جماران
سو استفاده یوفا و فیفا از فوتبالیست ها پایانی ندارد
دو سازمان بزرگ فوتبال از بازیکنان به شکل های مختلف سواستفاده می کنند تا جیب خود را پر پول کنند.
ورزشی جماران، فرشته مقدم: دوران جدید لیگ قهرمانان اروپا از امروز (سه شنبه) آغاز می شود. این بازی ها به صورت لیگ بین ۳۶ تیم برگزار می شوند. پیش از این رقابت ها به صورت گروهی بود (هشت گروه چهار تیمی) و در این مرحله هر تیم حداکثر شش بازی و سه حریف داشت اما در فرمت جدید در مرحله نخست هر یک از تیم ها با هشت حریف مختلف بازی می کنند و دیگر خبری از دیدارهای رفت و برگشت نیست.
سپس هشت تیم برتر جدول مستقیم به مرحله یک هشتم نهایی صعود می کنند و ۱۶ تیم دیگر در پلی اف برای رسیدن به این دور تلاش خواهند کرد. هشت تیم انتهای جدول از این رقابت ها کنار می روند و در نهایت پس از انجام ۱۴۴ بازی ۱۲ تیم حذف می شوند. از مرحله یک هشتم نهایی بازی ها مانند سال های گذشته برگزار می شوند و در دو بازی رفت و برگشت تیم ها به یک چهارم نهایی و سپس به نیمه نهایی صعود می کنند. در پایان نیز فینالیست ها مشخص می شوند.
یوفا ادعا کرد برای جذاب تر شدن لیگ قهرمانان تصمیم به تغییر فرمت بازی ها گرفت. در فرمت جدید دو تیم یک سید برابر هم قرار می گیرند و موجب می شود هواداران بیشتر شاهد بازی های بزرگ باشند. همزمان دیدارهای آسان هم زیاد شدند چون هم تعداد حریفان بیشتر شده است و هم تعداد تیم ها. به همین خاطر فوتبالدوستان در این فصل بیش از قبل بازی های یک طرفه و حتی حوصله سر بر را تماشا خواهند کرد. همچنین هر شب قرار است ۱۸ بازی برگزار شود. یوفا آن را یک امتیاز عنوان کرده است اما در واقع کسی که فوتبال دوست دارد تعداد زیادی از بازی ها را به دلیل همزمان بودن از دست می دهد.
از طرف دیگر شبکه های تلویزیونی دیگر نمی توانند مانند فصل های قبل حق پخش همه بازی ها یا بیشتر آن ها را بخرند. به عنوان مثال اسپانیا برای ۱۲۵ بازی ۳۶۰ میلیون یورو پرداخت کرده است که در فصل گذشته برای ۱۸۹ بازی ۳۲۰ میلیون هزینه کرد یعنی ۶۴ بازی بیشتر و ۴۰ میلیون کمتر. این موضوع به ضرر بینندگان تلویزیونی هم شده است. تنها هوادارانی که قصد دارند بازی ها را نزدیک تماشا کنند می توانند از این شرایط راضی باشند چون سفرهای بیشتری را در پیش رو خواهند داشت. با این حال خیلی از فوتبالدوستان از فرمت جدید بیزار هستند.
یوفا در این فصل ۲ میلیارد و ۴۶۷ میلیون یورو بین تیم ها تقسیم می کند که می توان آن را از معدود امتیازهای فرمت جدید دانست. هر تیمی که در این رقابت ها شرکت می کند ۱۸.۶۲ میلیون یورو دریافت می کند. ارزش پیروزی در مرحله نخست ۲.۱ میلیون یورو و مساوی ۷۰۰ هزار یورو است و با توجه به افزایش تعداد بازی ها این رقم نسبت به سال های گذشته بیشتر می شود. همچنین به تیم قهرمان لیگ ۹.۹ میلیون داده می شود. قعر نشنین ۲۷۵ هزار یورو دریافت می کند و تیم های اول تا شانزدهم ۲ میلیون کسب می کنند.
