وزیر امور خارجه در نامهای به دبیر کل سازمان متحد تاکید کرد: تحریم های یکجانبه و غیرقانونی آمریکا مانع عمده ای برای مبارزه با شیوع کرونا در کشورمان است که باید پایان یابد.
به گزارش جماران؛ دکتر ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی با ارسال نامهای به آقای آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد که رونوشت آنرا برای روسای همه سازمان های بین المللی و همتایان خود در سراسر جهان فرستاد، پایان تحریم های دولت ایالات متحده — را که مانع عمده ای برای مبارزه با شیوع کرونا در کشورمان است— خواستار شد:
بسمه تعالی
جناب آقای آنتونیو گوترش
دبیرکل محترم سازمان ملل
این نامه را درباره موضوعی بسیار اضطراری برای شما می نویسم. همانگونه که مع الاسف جنابعالی -و تمامی همتایان اینجانب در سراسر دنیا - مستحضرید، همگی از شب گذشته به طور رسمی گرفتار یک همه گیری جهانی شده ایم. اکثر ما تحت تاثیر شیوع بیماری ویروسی به شدت واگیردار کویوید-۱۹ قرار گرفتهایم و کشور من جزو کشورهایی است که تاکنون بیشترین ابتلای کرونا در آنها گزارش شده است.
در شرایطی که این ویروس شهرها و روستاهای ما را به سرعت در می نوردد، ملت ما - بر خلاف دیگر ملت های مبتلا شده دنیا - از عواقب شدیدترین و گسترده ترین تروریسم اقتصادی تاریخ که به صورت غیرقانونی و فراسرزمینی از ماه می ۲۰۱۸ توسط دولت ایالات متحده در پی نقض تعهداش ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل اعمال شده٬ رنج میبرد.
اگرچه تجهیزات پزشکی، پزشکان، پرستاران، بهیاران و دیگر دست اندرکاران بهداشتی ما جزو بهترین ها در دنیا هستند، اما تلاش های ما در تشخیص و درمان بیماران و مبارزه با شیوع کرونا و در نهایت شکست این ویروس با مانع تروریسم اقتصادی دولت ایالات متحده مواجه شده است.
رژیم تحریم های غیرقانونی آمریکا علاوه بر هدف گیری تجارت مشروع ما با دنیا، بر تمامی بخش های اقتصاد ایران تاثیر منفی گذاشته و این در حالی است که وزیر خارجه آمریکا به مردم ما می گوید که "اگر می خواهند گرسنه نمانند" دولتشان می بایست تسلیم دستورات وقیحانه بیگانگان شود. اکنون همان مقام آمریکایی با بی شرمی تمام تا آنجا پیش رفته که علنا ارسال دارو برای مردم ایران را به گروگان خود گرفته و فروش دارو را به زیاده خواهیهای غیرقانونی و نامربوط مشروط کرده است.
کاملا واضح است که دولت ایالات متحده سیاست تنبیه دسته جمعی مردم ایران را -از جمله از طریق محرومیت آنها از خرید اقلام بشردوستانه بر خلاف شعارهایی که مکررا توسط دولتمردان آمریکایی اعلام می شود-در پیش گرفته است. آنچه که تا اینجا و متاسفانه برای جامعه بین الملل نامشخص باقی مانده این است که تروریسم اقتصادی آمریکا چگونه به طور مشخص-و البته مستقیم-تلاش های ما برای مبارزه با همه گیری کرونا در ایران را به شرح ذیل تضعیف کرده است:
- تحریم های ثانویه غیرقانونی ایالات متحده صادرات نفت و اقلام تولیدی را برای ایران به شدت سخت کرده و بنابراین نه تنها بخش دولتی-که تهیه و تدارک غذا و داروی یارانه ای و دیگر کالاهای اساسی برای مردم ایران و به ویژه آسیب پذیرترین قشر جمعیت را برعهده دارد-هدف قرار داده بلکه به تضعیف کل بخش خصوصی ما که مسئول تامین کالا، ارائه خدمات و اشتغالزایی برای مردم می باشد، منجر شده است. ایالات متحده در تلاش است از طریق سیاست شکست خورده و شرم آور "فشار حداکثری"-باارعاب دیگر کشورها در تجارت قانونی با ایران که اتفاقا به واسطه قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل مشروع قلمداد شده-منابع دولتی و بخش خصوصی مورد نیاز ایران برای تضمین اصل بقای مردمش را از بین ببرد.
- تحریم های ثانویه غیرقانونی ایالات متحده فعالیت اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی و مستقر در ایران برای واردات دارو و تجهیزات پزشکی را تقریبا غیرممکن می سازد و حتی اگر یک شرکت خارجی حاضر باشد اقلام مورد نیاز را به ایران بفروشد و ما بهای آن را از طریق دارایی هایمان در خارج از کشور بپردازیم، باز هم تحریمهای درهم تنیده آمریکا در حوزه حمل و نقل و کشتیرانی، بیمه و بخش های مالی و بانکی چنین تجارتی را برای طرفین امکان ناپذیر می کند. این اقدام نه تنها با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل ناسازگار است بلکه نقض قوانین کلی بین المللی بشردوستانه- که به مثابه جرم علیه بشریت است- و نیز قرار صادره توسط دیوان بین المللی دادگستری مورخ ۳ اکتبر ۲۰۱۸ محسوب می شود.
