نگاهی به فرایند ازدواج دهه چهل و پنجاهی ها گویای این است که جوانان آن زمان پس از گذراندن چند مرحله به شریک زندگی می رسیدند؛ شاید بتوان ازدواج جوانان آن دهه را به مثابه یک فیلم نامه دانست که ابتدای آن با کارگاه بازی خاله ها و عمه ها شروع می شد.
آنها ابتدا به صورت پنهانی و در اماکن عمومی اقدام به بررسی فرد مورد نظر از منظر ویژگی های ظاهری و نداشتن معایب جسمی و ظاهری، نوع رفتار با دیگران و دیگر خصوصیات هنرمندی ها پرداخته و در نهایت با حضور در منزل عروس زمینه را برای خواستگاری فراهم می آوردند.
در این میان زنان خانواده به ویژه مادر و خواهران نقش واسطهگری برای ازدواج فرزندانشان را داشتند و پس از شناخت کامل دختر و پسر و خانوادهها از یکدیگر زمینه برای ازدواج فراهم می شدند.
با گذر زمان و به موازات بزرگشدن جامعه و تغییر و تنوع در سلیقه ها، این سبک و سیاق آشنایی با زوجه نیز رنگ باخت و هم اینک شیوه های دیگری برای همسر یابی رواج یافته که برخی مواقع به روابط غیر اخلاقی ختم می شود.
گسترش فناوری ها نیز نسل جوان را برای دوستیابی یا آشنایی با جنس مخالف به فضای مجازی کشانده است و آنها با بهره گیری از برنامه ها و اپلیکشین ها سعی در انتخاب همسر آینده دارند.
با جستحوی ساده در فضای مجازی می توان به تکثر سایت های خوش رنگ و لعاب همسریابی و صیغه یابی پی برد؛ سایت هایی که بگفته کارشناسان، افرادی اغلب با هویت های پنهان و اطلاعات نادرست در آن حضور دارند.
البته برخی افراد شیاد و کلاهبردار در فضای مجازی، برای رسیدن به نیات شوم خود اقدام به راه اندازی نشانگاه هایی با عنوان همسریابی در این بستر می کنند.
مسئولان پلیس فتا بارها اعلام کرده اند که اعضای این سایت ها با شیوه و شگردهایی با افراد مختلف به ویژه دختران جوان و خانم های مطلقه ارتباط احساسی و عاطفی برقرار کرده و از طریق این ارتباط فریب کارانه پول و اطلاعات هویتی اشخاص را مورد سرقت قرار داده و این اطلاعات هویتی مسروقه را در جرایم بعدی خود مورد استفاده قرار می دهند.
در این سایت ها افرادی که با هویت های جعلی عضو شده اند و با معرفی غیرواقعی خود بعنوان یک شخص موجّه و دارای وجهه اجتماعی و نیز ارائه اطلاعات نادرست، دیگر اعضای این سایت ها را فریب داده و پس از دریافت اطلاعات و مدارک آنان از جمله تصاویر و فیلم های شخصی نسبت به اخاذی و کلاهبرداری از قربانیان اقدام می کنند.
هدف مدیران اینگونه نشانگاه ها چه به عنوان سایت و چه به عنوان صفحه و کانال در شبکه های اجتماعی بیش از آنکه حل مشکلات ازدواج جوانان باشد، کسب درآمد است.
برای آنها مهم نیست که در این راه آبروی افراد ثبتنام کننده در سایت آنها برود و یا برای این افراد از سوی مجرمانی که در این سایتها ثبتنام کردهاند مشکلاتی به وجود آید.
در تازه ترین پرونده ای که در پلیس فتا تشکیل شد، یک زن مطلقه با توصیه دوستش، برای ازدواج در سایت همسریابی نام نویسی میکند.
این زن ۳۵ ساله اقدام به ثبت تمامی اطلاعات هویتی و الصاق چند عکس در پروفایل در یکی از سایتهای همسریابی کرده بود.
فردی کلاهبردار با ذخیره تصاویر این زن و با استفاده از نرم افزار فتوشاپ تغییراتی در تصاویر ایجاد کرده و تصاویر نامتعارف این زن را برای وی ارسال و از او درخواست روابط ناسالم میکند.
همچنین این زن را تهدید می کند که در صورت بی توجهی به درخواست او، تصاویر وی را در فضای مجازی منتشر می کند که پس از تشکیل این پرونده در پلیس فتا، متهم شناسایی و دستگیر شد.
رئیس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات فرماندهی انتظامی استان همدان در گفت و گویی با خبرنگار ایرنا به بیان ابعاد سایت های همسر یابی پرداخت.
سرهنگ فیروز سرخوش نهاد اظهار داشت: تجربه پلیس و پرونده های تشکیل شده در حوزه همسر یابی، دوستیابی و صیغه یابی موید این است که هیچکس مبتنی بر شبکه های اجتماعی، مسنجرها و اتاق های گفت و گوی سایبری نمی تواند تحلیل دقیق از شخصیت مخاطب داشته باشد.
وی افزود: شبکه های اجتماعی در موضوع ازدواج، همسر یابی و دوست یابی نباید به عنوان منبع و مرجعی برای تصمیم گیری و تصمیم سازی باشد.
