کرونا کووید ۱۹ مورد توجه قرار گرفته است، بحث های غیر کارشناسی و غیر واقعی بر اساس شنیدهها و شایعات است که حتی اگر سازنده احتمالی این ویروس هم امروز در رسانهها اعلام کند این بیماری آنگونه که شما مردم تفسیر هم خطرناک نیست، کسی باور نمیکند.
کرونا از آنجایی که یک بیماری جسمی به شمار میرود، طی روزهای اخیر با گسترش خبرهای ضد و نقیض، به یک بیماری روانی و روحی تغییر وضعیت داده است که با بیشتر شدن اضطراب و استرس مردم، شیوع و فراگیر شدن آن با هیچ علت مشخصی دور از ذهن نیست و گویی جامعه به سمت این بیماری با سرعت در پیش است.
بیماری ویروس کرونا به تناسب بزرگان خود در بیماری های واگیردار و ویروسی، سوء تفاهمی بیش نیست
اگر اندکی به تاریخچه بیماریهایی که تاکنون بشر با آن دسته پنجه نرم کرده و بدون مرگ و میر از خطر واقعی آنها جان بدر کرده است بنگریم، به درستی خواهیم یافت که بیماری ویروس کرونا به تناسب بزرگان خود در بیماری های واگیردار و ویروسی، سوء تفاهمی بیش نیست.
حال و هوای شهر بیجار این روزها به مردمان یک شکل و با یک پوشش مشترک تبدیل شده است، همه ماسک زدهاند و دست کش در دست دارد و علت اصلی مشاهده چنین تصویری کاهش جمعیت مردم است، گویا خانوادهها فقط یک نفر را برای تهیه اقلام و مواد مورد نیاز راهی خیابان کردهاند و خود را قرنطینه خانگی کردهاند.
به سراغ هر داروخانه که می رویی انبوهی از جمعیت در مقابل گیشه دریافت دارو در انتظار هستند، صدای متصدی داروخانه بلند می شود که همه نوع لوازم کرونا، ماسک، دست کش، مایع ضد عفونی و الکل سفید نداریم! که جمعیت با چهرههای گره خورده و نگران داروخانه را ترک میکنند.
دیر رسیدیم تمام شد
در یکی از داروخانه های مرکز شهر بیجار خبردار شدیم که ماسک توزیع میکنند، به سرعت خود را به محل مورد نظر رساندیم، امّا دیر شده بود و مردم به سرعت ماسکها را خریداری کرده بودند و متصدی داروخانه داشت کارتن خالی ماسک را پشت درب به نشانه تمام شدن ماسک قرار میداد.
قیمت ماسک های عادی که شاید هیچ تاثیری هم در مقابل این ویروس نداشته باشند از ۵۰۰ تومان به ۲ هزار و ۵۰۰ تومان هزار ریال افزایش یافته و ماسکهای فیلتر دار که درجه بندیهای جدیدی به خود گرفته حدود ۳۵ تا ۴۰ هزار تومان آن هم اگر گیر بیاید معامله میشود.
تولید کنندگان فاکتور ارایه نمیکنند
برخی از ابزار آلات صنعتی که در بیجار ماسک های فیلتر دار و ساده ۲ لایه ارائه می کردند می گویند، واسطه های فروش ماسک در تهران، قیمت این ماسک ها را چندین برابر افزایش دادهاند و حاضر نیستند سفارش کمتر از پنج هزار عدد را پذیرش کنند و فاکتور فروش را نیز ارایه نمیکنند.
تولید کنندگان حاضر نیستند سفارش کمتر از پنج هزار عدد را پذیرش کنند و فاکتور فروش را نیز ارایه نمیکنند.
برخی می گویند، اگر چنین ماسک هایی را سفارش دهیم و با سود ۳۰ درصدی بخواهیم ارائه دهیم، قیمت نهایی به حدود هشت هزار تومان برای ماسک های دولایه و برای ماسک های فیلتر دار به ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار ریال خواهد رسید که هم از توان خرید مردم خارج است و هم اینکه به علت نداشتن فاکتور خرید، قربانی گران فروشی میشویم.
چند روزی است که دیگر مایع و ژل ضد عفونی یه یک کالای نایاب تبدیل شده است و دست کش لاتیکی که بیشتر مورد استفاده قرار گرفته است در برخی از فروشگاه های لوازم یکبار مصرف با تعداد محدود ۲ تا سه جفت به هر نفر ارائه میشود.
