این جاذبه طبیعی زیبا و دیدنی در ۱۱۰ کیلومتری بندرعباس مرکز هرمزگان قرار گرفته اما آب و هوایی کاملا متفاوت از دمای شهرهای دیگر این استان دارد، به گونه ای که در فصل زمستان شاهد بارش برف در این منطقه خواهید بود.

وجود درختان و بوته‌های سرسبز با آب و هوای معتدل در فصل گرمای تابستان، پوشش گیاهی و چذابیت‌های این منطقه کوهستانی را دوچندان کرده است.

کوهستانی با ۳۶ هزار هکتار وسعت، ارتفاع ۷۰۰ متر از سطح دریا و دارا بودن ۵ روستا بلندترین ارتفاع کوه هرمزگان را به خود اختصاص داده است.

کوه هماگ از غرب به روستای سیرمند، شرق به هماگ، شمال به روستای شمیل‌‍، جائین، فارغان، بخوان و جنوب به روستاهای سیاهو، زاکین، تنب سورو، تل گردو و سیخوران را در بر میگیرد.

کوهسارهای فراوانی در این منطقه به چشم می‌خورد و باعث جاری شدن رودخانه‌های دائمی و فصلی شده که چشمه‌های متعدد آب مورد نیاز مردم محلی را تامین می‌کند.

این منطقه کوهستانی به دلیل آب و هوای معتدل و دارا بودن نهرهای فراوان، طبیعت کم‌نظیر و منظره‌های دیدنی برای دوستداران طبیعت شهرت خاصی دارد تا جایی که می‌تواند چشم‌ها را خیره کند.

طبیعت بکر منطقه هماگ

از نکات جالب توجه این منطقه وجود درختان سردسیری و گرمسیری در زمین‌های پایین دست مناطق جنوبی بیشتر گونه‌های گرمسیری شامل، کهور، کنار، گیشور، استبرق، خرزهره، بید و پده و در ارتفاعات میانی بادام کوهی، بادامک، بنه، قیچ، آبنوس، گون و ارتفاعات بالا ارس، زیتون وحشی از گیاهان غالب منطقه هستند.

انواع میوه‌های موجود در منطقه کوهستانی هماگ که اب و هوای نسبتا سرد با جاذبه‌های دیدنی زیبا و جذاب برای مردم و گردشگران شامل نارنگی، انگور، گردو، خرما، انجیر و زردآلو است که سرانجام در سال ۱۳۸۹ به عنوان منطقه حفاظت شده به ثبت رسید.

آب و هوای منطقه گرم و خشک بوده و در ارتفاعات، زمستان‌های سرد و تابستان‌های معتدل است به طوری که بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلی‌متر بارندگی، درسال گزارش شده است.

این منطقه به علت برخورداری از تنوع زیستگاه‌ها، تغییرات ارتفاعی و اقلیم مناسب از پوشش گیاهی متنوع و مناسبی برخوردار است و مهمترین حیات وحش منطقه را در ارتفاعات کل و بز، قوچ و میش کارکارال، خرس سیاه، پلنگ، گربه وحشی، و در تپه‌ها و مناطق دشتی جبیر، روباه معمولی، کفتار گراز، خدنگ و انواع جوندگان تشکیل می‌دهند.

پرندگان این منطقه از گونه‌های کبک و تیهو هستند که در تمام فصل‌های سال کمتر یافت می شوند و انواع پرندگان شکاری، جغدها، دیدوک زنبورخورها، کیلو، سبزقباها، باقرقره، سسک، دم جنبانک، چک چک در این منطقه زیست می کنند و خزندگانی مانند مار، آگاما، بزمچه و مارمولک نیز وجود دارد.

پوشش گیاهی در دشت‌ها و دامنه‌ها بستگی به شرایط ارتفاعی دارد و این منطقه هم به علت برخورداری از تنوع زیستگاه‌ها، تغییرات ارتفاعی و اقلیم مناسب از پوشش گیاهی متنوع و مناسبی برخوردار است.

عناصر گیاهی این منطقه اکوتونی از گونه های صحار سندی و ایران تورانی تشکیل داده است، تغییرات کمربندهای ارتفاعی پوشش گیاهی از نکات قابل توجهی در فلور منطقه به شمار می‌رود.

