هرسال به اواخر تابستان و فصل بهار تعلیم و تربیت که نزدیک می‌شویم بازار فروش برخی از کالاها رونق جدی تری به خود گرفته و حتی گاهی برخی مغازه داران برای مدت کوتاهی تغییر شغل داده و به سمت فروش اقلامی می روند که این روزها پرفروش تر است.

نوشت افزار ، پوشاک و کیف و کفش از جمله مغازه هایی است که این روزها مملو از جمعیت است، کودکان و نوجوانانی که دست در دست پدر و مادرشان مغازه به مغازه می‌روند تا جنس مورد نظرشان را پیدا کنند، غافل از اینکه قیمت های سر به فلک کشیده، آه از نهاد خانواده ها در آورده است.

به یکی از مغازه های لوازم التحریر فروشی در یکی از خیابان های پرتردد سنندج وارد می شوم، چند نفری داخل مغازه هستند و تعدادی مشغول انتخاب کالای مورد نظر خود و تعدادی نیز سر قیمت با فروشنده بحث می کنند، آخر سر هم یکی از خریداران با ناراحتی دست پسرش را می گیرد و از مغازه بیرون می‌رود، زیرلفظی چیزی می گوید که متوجه نمی شوم چی بود.

فروشنده به مشتری های دیگر نگاه می کند و با پوزخندی می گوید: این هم از کار و کاسبی ما، از صبح تا شب با هزار نفر باید سر و کله بزنیم انگار ما پولی بابت اجناسی که داخل مغازه هست نداده ایم، برخی انتظار دارند رایگان اجناس را به آنان بدهیم.

درهمین حین یکی از مشتری ها می گوید: ناراحت نشو برادر، این روزها همه مشکل دارند من خودم ۲ هفته است مغازه به مغازه دنبال خرید وسایل مدرسه برای فرزندانم هستم اما دست روی هر چیزی که می گذاریم انگاه برق سه فاز دارد، قیمت ها سربه فلک کشیده...

خواستم سوالی بپرسم اما پشیمان شدم و از مغازه زدم بیرون، به طرف میدان اصلی شهر حرکت کردم، به سختی از میان جمعیت می توانستم عبور کنم، هرکس به نوعی در تکاپوی تامین وسایل مدرسه بود، یکی از مغازه ها خرید می‌کرد و دیگری کنار بساط دستفروشان در جستجوی کالای موردنظرش بود و دیگری ناامیدانه به اجناس نگاه می کرد و فقط وسعش به پرسیدن قیمت ها می‌رسید.

دستفروشان در اولویت
عرضه لوازم التحریر توسط دستفروش ها

در میان این همه هیاهویی بازار چیزی که بیشتر در خیابان های سنندج جلب توجه می کند، بازار پر رونق دستفروشانی است که بساطشان را به فروش نوشت افزار و حتی کیف و کفش مدرسه تغییر داده اند، نسبت به مغازه دارانی است که شغل اصلی و ثابت شان همین لوازم التحریر فروشی است و دارای پروانه کسب هستند.

خانمی در حال خرید از یکی از دستفروشان است، از او درباره تفاوت قیمت ها سوال می کنم، سری تکان می‌دهد و می‌گوید: از قیمت ها نپرسید که اصلا قابل بیان نیست، باز خدارو شکر حداقل این دستفروشان هستند که خانواده هایی مثل ما به قیمت ارزانتری البته خیلی کم نسبت به مغازه ها اقلام مورد نیاز مدرسه بچه هایمان را فراهم کنیم.

احمدی که ۲ دختر هشت و ۱۴ ساله دارد، ادامه می‌دهد، بچه ها که گرانی و ارزانی را نمی‌فهمند، می‌خواهند همه چیز داشته باشند، البته حق هم دارند مگر می‌شود بدون دفتر و مداد و خودکار مدرسه رفت.
در همین حین گریه های دختربچه ای حدود ۹ ساله توجهم را به خود جلب می‌کند، از مغازه کیف فروشی بیرون می‌آمدند، دست مادرش را می‌کشید و با گریه می‌گفت من فقط همان کیف را می‌خواهم و مادرش سرش داد می‌کشید، اگر آن را بخرم پولی برای خرید وسایل دیگرت ندارم اما هر لحظه گریه های دختر و اصرارهایش بیشتر و بیشتر می‌شد ولی به ناچار کشان کشان دنبال مادر می رود.

کسادی بازار

به سراغ یکی از مغازه داران نوشت افزار و لوازم التحریر فروشی شهر می روم، از بازار این روزهایشان که سوال می‌کنم می‌گوید: از تمام این جنب و جوش ها و هیاهویی که در بازار می‌بینید فقط شلوغی داخل مغازه نصیب مان می‌شود.

رحیمی افزود: سال هاست، که در این حرفه مشغول فعالیتم، سلیقه مشتری هایم را خوب می‌شناسم اما این روزها قیمت اجناس به اندازه ای بالا رفته که کمتر کسی بدنبال سلیقه و نوع جنس کالا است بلکه اکثر خانواده ها فقط بدنبال پیدا کردن کالایی ارزانتر هستند.

وی ادامه می‌دهد: البته خانواده هایی هم هستند که افزایش قیمت ها تاثیر چندانی بر روی خریدشان ندارد و همانند سال های گذشته، بدنبال اجناس باکیفیت با هر قیمتی هستند اما نسبت به گذشته بازار رونق چندانی ندارد.

در راستای اجرای سیاست‌های ستاد تنظیم بازار  و کمک به خرید نمایشگاه پاییزه توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان از ۲۱ شهریور در ۱۰ شهرستان استان دایر شده است.

