قرارداد فدراسیون فوتبال با کمپانی آدیداس و داستان عجیب و پیچیده لباس تیم ملی در جام جهانی این روزها جزء مهم ترین مسائل فوتبال و البته ورزش ایران است.
به گزارش سرویس ورزشی جی پلاس؛ "هانس کریستین اندرسن" دانمارکی را هر کسی با یک داستانی می شناسد اما شاید بتوان "لباس جدید پادشاه یا امپراتور" را یکی از بهترین داستان های این نویسنده دانست؛ داستانی که در سرتاسر جهان مصداق دارد.
لباس جدید پادشاه داستان پادشاهی است که دلباخته لباس است و با ترس و بی کفایتی اطرافیانش دو خیاط او را گول می زنند و در ازای لباسی که هیچ گاه دوخته نمی شود طلا و سکه فراوانی به دست می آوردند. این دو خیاط با حربه اینکه تنها انسان های پاک و عاقل لباس دوخته شده را می بینند باعث می شوند کسی جرات نکند وجود لباس را انکار کند تا سرانجام کودکی این واقعیت را به زبان می آورد.
شاید بتوان گفت شرایط فوتبال ما کمی به این داستان دانمارکی شبیه باشد!
بعد از صعود تیم ملی فوتبال ایران به جام جهانی 2018 روسیه یکی از موضوعاتی که در کانون توجه قرار گرفت، طراحی و البته اسپانسر پیراهن تیم در این رقابت ها بود. تاکنون هیچ خبری از لباس تیم ملی در جام جهانی نشده است و یکی از حواشی این روزهای تیم ملی نیز مربوط به همین موضوع است. در حالی که اعلام شده بود فدراسیون با آدیداس قرارداد امضا کرده است اما به ن این همکاری به معنای اسپانسر بودن این کمپانی برای تیم ملی نیست و فدراسیون فقط لباس های تیم را از آن ها خریداری می کند!
این شرایط در حالی برای تیم ملی ایران وجود دارد که تمامی تیم های حاضر در جام جهانی بابت پوشیدن لباس برندهای مختلف از آن ها پول می گیرند چرا که جنبه تبلیغاتی دارد اما تیم ملی ایران تنها افتخارش این است که آدیداس لباس ها را با 70 درصد تخفیف به آن ها می فروشد.
شباهت لباس پادشاه با لباس تیم ملی ایران چیست؟
زمانی که قرارداد با آدیداس امضا شد و البته فدراسیون این خبر را اعلام کرد، همه تصور کردند این لباس هم دقیقا همان لباسی است که با پارچه و دوخت زیبا، بازیکنان ایران در جام جهانی برتن می کنند.
به مرور همه متوجه شدند که قرارداد ایران با آدیداس اسپانسری نیست و تنها یک قرارداد معمولی برای خرید لباس است. قراردادی که تعداد محدودی لباس را در اختیار تیم قرار می داد تا جایی که بازیکن تیم ملی در دیدار برابر تونس مجبور شد یک نیمه با یقه پاره بازی کند!
اما در ابتدا چه کسی جرات داشت وجود این لباس را انکار کند؟ چه کسی از اطرافیان و مشاوران پادشاه به این فکر کردند که هر چه زودتر واقعیت را بگویند؟ در این میان حتی برخی تخفیف 70 درصدی از این کمپانی برای خرید لباس را یک برد قلمداد کردند و عقیده داشتند اینکه فدراسیون توانسته با این برند معروف چنین همکاری داشته باشد، موفقیت آمیز است.
مسئولان فدراسیون، سرمربی، بازیکنان تیم ملی، همه و همه دست اندرکاران و تصمیم گیرندگان می دانند که خیاط ها لباسی را ندوخته اند و باز هم یک تیم ورزشی ملی از ایران گذشته از افتضاح به باد دادن فرصت جذب اسپانسر و عقد یک قرارداد خوب، لباس با کیفیت فوق العاده ای را در مهمترین تورنمنت ورزشی دنیا به تن نخواهد کرد. در این بین هیچ کسی از اطرافیان هم منافع خود را به خطر نمی اندازد و جسارت کودکی را ندارد که بلند فریاد بزند: به پادشاه نگاه کنید! او لخت است و لباسی برتن ندارد!
