استان هرمزگان با دارا بودن یک‌هزار و ۵۰۰ کیلومتر نوار ساحلی و ۱۴ جزیره راهبردی یکی از استان‌های بسیار مهم،استراتژیک و تاثیرگذار در دوران جنگ تحمیلی بوده است و با آغاز جنگ تحمیلی در سال ۵۹ و تخریب و تهدید دروازه ورودی کشور که تا آن زمان آبادان و خرمشهر بودند، نگاه دولتمردان به استان هرمزگان معطوف شد.

در این بین ستاد پشتیبانی جنگ جهاد سازندگی هرمزگان با داشتن یک گردان در منطقه عملیاتی جنوب (فاو) و یک گردان در منطقه خلیج فارس (جزیره هرمز) و با اعزام ۳ هزار و ۹۴۰ نیروی جهادی و مردمی نقش بزرگی را در هشت سال دفاع مقدس ایفا کرده است.

اقدام های پشتیبانی این ستاد شامل؛ اعزام ۴۰ پزشک، اعزام ۵۷ دستگاه ماشین آلات، ارسال ۱۹ قایق موتوری، ارسال ۲۴ دستگاه تانکر آب، ۳۶ هزار و ۵۹۸ گونی خالی، ارسال ۲هزار و ۵۱۰ قطعه جواهرآلات، ۴۰دستگاه کولر گازی، ۷ هزار و ۵۰۰دست لباس، ۵۹ تن خرما، ۶۵۰تن میوه و تره‌بار، ۵۴ تن نان و خواروبار، ۲۵ تن برنج و ۴۶ هزار و ۵۰۰قوطی شربت و آبلیمو در جبهه نقش خود را به خوبی ایفا کرده است.

استان هرمزگان در دفاع مقدس دارای یکهزار و ۲۵۰ شهید و ۷۷۰ جانباز ۲۵ درصد تا ۳۹ درصد، ۱۰۹ جانباز ۴۰ درصد تا ۴۹ درصد ،۹۰ جانباز ۵۰ تا ۶۹ درصد، ۴۱ جانباز ۷۰ درصد است که ۲۱ اردیبهشت ماه امسال یکی دیگر از این جانبازان شیمیایی به نام 'سلیمان داج' پس از سال‌ها تحمل درد و رنج عوارض شیمیایی از ناحیه ریه در بیمارستان ام لیلا بندرعباس به برادران شهیدش پیوست.

این استان به تبع حضور فیزیکی بر تنگه هرمز و رفت و آمد ناوگان مسلح آمریکا به عنوان گلوگاه اقتصادی در زمان جنگ تحمیلی از کارنامه درخشانی در دوران جنگ برخوردار است.

تمامی فعالیت‌های بندری و تجاری کشور در بندرشهید رجایی و باهنر بندرعباس انجام می‌شد وهم‌چنین علاوه بر صادرات و واردات کالای نفتی وغیرنفتی، ارسال موادغذایی و مایحتاج رزمندگان نیز از راه دریایی هرمزگان صورت می‌گرفت؛بدین ترتیب به نقش استان هرمزگان در اقتصاد کشور و پشتیبانی جنگ بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت.

رزمندگان استان هرمزگان هم‌چنین به دلیل آشنایی با مناطق آبی و به دلیل زندگی در منطقه بد آب و هوایی از استقامت و پایداری بالایی برخوردار در بسیاری از عملیات‌ها نقش شناسایی را برعهده داشتند و به عنوان غواص در بسیاری از جنگ‌ها به عنوان خط شکن آغاز عملیات‌ها بودند.

جوانان زیادی از استان هرمزگان که بخشی از جمعیت ۷۰۰ هزار نفری آن زمان را تشکیل می‌دادند با حضور در جبهه‌ها به دفاع از کیان مقدس اسلام پرداختند.

علاوه بر این بسیاری از خانواده‌های هرمزگانی، پدران و فرزندان خود را به جبهه‌ها اعزام می‌کردند و خود نیز با تشکیل اکیپ‌های خودجوش اقدام به جمع‌آوری وسایل و امکانات برای جبهه‌ها می‌کردند.

نخستین گروه از استان هرمزگان به فرماندهی «شهید حسن ذاکری، عضو شورای فرماندهی سپاه بندرعباس ۲۳ آبان ۵۹ به جبهه‌های نبرد اعزام شدند و همپای سایر رزمندگان اسلام به نبرد با بعثی‌های عراق پرداختند.

