به گزارش ایرنا، کارآفرینی و کسب و کارهای نوپا، موتور رشد اقتصادی در هر جامعه ای است و توجه به مشارکت جویی زنان در این روند به عنوان سیاستی کلیدی در ترمیم اقتصاد باید بیش از پیش مد نظر باشد.
یکی از معیارها برای ارزیابی درجه توسعه‌ یافتگی، ارزیابی اهمیت و اعتبار زنان در حوزه های مختلف به ویژه کسب و کار است و با توجه به اینکه نیمی از جمعیت را زنان تشکیل می دهند و در دو دهه اخیر جهش علمی، فکری و فرهنگی مناسبی داشته اند، می طلبد که بسترهای دستیابی به شغل، کسب و کار و جایگاه اجتماعی مناسب برای آنان مهیا شود.
دولت و بخش خصوصی به عنوان 2 بال اقتصادی کشور باید در حوزه کارآفرینی و اشتغالزایی به مشارکت جویی زنان در شهرها و مناطق روستایی توجه جدی کنند چرا که زنان تحصیل کرده به عنوان بخشی از سرمایه کشور هستند و از سوی دیگر نیز در تحقق سیاست ها و برنامه ها به سمت رونق تولید و توسعه صادرات غیر نفتی جامعه نباید از ظرفیت خلاقانه و کارآفرینانه زنان در رشته های مختلف محروم باشد.
698 هزار و 432 نفر معادل 49 و چهار دهم درصد از جمعیت یک میلیون و 414 هزار نفری استان را زنان شامل می شوند که 74 درصد از زنان در مناطق شهری و 26 درصد در روستا ها سکونت دارند.
میانگین درصد باسوادی زنان شش سال به بالای استان مرکزی 79 و چهار دهم درصد است و نرخ مشارکت اقتصادی زنان استان مرکزی نسبت به کل جمعیت فعالان اقتصادی استان 10 و چهار دهم درصد است و بر اساس آخرین مستندات آماری 23 و یک دهم درصد زنان شاغل استان در بخش کشاورزی، 21 و هشت دهم درصد در بخش صنعت و 55 و یک دهم درصد در بخش خدمات فعالیت دارند.
میانگین نرخ بیکاری زنان استان مرکزی 19 و هفت دهم درصد است و نرخ بیکاری دانش آموختگان زن 39 و هشت دهم درصد عنوان شده است.
استان مرکزی در قلب ایران با توانمندی های متعدد حوزه های صنعت، کشاورزی و خدمات و فعالیت 2 هزار و 800 واحد تولیدی بزرگ و کوچک به عنوان قطب چهارم صنعت و رتبه دوم صنایع مادر تخصصی کشور شهرت دارد و در سال های گذشته نقش مهمی در تولید، کارآفرینی و اشتغال و درآمد ناخالص ملی داشته که بخشی از این موفقیت با مشارکت زنان حاصل شده است اما سهم این همراهی با توجه به ظرفیت های این بخش ناچیز است.
کانون زنان بازرگان استان مرکزی به عنوان یکی از تشکل های فعال اتاق بازرگانی، صنعت و کشاورزی اراک با 45 عضو به عنوان نمونه مجسمی از زنان توانمند در عرصه اقتصادی فعالیت داردد و با توجه به ضرورت تحکیم بنیان ها و پیوست های اقتصادی و بهبود شرایط کسب و کار می طلبد که بازتعریفی از جایگاه و فعالیت های این بخش صورت پذیرد و با برنامه ای اصولی و حمایت های خاص سهم زنان در اقتصاد مقاومتی و تجارت مستحکم تر شود.
رئیس هیات مدیره کانون زنان بازرگان استان مرکزی گفت: این تشکل غیر دولتی مرجعی در تسهیل کارسازی و تجارت و معرفی تولیدات، خدمات و توانمندی‌های زنان استان است.
اکرم رحمتی افزود: زنان بازرگان و کارآفرین علاوه بر مسئولیت های ذاتی خود، پای در عرصه تولید و اقتصاد گذاشته اند و با رویکرد نقش آفرینی در توسعه استان و کشور، متعهدانه و با پذیرش تمام سختی ها آمده اند تا در تولید ثروت، تقویت بازوهای تولیدی و حضور کالاهای ایرانی در بازارهای خارجی نقش آفرینی کنند.
