معرفی برگزیدگان جایزه کتاب سال

آیین پایانی «چهل‌ویکمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و سی‌ویکمین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران» با نعرفی برگزیدگان و شایستگان تقدیر برگزار شد.

لینک کوتاه کپی شد

جی پلاس، مراسم پایانی «چهل‌ویکمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و سی‌ویکمین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران» امروز (چهارشنبه، ۱۸ بهمن‌ماه) با حضور رئیس‌جمهور و تجلیل از کریم مجتهدی، استاد فلسفه و نویسنده کتاب‌های فلسفی که به تازگی از دنیا رفت در تالار وحدت برگزار شد.

در ابتدا مجری مراسم توضیحاتی درباره طراحی نشان جایزه کتاب سال داد و گفت: این نشان را مرحوم مرتضی ممیز با استفاده از طرح نشانه‌ای بر اساس کلمه قرآن، با بهره‌گیری از هنر اسلامی در هندسه طراحی کرد.

در ادامه کلیپی درباره روند برگزاری جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و داوری این رویداد برای مخاطبان پخش شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین حمید پارسانیا دبیر علمی جایزه کتاب سال در سخنانی ضمن تبریک عید مبعث و دهه فجر گفت: امسال علاوه بر تجلیل و تقدیر از کتاب‌های برگزیده،‌ یک قدردانی از کتاب «فهرست کتاب‌های خطی کتابخانه حضرت آیت‌الله مرعشی نجفی» را خواهیم داشت که سال‌ها تدوینش به طول انجامیده است. همچنین از مقام علمی استاد کریم مجتهدی تجلیل خواهیم کرد؛ شخصیت علمی که امسال به اتفاق آرای هیات علمی کتاب سال برای تجلیل در این رویداد معرفی شد و این انتخاب در زمان حیات او در حالی انجام شد که هیئت علمی در انتظار مراسم اجلال و تکریم با حضور رئیس‌جمهور به سر می‌برد.

 او افزود: هر یک از آثار و کتاب‌های برگزیده به یک حوزه دانشی خاص تعلق دارد و هر کدام حدنصاب لازم را در جهت ارتقای علمی جامعه به دست آورده‌اند،‌ امسال ۱۳ اثر برگزیده  جوایر خود را دریافت خواهند کرد.

پارسانیا به تکریم و قدردانی از مقام مرحوم کریم مجتهدی اشاره کرد و گفت:‌ قدردانی از این شخصیت علمی، تقدیر از یک اثر و قدردانی از یک نویسنده بر اساس آن نیست، بلکه تکریم و اجلال شخصیتی است که عمر و زندگی خود را در تحصیل یک علم و نشر و گسترش آن  در فرهنگ صرف کرده است. مرحوم مجتهدی در خوانندگان و شاگردان خود بذر معرفت کاشت و می‌کارد و آثارش همچنان اثرگذار است؛ او حدود ۳۰ اثر در بیش از ۶۰ سال تدریس علمی داشت.

 او ادامه داد: دکتر مجتهدی در حیات و نشاط علمی معاصر ما نقش مستمر و کم‌نظیری را بر عهده گرفت، عمر شریف خود را متوجه فلسفه و حکمت کرد و سهم بسزایی در استمرار بخشیدن به تاریخ خرد و خردورزی جامعه اسلامی ایران داشت، حکمت و فلسفه هم به لحاظ منطقی و هم تاریخی هویت‌بخش سایر علوم و دیگر حوزه‌های معرفتی و هویت‌بخش فرهنگ و زیست عمومی جامعه است.

پارسانیا تصریح کرد: جامعه ایرانی نظیر بسیاری از جوامع و فرهنگ‌های دیگر در مواجهه تاریخی با فرهنگ و تمدن غرب قرار گرفته و در معرض حضور فراگیر و گسترده علوم غرب واقع شده است. دکتر مجتهدی با تدریس فلسفه غرب جامعه ایران را در شناخت فرهنگ غرب و بنیان نظری آن کمک کرد و برای تغییر مواجهات سطحی جامعه ایرانی اقدام کرد، از این طریق در امکان شناخت دقیق و عمیق سیاست، حقوق، فناوری، علوم پایه و کاربری آن‌ها یاری‌رسان بود. فلسفه غرب بنیان‌های نظری غرب را نشان می‌دهد و به لحاط منطقی شناخت دقیق یک جامعه، بدون شناخت و آشنایی عمیق آن ممکن نیست.

