فرزام بیدارپور در گفتوگو با خبرنگار ایسنا منطقه کردستان، با اشاره به ضرورت آزمایشات غربالگری پس از تولد نوزادان در استان کردستان، اظهار کرد: یکی از برنامههای دانشگاه علوم پزشکی که در سال 84 در استان آغاز کرده بحث غربالگری کم کاری تیروئید نوزادان است که باید پس از تولد بیماری این نوزدان را مورد بررسی قرار داد هر چند خیلی شایع نیست اما در صورت وجود میتواند جدی و اثرهای خطرسازی برای کودکان داشته باشد.
وی تصریح کرد: نوزادان متولد شده که مبتلا به تیروئید هستند به دلیل اختلالات هورمونهای تیروئید اگر درمان نشوند دچار عوارضهای جبران ناپذیری از جمله عقب ماندگی ذهنی که مهمترین شاخص بوده و تا آخر عمر همراه آنان میماند می شوند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، بیان کرد: در سال 84 این طرح به عنوان پنجمین استان، در کردستان آغاز شده و تاکنون نوزادان متولد شده 3 تا 5 روز مورد آزمایش غربالگری قرار گرفتهاند.
بیدارپور عنوان کرد: در سال 84 تا پایان سال گذشته 369 هزار و 753 نوزاد غربالگری شده که از این تعداد حدود یک هزار و 716 نوزاد شناسایی شده و تحت درمان قرار گرفتهاند.
وی با اشاره به اینکه در هر شهرستان یک مکان نمونه گیری و پزشک متخصص اطفال وجود دارد، ذکر کرد: برای اطمینان کامل، از این نوزادان مجددا آزمایش غربالگری گرفته شده و در صورت جواب مثبت از 28 روز اول تولد نوزاد، درمان آغاز میشود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، خاطرنشان کرد: در راستای ضریب هوشیاری نوزادان مبتلا به بیماری تیروئید، دانشگاه علوم پزشکی کردستان کار تحقیقاتی انجام داده که در این تست میزان ایکیو و هوشیاری نوازد با وجود مصرف دارو مشخص شده که خوشبختانه علاوه بر عدم اختلال عقب ماندگی میانگین هوش بالایی دارند.
بیدارپور افزود: علاوه بر غربالگری نوزادان، در سال 92 بیماری فینل کتونوری که یک نوع اختلال است و باعث عقب ماندگی در نوزادان میشود را آغاز کردهایم که در صورت این بیماری جهت حذف اسید آمینه، شیر مخصوص تجویز شده و تاکنون 83 نفر طی این چند سال شناسایی و درمان شدهاند.
وی از مردم استان در خواست کرد در صورت مثبت بودن هر کدام از این اختلالها درمان نوزاد را ادامه دهند چراکه عقب مااندگی ذهنی نوزاد عوارض برگشت ناپذیری به دنبال دارد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، یادآور شد: چنانچه در یک سال اول رشد مغزی نوزادان بیشتر است در نتیجه خانواده لازم است پیگیر وضعیت نوزادان خود باشند.
گفتنی است؛ فنیل کتونوری یک بیماری متابولیکی ارثی است که چنانچه پدر و مادر هر دو نفر ژن معیوب و مسبب بیماری را به فرزندشان منتقل کنند، کودک به این بیماری مبتلا می شود؛ اما در صورتی که یکی از پدر و مادر حاوی ژن معیوب باشد، کودک تنها ناقل فنیل کتونوری بوده و علایم بیماری در او ظاهر نمیشود .
انتهای پیام