وی اضافه کرد: بازرگانان و کارآفرینان زن استان مرکزی با وجود شرایط رکود تورم و مشکلات سنگین حوزه اقتصاد کشور، عرصه فعالیت را خالی نکرده اند و حتی بسیاری از آنان از اندوخته شخصی در تامین هزینه های تولیدی خود مایه گذاشته اند.
رئیس هیات مدیره کانون زنان بازرگان استان مرکزی اضافه کرد: یکی از مشکلات زنان فعال اقتصادی در دریافت مجوزهای فعالیت است چرا که بنیه مالی زنان برای کارافرینی و مشارکت جویی در کسب و کار به مراتب کمتر از مردان است و باید در بدو فعالیت تسهیلات دریافت کنند و حمایت ویژه شوند.
وی افزود: فرآیند دریافت مجوز کسب و کار برای زنان آنچنان سختگیرانه و با حساسیت های خاص همراه است که بسیاری از زنان در این رهگذر از انجام فعالیت های اقتصادی منصرف می شوند و این مهم باید از سوی مسئولان با نگاهی تسهیلگر حل شود.
رحمتی ادامه داد: زنامی که پا در عرصه اقتصادی می گذارند برای دریافت تسهیلات چالش های اساسی دارند به طوری که درخواست وثایق بانکی برای این قشر از جامعه میسر نیست و مصائب جدی را تحمل می کنند.
وی بیان کرد: نگاه سنتی طیف بزرگی از مردم و مسئولان به زنان نمی گذارد که این قشر ظرفیت های خود را با همه توانمندی ها در عرصه اقتصادی شکوفا کند درحالیکه اغلب زنانی که در استان مرکزی در امور تولید و تجارت وارد شده اند در رشته کاری خود موفق هستند.
رئیس هیات مدیر کانون زنان بازرگان استان مرکزی اظهار کرد: بی اعتمادی جامعه به ظرفیت ها و توانمندی های زنان شرایط را برای کسب و کارهای زنانه دشوار می کند و بسیاری از زنان تحت تاثیر نگرش های غلط اجتماعی از هر گونه فعالیت های اقتصادی وحشت دارند و تغییر این نگرش و بهره گیری از ظرفیت 50 درصدی بانوان در همه امور اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نیازمند فرهنگ سازی است.
وی اضافه کرد: 45 کارآفرین و بازرگان زن به صورت سازماندهی شده زیر نظر کانون زنان بازرگان استان مرکزی در بخش های دامپروری، صنایع دستی، تولید تجهیزات پزشکی، صنایع تبدیلی، کشاورزی و صنایع مختلف فعالیت دارند که با جرات می توان گفت بسیاری از حوزه های فعالیتی این افراد از توان بسیاری از مردها نیز خارج است.
رحمتی اظهار داشت: شماری از بانوان بازرگان و کارآفرین استان مرکزی علاوه بر تامین بازارهای داخلی، بخش قابل توجهی از تولیدات خود را نیز صادر می کنند و نقش مهمی در ارز آوری و بالا بردن تولید ناخالص ملی ایفا می کنند.
وی افزود: در مجموع فرصت های نابرابر کاری در سایه غفلت و حمایت کمرنگ برخی مسئولان، مهمترین مشکل زنان بازرگان استان مرکزی است که انتظار می رود مسئولان نسبت به تغییر نگرش اجتماعی و همچنین حمایت برابر از این قشر از جامعه بیش از پیش تلاش کنند.
دبیر انجمن صنفی گاوداران استان مرکزی نیز گفت: شایستگی و لیاقت اساس موفقیت در همه بخش های جامعه و به خصوص فعالیت های اقتصادی است و این عامل مهم تنها در یک جنسیت خاص وجود ندارد و ممکن است یا در وجود زنان و یا مردان و یا هر 2 جنسیت وجود داشته باشد.