 او در پایان اظهار کرد: زندگی مجتهدی صرف تاریخ علم ما شد؛ ایشان به حکمت اسلامی تعهد داشت و آموزه‌هایش در قبال رویکرد معترضانه‌ای که به حکمت اسلامی وجود دارد، سنگر محکم و استواری بود. تقدیر از ایشان تقدیر از علم و حکمت است.

محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم با تبریک دهه فجر و عید مبعث گفت: در ماهیت فرهنگی انقلاب بزرگ مردم ایران همین بس که همه فعالیت‌های فرهنگی و هنری مهم و سالیانه‌شان با نام فجر انقلاب گره خورده است. دهه فجر جشن پیروزی بزرگ مردم ایران است.

 او با تأکید بر اینکه انقلاب اسلامی، انقلاب بزرگ فرهنگی است، گفت: امام راحل یک مؤلف، مفسر، فقیه و حکیم برجسته  بودند و مهم‌ترین کتاب‌های حوزه معرفتی خود را در دهه‌های سوم و چهارم حیات‌شان نوشتند. رهبر معطم انقلاب نیز شخصیت بزرگ فرهنگی، شاعر، ادیب و نویسنده هستند. این افتخار بزرگی است. اگر انقلاب‌های دنیا به افراد نظامی خود می‌بالند، باید بگوییم انقلاب اسلامی ایران و رهبران آن از شخصیت‌های والای فرهگی ایران هستند. این اتفاق بی‌نظیری است و به همین دلیل ایام‌الله دهه فجر، قله برنامه‌های فرهنگی و هنری کشور است.

 او افزود:  امسال پررونق‌ترین دوره فرهنگ  کشورمان است. سال جاری را با نمایشگاه قرآن و بعد نمایشگاه کتاب شروع کردیم. در این نمایشگاه حدود هفت میلیون نفر علی‌رغم برگزاری نمایشگاه مجازی در سامانه‌ای، حضور یافتند. ما شعار عدالت فرهنگی را اجرا کرده‌ایم. یک و میلیون ۷۰۰ هزار کتاب را در سامانه مجازی فروختیم و به صورت رایگان به در خانه‌ها رساندیم.

 او خاطرنشان کرد: مردم ایران مردم فرهنگی هستند و ایران فرهنگی بزرگ است و عظمت ایران فرهنگی فراتر از مرزهای سیاسی است و قدرت تأثیرگذاری بالایی دارد.

 اسماعیلی با اشاره با افتتاح کتابخانه‌های عمومی مراکز استان‌ها، گفت: فردای افتتاح این کتاب‌ها، صف طولانی برای حضور و ثبت‌نام در آنجا شکل گرفته و این خاصیت فرهنگ ایرانی است.

  وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یادآور شد: جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی محصول انقلاب اسلامی است و عمرش نزدیک به عمر انقلاب است. امسال در حوزه انتشار کتاب رکورد زدیم؛ ۱۲۰ هزار عنوان کتاب منتشر شده که این تعداد ۱۰۹ هزار عنوان در سال گذشته بوده است. نمایشگاه‌های استانی را علی‌رغم محدودیت شروع کردیم. جشنواره پژوهش‌های فرهنگی را در همین مکان برگزار کردیم و پژوهشگران مورد تجلیل و تکریم و تعظیم قرار گرفتند. این بنای دولت مردمی است امروز شخصیت برجسته‌ای هدایت دولت را دارد و این فضای فرهنگی با مدیریت و راهبری رهبر حکمی در حال پیشروی است.

  او درباره کاغذ نیز گفت: امسال کاغذ در حوزه آموزش و پرورش به خودکفایی رسید و  ۱۵۵ هزار کتاب درسی را با کاغذ تولید داخل چاپ کردیم؛ روزی که دولت را تحویل گرفتیم تولید کاغذ  ۵ هزار تن  بود که امروز به ۸۰ هزار تن رسیده است و در آینده با افتتاح یک مجموعه دیگر ۵۰ هزار تن دیگر اضافه خواهد شد و در کمتر از دو سال دیگر ایران به صادرکننده کاغذ تبدیل می‌شود.