هرمزگان علاوه بر تامین نیروی تخصصی گردان‌های مختلف لشکر ۴۱ ثارالله در واحدهای اطلاعات عملیات، تخریب، یگان دریایی و گردان‌های رزمی این لشکر اعم از فرماندهان ارشد، تیربارچی ها، ناخداها، تخریبچی‌ها و رزمندگان تک تیرانداز نقش‌آفرین بوده و به تامین نیروی دیگر لشکرها نیز کمک کرده و هم در تامین نیروهای متخصص در امور دریایی، غواصی، اسکله سازی، شناورها و غیره بوده است که با قایق‌های توپ دار اما کوچک خود ناوهای جنگی دشمن را هدف قرار می‌دادند.

رزمندگان استان هرمزگان در طول هشت سال دفاع‌مقدس، کاروان‌های بسیاری از رزمندگان با نام‌های مختلف از جمله سپاهیان محمد (ص) و لشکریان صاحب الزمان (عج) از استان هرمزگان عازم جبهه‌ها شدند.

علاوه بر آن لشکر ۱۹ فجر، لشکر امام حسین (ع) و تیپ ۳۳ المهدی یاد حضور دلیرمردان استان هرمزگان هم‌چون شهید محمد رضایی و عبدالمجید عراقی‌زاده را برای همیشه با خود دارد.

استان هرمزگان بواسطه حضور قلدرمآبانه آمریکا در خلیج فارس و گشوده شدن جبهه جنگ دریایی خط مقدم مبارزه در این جبهه بوده و آشکارترین آن صحنه درگیری جنگ دریایی سقوط هلی کوپتر آمریکایی در قعر آبهای خلیج‌فارس بود که قهرمانان این حماسه شهیدان شجاعی چون اسحاق دارا و اسدالله رییسی است که پیکر به خون آغشته آن‌ها به دریا پرگشودند.   

جزیره تاریخی و کوچک هرمز که در دنیا به دلیل حضور استعمارگران اروپایی در این جزیره شناخته شده است حماسه آفرینی شهید سردار موسی درویشی (فرمانده سپاه هرمز) که نقش تعیین‌کننده را در بسیج دریادلان هرمزی  داشت، را از یاد نمی‌برد.

بالندگی و استقامت جزیره‌نشینان هرمز مدیون خون ۳۹ شهید که به نسبت جمعیت‌اش دارای بیش‌ترین شهید در سطح کشور است، می‌باشد. 

بازخوانی مهم‌ترین نبردهای دریایی دوران دفاع مقدس همراه با موفقیت‌های این دوران با هدف راه طی شده برای رسیدن به اقتدار امروز خلیج فارس رسالتی است که خبرگزاری ایرنا هرمزگان در آستانه سالگرد ۳۱ شهریور ۵۹؛ آغاز جنگ تحمیلی در گفت‌وگو با چند تن از رزمندگان دفاع مقدس و مسوولان حوزه دریایی به آن پرداخته است.

تلاش هرمزگان در پشتیبانی جنگ بی‌نظیر بود

به مناسبت گرامی‌داشت هفته دفاع مقدس و در اهمیت «نقش استان هرمزگان در دفاع‌مقدس با رویکرد نبردهای دریایی» فرمانده سابق سپاه امام سجاد(ع) در گفت‌وگوی اختصاصی با ایرنا اظهارداشت: مهم‌ترین اتفاقی که توسط مردم هرمزگان در ابتدای جنگ تحمیلی افتاد و کار بی‌نظیری بود بین ۱۵ تا ۲۰مهر۵۹ یک گروهان سازمان‌دهی شده خوداتکا با سلاح و مهمات و با غذا به فرماندهی 'شهید حسن ذاکری نانگی' که خودش مسوول اطلاعات سپاه امام استان هرمزگان بود، راهی سوسنگرد و دهلاویه شد.

سردار رضا ترابی نقش مردم هرمزگان در پشتیبانی جنگ را بی‌نظیر توصیف کرد و ادامه داد: این کار شهید ذاکری نانگی نخستین اتفاق بزرگ و تاریخ درخشانی از نجابت هرمزگانی‌ها در دفاع‎مقدس نشان‌ داد، اما متاسفانه به این موضوع به خوبی پرداخت نشده‌است.