گیسو مسلمی افزود: برگزاری همایش ها و جشنواره های مختلف ابزاری برای معرفی ظرفیت ها و توانمندی های زنان است تا ضمن ایجاد امید و انگیزه در بین زنان، ارائه فرصت های برابر در فعالیت های تولیدی این قشر ایجاد شود.
وی افزود: زنانی که با ایده پردازی و برنامه ریزی های آگاهانه و کارشناسانه محیط و شرایط خانه را به بهترین شکل ممکن مدیریت می کنند، از انجام فعالیت های اقتصادی نیز باز نمی مانند و در صورت حمایت دولت می توانند پا به پای مردان در افزایش تولید ناخالص ملی کشور نقش داشته باشند.
دبیر انجمن صنفی گاوداران استان مرکزی اظهار داشت: تنها مشکل زنان کارافرین و بازرگان دیده نشدن فعالیت های این قشر است چرا که جامعه همچنان به یک باور عدالت محور نسبت به زنان در مقایسه با مردان نرسیده که این مهم باید اصلاح شود.
وی افزود: مشکلات ناشی از رکود تورمی، کمبود نقدینگی و نرخ بهره بالای تسهیلات از مهمترین مشکلات در حوزه فعالیت های کشاورزی و دامداری است که هر سال این مشکلات به جای حل شدن، بیشتر و بیشتر می شوند.
مسلمی که مالک یک واحد دامپروری 600 راسی تولید شیر است، اضافه کرد: بخش عمده ای از نهاده ها و علوفه این واحد دامی به دلار وارد می شود در صورتی که شیر تولیدی به ریال فروش می رود و این ناهمخوانی هزینه و درآمد ها باعث شده تا شرایط طاقت فرسایی حاکم شود.
وی اظهار کرد: علاوه بر این، قیمت همه نهاده ها، حقوق کارگر، هزینه آب، برق و گاز و سایر بخش های مرتبط با حوزه دامپروری و کشاورزی، هر سال به صورت فزآینده ای افزایش می یابد در صورتی که قیمت شیر از سال 1392 تا کنون هیچ تغییری نکرده است و این مهم باعث شده بسیاری از دامداران، واحد تولیدی خود را تعطیل و به تالار باغ و یا رستوران بین راهی تبدیل کنند.
دبیر انجمن صنفی گاوداران استان مرکزی افزود: هزینه نهاده ها و علوفه باید به صورت نقدی پرداخت شود در صورتی که کارخانه های لبنی هر 2 ماه یکبار با ما تصفیه حساب می کنند که این مسئله نیز فشارهای مالی بسیاری را بر واحدهای دامپروری تحمیل می کند و اینجاست که کارآفرینان زن خواستار حمایت واقعی و موثر از خود هستند تا جایگاهشان را در اقتصاد توسعه و تثبیت کنند.
مسلمی اضافه کرد: مشکلات قشر دامداران و کشاورزان از سال 1391 آغاز شده اما امسال ابعاد عمیق تری پیدا کرده و به عنوان کارافرین زن خواستار توجه جدی از زمینه های شغلی که توسط یک زن ایجاد شده هستم.
مدیرعامل شرکت آلومینیوم غدیر دماوند اراک نیز در گفت و گو با ایرنا گفت: شرایط سخت اداری از عمده مشکلات زنان کارآفرین و بازرگان استان است.
مریم توسطی افزود: برخی از دستگاه های اجرایی از اینکه یک زن فعالیت های اقتصادی کلان انجام می دهد و یا مدیرعامل یک واحد تولیدی است مشکل دارند و از این رو به مراجعات این قشر از جامعه یا به درستی رسیدگی نمی شود و یا در مدت زمانی بسیار طولانی انجام می شود.
وی اضافه کرد: نرخ بالای تسهیلات و درخواست وثایق گران قیمت از دیگر مشکلات زنان کارآفرین است که در بسیاری از مواقع این قشر از جامعه را با مشکل و حتی تعطیلی واحد تولیدی مواجه می کند.
مدیرعامل شرکت آلومینیوم غدیر دماوند اراک بیان کرد: زنان کارآفرین ساختارهای جامعه سنتی را شکسته اند و با وجود تمام مشکلات سرمایه و توان فکری و حرفه ای خود را در راه تولید و توسعه کشور هزینه کرده اند، بنابراین باید مسئولان باید نگاه علمی و هدفمند در حمایت ها داشته باشند تا ردپای زنان در اقتصاد استان و کشور به عنوان بازوهای رشد و سازندگی ماندگار شود.