 محمدمهدی اسماعیلی در پایان گفت: همکاران ما در سفرهای استانی پیشنهاد کردند برای کتابخانه‌ها اعتبار ویژه قرار دهیم و ان‌شاءالله برای تجهیز کتابخانه مدارس و مساجد اهتمام ویژه خواهیم داشت.

در اداه کلیپی از کریم مجتهدی، استاد فقید فلسفه برای حاضران پخش شد.

سپس با حضور رئیس‌جمهور، وزیر ارشاد، محمدعلی زلفی‌گل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، دبیر علمی کتاب سال و محمدباقر خرمشاد، دبیر علمی سی‌ویکمین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی برگزیدگان کتاب سال و جایزه جهانی کتاب سال معرفی شدند.

به گزارش  ایسنا، آثار برگزیده و شایسته تقدیر چهل‌ویکمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران به شرح زیر معرفی شدند:  

موضوع دین / گروه سیره
«موسوعه آیه‌الله السید محمد مهدی الموسوی الخرسان»، تألیف السید محمد مهدی السید حسن الموسوی الخرسان، قم: مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه، ۱۴۴۳ق، ۴۶ج.
 
موضوع علوم خالص / گروه ریاضی

«آنالیز در گذر تاریخ»، تألیف ارنست هایرر و گرهارد وانر، ترجمه بیژن احمدی‌کاکاوندی و الهام نوبری، تهران: دانشگاه شهید بهشتی، ۱۴۰۱، ۴۸۷ص.
 
موضوع علوم خالص / گروه آمار

«روش‌های آمار بیزی»، تألیف محمدرضا مشکانی و امیر کاوسی‌دولانقر، تهران: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی، ۱۴۰۱، ۴۲۵ص.


موضوع علوم کاربردی / گروه پزشکی
«نشانگرهای دزسنجی زیستی در سوانح پرتوی و هسته‌ای»، تألیف حسین مزدارانی، تهران: بارش دانش، ۱۴۰۱، ۵۲۶ص.

 
موضوع ادبیات / گروه داستان بلند و رمان
دو اثر زیر به‌صورت مشترک انتخاب شدند:
«بیروط»، نوشته ابراهیم اکبری‌دیزگاه، ویراستار رسول احدی‌خانقاه، تهران: نشر صاد‌‫، ‌۱۴۰۱، ‌‫۳۷۲ ص.‬‬‬‬‬‬‬‬
«غم‌سوزی»، نوشته اعظم عظیمی، ویراستار: گلاره مرادی، تهران‌‫: شهرستان ادب‌‫، ‌‫۱۴۰۱، ۳۱۹ص.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬


موضوع ادبیات / گروه شعر کلاسیک
«دل‌بستگی»، سروده حسین دهلوی، تهران: سوره مهر، ‌‫۱۴۰۱‬‬‬‬

موضوع ادبیات / گروه شعر نو
 «خدا خیرت دهد ای زیبارو، شعرها و طرح‌های محمدباقر کلاهی‌اهری»؛ ویراستار: بهار احمدی، تهران: مهرودل‌‫، ‌‫۱۴۰۱، ۱۳۷ص.‬‬‬‬‬‬‬‬
 
موضوع ادبیات / گروه شعر محاوره
«محاورات»، سروده امیرعلی سلیمانی، تهران: نزدیک‌تر‌، ص۱۴۵، ‫۱۴۰۱.‬‬‬‬
 
موضوع ادبیات / گروه درباره شعر
«خاقانی‌نامه (دفتر اول)»، تألیف سعید مهدوی‌فر، قم: انتشارات ادبیات‌، ۱۴۰۱، ۴۳۲ص.
 
