«گلابتون» به نخ های ابریشمی گفته می شود که دارای روکش طلا یا نقره باشند. در زری بافی و نقده کوبی بهکار میرود. بهطور معمول مقدار طلای این رشته ها ۲ تا ۳ درصد است اما در گلابتون بعضی از زریهای عصر صفویه تا ۵۰ درصد طلا به کار رفته است.
در حال حاضر گلابتون دوزی در ایران بویژه هرمزگان با نخهایی با روکش فلزی زرد یا سفید که بیشتر در کشور پاکستان تولید میشود، انجام میپذیرد.
از گلابتون برای تزیین پیش سینه، دوریقه، دم پای شلوار، دامن، پرده، یقه، بقچه، شب کلاه، کیسه پول، قاب شانه، سرمه دان، جلد قرآن، سجاده، رومیزی، رویه کوسن، دیوارکوب و غیره استفاده میکنند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان روز دوشنبه در این زمینه گفت: انتخاب و معرفی بندرلنگه به عنوان شهر ملی گلابتون دوزی گام مثبتی برای معرفی جایگاه صنایع دستی و فرهنگ و هنر این منطقه است.
رضا برومند افزود: بندرلنگه در زمینه صنایع دستی گلابتون دوزی و نظرسنجی شرایط مطلوبی نسبت به دیگر شهرستانهای هرمزگان دارد.
وی بیان داشت: پرونده گلابتوان دوزی بندرلنگه با دفاع و پیگیریهای لازم، به حدی قوی بود که به عنوان شهر ملی رای آورد و امیدواریم که این نشان افتخارآمیز راهی برای ادامه توسعه و ترویج گلابتون دراین منطقه و ایجاد اشتغال پایدار برای هنرمندان فعال در این حوزه باز کند.
این مسوول اظهارداشت: شاخصهایی که برای انتخاب شهرها و روستاهای ملی صنایعدستی در شورای ثبت مورد توجه قرار میگیرد، به صادرات، ترویج و توسعه صنایعدستی، حوزه میراثفرهنگی و جاذبههای گردشگری مرتبط است.
برومند با قدردانی مسوولان استانی و شهرستانی برای ثبت این اثر گفت: حمایت نماینده غرب استان در مجلس شورای اسلامی و تاکید برنقش صنایع دستی در چرخه اقتصاد و ایجاد اشتغال پایدار، همکاری شهردار و رییش شورای اسلامی بندرلنگه زنجیره مطلوبی برای کسب این نشان ایجاد کرد.
با توجه به پیشینه تاریخی شهر بندرلنگه، نخستین مرکز صنایع دستی در سال ۱۳۰۲ در این شهرستان ساخته شد و دارای قدمت ۹۶ ساله است.
ثبت ملی صنایع دستی گلابتون دوزی باعث دیده شدن این هنر دست در بازارهای داخلی و جهانی شده که انگیزه ای برای فعالیت بیشتر صنعتگران بومی بندرلنگه ایجاد خواهد شد.
شهرستان بندرلنگه با ۱۵۹ هزار نفر جمعیت در غرب هرمزگان واقع شده و تا مرکز بندرعباس ۲۴۰ کیلومتر فاصله دارد.
۷۱۹۵/۶۰۴۸