وی ادامه داد: از دیگر موضوع هایی که کمتر به آن پرداخته شده نقش  زنان هرمزگان در هشت سال دفاع مقدس داشته و است؛ مادران شهدا، دختران و همسران رزمندگان در این دوران از ارسال لباس و غذا و مال و اموال خود گرفته تا اعزام پسران، پدران و همسرانشان به جبهه کمک‌های زیادی کردند.

فرمانده سابق سپاه امام سجاد(ع) در این رابطه بیان داشت: با گذشت ۳۲ سال از هشت از جنگ، این صحنه را هیچ‌گاه از یاد نمی‎برم؛ زمانی که با خستگی تمام از شناسایی از منطقه فاو برگشته بودیم و خواستیم غذایی بخوریم، شیشه مربایی برداشتم که بریزیم داخل کاسه، چشمم به کاغذی دور آن افتاد که نوشته بود«اهدایی دانش آموزان مدرسه راهنمایی دخترانه شهرستان بندرلنگه».

ترابی با اشاره به این که در آن زمان ۱۸ ساله بوده است، بیان داشت: ادامه داد: اینکه دختران بندرلنگه‌ای از همشهریان خودم در کنار درس و مشق خود به فکر رزمندگان جبهه بودند نقش برجسته دختران و زنان هرمزگان را به خوبی نشان می‌دهد، زیرا باعث می‌شد علاوه بر جسم، روح و روان ما برای جنگیدن با دشمن قوت بگیرد.

 هرمزگان در جبهه غرب و نبردهای دریایی

این رزمنده دفاع مقدس در بخش دیگری از مردم هرمزگان به عنوان حافظان تنگه هرمز، دریای عمان و خلیج فارس یاد کرد و ابرازداشت: همزمان با اعزام نیرو به خوزستان برای دفاع مقدس، حفاظت از تنگه هرمز و آبهای خلیج فارس را نیز برعهده داشتند و این بار سنگینی بردوش مردم هرمزگان بود.

سردار ترابی در این رابطه از شهید موسی درویشی فرمانده سپاه هرمز در دوران دفاع مقدس به عنوان دادستان، کدخدا، عالم و پدر این جزیره یاد کرد و افزود: عملیات خیبر را شهید درویشی فرمانده سپاه وقت هرمز اداره می کرد که خود وی در واقع جوانان جزیره هرمز را جمع کرد و با استفاده از قایق‌های مردمی از بندرعباس و جزیره هرمز عازم جنگ شدند و خودش در همان عملیات به درجه شهادت نائل شد.

به گفته این رزمنده دفاع مقدس، از اواخر سال ۶۴ یا تقریبا نیمه اول سال ۶۵ که دیگر حضور نیروی دریایی آمریکا در خلیج فارس پررنگ شده بود و نفت کش‌های کویتی و سعودی نیز با پرچم آمریکا در تنگه هرمز پهلوگرفتند، نقش رزمندگان هرمزگانی پررنگ شد.

وی بیان داشت: رزمنده‌های هرمزگانی به غیر از حضورشان در جبهه زمینی مقابل رژیم بعثی عراق، لازم بود که در جبهه دریایی نیز حضور پیدا کنند که هم در تامین امنیت خطوط کشتیرانی خودمان و هم مقابله با سلاح، مهمات و پشتیبانی دشمن انجام می شد و رزمندگان هرمزگان و بوشهر در این عرصه هم نقش اصلی و قابل تحسینی را به جا گذاشتند.

ترابی با اشاره به نقش هرمزگان در جبهه غرب نیز گفت: مردم این استان در جبهه غرب در مناطق کردستان و کرمانشاه نیز حضوری فعال داشتند که نمونه آن «شهید علی سنگ‌کش» شهیدی از بندرمقام شهرستان پارسیان که در کردستان به شهادت رسید، است.

فرمانده سابق سپاه امام سجاد(ع) با یادآوری این مطب که هرمزگان در ۳ جبهه پشتیبانی، دریایی و زمینی جنوب و غرب کشور نقش پررنگی داشته و دارد، اظهارداشت: عمده نبرد رزمندگان هرمزگان به پایان سال ۶۵ برمی گردد، زیرا آمریکایی‌ها به بهانه تامین امنیت تنگه هرمز و خلیج فارس و حمایت از کشورهای عربستان وکویت وارد این منطقه شده و نقش استان هرمزگان بیشتر شد.

به گفته ترابی، در سال ۶۶ عمده نیروی دریایی سپاه هرچند در خوزستان نیرو داشت اما در خلیج فارس، تنگه هرمز، جزیره بوموسی، قشم و لارک به طور گسترده ورود کرد.

