با اینکه حدود ۳۰ ماه از زمان راهاندازی صندوق پسانداز مسکن یکم میگذرد و سررسید بسیاری از وامها فرا رسیده، بررسیها نشان میدهد ورودیهای این صندوق بیش از پنج برابر خروجی آن است.
به گزارش جی پلاس، پاییز امسال تقاضا برای سپردهگذاری در صندوق پسانداز مسکن یکم (خانه اولیها) در حالی رشد ۵۸ درصدی را نسبت به سال قبل تجربه کرده که هنوز تعداد وامگیرندگان با سپردهگذاران تناسب ندارد. هماکنون ماهیانه بیش از ۲۰ هزار نفر به منظور دریافت وام در این صندوق سپردهگذاری میکنند، اما تسهیلات پرداختی کمتر از یک پنجم این میزان است؛ در حالی که زمان سررسید بسیاری از تسهیلات فرا رسیده است.
بازار مسکن شهر تهران آماده ورود به شرایط پیش رونق شده است. در آذرماه امسال میانگین قیمت مسکن شهر تهران به متری ۴ میلیون و ۹۶۶ هزار تومان رسید که ۱۳.۶ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش داشت. تعداد معاملات نیز ۱۷ هزار و ۹۸۵ مورد بود که رشد ۵۲ درصدی را نسبت به آذرماه پارسال نشان داد.
یکی از دلایل این افزایش، استفاده شهروندان تهرانی از تسهیلات مسکن یکم و اوراق حق تقدم "تسه" عنوان میشود. این در حالی است که هنوز بخش عمدهای از سپردهگذاران اقدام به خرید مسکن نکردهاند. برآوردها حاکی از آن است که از زمان افتتاح صندوق پسانداز مسکن یکم در ۱۸ خرداد ۱۳۹۴ بیش از ۳۰۰ هزار نفر در این صندوق سپردهگذاری کرده اند اما برآوردها نشان میدهد تعداد تسهیلات پرداختی کمتر از ۳۰ هزار فقره بوده است. بررسیها از علت این عدم تناسب به بالا بودن قیمت خانه نسبت به وام، ناتوانی در تهیه مبلغ تکمیلی برای خرید و البته انتظار برای کاهش قیمت مسکن میرسد.
با این وجود، تقاضا برای این نوع وام هر روز بیشتر میشود. بنا بر اعلام بانک مسکن، سال گذشته در هر ماه به طور متوسط حدود ۱۲ تا ۱۵ هزار نفر اقدام به افتتاح حساب و سپرده گذاری در صندوق پس انداز یکم میکردند؛ در واقع به طور میانگین پارسال در هر روز حدود ۵۰۰ نفر در این صندوق سپرده گذاری و ثبت نام کرده اند این در حالی است که پاییز امسال در هر ماه بیش از ۲۰ هزار نفر اقدام به افتتاح حساب در صندوق یکم کرده اند؛ ثبت نام ماهانه بیش از ۲۰ هزار متقاضی دریافت تسهیلات یکم در صندوق مختص تسهیلات خانهاولیها به منزله افزوده شدن روزانه حدود ۸۰۰ نفر از خانه اولی ها به آمار صاحبان حساب و متقاضیان دریافت تسهیلات خانه اولی ها است.
مهر ماه امسال مجموعا ۲۰ هزار و ۸۱۰ نفر در صندوق پسانداز مسکن یکم ثبتنام کردند که این میزان در آبان ماه به ۲۰ هزار و ۴۵۸ نفر رسید؛ در مهرماه متقاضیان خرید مسکن در شهرهای کوچک (با جمعیت کمتر از ۲۰۰ هزار نفر) مجموعا ۳۷۲۷ حساب، متقاضیان خانهاولی تهرانی ۶ هزار حساب و متقاضیان شهرهای با جمعیت بیش از ۲۰۰ هزار نفر و مراکز استانها نیز ۱۱ هزار و ۸۳ حساب برای دریافت تسهیلات از صندوق پسانداز یکم افتتاح کردند.
این آمار در آبانماه به افتتاح حساب از سوی ۳۶۴۴ متقاضی خانه اولی در شهرهای کوچک (با جمعیت کمتر از ۲۰۰ هزار نفر)، ۶۱۵۴ متقاضی خانه اولی در شهر تهران و ۱۰ هزار و ۶۶۰ متقاضی خانه اولی در مراکز استان ها و شهرهای با جمعیت بیش از ۲۰۰ هزار نفر رسید.
آمار پرداخت تسهیلات از محل صندوق پسانداز مسکن یکم نیز نشاندهنده رشد قابلتوجه پرداخت تسهیلات به خانهاولیها نسبت به دورههای قبلی است؛ هماکنون با فرارسیدن موعد دریافت تسهیلات از سوی برخی از خانهاولیها پس از سپریشدن دوره سپردهگذاری آنها در حساب مربوط به تسهیلات یکم (گذشت معمولا ۱۸ ماه از زمان سپرده گذاری)، روزانه حدود ۱۵۰ تسهیلات خرید مسکن به مشمولان دریافت تسهیلات از محل صندوق پسانداز یکم پرداخت میشود؛ پاییز امسال حجم تسهیلات پرداختی به متقاضیان واجد شرایط که موعد دریافت تسهیلات آن ها فرا رسیده است به بیش از ۳۷۰۰ پرداخت ماهانه افزایش یافت؛ در مهرماه ۳۱۵۰ فقره تسهیلات مختص خانهاولیها به ترتیب به میزان ۴۹۲ فقره تسهیلات در شهرهای کوچک با جمعیت کمتر از ۲۰۰ هزار نفر، ۱۰۱۰ فقره در شهر تهران و ۱۶۴۸ فقره در مراکز استان ها و شهرهای با جمعیت بالاتر از ۲۰۰ هزار نفر مجموعا معادل ۳۱۵۰ فقره تسهیلات در کل کشور پرداخت شد.
آمار در آبان ماه به پرداخت ۵۵۹ فقره تسهیلات خرید مسکن مختص خانه اولی ها در شهرهای کوچک و با جمعیت کمتر از ۲۰۰ هزار نفر، هزار و ۲۷۸ فقره تسهیلات در شهر تهران و ۱۹۱۲ فقره تسهیلات در شهرهای با جمعیت بالاتر از ۲۰۰ هزار نفر و مراکز استانها مجموعا معادل ۳ هزار و ۷۴۹ فقره تسهیلات، افزایش یافت.
این در حالی است که با فرا رسیدن موعد دریافت تسهیلات از سوی خانهاولیهای سپردهگذار در صندوق پسانداز مسکن یکم برآوردها نشان میدهد تعداد تسهیلات پرداختی در هر ماه افزایش خواهد داشت؛ همچنین با توجه به روند سپردهگذاری متقاضیان جدید در صندوق یکم و همچنین وضعیت بازار مسکن پیشبینی میشود حجم سپردهگذاری ماهانه در صندوق نیز از سوی متقاضیان طی ماههای پیشرو افزایش یابد.