15 ساعت جلسه نفس‌گیر دستمزد 96 کارگران، در نهایت به افزایش 14.5 درصدی حداقل حقوق آنها ختم شد؛ رقمی که به باور فعالان کارگری، باز هم خواسته اصلی گروه کارگری را برآورده نکرد.

به گزارش جی پلاس، شورای‌عالی کار پس از 15 ساعت جلسه مداوم روز گذشته میزان افزایش مزد و حداقل دستمزد کارگران در سال آینده را تعیین تکلیف کرد. هر چند حداقل دستمزد تعیین شده کمتر از یک میلیون تومان است، اما براساس تصمیم گرفته شده، قرار نیست حداقل دریافتی هیچ کارگری کمتر از یک میلیون و ۳۱۷ هزار تومان در ماه باشد.

این در حالی است که حداقل دستمزد در سال ٩٣ حدود ٢٥ درصد و با ملحقات ٣١ درصد، در سال ٩٤ حدود ١٧ درصد و با ملحقات ٢٠.٥ درصد و در سال ٩٥ حدود ١٤ درصد و با ملحقات. ١٥.٣ درصد افزایش یافته بود.

بنا به گفته وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، حداقل دستمزد یک کارگر ساده با ١٤.٥ درصد افزایش، به رقم 930 هزار تومان در ماه رسید. همچنین دستمزد روزانه 30 هزار و 997 تومان تعیین شده است.

به این ترتیب، به کارگران ساده‌ دارای بیش از یک‌سال سابقه‌ کاری که کارگاه آنها فاقد طرح طبقه‌بندی مشاغل محسوب می‌شود، به ازای هر روز 1700 تومان پایه سنواتی تعلق می‌گیرد و ماهانه به چنین کارگرانی مبلغ 51 هزار تومان دیگر تعلق خواهد گرفت. بر این اساس مزایای پایه سنواتی کارگران معادل 70 درصد افزایش یافته است.

علی ربیعی درباره افزایش مزدی کارگران مشمول طرح طبقه‌بندی مشاغل (سایر سطوح مزدی) گفته است: طبق مصوبه شورای عالی کار، از ابتدای سال ٩٦ درآمد ماهانه این کارگران به میزان ١٢ درصد آخرین مزد سال ١٣٩٥ به اضافه روزانه 676 تومان افزایش می‌یابد. مزایای بن کارگری و حق مسکن نیز همان مبالغ 110 هزار تومان و 40 هزار تومان سابق تعیین شد که نسبت به سال جاری تغییر نکرده است.

از سوی دیگر، برای سال 96 حق اولاد برای یک فرزند 92 هزار و 993 تومان خواهد بود. برای رعایت ملاحظه دوم ماده 41 قانون کار که حداقل دستمزد باید کفاف مخارج یک خانوار 4 نفره را بدهد، حق اولاد برای 2 فرزند محاسبه می‌شود. به‌ این ترتیب حداقل حق اولاد یک خانوار 4 نفره در سال 96، 185 هزار و 986 تومان است. با جمع این اقلام حداقل دستمزد سال آتی به یک میلیون و 317 هزار تومان خواهد رسید.

در ماده 41 قانون کار که درباره افزایش حقوق و دستمزد سالانه کارگران است، دو ملاحظه برای افزایش حقوق در نظر گرفته است. نخست نرخ تورم است. میزان افزایش حقوق و دستمزد باید حداقل برابر نرخ تورم باشد. نرخ تورم براساس آمار بانک مرکزی، در بهمن‌ماه امسال 8.7 درصد بود. طبق آخرین پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول، نرخ تورم در سال آینده در محدوده 11 درصد خواهد بود که با این حساب، حداقل دستمزد  فراتر از نرخ تورم پیش‌بینی شده افزایش یافت.

ملاحظه دوم تعیین دستمزدی است که تامین‌کننده معیشت خانوار 4 نفره باشد. اما ماراتن مزدی امسال بیش از هر چیز صرف تعیین حداقل سبد معیشتی شد. از میانه آذرماه گروه‌های کارگری و کارفرمایی به تعیین هزینه حداقل معیشت یک خانوار پرداختند. بنا به گفته علی خدایی، نماینده کارگری در شورای عالی کار، طی سال‌های گذشته روی این بخش غفلت شده و مطمئنا اهمیت آن، از بند یک خیلی فراتر است.

بر این اساس با توافق شرکای اجتماعی حداقل هزینه سبد معیشت برای یک خانواده ۳.۵ نفره برای سال آینده ۲ میلیون و ۴۸۹ هزار تومان تعیین شد. این نرخ با در نظر گرفتن حداقل قیمت‌ها در تمام اقلام تعیین شده است.

یکی از فعالان کارگری گفته است: امسال برای نخستین بار پیش از تعیین مزد سالانه، با توافق شرکای اجتماعی هزینه سبد معیشت زندگی کارگران مورد بررسی قرار گرفت تا حداقل دستمزد سال آینده براساس ماده ۴۱ قانون کار تعیین شود.

پیش از این شنیده‌ها حاکی از آن بود که کارفرمایان، پیشنهاد افزایش 8 درصدی برای دستمزد سال آینده کارگران داشتند. در مقابل، گروه کارگری شورای عالی کار خواستار افزایش 30 درصدی دستمزد بودند. اما به باور گروه‌های کارفرمایی، افزایش زیاد دستمزد، یعنی ورشکستگی تمام تولیدکنندگان و بیکاری همه کارگاه‌ها. آهنی‌ها، نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار در این خصوص می‌گوید: در حال حاضر واحدهای تولیدی شناسنامه‌دار کشور در شرایط سخت اقتصادی کار می‌کنند و روی پای خود ایستاده‌اند. به همین دلیل، افزایش دستمزد آنها را با چالش روبه‌رو می‌کند.

اما علی خدایی، نماینده کارگری شورای‌عالی کار گفته است: اگرچه افزایش مزد 96 در مقایسه با سنوات گذشته بهتر بوده است، اما باز هم خواسته اصلی گروه کارگری برآورده نشد. در نتیجه به دلیل تامین نشدن هزینه‌های زندگی خانواده‌های کارگری، نمی‌توانیم از عدد نهایی مزد 96 اعلام رضایت کنیم.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

  • کدخبر: 593934
  • منبع: خبرآنلاین
  • نسخه چاپی

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.