وی توضیح داد: در دوران دفاع مقدس و اواخر سال ۶۵ جزیره لارک خط دفاعی‌مان بود و تمامی امکانات دفاعی مستقر شد یا همین طور در جزیره هنگام مانند جبهه خوزستان، خاکریز، توپخانه و انواع مهمات مستقر شد.

این رزمنده دفاع مقدس گفت: برای برقراری امنیت تنگه هرمز و خلیج فارس اواخر سال ۶۵ فشار مضاعفی بر مردم هرمزگان و نیروی دریایی سپاه وارد شد و خوشبختانه در این جبهه نیز هرمزگان با سرافرازی بیرون آمد.

«۲۹ فروردین۶۷؛ آمریکا در خلیج‌فارس سکوی نفتی نصر در۴۰کیلومتری جزیره سیری منهدم کرد و بعد نیز ۳ شناور سهند، سبلان و جوشن ارتش را غرق و منهدم کرد و در این جنایت آمریکا، در این روز پرسنل زیادی از ارتش شهید و جانباز شدند». 

سردار ترابی با بیان اینکه عصر این روز نیروی دریایی سپاه در هشت مایلی جزیره بوموسی به فرماندهی سردار علی عظمایی وارد عمل شد، افزود: نیروی دریایی در این روز با ابتدایی ترین سلاح مجهزترین بالگرد آپاچی آمریکا به قعر خلیج فارس فرستادند و به یکی از شناورهای آمریکایی‌ها آسیب جدی وارد کردند.

وی عنوان کرد: آمریکایی‌ها وقتی دیدند از پس چند رزمنده برنمی‌آیند حدود هشت جنگنده را به سراغ چند قایق ابتدایی ما فرستادند و دو پاسدار جانباز ما در این راه شهید شدند و پیکرشان به خلیج فارس پیوست.

نقش پایگاه نهم شکاری بندرعباس در تامین امنیت تنگه هرمز

فرمانده سابق سپاه امام سجاد(ع) بیان داشت: شهید دارا در عملیات بیت المقدس به پایش ترکش خورده بود اما این رزمنده شجاع با تمام مشکلات روی شناور و چرخبال آمریکایی را به قعر دریا فرستاد و خودش در این راه شهید شد.  

ترابی ابرازداشت: رزمندگان هرمزگان از ابتدای جنگ تحمیلی تا ۱۲ تیر سال ۶۷ آمریکایی‌ها که در پست‌ترین اقدام، هواپیمایی که حامل مسافران غیرنظامی را در خلیج فارس را با دو موشک از روی ناو هدف قرار داد، با استقامت و مقاومت تمام تنگه هرمز را حفظ کرده‌اند.

وی همچنین به نقش پایگاه نهم شکاری نیروی هوایی بندرعباس (شهید عبدالکریمی) در دفاع مقدس اشاره کرد و افزود: ۲۴ خلبان شهید ما از این پایگاه هستند، لذا نباید از نقش پایگاه نهم شکاری بندرعباس در دفاع مقدس و هم تامین امنیت تنگه هرمز نباید بود.

این رزمنده دفاع مقدس در پایان صحبت‌های خود با بیان اینکه نقش مردم هرمزگان از دوران دفاع مقدس تاکنون بسیار پررنگ بوده است، خاطرنشان کرد: برگزاری کنگره ملی یک‌هزار و ۵۰۰شهید هرمزگان در دی ماه امسال افتخاری برای مردم این استان است.

شجاعت رزمندگان جبهه جنوب در انفجار کشتی بریجتون

سردار علی دانشمند جانشین سابق سپاه امام سجاد(ع) و مشاور کنونی در امور بازنشستگان صنایع غرب هرمزگان یکی از رزمندگان دفاع مقدس است که اواخر سال ۶۳ به عضویت نیروی دریایی سپاه درآمد.

وی نیز در گفت‌وگو با ایرنا در خصوص نقش مهم استان هرمزگان در دوران دفاع مقدس و اهمیت نبردهای دریایی در خلیج فارس به ماجرای کشتی بریج‌تون در تیرماه سال ۶۶ و اقدام دلیرانه سردار شهید مهدوی و همرزمانش در انفجار کشتی بریجتون اشاره کرد و این اقدام را نشان از شجاعت و ایمان قوی رزمندگان جبهه جنوب در دوران دفاع مقدس دانست.

