در این بسامد واژگانی بیشتر نام ماهی با تور و قلاب عجین بود و ماهی یا در تور"قلاب" بود یا در تور "تور"صیاد گیر میافتد.
اما این روزها به جای اینکه قفسها جلوی چشم مردم پر از پرنده باشد، به زیر آبها رفته است و در آن به جای پرنده ، پای ماهی، گیر است و تنها ماهیدارها آن را میبیند.
با این حال در کنار پرنده نیز، صنعت آبزیپروری زندگی ماهی را به قفس کشانده است، قفس اما نه به همان ساختاری که یک پرنده در آن رشد میکند بلکه این ماهی در قفس خودش برای خودش یک صنعت نانآور نیز شده است.
چهارمحال و بختیاری به دلیل داشتن برخی از دریاچههای پشت سدهای ساخته شده تبدیل به یکی از قطبهای تولید ماهیان در قفس شده است.
از سوی دیگر چند سالی است که چهارمحال و بختیاری در تولید ماهیان سردآبی با ۲۴ هزار تن رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده است.
پرورش ماهی در قفس به عنوان یک ظرفیت برای توسعه آبزیپروری در کشور مطرح و در استانهای شمالی و جنوبی کشور از جمله چهارمحال و بختیاری هم اینک در حال اجراست.
وجود دریاچه پشت سد کارون ۴ به عنوان زیرساخت اقلیمی و طبیعی در چهارمحال و بختیاری از جمله ظرفیتهای طبیعی توسـعه پرورش ماهـی در قفـس در این استان مطرح میشود.
طرح پرورش ماهی در قفس در استان چهارمحال و بختیاری در محل سد کارون ۴ از سال ۹۰ آغاز شد و براساس دستورالعمل سازمان شیلات، این سد از نظر زیست محیطی اجازه پرورش ماهی سردابی در قفس را دارد.
به گفته کارشناسان آبزی پروری چهارمحال و بختیاری، اجرای دستورالعمل سازمان شیلات برای پرورش ماهی در قفس در سدکارون ۴ به تایید کارشناسان وزارت نیرو، سازمان شیلات و محیط زیست رسیده است.
این کارشناسان میگویند: در روش پرورش ماهی در قفس، بچه ماهی در قفسهای مخصوص در دریا و دریاچه رهاسازی شده و به صورت مرتب غذای مورد نیاز آنها در قفس تامین میشود تا سپس در شرایط طبیعی رشد کنند.
این کارشناسان اعلام میکنند: در این روش ماهی درون یک قفس یا سبد از نوع چوب یا تورهای کیسهای به شکلهای مختلف از جمله ثابت، شناور، قابل غوطه ور و غوطهور با کارکردهای متفاوت قرار میگیرد.
به گفته آنان، قفسها برای پرورش ماهی متنوع و در اندازههای مختلف است که با شرایط مختلف محیطی تطابق پذیر است.
اشتغالزایی قفسها
توسعه صنعت آبزی پروری در چهارمحال و بختیاری به ویژه پرورش ماهی در قفس علاوه بر سرمایهگذاری در استان باعث اشتغال برای برخی از جوانان نیز شده است.
یکی از جوانان چهارمحال و بختیاری میگوید: از اینکه در منطقه سکونت خود مشغول به کار در صنعت آبزی پروری در سد کارون ۴ شده است خوشحال است.
به گفته وی، پیش برای کار مجبور به سفر به عسلویه بوشهر بود اما با ایجاد طرح پرورش ماهی در قفس اکنون در نزدیک محل سکونت خود در کنار خانواده در یکی از این طرحها مشغول کار است.
ظرفیت ۴۰ هزارتنی پرورش ماهی در قفس در چهارمحال و بختیاری
مدیرکل شیلات چهارمحال و بختیاری گفت:هماینک طرح پرورش ماهی در قفس به عنوان یکی از طرحهای اقتصاد مقاومتی وزارت جهادکشاورزی در محل مخزن سدکارون ۴ در استان اجرا میشود.
پرویز منصوری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد:هماینک این طرح با ظرفیت پرورش ۴ هزار تن ماهی در حال اجراست که تاکنون نیز ۲ هزار تن از این ظرفیت در ۴ سایت به بهرهبرداری رسیده است.
وی ادامه داد: چهارمحال و بختیاری پتانسیل پرورش ماهی در قفس صید و رهاسازی را تا ظرفیت ۴۰ هزا تن دارد.
منصوری تصریح کرد:با تعامل و همکاری بیشتر بین دستگاهی باید زمینه برای فعالیت سرمایهگذار برای اجرای این طرح اشتغالزا در استان فراهم شود.
به گفته وی، با تسهیل در تامین تحهیزات برای اجرای این طرح در سالهای گذشته، اجرای طرح پرورش ماهی در قفس در استان رونق گرفته است.
مدیرکل شیلات چهارمحال و بختیاری گفت:هماکنون اجرای طرح پرورش ماهی در قفس در استان برای ۱۰۰ نفر به صورت مسقیم و حدود ۶۰۰ نفر به صورت غیرمستقیم اشتغال ایجاد کرده است.
منصوری ادامه داد: با توجه به کاهش سطح آبهای زیرزمینی، خشکسالی و کاهش بارندگی در سالهای اخیر و ضرورت استفاده بهینه از منابع آبی راکد که تنها مصرف کشاورزی و برق آبی دارند، این طرح باید در استان رونق گیرد.
به گفته منصوری، سرانه مصرف ماهی در چهارمحال و بختیاری ۷ تا ۸ کیلوگرم است در حالی که سرانه تولید ماهی در کشور بیش از ۲۰ کیلوگرم است.
وی ادامه داد: هم اینک ۵۵۰ مزرعه پرورش ماهی سردآبی در چهارمحال و بختیاری فعال است که سالانه ۲۴ هزار تن ماهی از آنان برداشت می شود.
وی ادامه داد:مزرعههای پرورش ماهی سردآبی برای دو هزار و ۳۰۰ نفر در استان شغل ایجاد کرده است.
محیط زیست بر قفسها نظارت میکند
مدیرکل محیط زیست چهارمحال و بختیاری نیز گفت: در کمیتهای متشکل از محیط زیست، شرکت آب منطقهای، شیلات و دامپزشکی به صورت مرتب برای فعالیت افراد برای پرورش ماهی در قفس تصمیمگیری و دستورات لازم اتخاذ میشود.
شهرام احمدی گفت: تصمیماتی از جمله جلوگیری از آلودگی منابع آب و حفاظت آب، حفاظت از تنوع زیستی و اکوسیستم آب و نوع گونه پرورشی پیگیری و به افراد ابلاغ میشود.
وی ادامه داد: به صورت پایلوت گونه پرورشی در استان "قزل آلا " انجام میشود.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری سرچشمه رودخانههای زاینده رود، کارون و بخش کوچکی از دز است و ۵۵۰ مزرعه پرورش ماهی دارد که سالانه بیش از ۲۴ هزار تن ماهی سردآبی (قزل آلا ) تولید میکند.