جالب تر این است که فدراسیون ایران به گفته علی خطیر (عضو کمیته بازاریابی) بخاطر قرارداد یکی از برندهای معروف با رژیم صهیونیستی از مذاکره با آنها صرف نظر کرده بودند و اکنون خبر رسیده آدیداس، اسپانسر جدید البسه تیم ملی فوتبال این رژیم شده است!
موضوع قابل توجه این است که تیمی به مانند آمریکا که اصلا به جام جهانی صعود نکرده هم از لباس تیم ملی اش در سال 2018 رونمایی کرد.
نکته جالب توجه درباره تیم های حاضر در جام جهانی این است که 12 کشور آرژانتین، بلژیک، کلمبیا، مصر، آلمان، ایران، ژاپن، مکزیک، مراکش، روسیه، اسپانیا و سوئد از لباس های Adidas و 10 کشور استرالیا، برزیل، کرواسی، انگلیس، فرانسه، نیجریه، لهستان، پرتغال، عربستان و کره جنوبی از لباس های Nike استفاده می کنند.
کاستاریکا و پاناما از New Balance، سوییس و اروگوئه از Puma، پرو و صربستان از Umbro، ایسلند از Erea، دانمارک از Hummel، سنگال از Romai و تونس نیز از Uhlsport استفاده می کنند.
در تصاویر زیر لباس 31 تیم حاضر در جام جهانی 2018 روسیه قرار دارد هرچند امکان دارد برخی از آن ها تا آغاز رقابت ها تغییرات اندکی داشته باشند. مراکش دو طرح برای لباس خود انتخاب کرده ولی هنوز طرح نهایی آنرسما مشخص نشده است.
برخی از تیم ها به مانند ژاپن از هنرهای قدیمی خود در لباس هایشان استفاده کردند. در طراحی لباس این تیم از دوخت "ساشیکو" که به صورت نقطه دیده می شود الهام گرفته شده است.
روس های میزبان هم تلاش کردند لباسی شبیه به تیم شوروی که در المپیک 1988 قهرمان شد؛ طراحی کنند تا شاید تاریخ دوباره تکرار شود.
بسیاری از تیم ها نیز تلاش کردند لباس هایی شبیه به سال های موفقیت آمیز خود در جام جهانی طراحی کنند تا برایشان خوش یمن باشد.
طرح اولیه لباس تیم هایی به مانند دانمارک، صربستان و سنگال نیز از سوی کمپانی منتشر شده است.
نکته جالب درخصوص آلمان مدافع عنوان قهرمانی جام این است که لباس آن ها شبیه به پیراهنی است که آن ها در جام 1990 برتن داشتند با این تفاوت که خطوط مشکی، قرمز و زرد آن در طراحی جدید مشکی است.
لباس تیم ملی روسیه
لباس تیم ملی عربستان
لباس تیم ملی اروگوئه
لباس تیم ملی مصر
لباس تیم ملی پرتغال
لباس تیم ملی اسپانیا
لباس تیم ملی مراکش
لباس تیم ملی فرانسه
لباس تیم ملی استرالیا
لباس تیم ملی پرو
لباس تیم ملی دانمارک
لباس تیم ملی آرژانتین
لباس تیم ملی ایسلند
لباس تیم ملی کرواسی
لباس تیم ملی نیجریه
لباس تیم ملی برزیل
لباس تیم ملی سوییس
لباس تیم ملی کاستاریکا
لباس تیم ملی صربستان
لباس تیم ملی آلمان
لباس تیم ملی مکزیک
لباس تیم ملی سوئد
لباس تیم ملی کره جنوبی
لباس تیم ملی بلژیک
لباس تیم ملی پاناما
لباس تیم ملی تونس
لباس تیم ملی انگلیس
لباس تیم ملی لهستان
لباس تیم ملی سنگال
لباس تیم ملی کلمبیا
لباس تیم ملی ژاپن
نمودار زیر هم سهم برندهای معتبر ورزشی را تا سال 2016 در تامین البسه تیم ها نشان می دهد