منطقه گردشگری هماگ نیازمند توجه بیشتر مسوولان

یکی از اهالی شهر بندرعباس در این زمینه گفت: منطقه گردشگری و بسیار دیدنی به خصوص کوهستان هماگ نیازمند توجه بیشتر مسوولان استان برای رفع مشکلاتی شامل، جاده‌های باریک و خطرناک است تا مردم و مسافران به ناچار به کوه گنو سفر نکنند.

یکی دیگر از ساکنان این شهر که از فعالان گردشگری هرمزگان نیز هست می‌گوید: مشکل اصلی منطقه هماگ، وضعیت نامناسب جاده‌های روستایی به شمار می‌رود و تقریباً از دوراهی روستای سیخوران این جاده کوهستانی خطرناک و خراب است.

سعید پورباقری افزود: جاده روستایی منطقه هماگ هنوز روکش آسفالت نشده و با داشتن پرتگاه‌های بزرگ و با شیب زیاد به حفاظ کنار جاده مجهز نشده است.

وی بیان کرد: برای اینکه بتوانیم شاهد حضور بیشتر گردشگران و مسافرانی که از داخل و خارج استان به این منطقه مراجعه می‌کنند باشیم باید جاده‌های منتهی به روستای هماگ پایین، هماگ بالا، میروئیه و توتنگ بازسازی و آسفالت شود.

این فعال گردشگری ادامه داد: هماگ که شاخص‌ترین مناطق جاذبه‌های طبیعی استان محسوب می‌شود از امکاناتی مانند، وای فای، فروشگاه، آلاچیق و سرویس بهداشتی برای رفع نیازهای اولیه گردشگران برخوردار نیست.

پورباقری اظهار کرد: معمولاً تورهای صخره‌نوردی و کوهنوردی که بیشتر برای رفتن به کوه بارزین و فتح قله تشکر وارد منطقه هماگ می‌شوند، امکانات خوبی دارند و چندان نیازی به گرفتن خدمات در این منطقه نیست ولی مردم عادی و طبیعت دوستان، به دلیل کمبود امکانات خدماتی معمولاً سفرهای کوتاه و یک‌ روزه در روزهای تعطیل را به کوهستان هماگ می‌روند.

کمبود زیرساخت‌های گردشگری بزرگترین مشکل منطقه هماگ

مدیرکل گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی هرمزگان نیز خاطر نشان کرد: مشکل بزرگی که در زمینه طبیعت‌گردی استان وجود دارد، کمبود زیرساخت‌های گردشگری است و کوهستان هماگ هم از این موضوع مستثنا نیست.

رضا برومند ابراز کرد: وضعیت بد جاده‌های روستایی، راه‌های دسترسی به گردشگاه های استان و نبود برق در این مناطق هزینه زیادی نیاز دارد که رفع مشکلات زیرساختی برای این اداره کل مشکل است.

وی با اشاره به اینکه انجام این کار جزو وظایف اداره‌های مرتبط هم هست یادآور شد: همکاری همه دستگاه‌های ذیربط برای برطرف کردن مشکلات راه‌های دسترسی به نقاط گردشگری استان نیاز است.

مدیرکل گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی هرمزگان تصریح کرد: در برخی از این مناطق گردشگری مشکل آب هم وجود دارد به طور مثال این اداره کل از سال گذشته در حال ایجاد لوله‌کشی انتقال آب به منطقه گنو است که به زودی به الاترین ارتفاعات آن آب می‌رسد.

برومند گفت: در صورتی که مشکلات زیرساختی از قبیل آب و برق به مناطق روستایی و گردشگاه‌ها رفع شود، اداره گردشگری مانعی برای ایجاد امکانات اولیه گردشگران ندارد و امسال بیشترین برنامه‌ریزی برای منطقه هماگ خواهد بود.

وی اضافه کرد: با توجه به اینکه منطقه گردشگری گنو که دارای کوه و چشمه‌های آبگرم معروفی در سطح استان است، تعداد زیادی چشمه آبگرم در غرب بندرعباس شامل، روستای کشار وجود دارد که از جاذبه‌های توریستی محسوب می‌شود که برای همه آنها امکانات خدماتی ایجاد خواهد شد.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.