فروش یک میلیون و 200 هزار تومانی چای ایرانی در اروپا
با قاطعیت میتوان گفت که نوشیدنی چای در کشور ایران طرفداران زیادی دارد.
به گزارش جی پلاس، به گفته کارشناسان، بسیاری از ایرانیان میدانند که درجه کیفی چایی که در ایران تولید میشود بهمراتب بیشتر از دیگر کشورهاست و همین تمایل برای مصرف چای ایرانی باعث شده است که حجم قابلتوجهی از تولید کشور در داخل مرزهای ایران مصرف شود و فقط درصدی از چای ضعیف را صادر کنیم. این در حالی است که بالا بودن درجه کیفی چای به معنی خودکفایی در این زمینه نیست و چایکاران ایرانی فقط ۲۸ درصد از نیاز داخلی را تامین میکنند.
رئیس سازمان چای درباره میزان تولید چای در سال ۹۶ میگوید: در ۶ ماه نخست سال ۹۶، حدود۸۹ هزار تن برگ سبز از چایکاران استانهای گیلان و مازندران به ارزش ۱۷۲ میلیارد تومان خریداری کردیم که مطابق با این آمار میزان خرید چای از چایکاران بیش از ۶۷درصد ثبت شد.
محمدولی روزبهان بیان میکند: اقدامات چایکاران برای تقویت ساختار بوته چای باعث شد که باوجود شرایط نامناسب جوی، استانهای گیلان و مازندران همچنان در حجم قابلتوجهی برگ سبز چای تولید کنند؛ البته تلاش میکنیم با احیای بسیاری از باغها، حجم تولید چای در کشور را بالا ببریم.
وی میزان تولید چای در سال ۹۶ را با سالهای گذشته مقایسه و اظهار میکند: در سال ۹۳ حدود ۶۵ هزار تن برگ سبز تولید کردیم که باگذشت ۳ سال علاوه بر افزایش کمی تولید چای، تولیدات ما ازنظر کیفی نیز ارتقا پیدا کردند؛ به گونهای که در ۶ ماه نخست سال ۹۶ حدود ۸۹ هزار تن برگ سبز برداشت کردیم، این در حالی است که هنوز یک چین دیگر باقیمانده است. این امید وجود دارد که تا پایان مهر، برداشت برگ سبز روندی صعودی پیدا کند.
رئیس سازمان چای با اشاره به تاثیر کاهش میزان بارندگی بر تولید چای میگوید: در ۲ شهر املش و رودسر یکدهم سال گذشته بارندگی داشتیم و این کاهش بارندگی تاثیر مستقیم بر تولید چای در این دو ایستگاه گذاشت.
روزبهان در ادامه بابیان اینکه کاهش تولید برگ سبز چای، ما را نیازمند واردات بیشتر نکرده است اظهار میکند: طبق گزارش سازمان هواشناسی میزان بارندگی در مهر افزایش خواهد یافت که همین مسئله ما را به افزایش تولید امیدوار کرده است.
تولید۲۸ درصد از نیاز کشور
به گفته رئیس سازمان چای، چایکاران ایرانی ۲۸درصد از نیاز بازار را تامین میکنند و این طبیعی است که بخش دیگر از نیاز کشور از طریق واردات تامین شود؛ البته تلاش میکنیم که مسیر خودکفایی خود را در این زمینه با قوت ادامه دهیم.
وی درباره میزان صادرات چای میگوید: میزان صادرات چای در ایران قابلتوجه نیست اما بخشی از چای ضعیف ایرانی به خارج از کشور صادر میشود. در سال گذشته از مجموع ۳۱ هزار تن چای تولیدی ۲۷ هزار تن توسط مردم خریداری شد و بقیه آن را صادر کردیم. البته بخشی از چای سفید ایرانی(غنچه گل چای)، کیلویی یکمیلیون و ۲۰۰ هزار تومان به کشورهای اروپایی و کشورهای حاشیه خلیجفارس صادر میشود.
روزبهان با اشاره به تمایل ایرانیان به مصرف چای داخلی بیان میکند: چایکاران ایرانی، چای بدون سم تولید میکنند به همین دلیل عطروطعم چای ایرانی به نسبت چای تولیدشده دیگر کشورها بهتر است و مردم مایلاند که چای ایرانی را خریداری کنند پس چایی باقی نمیماند که بخواهیم آن را صادر کنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که چه تعداد کارخانه چایخشککنی در کشور فعالیت دارند بیان میکند: رونق اخیر صنعت چای باعث شد که تعداد کارخانههای تولیدکننده چای در کشور افزایش پیدا کنند.
