فرید رید منتقد جدی فرهنگ مصرف گرایی و کاپیتالیستی حاکم بر جهان بود و این نقد نوعی سرگشتگی برای او به دنبال داشت. با شناخت بیشتر ایران پس از انقلاب اسلامی توجهش به رویکردهای جدید در انتهای قرن بیستم بیشتر جلب شد و با نگاهی واقع بینانه جریان نوین جهانی را دنبال می کرد. فرد نامش را به فرید تغییر داد و یک سال بعد از انتشار کتاب به همراه یک فیلم ساز فرانسوی به تهران آمد. خودش می گفت شیفته مراسم عاشورا و روایت های اصیل این واقعه شده ام. برایم تعریف کرد که ما در حین فیلم برداری مسحور این همه عشق و شیفتگی شدیم.
به گزارش جماران؛ معصومه ابتکار در کانال تلگرامی خود نوشت:
نویسندگان و محققان اجتماعی که بدون تعصب و خودباختگی نسبت به غرب موفق به درک پیوندهای مشترک میان شرق و غرب شده اند، کم بوده اند. در واقع آنها علاوه بر پیوند شرق و غرب، دریچه ای از شناخت به دور از جانبداری سیاسی را به روی دو طرف باز می کنند. از همین رو به نوعی جریان پس زمینه گفتگوهای فرهنگی، تمدنی و حتی مذاکرات سیاسی به حساب می آیند.
اخیرا خبردار شدم آقای فِرِد «فرید» رید
(Fred A. Reed/ ۱۹۳۹-۲۰۲۴)
محقق و نویسنده شرق شناس، اوایل سال میلادی جاری دار فانی را وداع گفت.
او کتاب های متعددی نوشت یا ویراستاری کرد؛ از جمله:
۱) کارت پستال های پرشین: ایران بعد از خمینی/ ۱۹۹۴
۲) سالونیکا ترمینوس؛ سفرهای به کابوس بالکان/ ۱۹۹۶
۳)اتصال آناتولی: سفری به ابعاد پنهان ترکیه/ ۱۹۹۹
۴) ویراستاری کتاب تسخیر/ Takeover in Tehran، ماجرای تسخیر سفارت امریکا در تهران/ ۲۰۰۰
۵) تصاویر شکسته؛ ظهور بت شکن های مبارز در سوریه/ ۲۰۰۳
۶) گفتگوها در تهران/ ۲۰۰۶
تمام این کتاب ها توسط انتشارات تالن بوکس (talonbooks) که یک ناشر فرهنگی کانادایی است، منتشر شد.
با فرد رید حدود سال های ۷۸-۷۹ در تهران، زمانی که ویراستاری نهایی کتاب تسخیر را پذیرفت آشنا شدم. جلسات مشترکی را برای نهایی کردن متن داشتیم. آن زمان رییس سازمان حفاظت محیط زیست بودم و به دلیل مشغله زیاد با خستگی و در زمان های فشرده می توانستم درباره کتاب وقت بگذارم. اما آقای رید صبورانه و با حوصله و بسیار دقیق کار ویراستاری را پیش می برد. در سبک کارش توجه به جزییات، کلیدی بود؛ مطالب تاریخی یا اشارات کتاب را مستند می کرد که یا به صورت پاورقی و یا منبع در آخر ذکر کند و معتقد بود این بر اعتبار یک روایت تاریخی می افزاید.
او بعد از مطالعات گسترده در حوزه خاورمیانه و کشورهای اسلامی و تقبل ویراستاری و وساطت انتشاراتی کتاب Takeover in Tehran (تسخیر) توجه اش به دین اسلام جلب شد و اگر چه ابتدا مسیحی و بعد یک سوسیالیست ضد امپریالیست بود، شب اول ماه رمضان سال ۱۳۸۲ به من پیام داد که خودم و همسرم امروز با شناخت و باور عمیق مسلمان شدیم.
فرد نامش را به فرید تغییر داد و یک سال بعد از انتشار کتاب به همراه یک فیلم ساز فرانسوی به تهران آمد. خودش می گفت شیفته مراسم عاشورا و روایت های اصیل این واقعه شده ام. برایم تعریف کرد که ما در حین فیلم برداری مسحور این همه عشق و شیفتگی شدیم.
فرید رید منتقد جدی فرهنگ مصرف گرایی و کاپیتالیستی حاکم بر جهان بود و این نقد نوعی سرگشتگی برای او به دنبال داشت. با شناخت بیشتر ایران پس از انقلاب اسلامی توجهش به رویکردهای جدید در انتهای قرن بیستم بیشتر جلب شد و با نگاهی واقع بینانه جریان نوین جهانی را دنبال می کرد.
از ویژگی های او این بود که در نگرش و تحلیل مسایل آزاده بود، ذهن فعال و تحلیلگری داشت که ارزش تنوع و تکثر فرهنگ ها را به خوبی درک و سعی می کرد در لابلای تنوع فرهنگی جهان اسلام و تحولات سیاسی و اجتماعی، جریانات عمقی جوامع را بدون گرایش به عوام زدگی و در مسیر پیش برنده بشر امروز شناسایی و معرفی کند.
این محقق و نویسنده امریکایی کانادایی مسلمان شده که در مورد تحولات ایران، صوفی گری ترکیه و فرقه های سوریه کتاب هایی را به رشته تحریر درآورد، چند سال آخر عمر را با مهاجرت در کشور مغرب سپری کرد.
آثار ارزشمند او در درک بهتر شرایط جوامع شرقی، می تواند آیندگان مورد استفاده قرار گیرد.
روحش شاد و آرام و قرین خوبان انشاءالله