موضوع ادبیات / گروه متون قدیم
«سیر العباد الی ‌المعاد»، تألیف ابوالمجد مجدود بن ‌آدم سنایی ‌غزنوی، تصحیح و شرح مریم مشرف، تهران: انتشارات دکتر محمود افشار؛ با همکاری سخن‌‫، ۱۴۰۱، ۵۱۱ص.‬‬‬‬

موضوع تاریخ و جغرافیا / گروه مستندنگاری
«من اعتراف می‌کنم: زندگی و زمانه وحید افراخته»، نوشته محمد رحمانی، تهران‌‫: موسسه فرهنگی مطبوعاتی ایران، انتشارات ایران‌‌‫، ‌‫۱۴۰۱، ۹۶۰ص.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
 
موضوع کودک و نوجوان/ گروه شعر نوجوان
«بعضی از پرنده‌ها شاعرند»، سروده اسماعیل الله‌دادی؛ ویراستار: حمیدرضا داداشی، تهران: گویا، ‌‫۱۴۰۱، ۷۲ص.‬‬‬‬


 
بخش سپاس
هیئت علمی چهل‌ویکمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران جایزه ویژه بخش سپاس را به کتاب زیر اهدا کرد:

«فهرست نسخه‌های خطی کتابخانه بزرگ حضرت آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی»، تألیف گروه مؤلفان، زیرنظر سیدمحمود مرعشی، قم: کتابخانه بزرگ حضرت آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی، ۱۳۶۵-۱۴۰۱، ۶۱ج.


 
بخش شخصیت علمی
هیئت علمی چهل‌ویکمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران جایزه ویژه بخش شخصیت علمی را به‌پاس بیش از ۶۰ سال تدریس و آموزش فلسفه در سرآمدترین مراکز دانشگاهی ایران و تربیت نسل‌های بعدی استادان در کشور، ایجاد گفت‌وگو میان فلسفه غرب و فلسفه اسلامی با بهره‌گیری از منابع اصیل،  تحقیقات نوآورانه در حوزه فلسفه غرب و نقش‌‎آفرینی در رشد پژوهش‌های فلسفی در ایران، غنی‌سازی زبان فارسی در حوزه اصطلاحات فلسفی و پژوهش‌های انتقادی در زمینه فرهنگ و فلسفه غرب شادروان دکتر کریم مجتهدی به خانواده ایشان اهدا می‌کند.


 

 آثار شایسته تقدیر چهل‌ویکمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران نیز به شرح زیر است:  

موضوع کلیات / گروه دایره‌المعارف‌ها
«دانشنامه زندان سیاسی دوره پهلوی»، تألیف گروه نویسندگان، گردآوری دفتر ادبیات انقلاب، تهران: سوره ‌مهر، ۱۴۰۱، ۲ج.

موضوع کلیات / گروه نسخ خطی
«فهرست دست‌نویس‌های فارسی کتابخانه اسعد افندی (استانبول)»، تألیف سیدمحمدتقی حسینی، تهران: کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، ۱۴۰۰، ۹۰۶ص.

موضوع فلسفه و روان‌شناسی / گروه فلسفه غرب
«برون‌گرایی در محتوا و لوازم معرفت‌شناختی آن»، تألیف محمود مروارید، قم: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ۱۴۰۱، ۳۸۴ص.

موضوع فلسفه و روان‌شناسی / گروه منطق
«سیر منطق»، تألیف ویلیام نیل و مارتا نیل، ترجمه مهدی عظیمی، تهران: مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، ۱۴۰۱، ۲ج.

موضوع دین / گروه کلیات اسلام
«اجازات، اسناد و استفتاءات آیه‌الله سیدابوالحسن اصفهانی»، تألیف مهدی باقری‌سیانی، قم: مؤسسه کتاب‌شناسی شیعه، ۱۴۰۱، ۴ج.

موضوع دین / گروه علوم قرآنی
دو اثر زیر به‌صورت مشترک انتخاب شدند:
«علم قرائت»، تألیف محمدصادق یوسفی‌مقدم، قم: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ۱۴۰۱، ۶۰۰ص.

«قرآن‌های کوفی در ایران و دیگر پاره‌های آن در جهان؛ سده نخست تا پنجم»، تألیف مرتضی کریمی‌نیا، تهران: مرکز طبع و نشر قرآن جمهوری اسلامی ایران، ۱۴۰۱، ۵۸۴ص.