«اولین کاروان از نفتکش‌های کویتی با پرچم آمریکا و اسکورت کامل نظامی توسط ناوگان جنگی این کشور در تیرماه سال ۱۳۶۶ به راه افتادند، در این بین، دولت آمریکا عملیات سنگینی را در ابعاد روانی، تبلیغی، سیاسی، نظامی و اطّلاعاتی جهت انجام موفقیت‌آمیز این اقدام انجام داده بود. در این کاروان، نفتکش کویتی اَلرَّخاء- با نام مبدّل بریجتون- حضور داشت که در بین یک ستون نظامی، به‌طور کامل اسکورت می‌شد. این نفتکش در فاصله ۱۳ مایلی غرب جزیره فارسی براثر برخورد با مین‌های کار گذاشته شده توسط سردار شهید نادرمهدوی و یارانش منفجر شد به طوری‌که حفره‌ای به بزرگی ۴۳ متر مربع در بدنه آن ایجاد شد».

سردار دانشمند در ادامه با بیان اینکه جنگ خلیج‌فارس، نفتکش‌ها و مقابله به‌مثل؛ اینها عنوان‌ جنگ‌هایی بود که در جبهه دریا نام گرفت، ابرازداشت: یکی از امتیازهای استان هرمزگان که همزمان رزمندگان آن در خوزستان در جبهه‌ها دفاع می‌کردند، در جبهه جنگ دریایی نیز بخشی از نیروها در مقابل دشمن دلاوری‌های زیادی از خود نشان دادند.

وی ادامه داد: استان هرمزگان هنوز نیز نسبت به سایر استان‌ها حتی استان‌های دریایی همجوار خود امتیازهایی خاصی دارد و یکی از آن در کنار تنگه هرمز، خلیج فارس و دریای عمان قرار گرفتن این استان و هم‌چنین وجود مرز طولانی آبی است.

به گفته این رزمنده دفاع مقدس، استان هرمزگان داری ۱۴ جزیره نظامی، تجاری،نفتی، مسافری و خالی از سکنه جزیره‌های شامل چهارگانه(قشم، هرمز، لارک و هنگام)، جزیره‌های سه‌گانه ( بوموسی، تنب کوچک و تنب بزرگ) و هفت جزیره لاوان، کیش، سیری، شیدور، هندورابی، فارور کوچک و فارور بزرگ است که هیچ‌کدام از استان‌های ساحلی این ویژگی را ندارند.

سردار دانشمند افزود: استان هرمزگان هم‌چنین دارای شهرهای ساحلی، خشکی کامل و جزیره‌ای است که این استان را از سایر استان‌های دیگر متمایز می‌کند.

تنوع شهیدان هرمزگان

جانشین سابق سپاه امام سجاد(ع) هم‌چنین به تنوع شهدا در هرمزگان اشاره کرد و بیان داشت:  وجود شهیدان دفاع مقدس در غرب و جنوب کشور، شهیدان مدافع حرم، امنیت و وطن، شهیدان مکه، شهید سرچشمه تهران- انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی-(شهید غلامحسین حقانی نخستین امام جمعه بندرعباس)، شهیدان ترور، شهیدان خلیج فارس و تنگه هرمز در مقابله با آمریکا، هواپیمای ایرباس، شهیدان اربعین و مجلس شورای اسلامی این استان را نیز متمایز کرده است.

سردار دانشمند در ادامه با بیان اینکه جنگ و درگیری در دریا به مراتب بسیار سخت‌تر از جنگی خشکی است، به سخنان مقام معظم رهبری در جمع دست‌اندرکاران نخستین یادواره کنگره شهیدان هرمزگان در اسفندماه ۷۸ پیرامون جایگاه شهیدان دریا اشاره کرد.

وی گفت: رهبر انقلاب در آن نشست فرمودند«شهیدان هرمزگان ضمن اینکه مثل همه شهیدان سراسر کشور عزیز و ارزشمند هستند بسیاری از آنان شهدای دریا هستند و شهدای دریا در روایات ما هست که اجر مضاعف دارند؛ اینهایی که در دریا شهید شدند اجرشان مضاعف است. اهمیت شهید در این نیست که جانش می‌رود ...شهادت آن وقت ارزش پیدا می‌کند چون خطر دریا به جان خریدن و هیبت عظیم دریا را دیدن و برای خدا رفتن به خصوص درآن شب‌های کذایی گاهی اوقات در سرما و در گرما و یا درشدت فشار دشمن ارزش آن بیشتر می‌شود».