رئیس پلیس فتا همدان ادامه داد: شاید افرادی پس از همسر گزینی و ازدواج از طریق فضای مجازی خوشبخت شوند اما این افراد استثنا و بسیار محدود هستند.
سرهنگ سرخوش نهاد افزود: افراد برای ازدواج ابتدا باید در فضای حقیقی همدیگر را ملاقات کنند چرا که در شبکه های اجتماعی احتمال جعل هویت و پنهان کردن شخصیت وجود دارد.
وی گفت: وقتی امکان پنهان کردن هویت در این فضا فراهم است به طور حتم می توان در پشت این نقاب و با استفاده از این بستر برای انجام انواع جرائم استفاده کرد.
رئیس پلیس فتا همدان سوال کرد: با توجه به اینکه احتمال بروز جرم در این فضا متصور است چرا باید به این سایت ها اطمینان کرد؟ و خود را به فضایی بسپاریم که امکان غل و غش در آن زیاد است؟
سرهنگ سرخوش نهاد به جوانان تاکید و توصیه کرد برای آشنایی در فضای مجازی به منظور ازدواج، ابتدا در فضای حقیقی همدیگر را ملاقات کرده و همدیگر و خانواده های یکدیگر را بشناسیند سپس در فضای مجازی با یکدیگر صحبت کنند.
وی تاکید کرد: با توجه به پنهان بودن هویت در فضای مجازی بنابراین افراد می توانند خود را غیر از آنچه که هستند معرفی کنند و این وضعیت زمینه را برای تخلف هایی همچون کلاهبرداری، اخاذی و مزاحمت های اینترنتی فراهم می کند.
رئیس پلیس فتا همدان ادامه داد: افراد سودجو با بهره گیری از این امکان، ابتدا اعتماد فرد مخاطب را جلب کرده سپس با دریافت اطلاعات مورد نیاز، نقشه خود را عملی می کنند.
سرهنگ سرخوش نهاد تاکید کرد: هویت هیچ کس برای پلیس در فضای مجازی پنهان نیست و این توهم «هویت پنهان» صحیح نیست.
وی افزود: در فضای مجازی آدرس «آی پی» ها و رد پای دیجیتال است که حرف می زند نه اسامی؛ چرا که نام ها به راحتی قابل جعل هستند ولی آدرس آی پی ها را نمی توان به راحتی جعل کرد.
رئیس پلیس فتا همدان بیان کرد: افراد سودجو با این باور که هویت پنهان دارند در سایت های همسریابی اقدام به اخاذی، کلاهبرداری و مزاحمت های اینترنتی می کنند که در نهایت در دام پلیس گرفتار می شوند.
علل گرایش به سایت های همسریابی
سرهنگ سرخوش درباره تهدید ها و آسیب های فضای مجازی و علل گرایش به جرم در فضای مجازی به عنوان قربانی یا مجرم گفت: اولین و مهمترین عامل، نیاز به بروز و ظهور است.
وی توضیح داد: افراد به علت اینکه نمی توانند خود را در خانواده یا جامعه به صورت حقیقی نشان دهد بنابراین برای بروز و ظهور خود به فضای مجازی و شبکه های اجتماعی پناه می آورند.
رئیس پلیس فتا همدان تاکید کرد: بی توجهی والدین به فرزندان و مردان نسبت به همسران یکی از عوامل مهم گرایش خانواده به فضای مجازی، برای به دست آوردن "لایک"های کاذب است که این امر زمینه قربانی شدن و به دام افراد شیاد افتادن را فراهم می آورد.
پلیس فتا مرجع صدور مجوز برای هیچ سایتی نیست
سرهنگ سرخوش نهاد با بیان اینکه پلیس فتا صحت و درستی یک سایت را تایید و تکذیب نمی کند عنوان کرد: پلیس مرجع این نیست که با نگاه کردن به رفتار و عملکرد مردم جرم بودن آن را اعلام کند.
وی اضافه کرد: بلکه فعل یا ترک فعلی که در قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد جرم است و در صورت بروز جرم پلیس ورود می کند.
وی اظهار داشت: تا زمانی که سایت های همسریابی جرم مشهود و غیر مشهود انجام نداده یا شاکی نداشته باشند پلیس آنها را به عنوان مجرم نمی داند چرا که افراد آزادی عمل دارند و ما در این کارها دخالت نمی کنیم مگر اینکه مجرم بودن این سایت برای ما ثابت شود در این صورت با هماهنگی قضایی برخورد می کنیم.
رئیس پلیس فتا همدان به بیان جزئیات پرونده ای در زمینه سایت های همسریابی پرداخت و یادآوری کرد: مدتی پیش خانمی به این مجموعه مراجعه و عنوان کرد با مرد غیربومی در سایت همسریابی دوست شده و پس از چت با او قرار گذاشته است.
وی بیان کرد: این مرد در همدان حضور یافت و پس از سه روز گشت و گذار با یکدیگر به یکباره استان را بدون اطلاع ترک کرد.
وی ادامه داد: این زن هیچگونه اطلاعات و آدرسی از این مرد نداشت و به علت برقراری ارتباط عاطفی با او، ضربه روحی بزرگی به وی وارد شد.
وی تاکید کرد: پیش از شناخت افراد و خانواده هایشان هیچگونه ارتباطی با افراد غریبه در فضای مجازی و حقیقی برقرار نشود.
۷۵۲۶/۲۰۹۰