به خوبی می دانیم که بخش قابل توجهی از کره زمین را دریاها و اقیانوس ها تشکیل می دهند و نخستین جوانه حیات بشر در دریاها آشکار شده است و خداوند نیز در قرآن دریاها را منبع بسیار مهم حیات و زندگی دانسته و سه فایده مهم این نعمت بزرگ الهی را تامین گوشت مورد نیاز انسان ها که بدون زحمتِ پرورش به دست می آید، وجود مواد زینتی که از اعماق دریاها استخراج می شود و به حرکت در آوردن شناورها و کشتی ها که به منظور انتقال انسان ها و امور دیگر است، برشمرده است.
در واقع منافع کشورهای صاحب دریا ارتباطی مستقیم با نیازمندی ها، توانایی ها و فرهنگ آن ها دارد و هدف اقتصادی، سیاسی و نظامی را دنبال می کند که موفقیت در هر یک از این هدف ها، بستگی به میزان به کارگیری نیروی انسانی توانا و استفاده از ابزار و تجهیزات دارد و مدیریت کارآمد این منابع در هر کشوری، آن را به یکی از قدرت های دریایی تبدیل می کند.
ایران نیز در عرصه سواحل، بنادر و حوزه دریا دارای ظرفیت‌ های خارق ‌العاده‌ای است که می توان در این زمینه به شیلات و آبزی پروری، صید و صیادی، گردشگری دریایی، صنایع دریایی، تجارت دریایی و غیره اشاره کرد که تا حدودی این فعالیت ها صورت گرفته اما باید بتوان سایر ظرفیت های مغفول را در این زمینه شناسایی و برای شکوفا ساختن آن ها تلاش کرد.
کشور ما ایران دارای خط ساحلی طولانی در شمال و جنوب کشور به طول 5 هزار و 800 کیلومتر و مرز آبی 2 هزار و 700 کیلومتر در دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان و هم چنین 16 استان مرزی است که به لحاظ نظامی و سیاسی به برکت اقتدار نیروهای ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، بر دریا مسلط است.
اما ایران همچنان از یک غفلت تاریخی نسبت به دریا رنج می برد و به لحاظ اقتصادی و گردشگری و تفریحی سهم اندکی از این نعمت بزرگ داریم و بهره برداری اصولی و علمی از همه داشته ها و نعمت های دریا با ملاحظه های زیست محیطی که کمترین آسیب به آن وارد شود، تسلط کامل نداریم.
هرمزگان نیز با وجود دارا بودن یک هزار و 400 کیلومتر مرز آبی و 14جزیره مهم و حساس و با داشتن دریای طولانی و متصل به خلیج فارس نتوانسته از داشته های خدادادی که همان ساحلی بودن و جزیره های متعدد بوده، آن چنان که باید از این نعمت الهی استفاده کند و همواره به نگرانی از کاهش ذخیره های دریایی سخن گفته می شود.
با توجه به مناسب بودن محصولات دریایی و قیمت آن ها در سبد غذایی مردم، می توان علاوه بر آبزی پروری از ظرفیت استخرهای کنار ساحل در خود دریای بی کران استان هرمزگان از جاسک تا پارسیان، بکار گرفت که این امر می تواند منبع درآمدی زیادی را به همراه داشته باشد.
اما در سال های اخیر آب های هرمزگان علاوه بر مشکل ریختن سوخت در دریا با مشکل ورود فاضلاب و آلاینده های زیست محیطی، صیدهای بی رویه آبزیان و پدیده های سخت همچون کشند قرمز روبرو بوده که گونه های دریایی و اشتغال صیادان را تهدید می کند و نگرانی جدی در این زمینه ایجاد کرده است.
با استفاده از اقتصاد دریا پایه، توسعه زیرساخت های دریایی و بندری و رونق معیشت ساحل نشینان که از مهم ترین سیاست های مقام معظم رهبری و دولت تدبیر و امید در حوزه دریایی بوده می توان بر مشکلات اقتصادی کشور غلبه کرد که این کار نیاز به پیگیری جدی از سوی متولیان امر دارد.
هم چنین می توان با توجه به شرایط اقتصادی کنونی کشور، از صنعت عظیم دریانوردی که شاهرگ حیاتی اقتصاد کشور است، در جهت ایجاد توسعه و گردشگری دریایی، توسعه صید و صیادی، پرورش و صادرات آبزیان و شیرین سازی آب دریا استفاده کرد و با ایجاد سرمایه گذاری، اشتغال و درآمدزایی در این حوزه، سهم خود را از این نعمت بی کران خدادادی گرفت.
7195/7408
* خبرنگار ایرنا
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.