گشایش نمایشگاه پاییزه کردستان

برای اطلاع از چگونگی وضعیت استقبال مردم از این نمایشگاه‌ها که با تخفیف حدود ۱۵ درصدی کالا عرضه می کنند به نمایشگاه سنندج که در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی دایر شده رفتم، ظاهرا شلوغ بود، به سراغ غرفه داران می‌روم.

نوید حیدری یکی از غرفه دارانی بود که در خیابان کشاورز مغازه دارد از او در مورد تفاوت قیمت‌های نمایشگاه و استقبال مردم سوال کردم، گفت: تمام اجناسی که در مغازه موجود است را به نمایشگاه آورده‌ایم، هر چند با توجه به تخفیفی که اعلام شده مردم بیشتر مراجعه می‌کنند اما خرید زیادی ندارند.

وی معتقد است: قیمت ها تفاوت چندانی با بیرون ندارد همه‌جا قیمت ها یکسان است و تخفیفی که اعلام شده شامل همه اقلام نمی‌شود، اما کسانی که مراجعه می‌کنند انتظار این تخفیف را در همه‌ کالاها دارند و وقتی می بینند شامل نمی‌شود از خیر خرید می گذرند.

زن و مرد جوانی که جلوی غرفه مشغول خرید هستند نیز می گویند: بیشتر از ۱۰ روز است مغازه به مغازه دنبال وسایل بچه هایشان هستند قیمت ها وحشتناک بالاست و امروز هم که به نمایشگاه آمدیم می بینیم که تفاوت چندانی با بیرون ندارد.

مرد جوان می گوید: هر سال این موقع که تقاضا برای خرید بیشتر می شود قیمت ها سر به فلک می شود امسال که دیگر قیمت ها چند برابر شده معلوم نیست مسئولان اصلا نظارتی بر بازار دارند یا نه؟

تنظیم بازار با برپایی نمایشگاه

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان می گوید: این نمایشگاه‌ها به منظور تنظیم بازار، تامین کالاهای مورد نیاز دانش آموزان و توزیع کالاهای اساسی گوشت، برنج و شکر و در نتیجه حمایت از اقشار آسیب‌پذیر برپا شده است.

محمد دره وزمی با اشاره به اینکه این نمایشگاه تا ۲۹ شهریور دایر است، افزود: براساس تقویم نمایشگاهی استان تا ۱۰ مهر امسال تمام نمایشگاه‌های ویژه بازگشایی مدارس به اتمام می‌رسد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان یادآور شد: برخی از کالاها در این نمایشگاه با تخفیف ۱۵ درصد و تعدادی هم بیشتر از این میزان به متقاضیان عرضه می‌شود.

وی یادآور شد: ۱۰ نمایشگاه در قالب ۴۵۰ غرفه در این ایام در تمام شهرستان‌های استان با محوریت اتاق‌های اصناف دایر شده و کالاهای تنظیم بازار عرضه شده در آنها کمتر از قیمت تنظیم بازار است.

اجرای طرح نظارتی بازگشایی مدارس
نمایشگاه پایزه کردستان

رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان نیز با اشاره به اینکه اجرای طرح نظارتی بازگشایی مدارس همزمان با سراسر کشور از دهم شهریور در استان آغاز شد، گفت: قبل از این تاریخ نیز در استان گشت‌های مشترک برای نظارت بر بازار کار خود را شروع کرده بودند.

 فرزاد سردارزاده افزود: بازرسان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان هم به طور مستقل و هم به صورت گشت مشترک بر بازار نظارت می‌‎کنند.

وی یادآور شد: براساس آمارهای جمع آوری شده از تاریخ ۹ تا ۱۷ شهریور  2 هزار و 48 بازرسی از سطح بازار انجام شده که در این بازرسی ها 153 تخلف احراز  و 122 پرونده برای متخلفان تشکیل شده است.

رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان افزود: ارزش ریالی پرونده‌های تشکیل شده ۶۵۲ میلیون و ۷۸۶ هزار ریال بوده است، ضمن اینکه در این مدت ۱۱۷ مورد شکایت مردمی نیز به ثبت رسیده است.

وی اضافه کرد: از مجموع پرونده های تشکیل شده، ۹ پرونده تخلف به ارزش ۲۲ میلیون و ۹۷۴ هزار ریال مربوط به لوازم التحریر و ۱۱ پرونده در رابطه با مغازه‌های عرضه کیف و کفش به ارزش ۲۸ میلیون و ۸۹۰ هزار ریال بوده است.

سردار زاده اظهار داشت: در این مدت همچنین ۲ پرونده در زمینه عرضه پوشاک به ارزش ۶ میلیون و ۲۶۰ هزار ریال تشکیل شده است.

وی بیشترین تخلف‌ها را مربوط به حوزه گرانفروشی، کم فروشی و عدم درج قیمت اعلام کرد و گفت: سامانه تلفنی ۱۲۴ به صورت شبانه روزی برای دریافت شکایت، انتقاد، پیشنهاد و نظارت مردمی فعال است و شهروندان می توانند هر گونه تخلف را گزارش دهند.

امید می رود فضای جامعه به سمت و سویی پیش برود که هیچ پدر و مادری شرمنده فرزندانشان نباشند و هیچ دانش آموزی بدلیل فقر و نداری از تحصیل و پیشرفت جا نماند.
حدود ۶۵ هزار واحد صنفی دارای پروانه کسب در استان کردستان وجود دارد که از این تعداد، بیش از ۲۹ هزار واحد در مرکز استان مستقر است و حدود سه درصد از این    صنفی فروشگاه های بزرگ و زنجیره ای محسوب می‌شوند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.