کتاب شیرسنگی حاصل پژوهش‌های میدانی در مناطق بختیاری‌نشین استان‌های چهارمحال و بختیاری و خوزستان است که از آن با عنوان نخستین اثر مستقل درباره شیرسنگی یاد می‌شود.

این کتاب از سوی انتشارات نیوشه شهرکرد در ۵ فصل شامل کلیات، ادبیات و پیشینه پژوهش، سنگ و شیر در فرهنگ بختیاری و شیرسنگی در بختیاری همراه با عکس‌هایی متنوع از انواع شیرسنگی دست‌ساخته قوم بختیاری در یک هزار نسخه تدوین و در اختیار علاقمندان به فرهنگ و هنر و تاریخ قرار داده شده است.

عباس قنبری عدیوی مولف کتاب و رییس بنیاد ایران شناسی چهارمحال و بختیاری در مقدمه این کتاب آورده است: امروزه شیرسنگی یکی از نمادهای هنری و حماسی بختیاری‌ها است.

هنری که در آن پشتوانه فرهنگی و شکوهمند دیرین شیر در فولکلور و فرهنگ آسیایی و ایرانی تجلی ویژه‌ای یافته است و با تمام فناوری‌ و تحول‌های جهانی، همچنان و به طور خاص بختیاری‌ها این نماد هنری و فرهنگی را بر آرامگاه‌های مردان شجاع، کلانتران، ریش‌سفیدان، بزرگان نام‌آور و جوانان و مردان فداکار خود می‌نهند.

کتاب شیرسنگی کوششی است که علاوه بر یافته‌های پژوهشی و میدانی می‌توان مطالب تاریخی، هنری، ادبی، تصویری و فرهنگ عامه را در یک بسته‌بندی علمی و تحقیقاتی مطالعه کرد.

یکی از آیین‌های طوایف بختیاری، برپا داشتن شیرسنگی یا «برد شیر» بر مزار چهره‌های ماندگار، سرشناس و بزرگ ایل است.

اهالی این ایل، شیرسنگی را که نشانه شجاعت، دلاوری، ویژگی‌هایی چون هنرمندی در شکار و تیراندازی در جنگ و مهارت در سوارکاری است بر آرامگاه این گروه قرار می‌دهند.

در واقع شیرهای سنگی مجسمه‌هایی هستند که درگذشته توسط سنگ‌تراش‌ها تراشیده می‌شدند و آنها را روی قبر افراد شجاع و دلیر ایل بختیاری قرار می‌دادند.

در گویش بختیاری به این مجسمه‌ها، «بردشیر» گفته می‌شود. برد شیر نماد رشادت، شجاعت، فروتنی و مردانگی است.

بردشیرها از پهلو، مزین به نقش شمشیر، اسب، تفنگ و تسبیح هستند و بر گرده آنها، مشخصات متوفی نوشته می‌شود.

چهارمحال و بختیاری بیش از ۱۲۶ هزار عشایر کوچرو دارد که بخشی از این عشایر بختیاریها هستند که هنوز بر سر مزار درگذشتگان خود از شیر سنگی استفاده می‌کنند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.