موضوع دین / گروه سیره
«فرائد السمطین فی فضائل المرتضی و البتول و السبطین»، تألیف ابراهیم بن محمد حموئی جوینی، تصحیح محمدکاظم محمودی، تهران: مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی؛ مرکز مطالعات و تحقیقات علمی، ۱۴۴۴ق، ۲ج.

موضوع دین / گروه حدیث
«اعلام السنه فی کتب الشیعه»، تألیف سیدعبدالستار حسنی، ویراستار: محمدکاظم محمودی، قم: مؤسسه کتاب‌شناسی شیعه، ۱۴۰۱، ۷۰۰ص.

موضوع دین / گروه کلام‌ (تألیف)
«تاریخ برهان‌های اثبات وجود خدا در کلام امامیه: از مکتب بغداد تا مکتب اصفهان»، تألیف حمید عطائی‌نظری، قم: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی؛ اصفهان: دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم (شعبه اصفهان)، ۱۴۰۱، ۲ج.

موضوع دین / گروه کلام‌ (ترجمه)
«کلام و جامعه در سده‌های دوم و سوم هجری: تاریخ اندیشه دینی در صدر اسلام»، تألیف یوزف فان اس، ترجمه الهام حسینی‌بهشتی، سیدمحمدرضا حسینی‌بهشتی، فرزین بانکی، احمدعلی حیدری و فرانک هاشمی، ویراستار: سیدمحمدرضا حسینی‌بهشتی، قم: دانشگاه ادیان و مذاهب، ۱۳۹۷-۱۴۰۱، ۳ج.

موضوع دین / گروه عرفان و تصوف
«پیشگامان کهن تصوف»، تألیف ریشارد گراملیش، ترجمه شیرین شادفر، تهران: حکمت، ۱۴۰۱، ۲ج.

موضوع دین / گروه ادیان دیگر
«یوگا: جاودانگی و رهایی»، تألیف میرچا الیاده، ترجمه مانی صالحی‌علامه، تهران: نیلوفر، ۱۴۰۱، ۵۶۷ص.

موضوع علوم اجتماعی / گروه حقوق
۱۴.«دیوان بین‌المللی دادگستری: ساختار استدلالی، رویه قضایی، سیاست حقوقی»، تألیف وحید رضادوست، تهران: نگاه معاصر، ۱۴۰۱، ۶۰۱ص.

موضوع زبان / گروه زبان فارسی
«وزن شعر عروضی فارسی: تحلیل و طبقه‌بندی براساس تقطیع اتانینی و نظریه واج‌شناسی نوایی»، تألیف امید طیب‌زاده، تهران: کتاب بهار؛ پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، ۱۴۰۱، ۴۷۴ص.

موضوع زبان / گروه زبان‌شناسی (تالیف)
«آشنایی با معنی‌شناسی صوری»، تألیف کورش صفوی، تهران: علمی، ۱۴۰۱، ۴۹۸ص.

موضوع زبان / گروه زبان‌شناسی (ترجمه)
«پردازش زبان و گفتار: مقدمه‌ای بر پردازش زبان طبیعی، زبان‌شناسی رایانشی و پردازش گفتار»، تألیف دانیل ژورافسکی و جیمز مارتین، ترجمه هادی ویسی، مصطفی صالحی، وحید رنجبربافقی، الما جعفری‌صدر، فرناز صادقی و محمد بحرانی، تهران: نویسه پارسی، ‌‫۱۴۰۱، ۸۸۴ص.‬‌‬‬‬‬

موضوع علوم خالص / گروه کلیات و تاریخ علم
«دستورالعمل قسّامان و مقنّیان»، تألیف فخرالدین علیشاه حسین قسّام جویُمی، تصحیح و تحقیق ندا حیدرپورنجف‌آبادی و علی صفری‌آق‌قلعه، تهران: انتشارات دکتر محمود افشار؛ با همکاری سخن، ۱۴۰۱، ۳۷۰ص.

موضوع علوم خالص / گروه فیزیک
«آشکارسازی و اندازه‌گیری تابش»، تألیف گلن اف. نول، ترجمه علیرضا کمالی‌اصل، حمیدرضا باغانی و مجید خرسندی، تهران: دانشگاه شهید بهشتی، ۱۴۰۱، ۲ج.

