پس از آنکه معاملات مسکن از دی ماه سال گذشته به تدریج رو به افزایش گذاشت،حالا خبر می رسد که ساخت و ساز مسکن در نیمه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است.
به گزارش جی پلاس، بیش از 50 صنعت،رونق مسکن را رقم می زنند.ازصنایع کاشی و سرامیک، لوله و پروفیل، لوازم آشپزخانه گرفته تا آهن و سیمان.صنایعی که رکود بخش مسکن سبب شده تا آنها هم در سالهای گذشته رشد چندان بالایی نداشته باشند.حتی گاهی هم رشدهای منفی و استفاده از کمتر از نیمی از ظرفیت را هم به ثبت برسانند.
از یکسال گذشته که دولت تصمیم گرفت،برنامه جدی برای خروج مسکن از رکود اجرا کند،حرکت هایی در بازار مسکن و البته ساخت و ساز به چشم می خورد.به دنبال افزایش تسهیلات مسکن،طرح مسکن یکم و کاهش نرخ سود تسهیلات مسکن،معاملات به روایت آمارها از دی ماه سال گذشته جان گرفت.به دنبال افزایش معاملات مسکن،پیمانکاران و سازندگان مسکن هم ترغیب شدند تا کار را شروع کنند. آمارها نشان می دهد که در بهار امسال رشد ساخت و ساز مسکن 7.1 درصد بوده است.
صدیف بدری سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی می گوید:«گرانی بی دلیل مصالح ساختمانی اثرش را بر بازار اجاره گذاشته است؛ قیمت میلگرد از کیلویی 1800 تومان به کیلویی 2600 تومان همچنین قیمت سیمان به 115هزار تومان رسیده است که این موارد از مهم ترین دلایل افزایش قیمت مسکن به شمار می رود.»
در واقع قیمت مصالح ساختمانی خود عامل بازدارنده محسوب می شود.چه آنکه صنایع وابسته به ساخت و ساز به شدت بر یکدیگر تاثیر می گذارند. هرکدام که رونق بگیرد، می توانند دیگری را از رکود خارج کند.
نقش سیاست های دولتی در رونق مسکن
حامد مظاهریان، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده است:« ما باید تفاوتی بین رونق سفتهبازی با رونق واقعی قائل باشیم. در طول ۴۰ سال گذشته دوران رکود و رونق را توامان داشتیم. به عنوان نمونه، شاهد بودیم که در سال ۸۶، ناگهان با افزایش ۶۰ درصدی قیمت مسکن روبهرو شدیم. این افزایش قیمت به گونهای رخ داد که رونق واقعی را در بازار ایجاد نکرد. به همین دلیل نیز رکود بلافاصله شروع میشد. بنابراین سیاست دولت یازدهم بود و در دولت دوازدهم نیز تداوم پیدا میکند؛ ایجاد رونق واقعی در بازار مسکن هدف اصلی است. بدینمعنا که مسکن از یک کالای سرمایهای تبدیل به بازاری شود که نیاز مصرفکننده را پاسخ دهد.»
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی نیز اخیرا از رونق بخش مسکن خبرداده و گفته است:«براساس آخرین آمار تعداد پساندازکنندگان صندوق پسانداز یکم از ۲۶۰ هزار نفر عبور کرد و خوشبختانه بحثی که راجع به رونق در بازار مسکن بود براساس آمار منتشر شده محقق شده است.»
ساخت و ساز نشانه های خود را در اقتصاد ایران به زودی بروز خواهد داد.این را خیلی از کارشناسان این روزها می گویند.هرچند که پیشنهاد هم می کنند که این روزها، فصل خرید مسکن هم هست.
مسعود خوانساری، رییس اتاق بازرگانی تهران می گوید:«بعد از ۲۰ فصل که رشد بخش ساختمانی کشور منفی یا حداکثر صفر بود، در بهار سال جاری به ۷.۱ درصد رسید. این رشد حتما رونق بخش ساختمان و مسکن را به همراه خواهد داشت.»
حالا که آمارها نیز مهر تایید را بر رونق بخش مسکن می زنند،می توان اطمینان یافت که چهارسال بعدی ریاست جمهوری حسن روحانی ،دیگر مسکن جز بخش رکودی اقتصاد نخواهد بود.زیراشاخصهای آماری بخش ساختمان از خروج بازار ساختوساز از دوره رکود خبر میدهند.
برخی ها هم تایید نمی کنند
اگرچه آمارها خود راوی خروج اقتصاد مسکن از رکود است،اما برخی از کارشناسان هم بر این باورند که مسکن در رکود به سر می برد و آینده روشنی را برای این بازار پیش بینی نمی کنند. ایرج رهبر، عضو هیات مدیره انجمن انبوه سازان می گوید:« در واقع روندی افزایشی در ساخت و ساز نداشته ایم. شاید در مقطعی، نسبت به ماه گذشته رشد بیشتری به ثبت رسیده باشد، اما این طور نیست که در سال جاری با رشد صنعت ساختمانی در کشور رو به رو باشیم.»
محمدرضا زهره وندی عضو هیات نمایندگان اتاق تهران اما خلاف نظر ایرج رهبر معتقد است که بخش خصوصی برای حضور در بازار مسکن ترعیب شده و این می تواند نشانه خوبی برای خروج مسکن از رکود باشد.او می گوید:«ز نیمه دوم سال گذشته که معاملات رونق گرفت،ساخت و ساز هم به تبع آن رونق گرفت.به همین دلیل پیش بینی می شود که این رونق در نیمه دوم سال ۹۶ یا نیمه اول سال ۹۷ رشد چشمگیری داشته باشد.»
او با بیان اینکه دولت در حال حاضر به صنعت ساختمان نگاه ویژه دارد، خاطرنشان کرد: «صنعت ساختمان جزو پیشرانهای توسعه و خروج از رکود است و فکر می کنم که در ۶ ماه دوم سال شرایط بهتری پیش روی این صنعت خواهد بود و صنعت ساختمان به حرکت در خواهد آمد.»