این کتاب با رویکردی علمی و پژوهشی توسط انتشارات ندای تاریخ ایران منتشر شده و براساس آنچه در مقدمه آمده است، ایران همزمان با روی کار آمدن رزم آرا وضعیت بسیار حساسی داشت، جنگ جهانی دوم و تحولات بین المللی و رقابت قدرت های بزرگ، وضعیت خاصی را در جهان و منطقە بوجود آوردە بود.  

اشغال ایران توسط نیروهای متفقین و مشکلات ناشی از آن و همچنین بی ثباتی سیاسی و اوضاع ناگوار اجتماعی و اقتصادی از جمله گسترش نارضایتی عمومی گستردە، خطر انقلاب اجتماعی، فروپاشی حکومت و قیام های منطقه ای داخلی در گیلان، آذربایجان و کردستان از جمله مسائل و رخدادهای این دوره است.

در چنین شرایطی حاجعلی رزم آرا، که از چهره های مشهور ایران قبل از ملی شدن صنعت نفت بود در نقش فرماندهی و رئیس ستاد کل ارتش ایران و سپس نخست وزیر نقش مهمی در مقابله با تحولات استان های غربی و قیام های منطقه‌ای همچون میرزا کوچک خان جنگلی، اسماعیل آقا سمکو، قاضی محمد (جمهوری کردستان)، آذربایجان و...داشته و به همین دلیل مورد لطف شاهنشاه قرار گرفت و در سال ۱۳۲۹ به مقام نخست وزیری رسید و اندکی بعد در ۱۶ اسفند ۱۳۳۱ ترور شد.

با شروع حوادث مهاباد و اعلام جمهوری کردستان در بهمن ۱۳۲۴ به ریاست قاضی محمد، مذاکراتی بین رهبران جمهوری و رزم آرا به مرکزیت سقز صورت گرفت که در این کتاب مورد توجه و بررسی قرار گرفته است.

این کتاب حوادث دوره پهلوی با تمرکز بر زندگی سیاسی رزم آرا (چگونگی قدرت یابی، اقدامات، حوادث داخلی و خارجی و دلایل قتل وی) را بررسی کرده تا بە نتیجە مشخصی جهت پاسخگویی بە سوالاتی بر آید کە شاید در ذهن خیلی از مخاطبین بە مانند نویسندگان این تحقیق در ارتباط با دورە و وقایع مورد نظر وجود داشتە است.

این چهارمین کتاب صالح امین پور مدیر گروه تاریخ دانشگاه پیام نور سقز است. تاریخ تمدن های مشرق زمین، تاریخ فرهنگ و جنگ و دیپلماسی بر سر تقسیم کردستان دیگر کتاب های منتشر شده از این نویسنده و استاد دانشگاه است.

سقز با بیش از ۲۲۶ هزار نفر جمعیت دومین شهرستان پر جمعیت استان کردستان است که در ۱۹۰ کیلومتری شمال سنندج مرکز این استان قرار دارد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.