موضوع علوم خالص / گروه شیمی
«اثرات فضاالکترونی: نگرشی نوین در شیمی آلی»، تألیف محمدعلی زلفی‌گل و میثم یاری، همدان: دانشگاه بوعلی سینا، ۱۴۰۱، ۵۷۳ص.

موضوع علوم خالص / گروه زیست‌شناسی
«فناوری‌های رایج در به‌نژادی مولکولی گیاهان»، تألیف هی جونگ کو، سوک یون گوئون و مایکل تامسون، ترجمه ناصر فرخی و سمانه کرمی‌معلم، ویراستار علمی: عباس سعیدی، تهران: دانشگاه شهید بهشتی، ۱۴۰۱، ۴۳۶ص.

موضوع علوم کاربردی / گروه پزشکی
«ملاحظات اخلاقی در مراقبت‌های پزشکی»، تألیف محمد خواجه‌دلوئی، مشهد: دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ۱۴۰۱، ۱۱۰۳ص.

موضوع علوم کاربردی / گروه دامپزشکی
«کوکسیدیوز در دام، طیور، حیوانات خانگی و انسان»، تألیف جی. پی. دوبی، ترجمه حسن نایب‌زاده، محمد اسدپور و علیرضا سازمند، خرم‌آباد: دانشگاه لرستان، ۱۴۰۱، ۵۵۴ص.

موضوع علوم کاربردی / گروه مهندسی عمران
«ژئوتکنیک محاسباتی»، تألیف علی پاک، تهران: دانشگاه صنعتی شریف، ۱۴۰۱، ۵۵۴ص.

موضوع علوم کاربردی / گروه مهندسی شیمی
دو اثر زیر به‌صورت مشترک انتخاب شدند:
«رزین‌های صنعتی (مقدماتی)»، تألیف منوچهر خراسانی، تهران:
ابراهمیان: دانشگاه صنعتی امیرکبیر، ۱۴۰۱، ۶۵۴ص.
«مکانیک سیالات و کاربردهای آن در مهندسی شیمی»، تألیف نوید مستوفی و رضا ضرغامی، تهران: دانشگاه تهران، ۱۴۰۱، ۶۵۰ص.

موضوع علوم کاربردی / گروه مهندسی نساجی
«رنگرزی الیاف نساجی با مواد رنگزای طبیعی»، تألیف گروه نویسندگان، سرپرست گروه نویسندگان: کمال‌الدین قرنجیگ، تهران: پژوهشگاه رنگ، ۱۴۰۱، ۵۶۶ص.

موضوع علوم کاربردی / گروه مهندسی کشاورزی (تالیف)
«اگرواکولوژی مناطق خشک»، تألیف گروه نویسندگان، ویراستاران: علیرضا کوچکی، مهدی نصیری‌محلاتی، سرور خرم‌دل و محمد خواجه‌حسینی، مشهد: دانشگاه فردوسی مشهد، ۱۴۰۱، ۳ج.

موضوع علوم کاربردی / گروه مهندسی کشاورزی (ترجمه)
«جیره‌نویسی آبزیان»، تألیف سرجیو اف. ناتز، ترجمه ابراهیم ستوده، بوشهر: دانشگاه خلیج فارس، ۱۴۰۱، ۴۴۴ص.

موضوع هنر / گروه کلیات هنر
در بخش دو اثر زیر به‌صورت مشترک انتخاب شدند:
«زمینه هنرشناسی: درآمدی بر جهان‌نگری هنری»، تألیف جواد مهدی‌زاده، تهران: پیله، ۱۴۰۱، ۶۵۲ص.
«حکمت و آداب معنوی در هنر اسلامی و تجلیات آن بر هنر انقلاب اسلامی ایران»، تألیف محمدعلی رجبی‌دوانی، تهران: مؤسسه تألیف، ترجمه و نشر آثار هنری «متن»، ۱۴۰۱، ۳۹۲ص.