در حال حاضر دستکش های نایلونی یکبار مصرف به صورت بسته بندی های چهار تا پنج هزار تومانی در اصناف یکبار مصرف فروشی عرضه میشود و برخی از مردم در خیابان دستکش های نایلونی را به رایگان در میان مردم توزیع میکنند.
به گفته پزشکان و کارشناسان بهداشت محیط، تهیه محلولی از چهار پیمانه آب شرب و یک پیمانه واتیکس می تواند در منزل و ادارات به صورت یک مایع ضد عفونی کنند قوی و مطمئن مورد استفاده قرار گیرد که تا کنون گزارشی مبنی بر نایاب شدن واتیکس در فروشگاه ها مشاهده نشده است.
با توجه به توصیه پزشکان در خصوص کاهش حضور در رستوارن ها، مراکز تهیه غذای فست فود و خرید یک هفته ایی از فروشگاه ها، جمعیت مردم و خانواده ها در فروشگاه ها بیش از پیش مشاهده می شود و در همین خصوص، بسیاری از مراکز تهیه و توزیع غذا، روستوران ها و فست فود ها تعطیل یا نیمه تعطیل هستند.
بیشترین کالاهایی که توسط مردم از فروشگاه ها تهیه می شود، پودر شست و شوی لباس، واتیکس، جوهر نمک، پودر سفید کننده، روغن مایع چهار لیتری، برنج، ماکارونی، عسل، مربا، پنیر، رب و برخی از تنقلات است.
همین امروز که در خیابان در حال جمع آوری اطلاعات برای این گزارش بودم، جوانی را دیدم که یک بسته ۱۲ عددی رب شیشه ایی را به سخت حمل می کرد که با وی همراه شدم و علت این خرید زیاد را پرسیدم که گفت: مصرف رب ما خیلی زیاد است و می دانم که چند روز دیگر قیمت رب و ماکارونی و روغن چندین برابر و نایاب خواهد شد لذا تصمیم به خرید بیشتر از نیاز گرفتم
اضطراب و استرس! کرونایی کشنده تر از ویروس کرونا
اضطراب و استرس! کرونایی کشنده تر از ویروس کرونا در جامعه منتشر شده است، اگر ویروس کرونا با حفظ بهداشت فردی و رعایت ساده ترین موارد بهداشتی موجب مرگ و میر در جامعه نگردد، بدون شک این استرس و اضطراب کرونایی موجب ایجاد بیماری های روانی و کشنده در بدن خواهد شد.
شاید یکی از مهمترین منابع شایعه پراکنی و ایجاد اضطراب در جامعه را فضای مجازی تلگرام و ویدئوهای اینستاگرام بیان کرد، چون مردم با اعتمادی که به این بنگاههای شایعه پراکنی دارند به رسانه ملی و یا پزشکان همشهری خود ندارد.
فضای مجازی تلگرام و ویدئوهای اینستاگرام از مهم ترین منابع شایعه پراکنی و ایجاد اضطراب در جامعه است
یکی از خبرهایی که در فضای مجازی شهرستان بیجار منتشر شده است، بازگشت بیجاری های مقیم شهر قم به علت شیوع بیماری در این شهر و تعطیلات مدارس است که به دستور فرماندار، مرکز بهداشت و درمان شهرستان مامور نمونه گیری و تست کرونا در کمترین زمان ممکن از این افراد شده است.
در ورودی شهر بیجار هیچ گونه نظارت و کنترلی در خصوص تست کرونا برای مسافران وجود ندارد و هر کسی می تواند به راحتی وارد شهر شده و در میان مردم کوچه و بازار حضور یابد که از نظر تهدید بهداشتی و سلامتی منطقه قابل ملاحظه است.
چند روزی به پایان سال مانده و بسیاری از دست فروشان بیجاری چشم امید به بازار آخر سال دارند، پیاده روهای خیابان های اصلی و مرکز شهر پر شده از اجناس دست فروشان و اما یک مهم در این میان خالی است که آن هم حضور پر شور و شوق مردم و خریداران است.
بسیاری از اصنافی که در حرفه تهیه غذای فست فود، رستوران و قهوه خانه اشتغال دارند از این وضعیت نگران هستند و بیشترین دغدغه آنها، قطع شدن درآمد روزانه و کمک خرجی خانواده شان است که تاکنون برنامه ایی برای کمک مالی یا حمایتی از این اصناف در شرف اجرا نیست.
هموطنان نوروز امسال به بیجار سفر نکنند
فرماندار بیجار از بیجاری های مقیم خارج از شهرستان درخواست کرد: نوروز امسال برای حفظ امنیت سلامت و بهداشت جامعه از سفر اجتناب کنند و سعی کنند با تماسهای تلفنی و تصویری عید را به یکدیگر تبریک بگویند.
