چوب جادویی بعضی فیلمها از نگاه یک تهیه کننده
تهیهکننده فیلم «سه کام حبس» با ابراز نگرانی از جای خالی تفکر در سینما، از توجه بیحساب و کتاب به فیلمهای کمدی و رصد نشدن برخی اتفاقها، به گونهای که انگار بعضی فیلمها با چوب جادویی اکران میشوند، انتقاد کرد.
جی پلاس، فیلم «سه کام حبس» به کارگردانی سامان سالور اگرچه محصول سال ۱۳۹۸ است و در سیوهشتمین جشنواره فیلم فجر رونمایی شده بود اما سرانجام از اردیبهشت امسال روی پرده سینماها رفته و در این مدت توانسته با حدود ۳۵۰ هزار نفر تماشاگر به فروش بیش از ۱۶ میلیارد تومان برسد.
ایسنا نوشت؛ اکران این فیلم با بازی پریناز ایزدیار و محسن تنابنده که درباره یکی از معضلهای بزرگ اجتماعی یعنی مواد مخدر است، با اکران تعداد قابل توجهی فیلم کمدی همزمان شده و همین سبب شده سازندگان این فیلم همانند برخی دیگر از فیلمهای غیرکمدی در حال اکران نسبت به زمان و تعداد سانسهایی که در سینماها در اختیار دارند گلهمند باشند.
در این زمینه ساسان سالور که تهیهکنندگی فیلم برادرش را برعهده داشته با تاکید بر اینکه اساسا هر فیلمی ساخته میشود تا اکران خوبی داشته باشد و مخاطبان آن را تماشا کنند، بیان کرد: این روزها نسبت به اکران فیلم کمدی بحثهای زیادی مطرح است و من درک میکنم که سینماداران حق دارند پس از رکود دوران کرونا و اتفاقهای اجتماعی که چراغ سینما را خاموش کرد، از فروش چند فیلم طنز رضایت داشته باشند چون این فیلمها چرخه اقتصادی سینما را به گردش درمیآورند؛ بنابراین از این منظر هیچ مخالفتی با فیلمهای کمدی ندارم چه بسا که به سینما کمک هم میکنند منتها براساس رصدی که در این مدت داشتم، به نظر میرسد تغییراتی در سیاستگذاریهای اکران بخصوص برای فیلمهای اجتماعی باید صورت گیرد.
او گفت: اینکه در یک روز پنجشنبه حدود دوهزار سئانس به سه فیلم طنز اختصاص پیدا میکند و ۱۱۰۰ سئانس را به ۸ فیلم اجتماعی روی پرده میدهند سبب میشود احساس خطر کنیم و باید ببینیم چه اتفاقی در حال رخ دادن است. با وجود حقی که برای سینماداران قائل هستم اما نباید با این نگرش همه چیز را به سمتوسوی فیلمهای کمدی ببریم. ما نباید این باور را داشته باشیم که به دلیل برابر نبودن فروش فیلمهای اجتماعی به اندازه فیلمهای کمدی، آنها را به سمت حذف شدن ببریم چرا که فیلمهای اجتماعی معمولاً به آرامی مخاطب خود را پیدا میکنند و باید فضایی داشته باشند تا شرایط برای دیده شدن آنها مهیا شود.