موضوع هنر / گروه هنرهای نمایشی
«کتاب ژانر سینما: زیبایی‌شناسی و کارکردهای ژانر»، تألیف وحیدالله موسوی و محمد شهبا، تهران: دانشگاه سوره، ۱۴۰۱، ۳۰۲ص.

موضوع هنر / گروه معماری و شهرسازی
دو اثر زیر به‌صورت مشترک انتخاب شدند:
«درآمدی بر روش‌ها و فنون برنامه‌ریزی، با تأکید ویژه بر برنامه‌ریزی شهری»،تألیف زهره عبدی‌دانشپور، ویراستار: ناهیده کاظم‌زاده‌گنجی، تهران: دانشگاه شهید بهشتی، ۱۴۰۱، ۴ج.
«خانان کوچرو، شهریاران یکجانشین، تیموری و ترکمانی»، تألیف شاهین گرکانی‌دشته و محمد مرتضایی، سرویراستار مجموعه: بهرام آجورلو، تبریز: پروژه ترجمه حسنلو، ۱۴۰۱، ۲۹۷ص.

موضوع هنر / گروه هنرهای تجسمی
«شکار شاهان: بررسی قالی شکارگاه صفوی، موزه پولیدی پتزولی میلان»، تألیف سیدطاهر صباحی، برگردان از ایتالیایی به فارسی: حسین مقدس، تهران: خانه فرهنگ و هنر گویا، ۱۴۰۱، ۱۶۰ص.

موضوع هنر / گروه نمایشنامه
«وقت خوش»، نوشته حمید امجد، تهران: نیلا، ۱۴۰۱، ۲۸۰ص.

موضوع ادبیات / گروه شعر کلاسیک
«کوچه بارانی اشراق: مجموعه شعر»، سروده حمید مبشر، تهران: شهرستان ادب‌‫، ۱۴۰۱، ‌‫۹۶ص.‬‬‬‬‬‬‬‬

موضوع ادبیات / گروه شعر نو
«ندرت ناگوار مرگ»، سروده حنیف خورشیدی، تهران: شب چله‌‫،۱۴۰۱، ‌‫۱۲۰ص.‬‬‬‬‬‬‬‬‬

موضوع ادبیات / گروه شعر محاوره
«عشق تو نمی‌میرد (گزیده ترانه)»، سروده علیرضا طبایی، تهران: آرادمان‌، ۱۴۰۱، ‌‫۵۷ص.‬‬‬‬‬

موضوع ادبیات / گروه نقد ادبی
«آخرالزمان در رمان‌های آپوکالیپتیک»، تألیف صغری صالحی، تهران: پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات‌‫، ۱۴۰۱، ۳۱۵ص.‬‬‬‬

موضوع ادبیات / گروه درباره شعر
دو اثر زیر به‌صورت مشترک انتخاب شدند:
«فهرست توصیفی ـ تحلیلی مقالات مربوط به فردوسی و شاهنامه از سال ۱۲۹۴-۱۳۸۰»، تألیف زهرا سیدیزدی و مرضیه خافی؛ ‌‫با نظارت محمدجعفر یاحقی؛ ویراستار ادبی: اعظم نیک‌خواه‌فاردقی، مشهد: دانشگاه فردوسی مشهد، ‫۱۴۰۱، ‌‫۱۰۲۴ص.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
«شعر سپید: پژوهشی در باب قالبی بی‌قافیه»، تألیف مهدی علیایی‌مقدم، تهران: نامک، ۱۴۰۱، ۲۷۱ص.

موضوع تاریخ و جغرافیا / گروه تاریخ (تالیف)
«گزیده ادبیات مقاومت علمای شیعه در پنج قرن اخیر»، تدوین محمدحسن رجبی‌دوانی، تهران: مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران‌‫، ۱۴۰۱، ۵ج.‬‬‬‬

موضوع تاریخ و جغرافیا / گروه تاریخ (ترجمه)
«اخگر به گریبان: برگ‌هایی از خاطرات منیر شفیق»، تدوین نافذ ابوحسنه، ترجمه حسین جابری‌انصاری، تهران: ایران، ۱۴۰۱، ۶۵۶ص.