علی اکبر ورمقانی اظهار داشت: تمام سعی وزارت بهداشت و درمان کشور، مهار این ویروس و کاهش شیوع آن است، اگر مردم در این راه همیاری کرده و در منزل بمانند، می توانیم سال جدید را بدون کرونا آغاز کنیم.
وی افزود: مردم در خط اول جبهه مبارزه با بیماری ویروسی کرونا هستند، پیشگیری و کنترل ویروس کرونا، توسط آحاد مردم محقق خواهد شد زیرا خط اول این جبهه نقش پذیری و مسولیت پذیری مردم است.
فرماندار بیجار گفت: هیچ نگرانی در خصوص تامین لوازم و مواد غذایی در شهرستان وجود ندارد و بهتر است مردم برای کاهش تردد در خیابان ها و معابر عمومی، یکبار برای یک هفته خانوار خود خرید کنند.
نگرانی برای افراد سالم وجود ندارد
رییس شبکه بهداشت و درمان بیجار هم گفت: هیچ نگرانی بابت افراد سالم و کسانی که سیستم ایمنی بدن آنها سالم است، وجود ندارد و تنها باید مراقب سایر افراد جامعه که دارای بیماری زمینه ایی و کاهش سطح ایمنی بدن دارند، باشند.
دکتر ابولفضل خدامرادی گفت: قرار نیست همه مردم ماسک زده و به خیابان ها بیایند، ماسک تنها برای بیماران قلبی، پیوند کلیه و ضعف سیستم ایمنی موثر است و با کاهش خرید مردم در تهیه ماسک و لوازم بهداشتی، امنیت این افراد را افزایش دهند.
وی افزود: بهترین و موثرترین راه پیشگیری از بیماری ویروس کرونا، مصرف مایعات زیاد و شست وشوی مرتب دست ها است چراکه ۷۰ تا ۸۰ درصد راه انتقال ویروس کرونا، از طریق دست است که با شست و شوی مرتب و ۲۰ ثانیه ایی، میتوان از شیوع بیماری پیشگیری کرد.
شهرستان ۸۹ هزار نفری بیجار در ۱۴۲ کیلومتری شرق شهر سنندج مرکز استان کردستان قرار دارد.
بهمن ۱۳۹۸ بود که ابتلا پنج شهروند قمی به ویروس کرونا (کووید۱۹) تایید شد و طبق اعلام وزارت بهداشت درمان آموزش پزشکی هم اکنونت تعداد مبتلایان قطعی به ویروس کرونا در ۲۸ استان کشور تاکنون یک هزار و ۵۰۱ نفر هستند که ۲۹۱ نفر بهبود یافته و ترخیص شده و ۶۶ نفر هم فوت کردهاند.
برخی منابع میگویند تعداد موارد مشکوک خیلی بیشتر از آن چیزی است که نتایج آزمایشگاهی به عنوان مبتلا به کووید ۱۹ نشان میدهد؛ که ۱۰ تا ۱۵ درصد افراد مشکوک به عنوان ابتلای قطعی به این بیماری محسوب میشوند و در بسیاری از موارد افراد به عفونتهای حاد تنفسی دیگری مبتلا هستند و با تابلوی مشکوک تحت مراقبت قرار میگیرند.
کردستان نیز تا قبل از ظهر پنجشنبه هشتم بهمن ماه جز استانهای پاک از کرونا بود اما ظهر همانروز روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خبر مثبت بودن ابتلای یک نفر در این استان را مخابره کرد و تا ظهر روز دوشنبه ۱۲ بهمن تعداد بیماران این ویروس به ۱۰ تن رسیده است.
۱۰ بیمار مبتلای قطعی کردستان به ویروس کووید ۱۹ در چهار شهرسان شناسایی شده که ۶ نفر در سقز بستری هستند که بیشترین تعداد است، ۲ نفر در بانه، یک نفر در کامیاران و یک نفر هم در سنندج بستری شدهاند.
ویروس کرونا نخستینبار در سال ۱۹۶۵ کشف شد و مطالعه روی آن بهطور مداوم تا اواسط دهه ۱۹۸۰ ادامه داشت.
این ویروس به طور طبیعی در پستانداران و پرندگان شیوع پیدا میکند، با این حال تاکنون هفت ویروس کرونا انسانی کشف شده که آخرین نوع آن در دسامبر (آذر- دی) ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین با همهگیری در انسان شیوع پیدا کرد.