- تحریم های ثانویه غیرقانونی ایالات متحده هزاران شهروند ایرانی را در خارج از کشور سردرگم کرده و آنها را در معرض اختلال فراوان پروازها در فرودگاه های اروپایی قرار داده است. در واقع، قطع ارتباط فرودگاه های اروپایی با هواپیمایی ایران ایر طی روزهای گذشته به هیچ عنوان به شیوع کرونا مربوط نبود، بلکه مستقیما به تحریم خرید و نصب نرم افزار به روز شده برنامه ریزی پرواز توسط آمریکا مربوط می شود. چنین اقدامات ظالمانه ای هزاران خانواده ایرانی را در اضطراب و فشار ناخواسته در شرایط بحران مبارزه با کرونا قرار داده است و بار دیگر علاوه بر نقض مکرر مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، مقررات سازمان بین المللی هوانوردی (ICAO) و قوانین بین المللی بشردوستانه، خلاف قرار صادره توسط دیوان بین المللی دادگستری مورخ سوم اکتبر ۲۰۱۸ محسوب می شود.
- علاوه بر هدف گیری معیشت، دسترسی به مراقبت بهداشتی و دارو و نیز عبور و مرور مردم ایران، تحریم های ثانویه غیرقانونی ایالات متحده حتی دسترسی شهروندان ما به اطلاعاتی که دولت به منظور مبارزه با کرونا منتشر می کند را محدود کرده است. اعمال سانسور غیراخلاقی توسط گوگل بر نرم افزار موبایلی جدیدی تحت عنوان "AC 19" –طراحی یک شرکت ایرانی برای کمک به شهروندان برای تشخیص بالقوه و مبارزه با کرونا- نیز به دلیل تروریسم اقتصادی آمریکا است که به تولیدکنندکان ایرانی نرم افزارها اجازه افتتاح حساب در گوگل را فارغ از هر هدفی حتی بشردوستانه نمی دهد.
عالیجناب
چگونه ممکن است محرومیت مردم ایران از دارو و دسترسی به اطلاعات مربوط به درمان کرونا به نفع دنیا و دیگر ملتها تمام شود؟
متاسفانه وضعیت ظالمانه کنونی تا حدودی نتیجه بی عملی برخی از اعضای جامعه بین المللی است. برای نمونه در زمان حاضر-و حتی پیش از همه گیری جهانی کرونا- چه در حوزه ضدعفونی کننده های بهداشتی، سرنگ یا لوازم تنفسی و چه در کل در حوزه اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی، واردات ما از اروپا از لحاظ مقدار و ارزش کمتر از دوره پیش از اجرای کامل برجام در سال ۲۰۱۶ است. واردات لوازم استریل کننده پزشکی از اتحادیه اروپا به تنهایی به میزان ۷۵ درصد کاهش یافته است و همین روند نامبارک در دیگر زمینه های تجارت ما با اروپا وجود دارد.
دولت ایالات متحده در یک اقدام خلاف اصول اخلاقی نه تنها آنچه خود وقیحانه "فشار حداکثری" بر مردم ایران می خواند را افزایش داده بلکه علاوه بر آن- همانند کرونا که با شیوع خود در حال نابودی آسیب پذیرین شهروندان ما است - با وقاحت هر چه تمام ما را درباره مهار این ویروس موعظه هم میکند به نحوی که گویا خودش تاکنون قادر به کنترل حمله کرونا بوده است!
در شرایطی که دیگر کشورها اکنون مشغول بحث درباره چگونگی مهار شیوع کرونا هستند-و در حالی که اقتصادشان ضربه دیده و بیم و هراس در میان شان پدیدار گشته- مردم ایران نه تنها از تاثیرات این ویروس در پی عدم دسترسی کامل و کافی به تجهیزات پزشکی و تامین اقلام بهداشتی در امان نیستند، بلکه اقدامات فراوان دیگری که تروریسم اقتصادی آمریکا توسط آن خانوارهای بیشماری را حتی پیش از ابتلای کرونا نابود کرده منجر به وخامت شرایط در ایران شده است. این وضعیت آشکارا قابل مشاهده است چراکه تاثیرات اقتصادی و دیگر تاثیرات کرونا حتی در کشورهایی که تعداد مبتلایان کمتری نبست به ایران دارند نیز در حال افزایش است.
با توجه به مطالب فوق الاشاره دولت ایالات متحده می بایست به سرعت به کارزار تروریسم اقتصادی خود علیه مردم ایران خاتمه دهد و فورا تمامی تحریم هایی را که به صورت غیرقانونی علیه کشور من در تناقض آشکار با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل اعمال کرده لغو کند. به همین منظور، لازم است که سازمان ملل و اعضای آن به این خواسته مردم ایران در توقف سیاست شرورانه و بدون ثمر دولت آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران توجه کافی مبذول دارند.
موجب امتنان خواهد بود چنانچه این نامه را به عنوان سند مجمع عمومی و شورای امنیت منتشر کنید.
عالیجناب، لطفا احترامات فایقه بنده را پذیرا باشید.
محمدجواد ظریف
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران
۲۲ اسفند ۱۳۹۸
دکتر ظریف همچنین لیستی از تجهیزات پزشکی مورد نیاز ایران برای مقابله با کرونا منتشر کرد{اینجا}.