محمدمهدی آرتیمانی روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: کار اجرایی عملیات آبخیزداری در 275 هزار هکتار از عرصه های منابع طبیعی در حال انجام است که این فرایند موجب استحصال 270 مترمکعبی آب های روان در هر هکتار شده است.
وی اضافه کرد: 70 درصد از آب استحصال شده به علت تبخیر و تعرق مراتع و مزارع دیم از دسترس خارج شده ولی 30 درصد مابقی معادل 75 میلیون متر مکعب در سفره های زیرزمینی نفوذ کرده یا توسط کشاورزان استفاده می شود.
رئیس اداره مهندسی و مطالعات منابع طبیعی همدان افزود: میزان بارش باران در 19 هزار و 494 کیلومتر مربع از محدوده جغرافیایی این استان 6.8 میلیارد مترمکعب در سال است.
آرتیمانی اضافه کرد: بخشی از این منبع ارزشمند به میزان 680 میلیون مترمکعب که معادل 10 درصد نزولات دریافتی است هر ساله به صورت جریان سطحی از استان خارج و در نهایت در چهار حوزه آبریز مرکزی، خزر، خلیج فارس و سیروان تخلیه می شود.
وی بیان کرد: این بخش از جریان رواناب در استانهای مجاور سبب تولید سیلاب و گاهی مواقع بروز خسارت شده و از دسترس خارج می شود.
رئیس اداره مهندسی و مطالعات منابع طبیعی همدان گفت: بر پایه برآوردهای رسمی، حدود 25 درصد نزولات سالانه کشور که حدود 100 میلیارد مترمکعب است با شیوه یاد شده تلف می شود.
رئیس اداره مهندسی و مطالعات منابع طبیعی همدان ادامه داد: استان همدان با وجود موقعیت کوهستانی و پرشیب با همت کشاورزان سخت کوش سهم نازلی از این اتلاف (کمتر از یک درصد کل هرز روی آب از سطح کشور) را به خود اختصاص داده است.
آرتیمانی با بیان اینکه با مطالعات دقیقتر می توان پتانسیل های بالفعل را در راستای بهره برداری بهتر به خصوص با عملیات آبخیزداری هدایت کرد ادامه داد: مابقی ریزش های جوی به صورت استفاده مستقیم از روان آب ، برداشت از چاهها ، چشمه و قنات ها و ذخیره توسط سد و بندها مورد بهره برداری قرار می گیرد.
وی گفت: معاونت آبخیزداری استان همدان با مطالعه تفضیلی 645 هزار هکتار از عرصه های منابع طبیعی را زیر پوشش عملیات اجرایی آبخیزداری با هدف تثبیت خاک و کنترل و نفوذ روان آبها قرار داده است.
وی درباره وضعیت حوزه های آبخیز همدان توضیح داد: حوزه های آبخیز استان همدان در چهار زیر حوزه بزرگ سد کشور شامل سدهای وفرقان ( ساوه ) ، سد سفیدرود ، سد کرخه و سد گاوشان جای گرفته است.
به گزارش ایرنا وی افزود: این محدوده حدود 1.5 درصد از مساحت کشور و 2.5 درصد کل نزولات را به خود اختصاص می دهد.
استان همدان دارای 905 هزار هکتار اراضی ملی است که بیش از 42 هزار هکتار از آن جنگل های طبیعی، دست کاشت و اراضی جنگلی است.
822 هزار هکتار اراضی ملی همدان به صورت مرتع است که از نظر پوشش گیاهی به سه درجه مرتع خوب، متوسط و فقیر دسته بندی می شوند.
7526/2087
خبرنگار: علیرضا جهانگیری**انتشاردهنده: زهرا پیرنیا
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.