وی در خصوص مشکلات صنفی واحد تولیدی خود نیز گفت: با وجود اینکه هزینه مواد اولیه در اسرع وقت به حساب شرکت آلومینیوم ایران واریز می شود اما این شرکت گاهی اوقات تا سه ماه آلومینیوم را به تاخیر به واحد تولیدی ارسال می کند و هیچ یک از مسئولان ایرالکو پاسخگوی این معضل نیست.
توسطی بیان کرد: بیش از 200 نیروی انسانی در شرکت آلومینیوم غدیر اراک فعالیت می کنند که با تاخیر در ارسال مواد اولیه مدت چشمگیری این واحد تولیدی تعطیل و این مهم هزینه های تولید را بالا برد.
رئیس هیات مدیره شرکت شیوا پردازه اراک نیز گفت: برخی از مدیران دستگاه های اجرایی از واگذاری کارهای خود به شرکت هایی که مدیر زن دارند امتناع می کنند و اعتماد کافی ندارند درحالیکه روند کار در واحد تولیدی ربطی به جنسیت ندارد.
زهرا روستا بیان کرد: کارافرینان زن با پذیرش همه سختی ها پای در عرصه رقابت های تولیدی گذاشته اند و بی اعتمادی به واحد آنان به جرم زن بودن مدیر ظلمی آشکار است چرا که توانمندی جنسیت نمی شناسد.
رئیس هیات مدیره شرکت شیوا پردازه اراک گفت: کشور و استان مرکزی در مسیر توسعه پایدار قرار دارد و زنان خلاق و ایده پرداز این استان باید با تلاش شبانه روزی نسبت به معرفی توانمندی خود در جامعه تلاش کرده و نگرش منفی جامعه نباید این قشر از جامعه را از انجام فعالیت های کلان اقتصادی، علمی و سیاسی دلسرد کند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی نیز گفت: حمایت های این سازمان از زنان کارآفرین و بازرگان در 2 بخش پرداخت تسهیلات برای ایجاد اشتغال و فراهم کردن مقدمات صادرات کالای این قشر از جامعه برنامه ریزی شده است.
محمدرضا حاجی پور بیان کرد: برای هدفمند کردن پذیرش و با اعزام تیم های تجاری کمیسیونی تخصصی با حضور نمایندگان استانداری، سازمان صنعت، معدن و تجارت، شرکت شهرک های صنعتی و اتاق بازرگانی تشکیل شده که در این مهم برحضور زنان بازرگان و کارآفرین نیز تاکید شده است.
وی گفت: ایجاد هلدینگ صادراتی برای تسهیل تجارت زنان مزایایی چون فنی کردن و تخصصی شدن مراحل صادرات، شناسایی هدفمند و کارشناسی بازار، جلوگیری از صادرات سنتی و کور و متفرقه را در پی دارد که در دستور کار استان قرار گرفته است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی اظهار کرد: کانون زنان بازرگان باید نیازها و خواسته های خود را به مجاری سیاستگذاری و اجرایی مرتبط منتقل کند و با شفاف سازی این نیازها چتر حمایتی حوزه دولتی و اتاق بازرگانی به عنوان پارلمان بخش خصوصی برای باروری ظرفیت های اقتصادی و تجاری این قشر گسترده خواهد بود.
بهره گیری از توانمندی و ظرفیت فکری و ایده پردازی زنان به عنوان 50 درصد از جمعیت کنونی کشور باید جزو برنامه های اولویت دار دستگاه های مختلف اجرایی قرار گیرد، چرا که بی تفاوت بودن نسبت به 50 درصد جمعیت دستاوردی جز افزایش مصرف گرایی، اشرافی گری و در نهایت هدر رفت سرمایه ملی و بیت المال را به دنبال ندارد.
45 زن کارآفرین و بازرگان در کانون زنان بازرگان استان مرکزی فعالیت می کنند.
3017/6013/
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.