در امسال بزرگترین کارخانه تولید چای که به دلایلی تعطیلشده بود دوباره به چرخه تولید بازگشت و مهمتر از این، میزان سرمایهگذاری در صنعت چای از ۲ میلیارد تومان در سال ۹۲ به ۱۹میلیارد تومان در سال ۹۵ رسیده است.
به گفته رئیس سازمان چای حدود ۱۵۰ کارخانه در کشور فعال هستند و ما درصددیم که تعداد این کارخانهها را افزایش دهیم.
روزبهان درباره نحوه نرخگذاری چای میگوید: نرخگذاری چای با دیگر محصولات متفاوت است بهگونهای که چای خشک در بازار از کیلویی ۶ هزار تومان تا ۵۰ هزار تومان به فروش میرسد.
وی در پایان با اشاره به حمایت از تولید داخلی تصریح میکند: در جهت حمایت از تولید داخلی حدود ۴ هزار هکتار از باغهایی که از چرخه تولید خارجشده بودند را دوباره احیا کردیم که بازگشت هر هکتار به چرخه تولید باعث درآمدزایی و ایجاد اشتغال در کشور خواهد شد.
توفیق در زمینه بستهبندی چای
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان چای کشور بابیان اینکه چایکاران، تولید کمتر از نیاز داخلی در کشور دارند، میگوید: برای پر کردن این خلأ، از مبادی رسمی و غیررسمی چای وارد کشور میشود به همین دلیل لازم است برای حرکت در مسیر خودکفایی برنامهریزی منسجمی در این زمینه انجام گیرد.
امیر مظفر نوری در گفتوگو با «گسترش تجارت» با اشاره به موفقیت درزمینه بستهبندی چای میگوید: خوشبختانه در ۲ سال اخیر بسیاری از مشکلات خود را رفع کردیم و هماکنون تولیدکنندگان چای، از بهترین بستهبندیهای روز دنیا استفاده میکنند.
این فعال اقتصادی با اشاره به چگونگی نرخگذاری چای در ایران میگوید: نرخ برگ سبز و هزینههایی که برای تولید صرف میشود بر نرخ چای تاثیر مستقیم دارد.
به گفته نوری نرخ چای به نسبت مدت مشابه سال گذشته کمتر از ۵ درصد افزایش داشته است.
وی با اشاره به کاهش بارندگی در سال ۹۶ میگوید: خشکسالی، باعث کاهش تولید چای شد؛ درواقع شرایط آبوهوایی امکان افزایش تولید را از ما سلب کرد و همین مسئله باعث شد که نتوانیم نیاز داخل را به شکل صددرصد تامین کنیم.
نوری با اشاره به اینکه چای ضعیف را صادر میکنیم میگوید: درجه کیفی چای در ایران متفاوت است. فقط درصدی از برگ سبزی که به کارخانهها میرود از آن چای ممتاز تولید میشود، از چای ممتاز که بگذریم چای تر و چای باروتی نیز در ایران تولید میشود و همانگونه که میدانید این چایها چندان مرغوبیتی ندارند؛ازاینرو به خارج مرزهای ایران صادر میشوند.
به گفته رئیس اتحادیه تولیدکنندگان چای کشور، نرخ چای ممتاز در ایران از کیلویی ۴۰ هزار تومان شروع میشود، این در حالی است که چای ۷هزارتومانی نیز در کشور به فروش میرسد. هرکدام از این چایها مصرفکنندگان خود را دارند و بدون تردید فردی که درآمد بالایی ندارد نمیتواند چای کیلویی ۴۰ هزار تومان خریداری کند.
سخن آخر
میزان بارندگی تاثیر مستقیم بر تولید چای میگذارد و ازآنجاییکه بارندگی در ۶ ماه نخست سال ۹۶ کاهش پیدا کرد نتوانستیم مطابق با پیشبینیها به هدفگذاری تولید چای در کشور برسیم. به گفته کارشناسان درست است که چایکاران داخلی فقط ۲۸ از درصد از نیاز داخلی را تامین میکنند اما این سخن به این معنی نیست که بخواهیم حجم واردات خود را به نسبت سالهای گذشته افزایش بدهیم، ضمن اینکه مسئولان در تلاش هستند تا خودکفایی چای را نیز در کارنامه اقتصادی کشور به ثبت برسانند.
دیدگاه تان را بنویسید