دلاوری‌ها در خلیج‌فارس

این رزمنده دفاع مقدس در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص نقش استان هرمزگان در نبردهای دریایی بیان داشت: در سال ۶۶ آمریکایی‌ها چند سکوی نفتی ایران در خلیج‌فارس را منهدم کردند که بسیاری از کارکنان این سکو به شهادت رسیدند.

دانشمند افزود: فروردین سال ۶۷ نیروهای رزمنده زمانی که یک عملیاتی را دنبال می‌کردند در بین جزیره بوموسی و هنگام، درگیری بین بالگرد آمریکایی و شناور ایرانی رخ داد و بعد از چند ساعت درگیری مستقیم شهیدان رییسی و دارا به شهادت رسیدند.

به گفته وی، ۱۶ مهر سال ۶۶ نیز عملیات مهمی توسط رزمندگان بوشهر در مبارزه مستقیم با آمریکا در خلیج فارس انجام شد که «شهید خداداد آبسالان» یکی از رزمندگان شهرستان حاجی‌آباد استان هرمزگان به شهادت رسید.

در عملیات دریایی۱۶ مهر سال ۶۶ در آبهای خلیج‌فارس ۵ فروند هلی کوپتر آمریکایی با ۵ فروند قایق تندروی سپاه درگیر می‌شوند و نادر مهدوی که به عنوان فرمانده عملیات بود، سرداران بیژن گرد، غلامحسین توسلی، نصرالله شفیعی، مجید مبارکی و مهدی محمدی‌ها به شهادت رسیدند.

سردار دانشمند در پایان سخنان خود با اشاره به نقش والای آزادمردان در حماسه‌های دفاع مقدس، یادآور شد: دوران هشت سال دفاع مقدس برگ زرینی از تاریخ معاصر است که ریشه در فرهنگ ناب اسلامی و پایداری‌های رزمندگان برخاسته از روح وحدت و ایمان بود که در یاد ملت ایران ماندگار می‌ماند.

هفتم آذرماه ۵۹؛ یادآور عملیات پیروزمندانه‌ در خلیج‌فارس

سپیده‌دم هفتم آذرماه ۵۹، قهرمانان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز درسی تلخ به مزدوران دریایی عراق دادند به طوری که در لحظات اولیه این عملیات(مروارید و کسب پیروزی قاطع ایرانی‌ها) توانستند هفت ناوچه مدرن و «اژدرافکن» عراق موسوم به «اوزا» را در حوالی سکوهای نفتی «البکر و الامیه» که جنبه اقتصادی مهمی برای دولت صدام داشت، به قعر دریا بفرستند.

نیروی دریایی از سال ۸۶ با فرمان رهبر انقلاب ماموریت تامین امنیت سواحل جنوب شرقی کشور از جمله سواحل مکران، دریای عمان و اقیانوس هند را بر عهده گرفته است و  هرجا منافع جمهوری اسلامی مورد تهدید باشد نیروی دریایی حضور خواهد داشت و وظیفه تامین امنیت خطوط مواصلاتی کشور را بر عهده داریم.

فرمانده منطقه یکم امامت نیروی دریایی ارتش نیز در این باره بیان داشت: از نخستین روزهای جنگ تا آخرین روز جنگ ماموریت‌های بسیار مهمی بر عهده نیروی دریایی بوده که این ماموریت پس از قطعنامه و تاکنون بر عهده نیروی دریایی است.

امیردریادار دوم مجتبی محمدی در گفت وگوبا ایرنا ادامه داد: این وظیفه چیزی نبود جز باز نگه داشتن خطوط مواصلاتی خودی که چرخه اقتصادی کشور از حرکت باز نایستد برای تحقق این امر، پرسنل نیروی دریایی اقدام به گشت‌زنی و تامین امنیت خطوط مواصلاتی را برعهده داشتند.

وی بیان داشت: در همین زمینه نیز در زمان جنگ تحمیلی نیروی دریایی افزون بر ۲۰ هزار اسکورت دریایی انجام داده اما این اسکورت سوپر نفتکش‌ها در دید عموم نبوده است.  

فرمانده منطقه یکم امامت نداجا با بیان اینکه یکی دیگر از اقدام های قابل تامل نیروی دریایی قطع خطوط مواصلاتی دشمن بود، ابرازداشت: نیروی دریایی در ۷ آذر ۵۹ و تنها پس از گذشت ۶۱روز از آغاز جنگ تحمیلی موفق شد نیروی دریایی عراق را به کلی از چرخه جنگ باز بدارد و تا پایان جنگ نتواند از دریا برای صادرات و واردات اقلام مورد نظر خود اقدام کند.