درست است این ارقام به نفع باشگاه ها است اما بازیکنان بیشترین آسیب را می بینند. هر بازیکن در یک فصل ممکن است ۸۰ بازی انجام دهد. در فرمت جدید حداقل دو بازی باید بیشتر به میدان برود و اگر تیمش در میان هشت تیم برتر قرار نگیرد باز هم به تعداد بازی ها افزوده می شود. پیش از این یک فصل برای بازیکنان طولانی و خسته کننده بود و در فصل جاری (۲۵-۲۰۲۴) اوضاع برایشان بدتر خواهد شد چون در پایان لیگ ها باید در جام جهانی باشگاه ها هم شرکت کنند. این رقابت ها نزدیک به یک ماه طول خواهد کشید و بازیکنان تا شروع فصل جدید تنها سه هفته فرصت دارند استراحت کنند.
فشردگی برنامه بازی ها با اعتراض بازیکنان همراه شده است. برناردو سیلوا، هافبک منچسترسیتی در این رابطه اظهار کرد: "برنامه بازی ها مسخره است. به ما خبر دادند پیش از لیگ کاپ تنها یک روز خالی داریم. ما برابر آرسنال بازی می کنیم، سپس روز یک استراحت می کنیم و بعد مقابل واتفورد قرار می گیریم. اگر حذف نشویم هر سه روز یک بار بازی خواهیم کرد. اگر در لیگ قهرمان مستقیم به یک هشتم نهایی صعود نکنیم باید دو بازی بیشتر انجام بدهیم. من اوقات کمی را با خانواده ام می گذرانم. افزایش بازی ها مزخرف است."
یوفا علاوه بر افزایش تعداد بازی های باشگاهی یک مرحله به لیگ ملت ها هم اضافه کرده است. پیش از این دو تیم ملی برتر هر گروه مستقیم به نیمه نهایی صعود می کردند اما اکنون با راه یابی تیم های سوم مرحله یک چهارم نهایی هم برگزار خواهد شد. کوین دی بروین، دیگر بازیکن سیتی درباره این موضوع گفت: "انجمن بازیکنان به دنبال پیدا کردن راه حل است اما یوفا و فیفا هر فصل و سال به تعداد بازی ها می افزایند. این باعث افزایش نگرانی ما شده. به نظر می رسد صدای پول بلندتر از صدای بازیکنان است."
بازیکن هر چقدر بیشتر بازی کند احتمال آسیب دیدگی اش بیشتر می شود. در چند سال اخیر تعداد بازیکنان آسیب دیده زیاد شده است و خیلی از آن ها مجبور شدند زیر تیغ جراحی بروند. دور ماندن بازیکن از میادین موجب افتش می شود و حتی ممکن است به آن ها آسیب روحی بزند. همچنین تیم ها نمی توانند از مهره های کلیدی خود در همه بازی ها بهره ببرند و ممکن است آن ها را در دیدارهای مهم از دست بدهند. یوفا برای این قضیه به تیم ها پیشنهاد داده است از سیستم چرخشی استفاده کنند.
سرمربیان چاره ای ندارند و مجبور هستند به برخی از بازیکنان استراحت بدهند چون فصل طولانی است و بازیکنان اگر قرار باشد در همه بازی ها برای ۹۰ دقیقه به میدان بروند خسته می شوند و افت می کنند. نبود بازیکنان اصلی به کیفیت بازی ها لطمه می زند. همه بازیکنان ذخیره در سطح بازیکنان اصلی نیستند و هواداران که برای تماشای بازی ها هزینه بالایی کردند شاهد بازی کیفیت بالایی نخواهند بود. حتی خیلی از مواقع پس از کسب نتیجه مورد نظر، سرمربی از بازیکن می خواهد بیش از این دیگر انرژی نگذارد.
یوفا ادعا می کند افزایش تعداد بازی ها به نفع هواداران خواهد بود و آن ها می توانند از تماشای دیدارهای بزرگ لذت ببرند اما واقعیت چیز دیگری است. برای یوفا و فیفا تنها پول اهمیت دارد. هر چقدر بازی های بیشتری برگزار شوند پول بیشتری به این دو سازمان تزریق می شود. آن ها از بازیکنان سواستفاده می کنند و بازیکنان هم به خاطر دستمزدهای بالا مجبور هستند به این وضعیت تن دهند و کمتر در نزد خانواده خود باشند و خطر بالای آسیب دیدگی را بپذیرند. دیگر زیبایی فوتبال و هویت این ورزش اهمیت ندارد پول حرف اول را می زند.
دیدگاه تان را بنویسید