موضوع تاریخ و جغرافیا / گروه مستندنگاری
«عملیات احیا‌‫: روایت صعود یک مجموعه دانش‌بنیان به قله دانش و فناوری الکتروموتور»، تحقیق و تدوین: محمد حکم‌آبادی‌‫؛ تهیه شده در واحد تاریخ شفاهی دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی، تهران: راه‌یار‌‫، ۱۴۰۱، ۲۳۱ص.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

موضوع کودک و نوجوان / گروه داستان کودک (تألیف)
دو اثر زیر به‌صورت مشترک انتخاب شدند:
«توک توکی»، نوشته محبوبه یزدانی، تهران: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ۱۴۰۱، ۳۲ص.
«روزی که پنجره دنیایش را دید»، نوشته اعظم تبرایی، تهران: مدرسه، ۱۴۰۱، ۳۲ص.

موضوع کودک و نوجوان / گروه شعر کودک
«شعرهای رودخانه»، سروده محمود پوروهاب؛ تصویرگر: سحر فرهادروش، مشهد: آستان قدس رضوی، شرکت به‌نشر، کتاب‌های پروانه، ‌‫۱۴۰۱، ۲۴ص.‬‬‬‬

موضوع علوم انسانی و هنر / گروه کودک (تألیف)
«کودکی نامداران»، تألیف پرویز امینی، تهران: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ۱۴۰۱، ۱۰ج.

موضوع علوم انسانی و هنر / گروه نوجوان (تألیف)
«فارابی»، تألیف حمید عبداللهیان، تهران: میچکا، ۱۴۰۱، ۱۶۰ص.
 
موضوع علوم و فنون / گروه نوجوان (تألیف)
«پرندگان ایران»، تألیف جمشید منصوری، تهران: شرکت انتشارات فنی ایران، کتاب‌های نردبان، ۱۴۰۱، ۱۶۰ص.

موضوع علوم و فنون / گروه نوجوان (ترجمه)
«مجموعه برترین شغل‌ها در حوزه STEM»، تألیف کریس آکسلید، ترجمه مجید عمیق، تهران: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ۱۴۰۱، ۴ج.

موضوع علوم و فنون / گروه کودک (تألیف)
«خداحافظ عمومیر»، تألیف حمید نوایی‌لواسانی، تهران: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ۱۴۰۱، ۳۲ص.


همچنین آثار برگزیده سی‌ویکمین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران به شرح زیر اعلام شد:  

موضوع مطالعات اسلامی / گروه فلسفه اسلامی
«پیکرتراشی خود (تهذیب نفس): اسلام، انانیت و شکوفایی انسان»، اثر محمد عمر فاروق، از دانشگاه میشیگان.

موضوع مطالعات اسلامی / گروه تاریخ اسلام
«الملحمة الحسینیة فی الذاکرة الجماعیة» اثر محمد صادق بوعلاق، از نقوش عربیة.

موضوع مطالعات اسلامی / گروه اقتصاد اسلامی
«ساختار اندیشه اقتصاد اسلامی»، اثر سامی الداغستانی، از انتشارات کمبریج.

موضوع مطالعات ایرانی / گروه زبان و ادبیات فارسی
«زبان و ادبیات فارسی در داغستان (بافت فرهنگی و تاریخی)»، اثر پاتیمت علی بکوا،  از انتشارات صدرا و مرکز تحقیقات آکادمی علوم روسیه.  

موضوع مطالعات ایرانی / گروه تاریخ 
«رقابت تسلیحاتی در دنیای باستان، بزرگ‌ترین استحکامات دفاعی دوره باستان و شبکه‌های نظامی در شمال ایران» ابرهارد سوئر، جبرئیل نوکنده و حمید عمرانی رکاوندی، از انتشارات آکسبو.

موضوع مطالعات ایرانی / گروه هنر
«مطالعات معماری ایرانی»، اثر  برنارد اوکین، از دانشگاه ادینبورگ.

یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدمحمد هاشمی جانشین وزیر فرهنگ، سیدمحمد اسلامی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ، محمدمهدی سموعی رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ، مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، مالک شریعتی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، علی رمضانی مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و جمعی از اصحاب فرهنگ و رسانه از دیگر حاضران در مراسم بودند.

دیدگاه تان را بنویسید