دریادارمحمدی توضیح داد: در دفاع مقدس جزیره‌هایی راهبردی مثل خارک و جزیره لاوان که دارای ماهیت اقتصادی و نفتی هستند در دست نیروی دریایی بود.

به گفته وی، نیروی دریایی در جزیره خارک پایگاه داشت و در کنار نیروی هوایی اقدام به حراست از این جزیره استراتژیک می‌کرد و با استفاده از سامانه‌های پدافندی و ناو و ناوچه از نفت ایران حراست می‌کرد.

فرمانده منطقه یکم امامت نداجا اظهارداشت: با آغاز جنگ تحمیلی گردان تفنگدار دریایی ۳۴ روز مقاومت کرد و در این راه نام شهیدان زیادی از نیروی دریایی ثبت است.

دریادارمحمدی با اشاره به عملیات نظامی آمریکا و ضرورت مقابل ه مستقیم با دشمن، بیان داشت: نیروی دریایی ارتش ۲۹ فروردین ۶۷ با ۲ ناوشکن سهند و سبلان و ناو موشک‌انداز جوشن وارد درگیری مستقیم با نیروی دریایی آمریکا شد و افتخاری ماندگار در عرصه دفاع مقدس بر جای گذاشت.

ساخت انواع ناوشکن، ناو موشک انداز، ناوچه، زیردریایی مرهون مجاهدت‌های شهیدان دوران دفاع مقدس است بنابراین جنگ تحمیلی با وجود خسارت‌های زیاد آن باعث سربلندی، پیشرفت  نام ایران اسلامی و پیشرفت و خودکفایی نیروی دریایی شد.

یادی از شهیدان دریا در ۲۹ فروردین ۶۷

سردار «علی عظمایی» فرمانده منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه یکی از حاضران در صحنه درگیری عملیات ۲۹ فروردین ۱۳۶۷ در خلیج فارس و شهادت شهیدان دارا و رییسی در این روز است.

وی فروردین سال گذشته(۹۷) همزمان با سالگرد شهادت این دو شهیدان درگفت و گو با خبرگزاری ایرنا اظهار کرده بود: آمریکایی ها در این روز با بمباران بی‌ امان به سمت قایق‌ شهیدان دارا و رییسی آن ها را مورد هدف قرار دادند.

این عملیات که به دنبال انهدام سکوهای نفتی نصر و سلمان از سوی آمریکایی ها با گلوله و موشک صورت گرفت، در راستای شناسایی هدف ثابت و متحرک و اجرای عملیات مقابله به مثل و وارد کردن ضربه محکم به آمریکا و متحدانش در منطقه خلیج فارس انجام شد.

در این عملیات، شهیدان اسحاق دارا و اسدالله رییسی به سمت سکوها حرکت کردند اما با ظاهر شدن دو جنگنده آمریکایی و با احتمال قوی که این هواپیما قصد شناسایی و انهدام قایق تندرو را دارد دستور دادم که قایق‌ ها آرایش بگیرند و در مواضع پدافندی وظایف خود را انجام دهند.

حجم سنگین آتش قایق ‌های سپاه به حدی بود که لحظاتی بعد یک هلی‌ کوپتر آمریکایی سقوط کرد و پس از انفجار، جنگنده‌ های آمریکایی به ما نزدیک شدند و من دستور متفرق شدن قایق ها را صادر کردم.

بعد از آن یک هواپیما شروع به بمباران قایق ‌های سپاه کرد و قایق‌های براتی، مسوول عملیات سپاه ابوموسی در سال ۶۷ و شهیدان دارا و رییسی با بمب لیزری مورد هدف قرار گرفتند.

سرانجام شهید دارا به صورت مستقیم مورد هدف جنگنده‌های آمریکایی قرار گرفت و به دریا پرت شد و شهید رییسی نیز به شهادت رسید.

به گفته فرمانده منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه، جستجو برای پیدا کردن جنازه شهید دارا بعد از دو روز در خلیج فارس بی‌فایده بود و پیکر این شهید برای همیشه در دریای خلیج فارس باقی ماند.

