منطقه حفاظت گنو که جانوران و گیاهان کم نظیری را درون خود جای داده، سالهاست به مکانی برای تفریح و استراحت مردم خونگرم دیار هرمزگان، در فصل های تابستان و پاییز تبدیل شده است.
گنو کوهی که فاصله زیادی تا شهر بندرعباس ندارد ولی بواسطه بالا بودن از سطح دریا ، همیشه دمای هوای آن با این شهر اختلاف ۱۰درجه ای دارد ازهمین رو این منطقه خوش آب و هوا یکی از مکانهای گردشگری به حساب می آید.
ویژگی های کوه گنو
این کوه که اکنون با ۴۳ هزار هکتار وسعت به عنوان یکی از سیزده ذخیره گاه زیست کره یونسکو در ایران می باشد، درسال ۱۳۵۱(۱۹۷۰میلادی) ثبت ملی شد.
گنو، با کوه های بلند قامت احاطه شده، در۳۰ کیلومتری شمال غربی بندرعباس با آب و هوای سرد و گاهی برفی، این منطقه را با دمای گرمای هوا در بسیاری از فصل های استان متمایز کرده که همواره مورد توجه مردم هرمزگان قرار گرفته است.
آب و هوای ییلاقی و سرد بالای کوه گنو در فصل های مختلف، مردم را از اطراف دور و نزدیک شهر بندرعباس و گردشگران از استان های دیگر برای فرار از گرما به این منطقه می کشاند.
پوشش گیاهی منطقه حفاظتی گنو
از ویژگی های دیگر این کوه می توان به دامنه های سرسبز با پوشش گیاهان، درختان جنگلی، دارویی و جانوران محافظت شده در اطراف این منطقه اشاره کرد.
درختانی شامل، انگور، سیب، زردآلو، انار، انجیر، نارنگی، لیمو ترش، نارنج، انبه، و خرما زیبایی این منطقه را دوچندان کرده است.
قله های «نصیری» و «بازگرد» در اطراف کوه گنو قرار گرفته که بلندترین نقطه را از ان خود کرده است.
چشمه های متعددی به نام های انارو، باغ زیر، سرا، دزک و الیاسی درمر باغ های اطراف کوه گنو را آبیاری می کرده اند که اکنون با توجه به خشکسالی سال های طولانی، تعدادی از ان ها خشک شده است.
گنو، زیست گاهی برای حیوانات و جانوران
این کوهستان طبیعی زیبا از نظر زیست محیطی هم برای زندگی انواع حیوانات گوشت خوار، علف خوار و پستاندار مانند، پلنگ، کفتار، گرگ، شغال، قوچ، میش، بز، آهو، گراز، روباه معمولی، خرگوش و تشی مناسب می باشد.
همچنین در این منطقه حفاظت شده می توان پرندگانی از قبیل، دال سیاه، دلیجه، هما، تیهو، کبک، چکاوک سنگلاخ، پی پت نوک دراز، چلچله بیابانی، سنگ چشم بزرگ، سنگ چشم دم سرخ و بلوطی، سسک نقابدار کوچک، قمری خانگی و طرقه بنفش مشاهده کرد.
دو زیستانی مانند، وزغ بلوچی، وزغ بی گوش معمولی، وزغ سبز کرمانی، قورباغه مردابی بلوچی و قورباغه مردابی به جذابیت طبیعی این منطقه حفاظتی افزوده است.
مهمترین فعالیت هایی که توسط مردم ساکن در این منطقه انجام می شود شامل، دامداری، کشاورزی، اکوتوریست و آموزش زیست محیطی است.
از ویژگی های اکولوژیکی منطقه گنو نیز می توان به چندین گونه گیاهی بومی آندمیک و قابل توجه مانند، مهرخوش، بادام وندلبو، پونه مظفریان و شاخ غزالی نام برد.
در قسمت های پایین تر این کوهستان، پوشش گیاهی پالئوتروپیکال شامل درختان، پرخ، آکاسیا چتری و کنار به چشم می خورد.
کوهستان گنو به دلیل قرار گرفتن در جنوب شرقی رشته کوه زاگرس، یکی از جالب ترین نمونه های معرف آن به شمار می رود.
کوه گنو پس از هماگ، سیرو، شب، نیان و باز، جزو ششمین کوه مرتفع استان هرمزگان به شمار می رود.
چشمه آب گرم
چشمه آب گرم یکی از نقاط دیدنی در کوه گنو است که با خاصیت های درمانی، تعداد بسیاری از گردشگران از سراسر هرمزگان و استان های دیگر را برای درمان به این منطقه می کشاند.
آب این چشمه از آب های گوگردی خیلی گرم، کلر و سولفات، کلسیک گوگردی محسوب می شود که البته برای آبیاری و استحمام از آن استفاده می کنند.
این چشمه دارای ۲ استخر زنانه و مردانه بزرگ و مجزا هستند که به تاسیساتی مانند، چندین رواق کوچک برای استراحت و اقامت مسافران و محلی برای نوشیدنی مجهز است.
محوطه اطراف آن را درختان نخل زیبا پوشانده است و پساب این چشمه بعد از خارج شدن استخرها، مانند رودخانه کوچکی به صورت آبشار به پایین سرازیر می شود.
با توجه به دمای بالایی که در محیط چشمه ها ایجاد می شود، گیاهان و حیوانات اندکی می توانند در آنجا زندگی کنند.
بنابراین نکته قابل توجهی که وجود دارد اینکه در چنین شرایطی نوعی ماهی به نام آوینیوس گینویس زیست می کندکه در دنیا بی نظیر است.
این نوع ماهی با چشم قابل مشاهده نیستند زیرا بسیار کوچک و سریع می باشند و به همین دلیل در جریان های تند آب گرم گنو نمی توان آن ها را دید.
گنو، استراحتگاه ییلاقی مردم بندرعباس
کوه گنو به دلیل دارا بودن آب و هوایی سرد در بیشتر ماه های سال توانسته است به عنوان استراحتگاه ییلاقی مردم بندرعباس در روزهای تعطیل تعیین شود.
بیشتر ماه های سال و در فصل های مختلف، آب و هوای هرمزگان شرجی و بسیار گرم است که این تفریحگاه می تواند مکان مناسبی برای شب نشینی های خانواده ها در پایان هفته باشد.
کوهنوردانی هم که می خواهند تمرینات پرشی بلند انجام دهند ارتفاعات کوه گنو، محل مناسبی برای انجام ورزش پاراگلایدر می باشد.
مجموعه گردشگری کوه گنو نیز در پایان سال جاری تکمیل شده که مردم و گردشگرانی خارج از استان با سفر به این مکان از جذابیت های منطقه لذت بیشتری ببرند.
با توجه به اینکه سالانه افزون بر۱۰ هزار گردشگر از جاذبه های کوه گنو بازدید می کنند، این منطقه جزو اولویت های گردشگری اداره کل میراث فرهنگی هرمزگان قرار گرفته که امید است با تلاش های بیشتر مسوولان در این زمینه شاهد افزایش گردشگران باشیم.