او با اشاره به آییننامههای شورای صنفی نمایش و تعیین سرگروه و سقف هفت هفته برای اکران ادامه داد: در آییننامه شورا این نکته در نظر گرفته نمیشود که روزهای خوب و طلایی برای اکران، فقط سه روز فروش بلیت نیمبها (سهشنبه) و دو روز آخر هفته یعنی پنجشنبه و جمعه هستند و این، واقعیت سینمای ماست که با تعیین هفت هفته تطابق ندارد؛ چون مثلا برای فیلم «سه کام حبس» تعطیلیهای رسمی عزاداری با بعضی از این روزهای طلایی اکران همزمان شد و هیچ جایگزینی برای آنها نداشتیم. بهجز این مورد، مدام بحث پایان هفت هفته و سرگروه مطرح میشود. واقعا چرا وقتی فیلمی بیش از ۵۰ درصد ظرفیت خود را پر میکند نباید در سئانسهای خوب اکران شود؟ ما اگر حرفی بزنیم میگویند فقط به نفع خودش صحبت میکند؛ البته که من نفع فیلم خود را در نظر دارم ولی باقی فیلمهای غیرکمدی هم وضعیتی مشابه دارند. سوال اینجاست که در نهایت کجا باید سلایق مختلف مردم را در نظر بگیریم؟ الان فیلمهای سینمای کودک کجا هستند؟ فیلمهایی از ژانر وحشت چطور؟
سالور با تاکید بر اینکه مخاطب حرفهایش صاحبان هیچ فیلم خاصی نیستند، گفت: من دلم نه فقط برای فیلم خودم بلکه برای فیلم آقای میرکریمی و دیگر دوستان هم میسوزد چون انگار یک عده پشت صحنهای نشستهاند و برای میزان فروش فیلمها تصمیم میگیرند. مثلا اگر فروش فیلم من به حدی رسیده که از نظر آنها خوب است میتوان اکران را تمام کرد. سوال من این است که چطور این تصمیمگیریها را انجام میدهند؟ اگر گنجایش اکران برای این تعداد فیلم نیست، چرا فیلم اکران میکنند؟ چرا فیلمهای بخش خصوصی را میسوزانند؟ اصلا وضعیت فروش بلیتها چطور رصد میشود؟ این عجیب نیست که یک فیلم از هفته سوم اکران افت فروش دارد ولی در هفته آخر برای اینکه بتواند روی پرده بماند، ناگهان بیشتر بلیتهایش فروش میرود ولی وقتی به همان سالن میروی میبینی تقریبا خالی از تماشاگر است!؟ وقتی چنین اتفاقهایی میافتد جنگ بین من و همکارانم به اینجا میرسد که من باید بگویم فیلم آنها نمیفروشد و آنها هم درباره فیلم من اظهارنظر کنند و به همین راحتی دعوا به پا میشود.
این تهیهکننده سینما در بخشی دیگر از صحبتهایش اظهار کرد: من با فیلم طنز مشکلی ندارم بخصوص آنکه هر سرمایهگذاری به دفتر من میآید یک طرحی از فیلم کمدی دارد. حتی شاید خودم فیلم کمدی بسازم اما حرفم این است آیا باید به این شدت و حدت، تمام تمرکز بر سینمای کمدی باشد، طوری که اگر یک سئانس به سینمای اجتماعی بخواهند بدهند با منت باشد؟ این قابل قبول نیست که در پردیسهای سینمایی چندسالنه هر نیم ساعت فیلم کمدی روی پرده باشد و برای فیلم اجتماعی ساعت ۱ تا ۵ بعدازظهر را بدهند. تا حرف هم بزنی میگویند زمان هفت هفته اکران فیلمت تمام شده. من کجا باید بگویم که این هفت هفته در عمل فقط معادل ۲۱ روز بوده؟
او ادامه داد: یک مسئله مهم دیگر این است که آیا به این فکر شده که اگر چند ماه آینده تماشاگران فیلمهای کمدی را پس بزنند تکلیف سینما چه میشود؟ اصلا بخش تفکر سینما قرار است کجا جای بگیرد؟ چطور میشود که فیلمی مثل «سه کام حبس» که به یکی از معضلات بزرگ اجتماعی میپردازد حتی به اندازه یک کاغذ آ۴ تبلیغ محیطی ندارد چه رسد به بیلبورد!؟
سالور در پایان با اشاره به اینکه شرایط اکران نامتعادل و در جاهایی ناعادلانه پیش میرود، گفت: از دوستان تصمیمگیرنده خواهش میکنم رصد کنند که در اکران چه اتفاقی در حال رخ دادن است. باید رصد شود که آیا بعضی فیلمها واقعا چوب جادویی دارند که وضعیت فروش بلیتشان در هفته آخر ناگهان بالا میرود. همچنین نباید فراموش کرد که ضریب اشغال برای تماشای فیلمها بیشتر در آخر هفته و روزهای بلیت نیمبهاست پس باید به یک راهکار درست برسیم که اجرایی شود.
دیدگاه تان را بنویسید