۲۹ فروردین مصادف است با سالروز رویارویی مستقیم و نابرابر ناوجوشن و ناوشکن‌های سهند و سبلان در برابر ناوگان استکبار جهانی که در ۲۹ فروردین سال ۱۳۶۷ با رشادت شهیدانی چون رییسی و دارا هیمنه دشمنان شکسته شد.

در این نبرد ناوچه ‌های جوشن و سهند در درگیری با ناوگان آمریکا توسط بمب‌ های لیزری از راه دور هدف قرار گرفته، منهدم و غرق شدند، در این عملیات به ناوچه سبلان و یک فروند هواپیمای اف ۱۴ خساراتی وارد شد یک فروند هلی ‌کوپتر آمریکایی در این درگیری سقوط کرد.

شهید اسدالله رییسی متولد سال ۱۳۲۴ که در ۲۹ فروردین سال ۶۷ پس از چند ساعت نبرد مستقیم با آمریکایی‌ها در خلیج فارس، به شهادت رسیدند.

شهید اسحق دارا نیز متولد ۱۳۴۵ روستای گیشان از توابع بندرعباس است که در کنار شهید رییسی در مقابل آمریکایی ها ایستادگی کرد و پیکرش در خلیج فارس ماند.

وی در عملیات والفجر ۴ در دوران دفاع مقدس نیز به درجه جانبازی رسیده بود.

با همه ناملایمات روی پای خود ایستاده‌ایم

فرمانده سپاه امام سجاد(ع) هرمزگان نیز در اهمیت نقش این استان در دفع مقدس و نبردهای دریایی اظهارداشت: خلیج فارس یکی از مهم‌ترین و حساس‌ ترین مناطق جهان است و دشمنان نیز همیشه چشم طمع به این منطقه دارند اما رزمندگان هرمزگانی از دوران دفاع مقدس تاکنون بارها و بارها این طمع ورزی‌ها را با پاسخ دندان شکنی جواب داده‌اند.

سرهنگ اباذر سالاری در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا افزود: رزمندگان هرمزگانی همواره خود را فرزندان دریا می‌دانستند و ما در دوران جنگ تحمیلی دشمن درعملیات‎های آبی و دریایی شهدای زیادی را تقدیم اسلام وانقلاب کردیم.

 وی بیان داشت: شهیدان «اسدالله رییسی و اسحاق دارا» از شهدای شاخص خلیج فارس هستند که در درگیری مستقیم با آمریکا دراین منطقه به شهادت رسیدند؛ این شهیدان نقش موثری در حفاظت و حراست از دریا و مقابله مستقیم با استکبار داشتند.

فرمانده سپاه امام سجاد(ع) هرمزگان یادآورشد: شهید «موسی درویشی» نیز یکی از افراد موثر در راه اندازی نیروی دریایی سپاه درهرمزگان بود که در راستای خدمات دریایی در جبهه‌های نبرد نقش موثری را ایفا کرد.

به دشمن نشان دادیم 'دوران بزن، در رو' تمام شد

سرهنگ سالاری افزود: در پشتیبانی از جبهه و جنگ نیز مردم هرمزگان بویژه زنان نقش موثری داشتند وعمده پدران، مادران و همسران شهیدان خودشان نیز در پشت جبهه‌ها با جمع آوری کمک‌ها و هدایای مردمی، تهیه موادغذایی، بسته‌بندی و ارسال آن به رزمندگان؛ خدمت می‌کردند.

وی یادآورشد: در دوران دفاع مقدس با همه مشکلات و ناملایمات روی پای خود ایستادیم که در این راستا شعار «ما می‌توانیم» درسایه انقلاب و جنگ تحمیلی محقق شد و در این دوران طلایی ابهت شرق و غرب را درهم شکستیم.

فرمانده سپاه امام سجاد(ع) هرمزگان اظهار داشت: امروز ایران اسلامی در قدرت نظامی و دفاعی به اقتدار و خودکفایی رسیده و در دنیا حرفی برای گفتن دارد.

سرهنگ سالاری یادآور شد: با ساقط کردن پهباد پیشرفته آمریکایی وتوقیف کشتی نفتکش انگلیس به دست نیروهای سبزپوش سپاه به دشمن نشان دادیم که به گفته رهبری (دروان بزن، در رو) تمام شده است.

۳۱ شهریورماه ۱۳۵۹ آغاز جنگ تحمیلی به عنوان هفته دفاع مقدس نامگذاری شده است.

گزارش از فرنگیس حمزه یی

۹۸۸۷/۶۰۴۸

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.